Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Vörösboros marha pürével

2020.04.27. 07:00 Waka

Nem burgundi marha, bœuf bourguignon meg pláne nem. Egyrészt, mert rögvest megjelenik valami avatott szakértő, és leszedi rólam a keresztvizet, másrészt, mert tényleg nem az. Imitt-amott tán hajaz rá, bevallom, az is ihlette, de nem ez volt a fő mozgatórugó, hanem a köret.
Valami főzős műsorban láttam az ételt, ami azért már közel járt a tradicionálishoz, marhafarokból főtt, öntöttvas edényben, jóféle burgundival, konyakkal, gyöngyhagymával, ahogy illik. Köretként egy püré készült mellé krumpliból, paszternákból, zellergumóból és kerekrépából. Ez volt az, ami megragadta a fantáziámat. Kerekrépa ugyan nem volt itthon így tavasszal, de a többit még meg tudtam oldani.
A húst úgy terveztem készíteni, ahogy a gulyást készíthették hajdan a fogásról elnevezett marhapásztorok. Itt most gyorsan elébe megyek a kérdéseknek: nem a derék bécsi vendéglősök által kitalált gulyáslevesre gondolok. A gulyás az én értelmezésem szerint a télen-nyáron pusztában élő emberek étke volt. Nemigen értek rá bajlódni a konyhai fogásokkal, belehánytak minden hozzávalót a bográcsba, tüzet raktak alá ganénbúl, aztán megfőtt egyszer csak. Ez az egyik amiben különbözik a pörkölttől. És a hús, ha került is bele, nem a megélhetést jelentő (és többnyire nem is az ő tulajdonukat képező) marhából származott, hanem abból, ami éppen akadt. Tudom, ez a nézetem komoly vitákat fog generálni, de biztosan jót tesz a blog látogatottságának. Azért kérem, ha valaki arrafelé járt 150 éve, és van autentikus leírása az eredeti gulyásról, okvetlen ossza meg velem és a nagyközönséggel. Azt természetesen egy szóval sem állítom, hogy ez egy gulyás, csak a módszer próbál valamelyest hasonlítani annak elkészítéséhez.
Annyi engedményt azért tettem, hogy a húst lepirítottam, mert az valahogy szükségesnek tűnt, de onnantól már az időre és a tűzhelyre bíztam a dolgot.

img_20200403_211205.jpg

Hozzávalók:
- 1 kg marhanyak
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 negyed zellergumó
- 2 sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csili
- 5 szem borókabogyó
- 5-6 szem fekete bors
- 2 ág friss kakukkfű vagy egy jó csipet szárított
- 2 babérlevél
- 7 dl száraz vörösbor
- 3 dl húsleves (kockából)
- só

A körethez:
- 1 kg burgonya
- 3/4 zellergumó
- 0,5 kg paszternák
- 10 dkg vaj
- tej
- őrölt szerecsendió
- só

img_20200403_090512.jpg

A húshoz szánt zöldségeket apróra vágtam és félretettem.

img_20200403_092551.jpg

A szalonnát a bőrével együtt kisütöttem.

img_20200403_093131.jpg

Hozzáadtam az öreg kockára vágott húst és megpirítottam.

img_20200403_093457.jpg

Beletettem a zöldségeket, átkevertem és megfűszereztem.

img_20200403_093903.jpg

Felöntöttem a húslével és pár deci vörösborral. Megsóztam és lefedve kis lángon rotyogtatni kezdtem.

img_20200403_094043.jpg

A körethez a krumplit, a zellert és a paszternákot 1,5-2 cm-es kockákra vágtam, és egy jó teáskanál sóval feltettem főni. Kicsit fáztam tőle, hogy nem fog egyszerre megfőni, de végül nem volt vele gond. A paszternák közepe ugyan nem puhult meg tökéletesen, de nem kellett köpködni a rostokat, mint a menzás zöldséglevesnél.

img_20200403_095410.jpg

A megfőtt zöldségekre tettem a felkockázott vajat, ráreszeltem a szerecsendiót és megsóztam.

img_20200403_111456.jpg

Felöntöttem pár deci forró tejjel, és a kézi krumplitörővel nekiestem. Nem volt igazán hatékony, úgyhogy a botmixerrel fejeztem be a pürésítést. Némi tej és só hozzáadásával végül belőttem az állagot és az ízt. Volt még egy olyan tervem, hogy kevés finomra vágott zellerlevelet is keverek belé, de a zöldségesnél máshogy gondolták, és a leveles zeller már igencsak fáradt volt.

img_20200403_111748.jpgimg_20200403_112202.jpg

A hús 5 óra alatt omlósra főtt, közben még sóztam rajta egyet, az elfőtt lét néhányszor pótoltam kevés vörösborral, a többit a szakácsba töltöttem. Szerencse, hogy két üveggel vettem.

img_20200403_150943.jpg

Csaptam egy merőkanál pürét a lapostányérra, fészket mélyítettem a közepébe és abba kanalaztam a húst.

img_20200403_211150.jpg

Nos, szavam nem volt. A hús vajpuha lett, a szaft sűrű és zamatos, a zöldségek szinte teljesen szétfőttek. Hanem a püré, az valami istenire sikeredett. Édeskés, krémes, pár harapható, de nem elrághatatlan darabbal. Kár, hogy épp ez az alkalom volt a tavalyi paszternák fináléja, őszig várhatok az utánpótlásra.

108 komment

Címkék: fokhagyma vörösbor sárgarépa babérlevél szerecsendió borókabogyó paszternák zellergumó marhanyak vörösboros marha kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9715637862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MadMary 2020.04.27. 11:49:55

Nem fogjátok kitalálni, mi történt... ebédet kerestem a mélyhűtőben, sokszor hanyag vagyok és nem címkézem fel rendesen az ételmaradékos dobozokat, szóval szerencse kérdése, mi ugrik a kezem közé. Kiszedtem egy dobozt, aminek a tartalma sötétpirosnak tűnt, gondoltam valami maradék pörköltféle, hát nem marhapörkölt van a skatulyában?!? :-D :-D

MadMary 2020.04.27. 11:56:37

Waka tiszteletére sárgarépás krumplipürét csinálok mellé, paszternákom sajnos nincs, a kerekrépáról nem is beszélve... :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 14:41:45

No, ez nem egészen ide tartozik, de Waka biztosan nem fog érte haragudni.

Napok óta fgyelem, hogy a verebek a legjobb levéltetű írtók. Járnak az etetőre, de útközben megpihennek az őszibarackfán, és kapkodják a levéltetveket. Szoktam őket a rózsán is láni, mert a kis férgek azt is szeretik.
Ez tiszta biológiai védelem, mindössze annyiba került, hogy a ház közelébe csalogattuk őket a téli etetéssel. Bevallom nem olcsó, de egészséges.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.27. 15:10:49

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam ugyanezt a feladatot a cinkék és az őszapó tölti be :) A legapróbbat is felcsipegetik!!!

jegeskaveee. 2020.04.27. 15:13:26

@látjátok feleim szümtükkel: Miért ne tartozna ide? Rajtam kívül mindegyikőtöknek van(volt) kertje.
Hasznos ötlet, még akkor is, ha nem olcsó, de legalább hangos...:)))

MadMary 2020.04.27. 15:18:40

@látjátok feleim szümtükkel: @jegeskaveee.: Pont a hét végén beszélgettünk erről életem értelmével: mikor gyerek voltam, a verebek tömegével jártak, kártevőként tartották számon őket, mondván felfalják a gabonát és kicsipegetnek mindent, most meg mutatóba is alig van belőlük. Hozzánk is ideszokott egy pár, azt a magot szedegették, amit a cinkék széthajigáltak az etetőnél, úgy örültem nekik, mint valami egzotikus madárpárnak. Ha minden jól megy, ide is fészkeltek valahová, tán lesz kölyökveréb, pusztuljanak a tetvek-hernyók!

MadMary 2020.04.27. 15:20:43

És aaaannyira szeretném, ha volnának őszapók is, de nincsenek. :-( Cinege, meggyvágó, csuszka, örvös galamb, szajkó, feketerigó mind van errefelé, csak a cuki kis hógombócok nem teszik tiszteletüket.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.27. 16:03:23

@MadMary: Nekünk van zöldikénk és barátposzátánk is, bibiii:DD Meg egy fakopáncs jött volna vissza a régi odújába, de a szemét feketerigók elhajtották..akkora vircsaft volt minap, nem hittem a szememnek. Az örvösnek a fiókái viszont elpusztultak, ez a baromi nagy szél szombaton leverte a fészket, amit nem csodálok, a szomorúfűz két párhuzamos ágára rakták, szél nélkül is csoda volt, hogy megállt.Nem látom a párt azóta, pedig reménykedtünk, hogy újra fészkel.
Verebek szépen vannak, soha nem zargattuk őket, itt telelt a környéken egy jó nagy banda, itt híztak az etetőn.

A férjem elkezdett madárodúkat gyártani, annyira beléjük habarodott:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 16:10:51

@Andrass9:

Cinke mutatóba jár erre, pedig van minden nap friss mag. Télen sokan jöttek. Szeritem a kertekben kukacoznak. Őszapót egyszer láttam ezen a vidéken, egy családot, de annak is van már vagy 18-20 éve.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 16:14:13

@MadMary:

Mikor gyerek voltam, apám fogdosta a verebeket ( gerléket is ), és anyám bele főzte a bablevesbe, miután megnyúzta. Gondolhatod milyen nagy falat volt. De akkor nayon sok veréb volt, ma alig van.
Mezei pacsirtát pl. évek óta nem is láttam, pedig az útszéleken régen nagyon sok szaladgált.

MadMary 2020.04.27. 17:02:07

@Kumari aki Nilüfer: Zöldülök a zöldikétől! :-D Van viszont egy jövevény pár, két apró, karcsú és nagyon fürgén cikázva repülő barnás madárka, akik viszont nagyon különlegesen énekelnek-csicseregnek. Nem tudom, kik lehetnek, mikor beköltöztek nem mutattak személyit. :-) Az örvösgalamb elképesztő idiótán fészkel, csoda hogy nem haltak még ki, szó szerint lehajint két gallyat valahová, és ott kotlik... sajnos ez pont azzal jár, amit írtál, egy széllöket és vége. Most nézd meg ezt:
www.reddit.com/r/mildlyinteresting/comments/8ixv2k/a_bird_using_wires_for_nesting_on_one_of_our/
Nálunk is épült odú a tavasszal, de egyik vizitelőnek se volt kellően csábító, pedig az egyik etetőt direkt közel akasztottuk fel, teletömték a fejüket a cinegék, ráültek az odúdoboz tetejére, aztán elkotródtak egy fára fészkelni. :-)
@látjátok feleim szümtükkel: Édesapám a fiatal varjúból készült pörköltről zengett ódákat...

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 18:10:46

@MadMary:

Joggal. Jobb, mint a gyenge galamb, pedig az is finom.
Érdekes, de nálunk az örvös galamb a fenyőn fészkel, és igen komoly, nagy fészket rakott maga által tördelt ágacskákból. A tavalyit lefújta a szél, ezért ismert a mennyiség, ideit nem nagyon lehet látni, de már ülnek a tojásokon. A balkáni gerle viszont olyan fészket rak, mint a linkeden látni, sőt egyik évben egy buta belefészkelt az ereszcsatornába. Természeteen elmosta az eső.

jegeskaveee. 2020.04.27. 19:08:41

@MadMary: Ősza-pók? Olyanról még nem is hallottam.:))))
Kapj el egy verebet, és fesd be, lesz kis hógombócod. Vagy csinálj túrógombócot.:))) (viccvót)

Mentségemre szolgáljon a fentiek miatt, hogy most jöttem meg a szomszéd Sparból. Nem kellett semmi más, csak tej, kenyér, hagyma. És felraktam a maszkot, mert mától kell. Hát, én ilyen hamar nem jöttem még ki a boltból...
Majd' megfulladtam abban a nyomorult maszkban, ráadásul zacskót kell(ajánlatos) -kesztyű gyanánt- a kezünkre húzni. El lehet képzelni, hogy lehet azzal hagymát szedni egy másik zacskóba.::D

jegeskaveee. 2020.04.27. 19:10:47

@MadMary: Elsőre spárgarépás krumplipürét olvastam:)))

MadMary 2020.04.27. 19:36:04

@látjátok feleim szümtükkel: Bocsánat, én vagyok a hülye, összekevertem az örvösgalambot és a balkáni gerlét, természetesen a balkáni gerle rak idióta fészket, nálunk is egy balkáni gerlepár szerencsétlenkedik a nagy fenyőfán.
@jegeskaveee.: Kéhlek, az ősza-pók kültakarója ezüstszürke, nyolc lába enyhén szőrös, a szőrök színe szintén finom ezüstszürke, az általa szőtt háló pedig vetekszik a valódi selyemmel... :-D :-D Verebet nem terrorizálunk, örülök hogy van egy pár, nemhogy még pingálnám is őket... túrógombócot meg kéne már csinálni, csak ne vónék olyan szerencsétlen, sose találom el a megfelelő konzisztenciát. :-(
@Andrass9: Ez a tavasz kellően őrült ahhoz, hogy a spárga és a répa házasságra lépjen...én tulajdonképp nem bánnám, sok-sok finom gyenge spárgasíp, ami úgy nő, mint a répa... oh gnam. :-D

MadMary 2020.04.27. 19:42:52

@jegeskaveee.: Utóirat: nekem is el kellett mennem a legközelebbi Sparba, bicikliztem, útközben többször csendesen felrobbant a fejem, a parkban a körbeszalagozott-tiltótáblás játszótéren a szalagok letépve, kedélyes társaságok edzenek-piknikeznek, a boltban az alkalmazottak legtöbbjén nincs se maszk, se kesztyű, a távolságtartás egy vicc, előttem a sorban egy nő kedélyesen hosszasan hörögve köhög, természetesen a száját nem takarja el, mert van rajta egy állig letolt maszk... Vigyázz magadra, piszok kellemetlen a zacskózás-kesztyűzés-maszkozás, de mégis inkább csináld (ha szelíden javasolhatom)...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.27. 19:51:51

Tíz percig pötyögtem be a válaszaimat, aztán elszállt az egész. Még egyszer nem állok neki. Köszönöm, és igazatok van! :D

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 19:57:19

@jegeskaveee.:

Ne sipákolj, a Müller Cecilia a most bedobott Lokálban, ami április 30-i keltezésű, azt nyilatkozta, hogy ne nyúkáljunk a maszk alá, mert az a cél, hogy minék kevesebb levegő menjen alá. Látod te ezt magadtól is tudtad produkálni.:D

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 19:59:51

Hétvégi szél addig rázta a fenyőt, hogy kiesett a fészekből az örvösgalamb fiókája. A fészek nem esett le.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.27. 20:42:59

@látjátok feleim szümtükkel: Annyira kevés levegő menjen alá, hogy megfulladj - és az nem a korona számlájára megy, ergó az operatívak nem tehetnek róla ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.27. 20:45:06

@MadMary: Túrógombóc recept van több is a blogon: mind kipróbált, és tökéletes állagú! (mernék mást mondani a saját receptjeimről ...)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.27. 20:45:33

@MadMary: Csipaszpörkölt..a fiatal varjúból..anyukám egyszer főzött, apu hozott madarat, de aztán soha, Az okát nem tudom, de anyu nagyon finnyás...én nagyon kicsi voltam, csak arra emlékszem, hogy anyu háborgott:DDDDD

Kumari aki Nilüfer 2020.04.27. 20:47:33

@MadMary: Nemnem, a miénk örvös volt, ez tuti..ott volt az örv a nyakán

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.27. 20:53:10

@Andrass9: Megpróbálom rekonstruálni, de közben jön-megy a net.

MadMary 2020.04.27. 21:04:51

@Andrass9: Az itt talált receptet követve is elfuseráltam valahogy... de nem adom fel, gyakorolni fogok! :-)
@Kumari aki Nilüfer: Navárjál. Melyik tyúkforma jószágot láttad?
Ezt: hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96rv%C3%B6s_galamb#/media/F%C3%A1jl:Woodpigeoncloseup.jpg
vagy ezt?
hu.wikipedia.org/wiki/Balk%C3%A1ni_gerle#/media/F%C3%A1jl:Collared.dove.jpg
Én is mindig kutyulom a neveket...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.27. 21:07:06

@MadMary: Úgy tűnik, az itt-ott összeolvasott ismeretekből végül tudat alatt kikristályosítottam a lényeget. Az a talált pörkölt majdnem akkora élmény, mint mikor megtalálod a személyid alatt a két éve oda dugott ötezrest. A püré répával sem lehet rossz.
@Kumari aki Nilüfer: Egyszemélyes háztartást viszek, ez a kiló is elég volt pár evésre. Még a pánik kezdetén arra mentem a boltba, hogy gyakorlatilag kifosztották a húspultot. Másnap hoztak csomagolt marhanyakat, olyan 1,8-2 kilós adagokban. Ebből vettem egyet, itthon szétszedtem. Lenyiszáltam a faggyú nagyját, lett belőle egy vadasnak való adag, meg ez.
@Andrass9: A paszternák régóta nagy kedvenc, többféle ételt is készítettem belőle, de eddig ez a legjobb.
@látjátok feleim szümtükkel: Naná, hogy nem haragszom. Tegnapelőtt csináltam egy itatót a kertben a madaraknak. Valamikor kukáztam egy jókora műanyag ételtartó dobozt. Teteje nem volt, ezért is dobhatták ki, gondoltam, jó lesz valami palántának. Azóta a pincében hányódott. Lesűllyeszettem a földbe, ment bele egy kő strandlépcsőnek. Tegnapra már kipancsolták a víz felét, a maradékot összesározták. Egy szeder tövébe ment, a kifröcskölt víz öntözi. Amúgy a püré elég sokat elbír, szinte mindennel keverve jó, főleg, ha akad egy kis jóféle kemény sajt is hozzá.
@Boar.: Viszont roppant szórakoztatóan adja elő.
Kábé ennyi lett volna elsőre is. :D

MadMary 2020.04.27. 21:30:04

@Waka: A párhuzam tökjó... akarom mondani, marha jó. :-) A répás püré önmagában isteni lett, kis olajon megpirítottam a répakarikákat, utána kevés vízen pároltam, remek lett a krumplival - csak a marhához túl édeskés, legközelebb póréhagyma lesz a zöldség a stamppotba, ha marhulunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.27. 22:20:17

@MadMary: Hamár, akkor főzz a marhával egy-két velőscsontot és a velőt keverd bele a pürébe! A mennybe mész, ha azt megkóstolod!

jegeskaveee. 2020.04.27. 23:24:22

@Andrass9: Akkor főzd meg, és posztold is.:)))

jegeskaveee. 2020.04.27. 23:31:26

@MadMary: De hogy tud a nyolc lábával repülni? Összevissza csápol velük?:)))
Ha jól emlékszem, @látjátok feleim szümtükkel: adott egy jó receptet túrógombócra, tejbegrízzel készítve. Érdemes kipróbálnod. Ha nem tőle volt a recept, akkor tévedtem.

jegeskaveee. 2020.04.27. 23:33:00

@látjátok feleim szümtükkel: Még szerencse, mert Lokált még véletlenül se veszek a kezembe...

jegeskaveee. 2020.04.27. 23:34:38

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig jobb lett volna, ha szegény galambka marad fen a fán, és a fészek esik le.

jegeskaveee. 2020.04.27. 23:37:00

@Kumari aki Nilüfer: Nem kicsit háboroghatott anyukád, ha még most is emlékszel rá!:)))

Kumari aki Nilüfer 2020.04.28. 08:56:11

@MadMary: ajjajjaj..balkáni volt, nem volt csicsás..elköltöztek a másik nagy fára, ahol más évben már költöttek, egy baromi nagy szilvafa, nagyon finom és rengeteg terméssel, amiből alig lehet enni, mert lehull a zöme még zölden..de ami marad, az ihaj!Remélem, egy újabb adag kisgalamb még felcseperedik, amik elpusztultak, már tollasodtak.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.28. 09:01:29

@Waka: Nálunk is van madárfürdő, megható, ahogy belevetik magukat, pacskolnak önfeledten Ez itt nehezített pálya a víz szempontjából, nincs semmi víz , a Tócó patak majd kiszáradt, a víztárolók 20 km-re vannak. Van egy nagy hordó is szinültig vízzel, rajta keresztben ágak, hogy ihassanak(,kell kapaszkodó, a kóbor macskák is szomjasak, láttam őket ott lefetyelni, ha beleesnének a hordóba, elérik az ágakat, és kimásznak.) de a fotótálból alkotott, téglaszigettel ellátott fürdő mindent visz.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.28. 09:04:13

@MadMary: a spárga a gyengém..enni is, és csinálni is..akármilyet veszek, nekem fás..ez a gyengém, a pucolás. legszívesebben csak a csúcsát eszem, de azt nagyon..nincs annyi, amennyi elég lenne.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.28. 09:05:07

@Kumari aki Nilüfer:

Ma reggel a kertben eszméletlen feketerigó fészket találtunk. Egy nyári almafa megnyakalása után az új ágak közé rakta a fészket, és egy hosszú kötöző zsineggel ki is kötötte. A zsineg egyik vége a fészekbe van valahogy beépítve, míg a másik vége rá van tekerve egy ágra.

Azt már régen észrevettem, hogy a szőlő kötöző műszálas madzagot leszedegetik, de ilyen kikötött fészket életemben csak egyszer láttam. Az egy sárgarigó fészek volt, ami két ág közé lett kikötözve rogycsíkokkal. De az a történelem előtti időkben volt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.28. 09:07:01

@Waka:

Zöld krumplipüré maradékát tovább fejlesztettem, reszeltem bele chedart, és megmikróztam. Kiválóan jó reggeli lett belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.28. 09:12:23

Annak, aki szereti a mézet ajánlom, hogy keressen olyat, amire az van írva, hogy mojito méz. Menta, és lime lé van a mézbe keverve. Egy csapott teáskanálnyival nagyon finom meleg limonádét lehet keverni, de egyes teákba is nagyon jó.

jegeskaveee. 2020.04.28. 09:30:53

@Andrass9: Hát a spárgarépát.:))) (de viccvót, nem felszólításként írtam)

Tényleg nem lehet rossz, mondjuk így együtt mit lehet belőle csinálni, azt nem tudom. Talán főzeléket.

Ha jól tudom, most kezdődik a spárgaszezon. Tervbe vettem, hogy lemegyek a spárgafesztiválra Öttömösre, de az idén aligha lesz belőle valami, jövőre meg el fogom felejteni...

jegeskaveee. 2020.04.28. 09:39:13

@látjátok feleim szümtükkel: Tavalyelőtt karácsonyra kaptam a fiamtól egy kis üveg levendulamézet ajándékba.
Nem valami összetákolt méz volt, név, engedélyszám, minden rajta volt az üvegen. Elég hamar ki is kristályosodott, intenzív levendulaízzel, tehát nem hamisított.
De egyszerűen számomra ehetetlen volt annyira elnyomta a méz ízét a levendula, úgyhogy visszaadtam feladónak, nem sértődött meg.

Úgyhogy az ízesített méz nekem nem jött be. de persze ízlés dolga. Marad a jó kis Szeged-környéki méz, olyan finom mint az álom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.28. 09:42:06

@jegeskaveee.: Ha kicsit figyeltél volna, @MadMary: megfőzte, és posztolta is (na jó, csak kommentben :).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.28. 09:45:19

@jegeskaveee.: Tavaly a soproni kirándulásunkkor beugrottunk egy gesztenyefesztiválra, ahol sok méztermelő volt. Ott vettem finom gesztenyemézet (azt mindig Füredről hozom amúgy), erdei vegyes mézet, és a csúcs: mandulaméz. Van a környékükön egy nagy mandulás, ott legeltetik a méheket :)
Méz ízű, enyhe mandulavirág illatú, de nem erészakos.

MadMary 2020.04.28. 11:37:15

@jegeskaveee.: Ahogyan ezt Darwin is leírta, az ősza-pók mozgása meghökkentően koordinált, nyolc szőrös lábacskáját rájamódva hullámozva csapkodja a levegőben, gyors irányváltásra is képes. :-D
@Andrass9: Nekem a velőscsont a levesbe főtt csont, amit kiemelünk, a velőt kiütjük pirítósra, enyhén sózzuk-borsozzuk, majd befaljuk. Úgy mind Szindbád... :-)
@Kumari aki Nilüfer: Ismeretlenül is drukkolok a galambjaidnak. Spárga pedig nálunk is jöhet, akármennyi... egyetlen kellemetlen mellékhatása az igen... khm.. sajátosan intenzív szagú vizelet. :-/
@látjátok feleim szümtükkel: Elképesztőek a feketerigók. Valamelyik este a kertben szöszöltem, és olyan hangokat hallottam, mintha egy számítógép zümmögött-nyekergett volna. Kerestem a hang forrását - egy feketerigó szórakozott a körtefán, tényleg úgy csiripelt-csacsogott mint egy adatfeldolgozó komputer. Hogy hol a fenébe tanulhatta...

MadMary 2020.04.28. 11:39:56

@Andrass9: A gesztenyeméz az egyik kedvencem, mandulamézről még nem hallottam, de nagyon megkóstolnék egy kanálkányit. @jegeskaveee.: -nak igaza van, tényleg nagyon intenzív illatúak tudnak lenni az ilyen aromás virágból gyűjtött mézek, én édességként eszem, egy kávéskanálnyi illatos méz után nem kívánok édeset napokig.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.28. 13:51:47

@Kumari aki Nilüfer: Revideálom: megtekintettem, férjem is megtekintette..örvös!! stimmel minden:) A balkáni a fenyőn lakik, ezek az örvösök elmentek a szilvafára, erősen hordják a kis gallyakat, újra fészkelnek. és van egy barázdabillegető is, ma láttuk.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.28. 13:56:45

@MadMary: Én most hortobágyi vadvirágmézre pályázok, neten lehet tendelni, a természetvédelmi terület legmélyéről van, aki kóstolta az csak dícsérte. A legjobb méz pedig a házi havasi méz, amit Zetelakán ettem, a havasi réteken volt a méhes. Nem is adtak el belőle, csak a falusi turizmus keretében a falusi szálláson kaptunk , nekik is kevés volt.De a fenyőméz se rossz, meg a kakukkfűméz, ámbár azt hiszem, az ízesített volt..nem tudom(Kárpátalja)

MadMary 2020.04.28. 14:16:03

@Kumari aki Nilüfer: Tudnál adni elérhetőséget a vadvirágmézhez? Nagyon felkeltetted a kíváncsiságomat...

Kumari aki Nilüfer 2020.04.28. 14:59:39

@MadMary: www.netpincer.hu/debrecen/beobee/hazhozszallitas/_etlap

a méhészetnek van önálló honlapja, hirtelen nem találom

Kumari aki Nilüfer 2020.04.28. 15:00:26

@Kumari aki Nilüfer: BeoBee | Gál Méhészet Debrecen, méz, akácméz, virágméz ...
www.beobee.hu › content › products
Hortobágyi Vadvirágméz 950g. 1 400 HUF BeoBee | Gál Méhészet Debrecen, méz, akácméz, virágméz, propolisz, virágpor ...
Miért különleges a Hortobágyi Méz
hortobagyimez.hu
2017. szept. 30. - Miért különleges a Hortobágyi Méz. A vadon nyíló virágok ereje egyesül a Hortobágyi Mézben. A magyarság vélhetőleg Ázsiából hozta

MadMary 2020.04.28. 16:16:13

@Kumari aki Nilüfer: Köszönöm, ez egy mézmennyország! :-D Azt hiszem, megvan a karácsonyi ajándék a holland rokonságnak (is)!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.28. 18:55:45

@MadMary: Éppen azt szeretem, mikor egy kicsit édeskés dolog társul a sós mellé. Póréhagymával sem lehet rossz.
@látjátok feleim szümtükkel: Egy kis sajttal szinte mindent fel lehet dobni.
A mézet Nagyorosziból kapom, a termelő kolléga. Általában vegyest veszek, igen jó, gyorsan kristályosodik, amit külön szeretek.

MadMary 2020.04.28. 19:57:19

@Waka: Az a húspogácsába-konzervdoboz-belenyom-tojás, na az megint inspirált. Legközelebb, ha darált húsra teszem rá a denevérmancsaimat... ˃˃”OO”˂˂

MadMary 2020.04.28. 19:58:51

@Waka: Az olajon kicsit előpirított, majd pár kanál vízen dinsztelt répa csodásan viselkedett, mikor összekevertem a főtt krumplival. Pici só, ízlés szerint bors, és hamm. :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.04.29. 06:55:30

Folyton kármentésben vagyok..a férjem hozott savanyú káposztát, ő saláta helyett eszik, de sok lett, Van krumpli is, nem kéne hagyni fonnyadni, Káposztás dödölle lesz, sült házikolbásszal..már csak valami leves kéne, ami gyors, könnyű, mert leves nélkül a férjemnek nem ebéd az ebéd.

Fantasztikusan borult az ég. Eshetne csendesen vagy két napig...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.29. 09:57:07

@Kumari aki Nilüfer: Ha van aprólékod, az finom leves. De lehet egy krémleves is, ha megeszi a férjed :)
Hol az a borult ég??? Az időkép szerint még csak délnyugaton van felhő ... Esőt AKAROK (meg a föld is)!

Kumari aki Nilüfer 2020.04.29. 10:38:54

@Andrass9: Borulat balra el:(((

Köménymagleves lett, figyelemmel a káposztás dödöllére, betétnek meg a maradék pászka, maceszgombócból maradt.

A dödöllét nem mutogatnám..ronda de finom:D

Viszont a sváb házi friss kolbász egy csoda, nem szottyadt felére, tehát nem szalonnával tömték ki, van benne normális húsanyag.Ebéd előtt rápirítok a dödöllére, és a kolbira is.Ki kéne végre pakolni a hibiszkuszt, a fikuszt, és a dracénát, talán már nem fáznak meg.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.29. 10:41:08

Olvastam a lepcsánkon a máglyarakást, megindult az agyam, nekem nem sima alácsom van, hanem szikkadt diós kalács, eltűnődtem, hogy jó lenne-e a máglyára...

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.29. 11:14:52

@Kumari aki Nilüfer:

Attól, hogy alács, még nagyon jó, ha szikkadt, még jobb.:D
A tojásos tej majd jót tesz neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.29. 12:49:33

@Kumari aki Nilüfer: Nem mertem a köménylevest ajánlani, mert a napokban főztem magamnak vacsorára :)
Most viszont már melegszik a rakott krumpli. Tegnapelőtt este előre dolgoztam: mindent megfőztem, megpucoltam, kikevertem, majd a hűtőben elállt máig. Most csak a tojásszeletelő dolgozott, a kolbászt már akkor felvágtam. Ez amúgy egy életveszélyes kaja, mert nem tudom abbahagyni és még éjjel is rájárok!

jegeskaveee. 2020.04.29. 17:06:26

@Andrass9: Itt most kezdett szakadni az eső, küldöm felétek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.29. 17:15:03

@jegeskaveee.: Köszi! Sajna valahol eltévedt, mert itt még csak 2 csepp esett le és süt a nap.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.29. 18:22:51

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is az alács a kérdés, hanem hogy diós:DDDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.29. 20:06:50

@MadMary: Mondtam én..
@Kumari aki Nilüfer: Dödöle, káposztával, ráadásul kolbásszal. Hát... Én egy tojáslevest ajánlottam volna, végül is, az is egy köménymagos leves, csak kicsit gazdagabban. A diós kalács már a hedonizmus előfutára lenne. Vágj bele ízibe!
@Andrass9: Az a tuba nem fog felkapni, hacsak le nem megyek a Zenekarhoz valami segítségért.
@jegeskaveee.: Alig várom.

élhetetlen 2020.04.29. 21:36:09

@Boar.: Váncsa egy időnként hülyéskedő okos ember. Nagy különbség. Azért gondolom tudod, hogy a gulyások nem a saját gyulyájukat terelgették. Számadók voltak, ha egy borjú eltörte a lábát, levágták, aztán üzentek a gazdának, és a gazda családja ette meg. Ha jól dolgoztak, és nagyvonalú volt a gazda, akkor betereléskor levágott egy állatot, abból kaptak a gyulyások, akkor láttak egy évben egyszer darabolt marhát. A juhászok más, ott el lehetett summantani egy iker ellésből egy bárányt, de ez sem évi húsellátás volt. A gulyások, pásztorok főzték a lebbencset a bográcsban. Hagyma, krumpli, tészta.

élhetetlen 2020.04.29. 21:50:36

@Kumari aki Nilüfer: Jaj, de bonyolult az élet! Te a szemét feketerigókat utálod, mert elüldözték a fakopáncsot, és a szarkákat, mert elüldözték a feketerigóimat…

élhetetlen 2020.04.29. 22:18:34

@MadMary: Csak a fészekrakásról. Mese nincs, nem szeretem a szarkákat, de két tavaszt néztem, és fotóztam végig fészekrakás ügyben. A munkahelyem ablaka nem volt nyitható, tehát nem zavartuk őket. Az első nem sikerült elég jól, lapos volt, nem költöttek. Következő tavasz, a szomszéd fán építkezünk. És jött a műsor. Az ilyen apróságok, hogy nagy gallyal fennakad a villás ágnál, visszarepül egy métert, becélozza, és befordítva beviszi. Zseniális. És a műsor részei. Az egyik elmegy építőanyagért, a másik várja, nem ön, már kitipeg az ág végéig, vár, aztán, na, ez elment kocsmázni, utána, így emberire fordítva. Aztán megjelent egy kezdő pár az első fészeknél, mert már csak folytatni kell. Azt a cirkuszt! Nekik ugyan már nem kell, de mit képzelnek ezek a senkiháziak? Már fél órája elmenekült a fiatal pár. Láttál már mérges madarat, amikor előre, hátra billeg, és mondja a magáét? Ez még fél óráig így ment. Nagyon felháborodtak.

élhetetlen 2020.04.29. 22:31:25

@MadMary: Túrógombóc. Olvastam egy hülye trükköt, kipróbáltam, és bevált. Összeállítod, az érzed, hogy egyben marad, masszív. Csak nem addig főzöd, amit írtak, hanem addig, amíg már nem forog a vízben. Igen, már feljött, de, ha nem egyenletesen főtt át, akkor átfordul, a nyersebb része lehúzza. Ha már nem fordul, akkor kész.

élhetetlen 2020.04.29. 22:53:51

@Kumari aki Nilüfer: Ilyen esetben a legegyszerűbb egy tojásleves, vékony világos rántás, paprika, víz, só, szárított petrezselyem levél, és lazán elkeverve benne egy-két tojás, hogy a paprikás lében látszódjon fehérje is, sárgája is. Esetleg egy kanál tejföl. Olcsó, és nem ráz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.29. 22:55:46

@élhetetlen:

Oly annyira igazad van, hogy lebbencset, tarhonyát nem télen, hanem nyáron készítették az aszonyok, majd fehér vászonzacskókban tárolták szellős kamrában. Télen csak friss tésztát lehetet készíteni, mert nem volt hol ropogósra elállóra - szárítani. Tavasszal ezzel mehetet a gulyás, meg a juhász nyitni a szezont.

élhetetlen 2020.04.29. 23:06:15

@Waka: Lehet, hogy ezt már írtam, akkor bocs. Az édes és sós. Az egyik kedvenc reggelim, vajas kenyér (ízlés szerinti), rá lekvár, (a narancs lekvárt szeretem), és arra a vékony sajtszeletek. Jó mézzel is, csak akkor azt kell felülre tenni, mert nem tartja meg a sajtot.

élhetetlen 2020.04.29. 23:21:52

@Waka: Visszabeszélek. A tojásleves nem alapvetően köményes. Lehet bele tenni, de nem alapelem, és ha valaki nem szereti a köményt, anélkül is jó. Ne gyúrjunk mindent egybe, a köménymagos leves pl. zsemlekockával, az nem tojásleves, és a tojásleves nem köménymagos leves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.30. 09:13:16

@élhetetlen: Egy szócsak hiányzik a kommentedből: Szerintem.

MadMary 2020.04.30. 09:40:31

@élhetetlen: Szarkát nem láttam-látok errefelé, inkább a városszélen fordulnak elő, a hegyek felé menet néha láttam a fekete-fehér kabátjukat meg hallottam a jellegzetes hangjukat. Igen intelligens madarak, úgy hogy a showműsoruk is szórakoztató lehetett. :-) A túrogombóc mechanikája óriási megfigyelés, igazad lehet, tényleg így működhet, ha rászánom magam a mumusétel elkészítésére (újra), ezt fogom figyelni! A lekváros-sajtos kenyér anyukám kedvence volt, én is nagyon szeretem, esetleg picit meggrillezve-megolvasztva a sajtot, a legcsodásabb ízkombinációt nekünk a csipkebogyó-lekvár hozta.

élhetetlen 2020.04.30. 17:52:17

@MadMary: Még a szarkákról. Itt lakom a Petőfihíd budai hídfőjénél. Ez nagyon nem a város széle, de itt nyüzsögnek, néha 5-6 szambázik itt egyszerre. Az egy dolog, hogy lef.snak mindent, zöld deszkapalánk, fél méteres fehér toccsal, a rosszabb a hangjuk, és legnagyobb bűnük, hogy elüldözték a feketerigóimat. A rigókat nagyon szerettem. Még egy sztori, ha belefér. Az öcsém 11 évvel volt fiatalabb, én 14 éves koromban eljöttem otthonról, egy 100 km-re levő technikumba, hétvégeken, nyáron, meg ez nem jött elő. Aztán voltak időszakok, mikor nálam aludt, (kamionos volt, pesti telephely, vámoltatott, és csak reggel indult). Kiültünk a teraszra, a rigóm meg még fújta a tetőn levő póznán. Az öcsém visszafütyült. A rigó kivárta a mondat végét, ő fütyült, így tovább, vagy fél órát elbeszélgettek. Aztán az öcsém mesélte, hogy otthon is van rigója. A háza mellett van egy mini erdő, liget, valami. Ha lemegy a pince elé, és fütyül, akkor jön a madár, leül az előtetőre, és így elfütyörésznek. Elnevette magát, hogy csak azt nem tudom, mikor szólok be neki, mert fütyülni tudok, de hogy mit fütyülök, arról fogalmam sincs. Mondta, egyszer történt, hogy a rigó lejött a tető széléig, és előre-hátra billegve mondta a magáét. Na, látod, akkor szóltál be neki.

élhetetlen 2020.04.30. 18:22:50

@Andrass9: Ha a levesről beszélünk, nem hiányzik a “szerintem”. A köménymagos levesben alapelem a kömény, erről kapta a nevét. Ha abból kihagyod, akkor már nem az. A tojáslevesben alapelem a tojás, és mindegy, hogy teszel-e bele köményt, vagy lestyánnal ízesíted, az tojásleves, akkor is, ha csurgatod bele a toját, akkor is, ha buggyantod, akkor is, ha mindkét formában belekerül. Ez olyan mint, hogy fokhagyma mártást nem lehet főzni fokhagyma nélkül, mert akkor az nem lesz az, de a kelkáp főzelék fokhagyma nélkül is kelkáp főzelék, mert nem a fokhagymától lesz az. Félre ne érts, nem a bajuszodat rángatom, csak ez van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.30. 18:55:36

@élhetetlen: Egy kicsit el vagy te tájolva! Mifelénk nem divat kioktatni senkit ezen a blogon, legfeljebb a véleményünket mondjuk el a "szerintem" szócska használatával.
Szerintem.
Ha enélkül nem bírod, akkor valóban birizgálod a bajuszom - és az kényes.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.30. 19:26:22

@élhetetlen: Nálunk nincs ilyen kategorikus izé..van, hogy a köménymagleves lesz tojásleves, van, hogy nem, Sőt, a mostan i levest egy kis tejfeles habarással krémesítettem, jó munkásemberek ették(tavasi munkák vannak, kis burkolás, kis festés, kis korhadt fa kivágás, etetem a dolgozót), azoknak -dödölle ide vagy oda- nem elég egy kis paprikás lé:) tettem ki tárkonyecetet is, használták..hogy cifrább legyen:) az utolsó cseppig elfogyott. Szóval persze, lehet egy kis piros levest összeütni, ,meg lehet olyat, amit szeretünk. Szerintem.

Mindenfajta madarat szeretünk, megjelent a mezei poszáta, és a fekete fejű poszáta is..butulok, nem ugrik be a neve.Szarkák is felbukkannak, a macskaeledelt lopják, egyik ül és figyel, míg a másik eszik, majd váltanak. de szerencsére nem itt laknak.Szajkó is megpihen itt néha, de ők sem itt tanyáznak..egy pár néha eljön szintén a macskaeledelre , főleg ha nedves, de a szárazzal is küzdenek.
Barátposzáta---beugrott a neve:)

élhetetlen 2020.04.30. 20:01:38

@Andrass9: Nem, egészen egyszerű tényeket írtam le. Ez nem kioktatás. Ha ezt nem bírja a bajuszod, akkor így jártam. A “szerintem” ott jön, hogy szerintem a kelkáp jó fokhagya helyett majorannával is, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a kelkáp fözeléknek nem alapanyaga a fokhagyma, nem attól lesz kelkáp fözelék, és ez visszavetítve igaz a levesekre is. Aztán mindenki azt rak bele, amit szeret, de az alap az az alap. Azért esetleg gondold át!

Kumari aki Nilüfer 2020.05.01. 06:16:51

@élhetetlen: Na de téged miért és mennyire zavar, ha valaki a tojáslevest köményes alapon főzi, vagy a köménymaglevesbe tojást tesz? Most őszintén, mi ennek a jelentősége, és ér-e ez egy vitát? Finom? Ízlik? akkor ki nem tojja le, mi a neve?Ezt is át lehet gondolni:) Nyugi már.Én pl ma a rakott krumpliba teszek besamelt, mert utálom, ha száraz, és ninxs itthon annyi tejfel..)na, ezt pl, úgy szeretem, ha kissé trocskos:D )

élhetetlen 2020.05.01. 14:43:25

@Kumari aki Nilüfer: Egyáltalán nem zavar. ha valaki köményt tesz a tojáslevesbe, és az sem, ha valaki toját tesz a köménymag levesbe, csak annyit jegyeztem meg, hogy “A tojásleves nem alapvetően köményes. Lehet bele tenni, de nem alapelem”. Csak ennyi volt az indulás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.01. 16:02:11

@élhetetlen: Én nem vagyok annyira megértő, mint @Kumari aki Nilüfer: . Mivel látom, hogy eltökélt szándékod felbosszantani, legyen meg az örömed. Légy szíves vonulj el egy setét sarokba, és gondolkozz el a "szerintem" szó jelentésén. Ha rájössz, hogyan illik ellenvéleményt fogalmazni, szívesen látlak vissza ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.01. 16:18:22

@élhetetlen:

Fűszerek mióta alapanyagok?
Valami tévedésbe gondolkodsz, és nem érteni mi a bajod azzal, ha más nem úgy csinálja, mint te. Tudod, van az a dal is, hogy mindenki másként csinálja.
Kicsit túl tolod az okoskodást. Azért ennyire nem buta, és nem kezdő az ide járó csapat, elég koros már a többség ehhez a stílushoz.

élhetetlen 2020.05.01. 16:23:53

@Andrass9: Egyszerű tényeket írtam le. pl. “fokhagyma mártást nem lehet főzni fokhagyma nélkül, mert akkor az nem lesz az, de a kelkáp főzelég fokhagyma nélkül is kelkáp főzelék”. Ha ott állok egy pázsit szélén, és látom, hogy szép zöld a fű, nem hiszem hogy azt kéne mondanom, hogy szerintem zöld a fű, mert zöld a fű. De te vagy a bloggazda, a döntés joga a tiéd.

élhetetlen 2020.05.01. 16:29:54

@látjátok feleim szümtükkel: Ez az utolsó válasz, András éppen kirugott. “Fűszerek mióta alapanyagok?”. A köménymag levesnél alapanyag a kömény, akkor is, ha fűszer, a fokhagyma mártásnál is a fokhagyma, ha egyébként csak fűszerként használjuk is. De mindegy, érezzétek jól magatokat!

Kumari aki Nilüfer 2020.05.01. 16:29:58

@élhetetlen: Figyelj: LAPOZZ. Hagyd már a fenébe..vagy nem bírod ki, ha nem a tied az utolsó szó?? Írva vagyon: legyen neked a te hited szerint..de ez azt jelenti, nekem(másnak) meg az ő hite szerint. Egy nyavalyás tojáslevesen vitázol..engedd el.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.01. 16:52:33

@élhetetlen:

Szrintem nem rugott ki.

A leves témában meg nincs igazad, meert az alap leves egy rántott leves. Van aki köményt rak bele ízesítőnek, és köménymaglvesnek nevezi, van aki tojást, és tojáslevesnek nevezi, van ki mind a kettőt rak bele, és megeszi. Kár rugóznod ennyire ezen a témán.