Ami remek köret annak is, aki cukros, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe. Az íze meg pont olyan, mint bármely más úttörőgombócnak.
Most - karanténidőkben - a csodahüttő lát el minket alapanyagokkal. Egy nagyobb lapockát leltem benne, ami jó alapanyag a tokányhoz, a kamrában meg felfedeztem a durum tarhonyát.
Gyorsan a többi hozzávalót is elővarázsoltam a különféle rejtekhelyeikről:
- 60 dkg sertés lapocka
- 15 dkg csemege uborka
- 1 nagy fej vereshagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 1 vastagabb szelet a húsvéti sonkából, meg a főzőleve
- 3 vastagabb szelet csemegeszalonna
- 1 marék kockázott bacon
- sok tekerés bors
- 4 dl alaplé
A szalonnát felkockáztam és a marék baconnel a tottyos lábasba tettem. Kislángon szépen lepirítottam, hogy kiadja az összes zsírt - valahonnan néha disznózsírt is kell varázsolni, hamár nem tartunk itthon... A hagymát kockáztam, a fokhagymát szeleteltem.
Felcsíkoztam az uborkát, bár azt csak a végén fogom beletenni. A főtt sonkát szétmorzsoltam, a hagymákat a szalonna után küldtem a lábasba. Végül nekiálltam felcsikozni a húst is.
Tekertem a húsra vagy 24 tekerésnyi feketeborsot és szórtam egy mokkáskanálnyi őrölt köményt is rá. Az összekevert húsra még egy kis bors és kömény került. Beleborítottam a hagymák után a lábasba, és nagy lángon lepirítottam. Közben a sonkamorzsát is beletettem.
Épp itt az ideje a tarhonya főzésének is. Ehhez nem sok minden kellett:
- 25 dkg durum tarhonya
- 1 közepes fej vereshagyma
- 3 ek olivaolaj
- 5 dl alaplé
A tokányt felöntöttem egy kis alaplével. Ezt később többször is megtettem, amikorra nagyon elfogyott róla a szaftja. A olivát felhevítettem a másik tottyosban. Közben a hagymát apró kockákra vágtam. A forró olajban barnásra/tarkára pirítottam a tésztát. Beleszórtam a hagymát, és pár percig még pirult, hogy a hagyma is kapjon kis színt.
A tarhonyát felöntöttem az alaplével. A tokányt kisebb lángra vettem, már majdnem elég puha volt. 7 perccel a tészta felöntése után elzártam alatta a gázt és letakartam két konyharuhával.
Tökéletes tarka-barka úttörőgombócok lettek 10 perc múlva.
A tokányba is beleborítottam a feldarabolt uborkát, hogy rottyantsak vele pár percet.
Már csak tálalni kellett. Egy kis extra uborka nem árt mellé, nomeg frissen darált bors is igen jó rajta.
Először villával ettem,
De igen gyorsan átnyergeltem az evőkanálra.
Nem egy villámfogás, de két óra kényelmes főzőcskézéssel el is készült! Mostanában elég sok időnk van ...