Attól még, hogy gyerekkorunkban ez az étel úgy megkötött a tányérban - mire a menzán kihozták - mint a jó beton, az íze továbbra is a nyelvemen van.
Húsvéti sonka után éppen esedékes, mert akkor a legjobb, ha füstölt lé van benne bőven.
A sonka levét besürítettem, hogy beférjen kis dobozokban a csodahüttőbe, de kimaradt egy adag. Sárgaborsót persze nem találtam a kamrában, csak zöldet ...
- 30 dkg feles zöldborsó (szerintem kicsit finomabb, mint a sárga)
- 2 dl füstöltsonka főzőlé
- 1 kisebb fej vereshagyma
- 1 mk frissen őrölt bors
- 1 tk lereszelt fokhagyma (2 girizd)
- 1 tk mustár
- 4 babérlevél a bokorról
A borsót már reggel beáztattam, mert így hamarabb megfő, mintha szárazról indítjuk. A friss babért érdemes lángon kicsit megpattogtatni, jobban kijön az aromája. Mindent beletettem a tottyos lábasomba. Felöntöttem annyi vízzel ami szépen ellepi, és adtam hozzá egy kiskanálnyi mustárt is. Főzés közben pótoltam a vizet a lábasban.
Másfél óra főzés kellett neki, hogy a szemek megpuhuljanak. Ekkor botmixerrel simára pürésítettem (persze a babér nélkül).
Tálaltam is gyorsan magamnak egy kis csípős csiliolajjal kidekorálva.
Azután eszembe jutott, hogy van itthon száraz pirított hagyma, ami jó feltét hozzá, így a második tányért azzal díszítettem (nyitókép).
Kanálkép nélkül hiányos lenne a poszt :)