A sokak által átkozott új-zélandi fajtát szoktam termeszteni. Ősszel, ásás után elvetem két sorban oda, ahol a következő évben a paradicsomot és paprikát tervezem ültetni. Mire a fagyosszentek elmúlnak, a spenót is beérik, fel lehet kapálni a helyét és mehetnek ki a palánták.
Most is így volt, de sajnos elég gyenge eredménnyel. Míg tavaly annyi lett, hogy nem győztem osztogatni a kollégák között, idén csak mutatóban akadt pár tő. Az a kevés is elég nyeszlett lett, hiába öntöztem szorgalmasan, ráadásul a tetvek is igen hamar megtalálták őket. Leszedegettem, kábé 25 deka lett az egész. Na ebből olyan nagy lakomát nem lehetett csapni, fel kellett szaporítani valamivel. Az egyik közösségi oldalon osztotta meg valaki a spenótos nokedlit. Elolvastam és egészen jó ötletnek tűnt.
Egy életem, egy halálom, belevágtam. Jól tettem.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg friss spenót
- 60 dkg búzafinomliszt
- 2 egész tojás
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- étolaj
A mártáshoz:
- 30 dkg sajt
- 5 dkg vaj
- 2 púpozott evőkanál liszt
- őrölt szerecsendió
- 5-6 dl tej
A spenótleveleket átválogattam, vagy tízszer megmostam és lecsepegtettem.
Lobogó vízben blansíroztam, aztán pürésítettem. A főzővizet nem öntöttem ki, gondoltam, príma lesz kifőzni a nokedlit.
A liszthez hozzáadtam a spenót, a tojást, sóztam és ráreszeltem a fokhagymát. Némi vízzel nokedlitésztát kevertem belőle.
Felforraltam a főzőlét, elővettem a jó öreg nokedliszaggatót és kiszaggattam a nokedlit.
Kevés olajat csorgattam egy lábosba és abba szedtem ki a megfőtt tésztát.
A mártáshoz háromféle sajtot használtam. A piacon lévő tejboltba megint hiába zarándokoltam el, nem volt semmi izgalmas. Végül egy darab mozarellát vettem csupán. A közeli boltban aztán beszereztem még némi füstölt karaván sajtot, meg 20 dekát a lengyel Baron fajtából. Már emlegettem e helyütt, hogy milyen remek lengyel sajtokat lehet néha kifogni. Ez a mostani ementáli jellegű, nagy lyukú, markáns ízű, kissé lábszagú sajt. Szóval, éppen jó egy sajtszószba.
Felhevítettem a vajat és megpirítottam benne a lisztet.
Felöntöttem a tejjel, gyorsan elkevertem és felforraltam.
Beleszórtam a sajtot, fűszereztem és addig kevergettem, míg elolvadt. Egyet rottyantottam rajta és kész is volt.
Szedtem egy tányérra, mertem rá s sajtszószból.
Igen jó lett. A tésztán érezni lehetett a fokhagymát, a spenótot is kicsit. A sajtszósz magáért beszélt. Vasárnapra a nokedli elfogyott, a maradék sajttal és tejjel felhúztam a sajtszószt, kifőztem egy csomag könyékcsövet és készítettem belőle egy mac & cheese-t.