Nagyon sokszor próbálkoztam vele, de valahogy eddig nem igazán sikerült. Tán, mert nem álltam mellette, hogy állandóan sasoljam, meg kevergessem.
Az úgy történt, hogy volt két kacsacomb a hűtőben, viszont elfogyott a kacsazsír idehaza, de az meg nem lehet nálunk. Ki is mentem a madarasba, ahol kaptam szép bőrös hájakat, nomeg egy nagy tálca kacsaaprólékot.
Az aprólék sorsáról már írtam itt, ám a szárnytöveket kiloptam belőle, hogy jó lesz a combok mellé sütve.
Szét is válogattam a hájat, kitokoztam a combot. Méretes tokok voltak benne, bezzeg a szárnytövek tiszták voltak!
Akkor a combokhoz gyorsan elővettem a minimális fűszert:
- 2 hízott kacsacomb
- 2 sovánka kacsaszárnytő
- 6 tekerésnyi só
- 6 tekerésnyi bors
- 1 ek morzsolt majoranna
- 4 szem krumpli köretnek
A combok és a szárnytövek bőrét bekockáztam, így a húsa könnyebben veszi fel a fűszereket. Meg is szórtam bőven majorannával és sóval. Borssal csak módjával fűszereztem.
Forró serpenyőbe fektettem a zsíros részükkel lefelé. Amikor már bőven engedett zsírt, megforgattam, és pirosra sütöttem.
Az aprólék maradékát elfeleztem és vákuumzacskóban lefagyasztottam, tökéletes leves alapanyag!
A krumplikat alaposan lesikáltam, felnegyedeltem. Alaposan besóztam és összeráztam, hogy mindenütt sós legyen, majd a sütő rácsára pakoltam a héjával lefelé. 160C fokon másfél órát töltött a sütőben, ahol szépen felhólyagosodott. Ezt azalatt produkálta, míg a kacscombok megsültek, így lehetett is gyorsan teríteni.
Én a kacsacomb mellé begyűjtöttem a két szárnytövet is, a feleségemnek elég egy comb is :) A csontokat is leszopogattam ...
A bőrös hájat forrasztólámpával szőrtelenítettem, szerencsémre elég szépen volt megtisztítva - kevés munka volt vele. Felkockáztam kb 3x3 cm-es darabokra, és egy bő deci vízzel feltöltöttem. Kiraktam a teraszra a rezsóra, beállítottam 500W-ra, és beprogramoztam a hőmérőt, hogy sipoljon, ha 112C-t elérte, ugyanis akkor elfogyott alóla a víz. Biztonság okából ránéztem a sipolás előtt, és már 103C volt, vagyis nincs már víz a háj alatt.
Ekkor felvettem a riasztás 140C fokra, de még mindig eléggé világos és puha volt a háj, ezért 160C-ig hagytam melegedni, ahol 15 percet tartottam a teljesítményt levéve a minimumra.
Kiszedtem a kopogós töpörtyűt egy tálba és leszűrtem egy másik edénybe, ahonnan befőttes üvegekbe mertem a zsírt. Az üvegeket azon forrón lekupakoztam, így nem kap nedvességet, tovább eláll avasodás nélkül.
Ez volt életem legfinomabb töpörtyűje! Csomagoltam is gyorsan egy kicsit a barátunknak, akinek dílere van és kórosan töpörtyűfüggő...