Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sült kacsacomb és a tökéletes kacsatöpörtyű

2020.06.02. 07:00 Andrass9

Nagyon sokszor próbálkoztam vele, de valahogy eddig nem igazán sikerült. Tán, mert nem álltam mellette, hogy állandóan sasoljam, meg kevergessem.

29.jpg 40.jpg

Az úgy történt, hogy volt két kacsacomb a hűtőben, viszont elfogyott a kacsazsír idehaza, de az meg nem lehet nálunk. Ki is mentem a madarasba, ahol kaptam szép bőrös hájakat, nomeg egy nagy tálca kacsaaprólékot.

Az aprólék sorsáról már írtam itt, ám a szárnytöveket kiloptam belőle, hogy jó lesz a combok mellé sütve.

10.jpg

Szét is válogattam a hájat, kitokoztam a combot. Méretes tokok voltak benne, bezzeg a szárnytövek tiszták voltak!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Akkor a combokhoz gyorsan elővettem a minimális fűszert:

  • 2 hízott kacsacomb
  • 2 sovánka kacsaszárnytő
  • 6 tekerésnyi só
  • 6 tekerésnyi bors
  • 1 ek morzsolt majoranna
  • 4 szem krumpli köretnek

15.jpg

A combok és a szárnytövek bőrét bekockáztam, így a húsa könnyebben veszi fel a fűszereket. Meg is szórtam bőven majorannával és sóval. Borssal csak módjával fűszereztem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Forró serpenyőbe fektettem a zsíros részükkel lefelé. Amikor már bőven engedett zsírt, megforgattam, és pirosra sütöttem.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Az aprólék maradékát elfeleztem és vákuumzacskóban lefagyasztottam, tökéletes leves alapanyag!

24.jpg

A krumplikat alaposan lesikáltam, felnegyedeltem. Alaposan besóztam és összeráztam, hogy mindenütt sós legyen, majd a sütő rácsára pakoltam a héjával lefelé. 160C fokon másfél órát töltött a sütőben, ahol szépen felhólyagosodott. Ezt azalatt produkálta, míg a kacscombok megsültek, így lehetett is gyorsan teríteni.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Én a kacsacomb mellé begyűjtöttem a két szárnytövet is, a feleségemnek elég egy comb is :) A csontokat is leszopogattam ...

30.jpg 31.jpg

A bőrös hájat forrasztólámpával szőrtelenítettem, szerencsémre elég szépen volt megtisztítva - kevés munka volt vele. Felkockáztam kb 3x3 cm-es darabokra, és egy bő deci vízzel feltöltöttem. Kiraktam a teraszra a rezsóra, beállítottam 500W-ra, és beprogramoztam a hőmérőt, hogy sipoljon, ha 112C-t elérte, ugyanis akkor elfogyott alóla a víz. Biztonság okából ránéztem a sipolás előtt, és már 103C volt, vagyis nincs már víz a háj alatt.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Ekkor felvettem a riasztás 140C fokra, de még mindig eléggé világos és puha volt a háj, ezért 160C-ig hagytam melegedni, ahol 15 percet tartottam a teljesítményt levéve a minimumra.

36.jpg 37.jpg

Kiszedtem a kopogós töpörtyűt egy tálba és leszűrtem egy másik edénybe, ahonnan befőttes üvegekbe mertem a zsírt. Az üvegeket azon forrón lekupakoztam, így nem kap nedvességet, tovább eláll avasodás nélkül.

38.jpg 39.jpg

Ez volt életem legfinomabb töpörtyűje! Csomagoltam is gyorsan egy kicsit a barátunknak, akinek dílere van és kórosan töpörtyűfüggő...

50 komment

Címkék: krumpli víz bors majoranna kacsacomb kacsaháj szárnytő

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr215718570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.02. 09:43:27

Ezt pont így kell csinálni.
Nekem azonban nincs teraszos rezsőm, ezért teflon vagy rozsdamentes lábosba rakom ( teflom a jobb ) a meg nem mosott, apróra vágott hájat, bele rakok egy fakanalat, és a gáztűzhely lgkisebb rózsáján a legkisebb fokozatán addig sütöm, amíg ropogós nem lesz. Ennek csak egy titka van, nem szabad nagy darabokat hagyni, mert az nem sül át rendesen.

Csuda történt. Évek óta mindig elnyílt pünkösd előtt az összes pünkősdi rózsa, leánykori nevén Paeonia most három rózsaszín és egy fehér tő még ma is teljes pompájában virul.

Levéltetű ügyben pedig okosodtam. Kb. két literes kézi permezető flakonba vizet engedtem, majd egy adag ( ez egy-két csepp az adagólós flakonból ) amway mosogatószert tettem bele, és ezzel megpermeteztem a cserepes hibiszkuszok levéltetűs bimbóit. Eszáradtak a szipuzók, a virágbimbó megmaradt.

A sárga Vilmos kötrefa idei új hajtásain pedig tömegesen jönnek elő a virágbimbók. Kíváncsi vagyok marad-e rajta körte.

MadMary 2020.06.02. 10:34:47

@látjátok feleim szümtükkel: A mosószeres permetezésről én is olvastam, Amway mosogatószerem is van, sose mertem kipróbálni a gyakorlatban. Zöldségre (pl. a paradicsom leveleire) is jó szerinted?
A kacsa pedig fölséges, a múltkori kacsázásból megmaradt nálunk a mellehúsa, lefagyasztottam, lehet hogy ma hápogunk. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.02. 10:52:54

@látjátok feleim szümtükkel: Engem meg pont arra tanított Babette_, hogy nagyobb darabokra kell azt vágni. Szerintem a lényeg, hogy lehetőleg egyforma darabok legyenek, akkor nincs kivételezett és lusta töpi se :)
A pünkösdi itt is elvirágzott éppen. A körtén a már meglévő körték mellett itt is megjelent néhány kóbor virág. Nem is értettem! Pláne, hogy a fa dugig van körtével - még ritkítanom is kell majd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.02. 10:58:22

@MadMary: Amway mosogatószert itt is bújkál valahol (feleség gyűjtötte tótékonyságból), használva soha nem volt. Valúszínű, hogy Jar-ral is jól jársz. A lényeg, hogy a mosogatószer nedvesítő, ezért segít eltömni a rovarok légzőnyílását. Gondolom a paradicsom leveleis is működne, ha minden egyes tetű fenekére tudsz spriccelni egy cseppet. Nagy mennyiségben nem javasolt a használata, hacsak nincs öblítő fázis is ...
No hallod, ketten nem ettetek meg egy egész kacsát??? :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.02. 12:57:59

@Andrass9:

Amikor nagyobbra hagyom a darabokat, akkor tovább kell "főzni", mert a darabok összepöndörödnek, és nem puhulnak át, amikor pedig aprók a darabok, bele rakom a fakanalat, és gyakorlatilag egyedül szépen megsül, néha kell csak ránézni, hőmérő sem kell, meg szabályozható hőforrás sem.

MadMary 2020.06.02. 14:23:32

@Andrass9: András, mondtam hogy kákabélűek vagyunk, a kacsa hasában ott volt rengeteg sült alma, plusz a hollandus szíve csücskét jelentő krumpli is ott figyelt a tányéron. :-D Igen, ketten nem voltunk képesek kivégezni egy nyersen két kilós kacsikát. :-D :-D
A tetvek ellen pedig hadba indulok, van kétliteres spricnim, van Amway ÉS Jar mosogatószerem, reszkess ellenség!

süllőcske 2020.06.02. 14:41:18

Szuper! A kacsaétkek technikájával, a töpörtyű méretezésével, nagyon egyetértek.

süllőcske 2020.06.02. 14:58:13

A tegnapi ponty egyszerűen, kukoricagrízbe forgatva, vaj-olajon kisütve, jól sikerült. Zsályás attól lett, hogy a forró halat zsályaágyra szedtem, illatozott szépen. A borsópüré nedvesítését, szár, inda, héj alaplével csináltam, és citromfű, borágó, lómenta került még bele, s kis házi joghurt, amit lányom török módra készített. A bodzapezsgő igazán agresszív pia lett, erős ízekkel. Az első csatos üveg pitypangsör a mennyezettre érkezett, nagyon óvatosan kell bontani. Brutális barna sör a sült gyökér aromájával az élen. Amikor sütöttem a gyökeret, nagyon megtetszett a határozott, kellemes karamelles illata, így sokkal többet tettem bele, mint a recept írta, és nem bántam meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.02. 15:42:44

@süllőcske: Szeretem a zsályát, de sajnos csak én. A pontyot méginkább, de sajnos ditto :) Így ez kimaradt!
Nálam még nem virágzik a borsó, nagyon későn kelt ki. Most már derékig nőtt, csak lesz valami. A hajtást és a haját mindig belefőzöm az ételekbe - remek intenzív borsó illatot ad. A borágót kiirtottam a kertből, mert az újzélandi spenót viselkedésével bírt (terjedt mindenfele), menta és citromfü jó házasítás a borsóhoz - az angolok imádják nagyon.
Mivel többé-kevésbé kiirtottuk a pitypangot, ezt a sört most nem próbálom ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.02. 15:44:51

@süllőcske: Fel! Támadunk! Mondták a tetvek. (Bocs, viccvót, hogy a klasszikust idézzem)

MadMary 2020.06.02. 16:11:57

@Andrass9: Undok kontrapunktként hencegek, most ültettem újra a zsályát (az olasz "burro e salvia" tésztaszósz klasszikushoz...), a "sugar snaps" borsóból vasárnap volt csodás köret oldalas mellé, a következő adag most péntek-szombatra várható - bár nagyon kell igyekeznünk, az ocsmány fekete tetvek a zsenge borsóhüvelyeket is megtalálták. :-((

süllőcske 2020.06.02. 18:08:43

Ma nyúlbecsináltat főztem, kucsmagombával, kapros-tejfölösen, szalvétagombóccal, amiben a nyúl mája is szerepet kapott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.02. 18:14:26

@MadMary: Tényleg undok vagy! Nekem idénre nem is volt sugar snap peas-m, mert elfelejtettem hozni tavaly :( Volt még egy zacskónyi plain pea, azt vetettem.
Hogy én is hencegjek: akkor zsályabokrom van, amit egy év alatt nem ennél meg :) A gyerekeim vittek dugványokat, nekik is nő a balkonládában. Én titokban teszek a kajákba, mert állítólag feleségem nem ehet zsályát (meg még millió dolgot).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.02. 18:16:30

@süllőcske: Ezek a mostani esők előcsalták már a gombákat? Tetszik a gondolat, de megint valami, amit a feleségem nem eszik. Szerintem kevesebb dolgot eszik, mint amit nem ...
(vadat, halat, smi jó falat az mind kimarad)

süllőcske 2020.06.02. 18:21:51

@Andrass9: A gévagomba kevesebb ugyan, de terem, és éppen most nézem meg a szekfűgombákat, szerintem lesz már, bár késéssel.

MadMary 2020.06.02. 18:23:07

@Andrass9: A zsályával egyenlítettél, undokságmeccs jelenlegi állása 1:1. :-D :-D :-D

süllőcske 2020.06.02. 20:35:22

@látjátok feleim szümtükkel: Végül szódabikarbónával permeteztem le a padlizsánt, majd látjuk, mit ér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.02. 21:06:40

@MadMary: Na jó! Megrendeltem a borsót, hogy legyen jövőre :)

MadMary 2020.06.02. 21:30:04

@Andrass9: A jövő évi borsótermés beéréséig a nevedben is fogyasztani fogom a vajban párolt sugar snaps-t, fifty-fifty alapon! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.03. 08:49:10

@MadMary: Egyél néha nyersen is - úgy is finom. Én kijártam a veteménybe csipkedni róla...

MadMary 2020.06.03. 13:54:21

@Andrass9: Ugyanezt csináljuk a hollandussal, csipegetünk, mint a verebek. :-)
Ma pedig sóskaszósz volt főtt krumplival és belefőzött buggyantott tojással, én degeszre ettem magam, életem értelme szerényen vett a szószból, inkább a tojás meg a krumpli érdekelte, aztán annyiban maradtunk, hogy sose evett még ilyet, nem rossz, de nem kéri hetente a menübe. :-) Sebaj, így legalább befalhatom én a maradékot. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.03. 17:51:21

@MadMary: Tudod mit? Inkább küldjed át, megeszem az ő részét! Eszemet nem tudom, mikor ettem utoljára sóskaszószt, pedig imádtam! Bizisten vetek az ősszel :)
Most végeztem a locsolórendszerrel, a feleségem meg segít elnyomni egy adag jalapenot. Most meg gyüjti a gerillaparadicsomokat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.03. 20:29:34

@MadMary: Kivirágzott a borsó! Szép sötétlila (??) virága van :)
Feleségem elültetett további 13 csilipaprikát, én meg befejeztem a locsolórendszert. Úgy első lépésre sikerült 1200 liter vizet kinyomni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.03. 21:45:31

Ezzel a tepertővel úgy vagyok, mint a határidős munkával. Még nincs kész, de már majdnem nekiálltunk. Hetek óta tervbe van véve, de valahogy mindig lecsúszom róla.
@látjátok feleim szümtükkel: Az átokverte tetvek idén még intenzívebben támadnak, mint eddig bármikor. Cékla, mángold, paszternák, bab, petrezselyem, paprika, paradicsom, szinte minden tele van velük. Két részletben Mospilan-t kaptak egy hete. Már látszik a hatás, kiegyenesedtek a levelek, a kapor meg egyenesen szárnyakat kapott. Az eperre nem lesz gond idén, leeszik a madarak, ma húsz szemet találtam cca. 30 folyóméteren. Ősszel újra telepítem, háló lesz rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.03. 21:59:07

@Waka: Én meg imádom, és minden morzsáját megeszem :)
Tetűre most bukkantam először: nagyon apró, mint egy-egy homokszem a csilik levelének a fonákján. A csíráztatóban jelent meg, rendesen lefújtam Mospilánnal, de történik semmi. Igazság szerint máig nem is láttam, olyan apró (hogy dögölne meg). Holnap mehetek ki a kertbe kézzel lefújni a frissen kiültetett palántákat.
Az epret leszedtük és megettük. Volt vagy 30 szem?
A májusi cseresznyét viszont megaszaltuk - illetve 20 kilót - lett pont 2 kiló. A többi ment a nyuszi üzletfeleihez :)

vörösbor(de)minőségi 2020.06.04. 06:56:22

@Andrass9: lassan már,a sóskáért talán jelentkezhetnék is? ha már lazult a karantén-fegyelem akkor 2 méterről ha dobod el is tudnám kapni,a pénzzel bár bajban leszünk mert vagy apróban kell fizetnem az jól hajítható vagy repülőt hajtogatni a papirpénzből-de ezt megoldjuk szerintem :)
a szappanos viz tökéletes a tetvek ellen,a növénynek sem árt,többszörösen kipróbálva mert a jázmint nagyon szeretik.permetezőbe bele,amig nem volt addig egyszerü kézi spricnibe és azzal fujkáltam de mára már magas a bokor-szóval tetveknek annyi.nem kell nagyon töményen szappanos oldat bár az sem árt.nem lehet bajt okozni vele.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.04. 09:28:17

@vörösbor(de)minőségi:

Lefagyasztom, és ha megyek nagyfaluba, akkor magammal viszem. Aprítsam, vagy egész levélként parancsolod?

süllőcske 2020.06.04. 09:37:44

Borsócskánk korán érkezett, már egy hete szedegetjük, igaz, korán vetettük, a fenti, homokos talajba. Viszont, elég alacsony lett, aszályunk miatt. A sóska csudalevél.. Epresünk szépen hozott, még tart a szezonja.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.04. 09:41:53

A nagy tilalmak okán a sárgabarack virágzása óta nem voltam a messzi kertben. Hát, most is kár volt oda menni. Kerítést kidöntöte a szél, azt sürgősen meg kellett csinálni.
A telek egyszer le lett kaszálva, rózsatövekkel együtt. Gondolom nagy volt a gaz, és a rózsa meg még kicsi. Ami nem lett lekaszálva, az is sokkal kisebb, mint egyébként ilyenkor már szokott lenni. Jelenleg szépen hullámzik a vadbúza. Lehet, hogy visszatérünk az ősi földműveléshez?
Sárga barack 5 fa van, de csak kettőn látni négy-öt szem barackot. Őszibarakcfa 3 van, ebből egy dugig egyen itt-ott, egy fán nincs barack egy szem sem.
Datolyaszilva kettő van, egyik tavaly lefagyott, annak a hajtásai még nem hoztak virágot, a másik fán annyi virág van, hogy még ilyet nem láttam. Megjegyzem itthon ( a hol lakunk ) alig lesz vagy 10 , ha az idő el nem viszi, szemben a tavalyi kb. 150 db terméssel.
Van két százezer éves fajtájú besztercei szilva, azokon lenne majd termés, de millió a levéltetű is, így nem biztos, hogy nem lesz lekvárnak való.
Három cseresnyefa a ropogós fajtából. Egy kezd zsendülni, de csak a napos oldalán, más részen a szemek még zöldek és alig nagyobbak egy borósnál. Most a hét végén volt eső, de tegnap jó meleg is, ami neveli a moniliát.

Lehet gyüjtögetni arra, hogy néha egy-két szem gyümölcsöt vehessünk, és együnk.

Látogatás eredménye: bokán egy mini kullancs.

vörösbor(de)minőségi 2020.06.04. 12:45:27

@látjátok feleim szümtükkel: végtelenül kedves felajánlás,nagyon köszönöm! egyetlen nehézség a dologban,hogy bizonytalan a jelenlétem bp-en illetve eléggé hektikus-igy a találkozás is és az "áruátvétel" :)
András is már hónapok óta bérfagyasztja :))
nekem meg a nyálam csorog mikor olvasok róla....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.04. 13:17:03

@vörösbor(de)minőségi: át tudom dobni a kerítésen. Én nem fertőzök, mert három hónapja vagyok a kapu megett :) A pénz dolgot meg megoldjuk majd a paprikarendelésnél.

vörösbor(de)minőségi 2020.06.04. 17:56:32

@Andrass9: jááájjjj :)))) nem te fertőzöl! eszembe nem jutott ilyesmi,csak tudom itteni néhány információból,hogy mennyire vigyáztatok és a családdal sem volt nagyon közösködés szóval odafigyelés volt,igy aztán nyilván nekem sem sürgős és tiszteletben tartottam a karantént ha más komolyan vette.(én is elbújtam jelentem covid-mentes vagyok)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.04. 18:48:56

@vörösbor(de)minőségi: Szóval, hamár farkaséhségel vágysz az anyagra - bármikor jöhetsz érte (kapsz egy kis kapszaicint is ...). Én még nem megyek be a városba, amíg nem muszáj :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.04. 21:47:03

@Andrass9: Imádom én is, de eléggé el vagyok havazva.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam a szilva elfagyott, sárgabarack tózse, őszibarack viszonylag szépen mutatkozik. Alma, körte tán lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.04. 22:09:59

A cseresznyéből 30 kiló lett, jött a fiunk és szedett meg magozott buzgón (miután lenyírta a füvet a kertben). Cserébe sütöttem ropogós héjú puha bélű kenyeret meg főztem húslevest.
A júniusi cseresznye már pirosodik - teleraktam a fát sárgalappal cseresznyelégy ellen. Az alma már ritkítja magát, az őszinek segíteni kell ebben. A bodzaszörpnek akkora sikere van, hogy udvarlok a feleségemnek: hozzon még virágot :)

MadMary 2020.06.05. 14:15:30

@Andrass9: Körbebicikliztem a városrészt, összegyűjtöttem nagyjából 25 incifinci bodzavirágocskát, nálunk is indul a bodzaszörp-projekt, elsősorban azért, mert életem hollandusának tavaly már készítettem, és beleszeretett. :-) Magamért lehet, hogy lemondtam volna a szörpözésről, de hát ha ő kéri... :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.05. 21:48:20

@MadMary: Nagyon jó bele a C vitamin! Patikában is kapni kimérve :) (Ezen kívül kifejezetten jó a kenyérben is egy pirinyó).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.05. 21:51:14

@MadMary: Nálunk meg én NEM főzök olyanokat a feleségnek, amit NEM szeret :) Ez persze elég nehéz, mert nem lehet minden nap brokkolikrémlevest főzni ...

MadMary 2020.06.05. 23:09:40

@Andrass9: Én pici borkősavat vagy citromsavat szoktam tenni a szörpbe, valóban ad egy érdekesen savas ízt a citromlé mellett! A brokkolikrémet (és a brokkolit más egyéb formákban is) meg eleszegetném én a hét legalább öt napján, mert nagyon-nagyon szeretem, viszont a hollandusnak a brokkoli az ultimate mumus, szóval hacsak be nem csempészek egy brokkolifejet éjjel a házba, majd gyertyaláng felett meg nem főzöm, nemigen jut ki nekem. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.06. 08:48:31

@MadMary: Eléggé hasonlóféleképpen értelmezzük a brokkolit a jobbik feleddel:)
A citromsav-borkősav az én receptjeimben is előgordulnak - nem is oly pici mennyiségben. C vitamint csak az utolsóba tettem és tényleg más ízvilágot eredményezett (csak 100mg/serving).

MadMary 2020.06.06. 14:28:39

@Andrass9: Brokkoliügyileg egy világ omlott össze bennem. Et tu, filii Andreas! :-)
A bodzaszörp készül, uszikálnak a virágfejek a citromsavas-cukros vízben, holnapra tán kész lesz az ital, reménykedek. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.06. 19:19:42

@MadMary: Befutott 60 deka tisztított bodzavirág! 15 liternyi üvegben érnek ...

MadMary 2020.06.06. 19:39:47

@Andrass9: *fülét bedugva dalol* Lalala, lalala, nemhallottam semmit....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.06. 20:46:32

@MadMary: Jaj!!! Bocsánatot kérek!!!
Most micsináljak, ha van egy ilyen segítségem???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.06. 20:48:56

@Andrass9: Én nagyon boldog vagyok vele ...40+ éve ...