Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tisztított vaj (ghí) készítése

2020.05.18. 07:00 Andrass9

Nekem átlag évente elfogy bő egy kilónyi ghí, amit akkor pótolok, ha éppen akciós valahol valami jobb minőségű vaj. Posztoltam is már vagy 8 éve, de egy újszülöttnek ...

22.jpg

Bár már teszteltem, hogy a hiperek sajátmárkás vajai is jók így megtisztítva. Most éppen egy négybetűs akciózott vajat 1800 Ft/kg árra, ami még a karanténban is olcsó!

Meg is kértem ifjú táncostársamat, ha már ott jár, hozzon nekem másfél kilót. Kicsit furcsán nézett rám, de nem tiltakozott (elvégre nem WC papírt kértem ...), és meghozta.

Hozzávalók listája (ezt kell minden ételhez készíteni):

  • 1,5 kg vaj

Na ugye?

10.jpg

A zománcos öntöttvas serpenyőmmel kiköltöztem a napsütötte teraszra az indukciós rezsóhoz, mert azon már tudom, milyen teljesítménnyel kell készíteni. Belepakoltam a 6 kockát és 200W-ra állítottam a rezsót. Biztonság okából beletettem egy hőmérőt, az csipogni fog a telefonomon, ha túl melegre megfutna. Amikor már eléggé habos volt, elkezdtem azt leszedni szűrőkanállal.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amikor elérte a 105C fokot a vaj, már csak a letisztázás volt hátra, víz már nincs benne.

15.jpg

Lehalásztam mindent a tetejéről, és elkezdtem kevergetni egy fakanállal, hogy ne süljön le az aljára a fehérje. Szép nagy darabokba állt össze, amit, ha hagynék barnára pirítani, akkor a franciák barna vaját (beurre noisette) kapnám, de nekem csak a sima ghí kell. A vajat egy sűrű szitán átszűrtem és üvegekbe töltöttem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A forró üveget rögtön le is zártam, hogy víz ne kerüljön bele. Így akár 100 évig is eláll avasodás nélkül! Indiában találtak 300 éves ghí-t, aminek még semmi baja sem volt, és csak bőrrel lefedett cserépben állt.

21.jpg

A kimentett fehérjéket meg a habokat egy kisdobozban félretettem - remek lesz egy sajtos rúdba extra diós íznek!

20.jpg

Mindössze másfél órába telt az egész procedúra, de ennél jobb kenő és ízesítő anyag a palacsintához nem is létezik! Ráadásul ennyi vajjal akár 1000 palacsintát is süthetnék :)

Kb 1,2 liter lett, ami a 80%-os vajnál elég kis veszteség.

30 komment

Címkék: vaj ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2215570714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.18. 09:49:06

Csak elfelejtettem élesíteni a poszt :(

MadMary 2020.05.18. 18:12:52

@Andrass9: Akkor a posz-méh tulajdonképp zümmögő blogger...?
A ghíből én is a sült tejfehérjét szeretem a legjobban. :-) Utána a kissé diós ízű vajat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.18. 20:18:13

@MadMary: Akkor én vagyok a posz-méh :) Mindig zümmögök!
A napokban sütöttem 60 palacsintát, és mindet feldobva tudtam fordítani. A palacsintasütőim szépen be lettek avatva ... mind a három!
A másik kettőt kivittem a nagylyánynak, mert arrafelé csak teflonos alaminum van ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.18. 20:22:48

@Andrass9: Ébresszetek fel! Azt olvastam, hogy telefonos alaminum ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.18. 21:10:18

Elbuktam ... Életemben még soha nem rendeltem ételt házhozszállítással. Most nem tudtam megállni, hogy ne egy KFC csípős csirkeszárnyat vacsorázzak ...
Egy óra múlva beszámolok róla :))))
Pedig vacsorára már: betermeltem egy tőkehalmáj konzerver 3 szeletke vajaskenyérrel és fél citrommal (ezt csak kinn ehettem a teraszon, mert a feleségem nem bírja a szagát, pedig bekentem magamat gyógykrémmel, és illatozom :).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.18. 22:00:28

@Andrass9: Fél órán belül kiszállították! A csirkeszárny pont olyan, amit megszoktam a KFC-től: ropogós, szaftos és csípős!
Sajnos a sültkrumpli is olyan, de majd holnap meggrillezem a maradékot :)))
Kaptunk egy Soproni Radlert is ajándékba, de még nem tudom, kit büntessünk vele ...
Szóval összességében: életem első házhoz szállított étele jó volt, jólesett és a feleségem is belakott belőle!!! Még akkor is, ha a mércét elég alacsonyra tettük.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.19. 06:59:18

@Andrass9: KFC kosaras csirke bármikor jöhet, még akkor is, ha megvetés tárgya lennék emiatt..és bevallom, néha betévedek a Mekibe, kell egy kis kuriózum olykor.

MadMary 2020.05.19. 07:21:46

@Andrass9: Alamónijum, kérlek! Klasszikusokat csak pontosan!
A tőkehalmájat én is citrommal, KFC csirkét pedig - bevallom - még az életben nem ettem... Ha nagyon tébolyult az élet, akkor néha mcdodó vagy börgerking, de Colonel Sanders szárnyasainak kipróbálása sose jutott eszembe. Talán azért, mert a gyorsétterem az gyorsétterem, a csirke meg túl valódi ételnek tűnik?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 11:35:38

@MadMary: Igenis, alamónijum ... majdcsak megjegyzem :)
KFC-t ettem párszor, mcdöncit csak a csirke nuggets-et, Bkingnél pedig a rántottás english muffin reggelire. Hamburgert tán háromszor a Wendy's-ben, amikor portobello gomba is volt benne. Valahogy nem vagyok hamburgeres fajta. Megcsinálom a gyerekeknek és lelkesednek is érte, de nem eszem belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 11:38:08

@Andrass9: Midez szép és jó, de ezután olyan pocsék éjszakám volt, hogy csuda! Reflux, feljött a szaga, az íze, gyomorrontás - amit csak be lehetett vele gyűjteni. És nem volt rossz az étel, csak én nem eszem már régóta este 6-7 után, ez meg 10-re esett ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.19. 20:35:30

@Andrass9: Alaménium. Pedig a citromnak alig van szaga. A vajas kenyér lehetett a ludas.
Életemben talán négyszer jártam gyorsétteremben, de soha nem ettem ott. Most már nálunk is van KFC, meg épül a BK is. A csirkét tán még kipróbálnám, de ha úgy esik, inkább elmegyek a közeli étterembe (150 m) az éthordómmal, veszek pár adag készételt.
A gyí-vel kacérkodom egy ideje, de most egy kis liba/kacsazsír sütés lesz a befutó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.19. 20:59:31

@Waka: Gyi gyi gyiiiii :) Mondjuk a liba/kacsazsír azért finomabb (szerintem :) A ghí elég speciális, viszont arra remek!!!

MadMary 2020.05.20. 10:48:23

@Andrass9: Óhogyaza... valóban az lehetett a baj, hogy a szervezetedet alaposan meghökkenthetted a kései vacsorával, és gondolom zsiradékmentesnek sem volt mondható a "bóti" rántott csirke. Ilyenkor jön a tea főtt krumplival vagy keksszel. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 10:57:47

@MadMary: Van valami igazságod! Kései bolti rántott baromfi - ráadásul a szárnyak tán a legnagyobb felülettel rendelkezők az alkatrészek között. Pedig általában a vasszöget is megemésztem :) Azért délben egy nagy adag besameles spárgával kúráltam magam ...
Feleségem most van a Fény utcai piacon az utolsó adag spárgacsúcsokért, aminek egy része megy porciózva a fagyasztóba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 16:37:20

@Andrass9: Ebédre tejfeles babéros krumplifőzelék készült. Ehhez sütöttem egy egybefasírtot, ami egész finom lett! A KFC sültkrumpliját pedig sütőlapon átsütöttem: remek, ropogó krumpli lett belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 16:40:13

Készül az utolsó adag bodzavirágszörp. Eddig 9x1,5 liter lett, de a feleségem életében először azt mondta, tegyek bele több cukrot????
Na jó, most akkor 18 liter szörp lesz még 1/2 kg/liter cukorral. Aztán posztolom is, hogy készült:)

MadMary 2020.05.20. 16:54:25

@Andrass9: Tavaly szinte tövig vissza kellett vágni az öreg bodzafát, most a tövéről hajtott új ágakat, van vagy öt bodzatányér össz-vissz. Ebből nemigen lesz szörp nálunk. :-( Irigyellek kicsit. :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 17:05:56

@MadMary: Feleségem fedezte fel a környéken a forrást :) Most, hogy korona van, autó nincs, vagyis a virág nincs benzinszaggal illatosítva. A szárazság miatt pedig gyakorlatilag egyáltalán nem tetves! A két kiló virágtányéron 2 tetűt találtam csak.
5 tányérból már csinálhatsz 1 liter szörpöt :) 30 dkg cukor, 1/2 bio citrom vékonyra szeletelve, 10g citromsav vagy aszkorbinsav, 1g NátriumBenzoát, 7 dl víz. Három napon át minden nap háromszor keverd meg. A végén ki kell nyomni a lét a virágból is és üvegbe szűrni. Sokáig eláll: tavasz elején találtunk még 3 Martinis üveggel 1997-ből (már mind megittam) :)

Kumari aki Nilüfer 2020.05.20. 18:07:08

Johanna lányopm már sok liter akácszörpöt is csinált, a rengeteg bodza mellé..csak szólok, most virágzik az akác is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 18:30:11

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem agyvérzést fogok kapni még egy adag virágtól - mégha ákác is az illető :)

MadMary 2020.05.20. 19:27:47

@Andrass9: A virágtányérok nyelén és az icipici virágszárakon is több rétegben hemzsegnek a kövér fekete tetvek. :-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 19:46:57

@MadMary: Én is mindig ilyennek láttam, tán ezért se csináltam eddig soha szörpöt belőle. A mostani viszont fantasztikusan tiszta volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 21:26:13

@Kumari aki Nilüfer: Az akácszörpöt is úgy kell készíteni, mint a bodzát?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 21:31:19

@Andrass9: Ahelyett, hogy kigugliztam volna :)) Ugyanúgy, de az íze a feleségem szerint poshadt. Ő teát főzött belőle, mert jó gyomorsav ellen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.20. 21:52:26

@Andrass9: Belefutottam rendesen a húsboltba, nem a kacsazsírosba, hanem a másikba. 2600 HUF egy kiló füstölt csülök, 3100 HUF egy kiló lábszár. Hát a faxomat. Az Interbigyó-ban 2K egy kiló lábszár, a csarnokban meg ennyi pénzért darabolt füstölt combot adnak. A hétvégi* babgulyás füstölt csülökkel azért meglesz.
* Nálunk holnap kezdődik a hétvége. Május 21. a Honvédelem Napja, mifelénk munkaszüneti nap. Sokan vettek ki szabadságot péntekre, úgyhogy ez egy hosszú hétvége. Holnap megfőzöm az ételt, de én pénteken bemegyek, van mit csinálni.
Errefelé jó pár hely van, ami távol esik a forgalomtól, patakpart, gyepű, egy egész megyének elegendő, szép tiszta bodzával. De idén kihagyom. Általában minden második évben készítek, akkor eltellek vele, utána szünet jön.
@Kumari aki Nilüfer: A garázstelep szélén, ahol a kiskert van, egy terebélyes bodzabokorból magasodik egy szintén jókora növésű akácfa. Azok, mikor együtt virágzanak, na az egy illatorgia. Ezt kéne megcsípni valahogy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.20. 22:03:06

@Waka: Hát az szabadrablás!!! Most nézem, hogy a madarasban kb 1300 a csontnélküli hátsó csülök. Tán kimegyek ismét a házból holnap :)

BOAR 2020.05.21. 01:22:54

@Kumari aki Nilüfer:
Anno szárítottam akácvirágot teának aztán kellemetlen következményei lettek. Elég nagy alkaloida tartalma van, hashajtó hatású.

BOAR 2020.05.21. 01:24:57

@Andrass9: Tegnap vettem a tescoban 4db első csülköt, 550 forint volt kilója(persze akciósan). Motorosnál most volt egy csülök recept, megkívántam, hétvégén tepsis csülök jáccik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.21. 08:13:26

@BOAR: Én is megcsodáltam Motoros csülkét:) Sajna csak én enném, ezért nem érdemes a sütőt bemelegítenem ... pedig ez jól esne ebédre!

Kumari aki Nilüfer 2020.05.21. 08:55:28

@BOAR: A szörpben nincs annyi hatóanyag, mint a teában, Vagy mi vagyunk vasbelúek:D

@Andrass9: Fogalmam sincs..én soha nem csináltam, A mentát tudom, az kb hasonló a bodzával.