Boldog Anyák Napját kívánunk!
A húsvéti ünnepre mindig sütök tejszínes kalácsot. Általában elég nagy darabot, hogy minden gyerekünknek legyen a sonkához elegendő.
Még a koronavírus ellenére is vittek maguknak ...
A tejszínes ötletet Limarától vettem még sok évvel ezelőtt. Nagy előnye, hogy a lejárt tejszín is remekül felhasználható, hisz az már majdnem vaj :)
- 75 dkg finomliszt
- 5 dkg búzasikér
- 8 dl tejszín (30%-os)
- 3 nagy tojás
- 3 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
- 1 tk só
Idén nem tettem bele se mazsolát, se aszalványokat. Bár a gyermelyi lisztnek magas a sikértartalma, én mindig adok hozzá extrát, hogy elbírja a saját súlyát a kalács.
Beleszitáltam a lisztet a keverőtálba. Hozzákevertem a sikért is. Ezt a keveréket beraktam a mikróba 30 másodpercre, ami kellemes kézmelegre állította be a liszt hőfokát. 1 deci tejszínbe egy kanál cukrot tettem, meglangyosítottam, majd belemorzsoltam az élesztőt. A cukor maradéka és a só is ment a lisztbe. Az egyik tojás sárgáját elválasztottam, kelleni fog a tészta megkenésére. A félliteres tejszínem már jó ideje lejárt. Az íze viszont továbbra is jó, csak kicsapódik belőle a vaj. A fehérjét és a másik két tojást a lisztbe ütöttem.
Ment a robotgép alá a keverőtál. Az élesztő is felfutott, önthettem azt is a tojás után, meg a többi tejszínt (kivéve 3 evőkanálnyit, mert azt a sárgájához adtam). Ezután elindítottam a dagasztószárral a gépet, ami dolgozott keményen 15 percig, mire szépen kidagasztotta a tésztát.
Letakartam a keverőtálat egy konyharuhával, majd egy óra múlva szép magasra felfutott tésztát kaptam - ez az előnye, ha minden hozzávalót kézmelegen használunk fel. Kiborítottam a meglisztezett gyúródeszkára, kicsit megliszteztem, és kinyújtottam kb. ujjnyi vastagra. Felszeltem 6 csíkra, amiket picit meghengergettem, majd hatos fonatot készítettem belőle.
A nagy jénai tepsibe beleigazgattam egy sütőpapírt (előtte összegyűrve könnyen lehet formára igazítani), átemeltem bele a fonatot és megkentem a tejszínes tojással. Kitettem a napra kicsit melegedni, hogy így is megkeljen, ami alatt kis híjján megtöltötte a tepsit.
35 percet sült a 180C fokos sütőben, amikor letakartam kis alufóliával, hogy ne égjen meg.
További 15 perc és teljesen átsült a monstrum.
Most kivételesen vajas lekváros kenéssel ellenőriztem a minőségét ...
Két nap alatt nyomtalanul eltűnt az 1,8 kg-os kalács!