Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Hentestokány durum tarhonyával

2020.04.24. 07:00 Andrass9

Ami remek köret annak is, aki cukros, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe. Az íze meg pont olyan, mint bármely más úttörőgombócnak.

34.jpg

Most - karanténidőkben - a csodahüttő lát el minket alapanyagokkal. Egy nagyobb lapockát leltem benne, ami jó alapanyag a tokányhoz, a kamrában meg felfedeztem a durum tarhonyát.

Gyorsan a többi hozzávalót is elővarázsoltam  a különféle rejtekhelyeikről:

  • 60 dkg sertés lapocka
  • 15 dkg csemege uborka
  • 1 nagy fej vereshagyma
  • 6 girizd fokhagyma
  • 1 vastagabb szelet a húsvéti sonkából, meg a főzőleve
  • 3 vastagabb szelet csemegeszalonna
  • 1 marék kockázott bacon
  • sok tekerés bors
  • 4 dl alaplé

10.jpg

A szalonnát felkockáztam és a marék baconnel a tottyos lábasba tettem. Kislángon szépen lepirítottam, hogy kiadja az összes zsírt - valahonnan néha disznózsírt is kell varázsolni, hamár nem tartunk itthon... A hagymát kockáztam, a fokhagymát szeleteltem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felcsíkoztam az uborkát, bár azt csak a végén fogom beletenni. A főtt sonkát szétmorzsoltam, a hagymákat a szalonna után küldtem a lábasba. Végül nekiálltam felcsikozni a húst is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Tekertem a húsra vagy 24 tekerésnyi feketeborsot és szórtam egy mokkáskanálnyi őrölt köményt is rá. Az összekevert húsra még egy kis bors és kömény került. Beleborítottam a hagymák után a lábasba, és nagy lángon lepirítottam. Közben a sonkamorzsát is beletettem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Épp itt az ideje a tarhonya főzésének is. Ehhez nem sok minden kellett:

  • 25 dkg durum tarhonya
  • 1 közepes fej vereshagyma
  • 3 ek olivaolaj
  • 5 dl alaplé

23.jpg

A tokányt felöntöttem egy kis alaplével. Ezt később többször is megtettem, amikorra nagyon elfogyott róla a szaftja. A olivát felhevítettem a másik tottyosban. Közben a hagymát apró kockákra vágtam. A forró olajban barnásra/tarkára pirítottam a tésztát. Beleszórtam a hagymát, és pár percig még pirult, hogy a hagyma is kapjon kis színt.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A tarhonyát felöntöttem az alaplével. A tokányt kisebb lángra vettem, már majdnem elég puha volt. 7 perccel a tészta felöntése után elzártam alatta a gázt és letakartam két konyharuhával.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Tökéletes tarka-barka úttörőgombócok lettek 10 perc múlva.

32.jpg

A tokányba is beleborítottam a feldarabolt uborkát, hogy rottyantsak vele pár percet.

33.jpg

Már csak tálalni kellett. Egy kis extra uborka nem árt mellé, nomeg frissen darált bors is igen jó rajta.

36.jpg

Először villával ettem,

38.jpg

De igen gyorsan átnyergeltem az evőkanálra.

39.jpg

Nem egy villámfogás, de két óra kényelmes főzőcskézéssel el is készült! Mostanában elég sok időnk van ...

139 komment

Címkék: olaj hagyma uborka sonka fokhagyma bors tarhonya szalonna bacon alaplé lapocka csemegeuborka úttörőgombóc

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9315614874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trux77 2020.04.24. 08:25:14

Szeretem a hentestokanyt, de en asszem szoktam tenni bele tejfelt is. Bar kb 5 eve nem foztem szoval lehet nemjol emlekszem ra. A tarhonya a kedvenc koretem, ket pupos evokanallal jol is lakom vele.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.24. 09:06:18

@trux77:

Szerintem nem szoktak bele tejfölt tenni, de azért a te szokásod sem lehet rossz.
Viszont az ubit vékonyabb csíkokra vágva rakták a kész húshoz. Persze Andrass9 az ubit ubival szereti.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 09:34:40

@látjátok feleim szümtükkel: Ínyesmester ekkorára vagdalta az uborkát, én meg kovászolva vagy nyersen szeretem csak.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.24. 10:47:18

Jó cucc. annak ellenére, hogy mióta egy új típusú cukorgyógyszerem van, a trucskos ételek taszítanak.Biztos finom..nálunk ritkán van tarhonya, a rizs is eléggé kiszorult, a férjem nincs oda érte.Ma ezért mediterrán bulgurt kap a sült csirkéhez:)
Én viszont ráéheztem a friss karalábéra, két kicsike újkaralábét megtöltöttem, és egyszerűen ennyire jó ízűre még sose sikerült,. mint most, (tudom, trucskos, de ez főzeléknek minősül, az más).
Mivel fél kiló darált húst olvasztottam ki, lett egy nagy rúd stefánia, és ha már a fagyasztóban kotorásztam, maradék brokkoli, borsó is előkerült, abból lett egy gezemice leves, felturbózva sárgarépa, petrezselyem, zeller kockákkal, grízgaluskával, Most 3, azaz három napig nem fogok főzni.(hétvégére belengettem egy tepsi aranygaluskát, aki kettő lesz, a szomszédok végett:DD)

Topy 2020.04.24. 11:23:08

@trux77: hentestokányban még nem láttam/ettem/olvastam tejfölt :O
a csemegeuborka-füstölt hús-fokhagyma-bors vonalra már soknak érezném, de ugye ízlések és pofonok; viszont van egy csomó tokány ami tejfölös és szeretem :)
az uborkát én vékony csíkokra vágom
egyszer ettem olyat, amiben a füstölt húst marhanyelv adta, nem volt rossz! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 11:40:30

@Kumari aki Nilüfer: Szóval neked is vannak szomszédaid, nem csak nekem :) A bulgur is finom... A korai karalábé nagyon jó tud lenni, kár, hogy nem nagyon kedvelem. Még levesben elmegy, de főzeléknek már nem kéne.
A trucskost gugliztam, de csak egy brazil szó jött fel. Szaftos lenne a szó?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 11:44:29

@Topy: Talán, ha az uborka ízesebb lett volna, akkor véknyabbra vágom, de ez öreg is volt, puha is volt és íztelen - csak az előírás miatt vágtam bele a végén ...
Mi nagyon tejfelesek vagyunk! Ha nincs itthon legalább egy kiló bontatlan tejfel, már pánik van!
Tegnap a feleségem hozott 2x45 dkg-t, meg 6x170g-ot 25%-t, mert már csak 1 vödör volt itthon :))) (Azért a reggelire főzött év első lecsójába nem tettünk.)

Topy 2020.04.24. 12:42:08

@Andrass9: van aki tejföllel eszi a lecsót, mindig megfogadom, hogy egyszer már kipróbálom, hogy milyen
de aztán mindig jól elfelejtem a tejfölt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 13:27:27

@Topy: Azt én is elfelejtem, de a nokedlit kipróbáltam, és jó volt!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.24. 13:45:38

A villa pazarol!
@látjátok feleim szümtükkel: Az uborkával egyetértek. Veled is. :)
@Andrass9: @Topy: Úgy is szoktam. Az exem cukorral ette. Viszont a
hentestokányba számomra szokatlan.
Azt mondja meg valaki, hol lehet durumlisztet venni? Mert kishazánk jelentős durumbúza exportőr, de kapni nem lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 13:49:04

@Waka: Valóban a kanál kell hozzá!
Én a Szabó malomtól vettem durumlisztet. Valami rémlik, hogy az átkosban (a vírus előtti idők) volt a madarasban és a Sparban is. De az már ekég régen volt ...

2020.04.24. 14:25:11

@Waka: Egyetértünk, a villa pazarol, én is kanállal állok az ilyen jóféle étkekhez, életem értelme kritizálva cöccög, de nem érdekel... :-)
A durumlisztre meg nézz ide:
liszt.arukereso.hu/durumliszt/
Nem tudom, ki vállal házhozszállítást, de nem tűnik reménytelennek az ügy.

2020.04.24. 14:28:44

Ja és nekünk is lettek kedves fiatal új szomszédaink, kiváló közönség a süteményeimnek, cserében felajánlották segítségüket a bevásárlásban, ház körüli munkákban... nagyon-nagyon nevettem, mikor megállapították, hogy életem hollandusa és én "cukik" vagyunk, örömmel segítenek, és a gyerekeik már rajonganak a túrós rétesemért. :-)

vörösbor(de)minőségi 2020.04.24. 14:36:25

@Andrass9: ízre is finom ez a tarhonya? gondolom mint az olasz durumtészták-ami finom.érdekes,hogy a tészta hazájában ezt a tipusú apróságot nagyon ritkán kevés helyen és kb drágábban lehet kapni mint az összes többit.
mondjuk nekem nagy kedvencem a tarhonya,pláne ilyen szépen pirítva.

vörösbor(de)minőségi 2020.04.24. 14:44:16

@Andrass9: érdekes-az én hűtőm sem működik tejföl nélkül,és nem csappanhat le a készlet,mondjuk csak egyetlen dobozra-kizárt,hogy nyugodtan aludnék.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.24. 15:07:40

@Waka:

Neten. Ott biztosan találsz még helyi fogalmazót is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 16:01:56

@vörösbor(de)minőségi: Nekem kifejezetten izlett. Kellemes, keménykés rugalmas tészta, szokásos 7-8 perc alatt megfő. Ha csukottszemmel eszed, nem jössz rá, hogy nem tojásos úttörőgombócot eszel. Ez a tarkára pirítás, meg az apró hagyma benne megadja az ízt neki.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.24. 17:16:21

@Andrass9: Igen, a trucskos az, ami szotyog, tocsog, a szaftnál hígabb, szóval..olyan trocskos, na...
Egyik főzősblogban láttam paprikás csirkét, rendesen lötyögött rajta a cucc..ok, kell rá a szaft, de az már trucsok. Remélem, érthető:)) Igazából a pörköltek alá sem öntök semmiféle folyadékot. Sajnos, a gyári húsok olyan vizesek, hogy amíg átforgatom a hagymán, már engedik a levet, aztán a sajátjukban készülnek, most csirkezúzából volt a pörkölt,egy kortya víz nélkül, az eredmény egy krémes-sűrű szaft, vajpuha zúza.Maximum a vén marhához kell némi aláőntés.Szerintem persze, más szerint meg nem, lelke rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 21:53:33

@Kumari aki Nilüfer: A mostani halpaprikásnak extra jó szaftja lett. Sok hagymát aprítottam, majd legalább hatszor lesütöttem zsírjára, majd felöntöttem kis vízzel. Fantasztikus krémes hagyma lett belőle - remekül passzolt a tonhalhoz :)

motoroskonyhaja 2020.04.25. 09:33:34

Imádom a hentestokányt, de én sem hallottam még tejfölös verzióban. Nem lehet, hogy a kommentelő a Stroganoff móddal keverte?
Ja, az ubit én is vékonyabbra vágom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 13:04:02

@motoroskonyhaja: mer mindenki csak kispórolja belőle az ugorkát ...

bubbii 2020.04.25. 13:51:46

@Andrass9: Évek óta olvaslak Titeket, de írni nem szoktam.Tegnap este viszont megkívántam a leírás alapján ezt a kosztot-életemben nem főztem még hentestokányt, lehet, hogy nem is ettem :) Ma megfőztem, bár nem pont így. Disznózsíron indítottam a hagymát, de nem tettem bele szalonnát, sonkát, viszont tettem bele egy picur pirospaprikát, mert a zuram sápadtnak találta+ nem durum volt a tarhonya, mert csak sima volt itthon. Viszont így is remek volt, nagyon köszi a receptet és az ötletet. A tokány aludni kíván:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 14:41:19

@bubbii: Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept. Jól működik az szalonna és sonka nélkül is, a pici paprika se árt meg neki. Nekem attól lett durum a tarhonya, hogy ez akadt elsőre a kezembe a kamrában, pedig volt még két zacskó 4 tojásos is :) Az a lényege a főzésnek, hogy olyat készítsünk, amit jóízűen fogyasztunk el!
Aludj jót rá ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.25. 15:19:55

@Andrass9: @MadMary: Árak: 300-600, kiszállítás: 790-1100. Jövő héten megkérdezem a piacon a magboltost, Szabó malom terméket tart, hátha van neki ilyen is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 15:41:21

@Waka: Tisztán emlékszem, hogy évekig piszkáltam őket, hogy miért nincs durumliszt, aztán egyszercsak lett, és nagyon mosolygott a bácsi, aki kihozta a piacra. Mostanság már nem járnak oda, a helyi tejbolt árulja a lisztjeiket...
Ma voltam a kispiacon(maszkban, gumikesztyűvel és csak 15 percre). A bejáratnál kimenet-bejövetnél is maszkot osztogattak. Nem mindenkin volt (pl. a gyógyszerészkisasszonyon, aki ott bort árul, nem volt). A szomszédasszonynak bevásároltam (ő még nálam is öregebb), magamnak semmit nem találtam (ordát akartam venni). Azért jó volt már kimozdulni itthonról ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.25. 17:33:24

@bubbii:

Nem tünsz túl korosnak, mert valamikor régen éttermekben, kiskocsmákban és menzákon ez egy bevett étel volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 18:04:45

@látjátok feleim szümtükkel: Hú de jó!!!! Akkor én is fiatal vagyok! Tán 10 éve ettem először ilyet. Igaz, kiskocsmákba keveset jártam enni, viszont menzás voltam 3 évig.

2020.04.25. 18:14:10

@Waka: Sajnos én is szembesültem-szembesülök az élelmiszerárak emelkedésével, a piacon a korábban 35 forintos XL tojás most 50, a karfiol kilója 800 forint körül, de inkább 900, a krumpli 400... de ha van közelebbi kontaktod, feltétlenül kérdezd őt. Kicsit irigyellek is, hogy van lisztdílered, épp zsömlének dagasztok tésztát (kézzel), nyamvadt BL50-ből, de szépen elválik a dagasztótáltól.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.25. 18:18:52

@Andrass9:

Pedig ahol deják voltál, arra ez már akkor is ismert étel volt. Mit gondolsz miért írtam, hogy az ubit vékonyra vágva tették bele? Én soha nem főztem, de sokszor ettem. Kifejezetten a füstölt szalonna miatt volt hentestokány, mert egyébként volt egy hasonló, marhatokány változat is, borsostokány néven, abban nem volt ubi. De ugye már akkor is mindenki másként csinálta.

A Béke tanszéken nem emlékszem, hogy főzték volna, ott a paprikás sertésszelet galuskával nevű készítmény volt a csúcs, azóta sem ettem olyan jót.

bubbii 2020.04.25. 18:39:34

@látjátok feleim szümtükkel: Hát, nem fiatal vagyok, csak -ezek szerint- nem jó helyeken ettem korábban:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.25. 19:33:25

@bubbii:

Az látod meglehet.

De ha a jó pap hóttig tanul, akkor mi is tanulhatunk nyugodtan. Remélem jól sikerült, és egészégetekre vált.

Meg is néztem a Wikin, hogy mi az a tokány, és nagyon érdekeseket olvastam. Kiderült, hogy a poszt beli étel nem is igazán tokány, csak afféle. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy biztosan finom volt.
Kiderült az is, hogy én készítem mostanában a húst tokány módra, mert nem birom a vöröshagymát, pedig a tokányba nem kell, csak eddig nem tudtam. Tejföl viszont mehet bele.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.25. 19:34:44

@látjátok feleim szümtükkel: a 3-as menzán is volt hentestokány.(ja, meg spenót, rajta egy szelet sült parizer, amiben egy tükörtojás volt..vessetek a mókusok elé, de rajongtam érte:DDDD A kolistársaim sem értették..én sem)75-től 80-ig. ja nem . metrt 79-től a Hermannban laktam, az ottani menzán ettünk. van onnan még 2 menzatányérom..már elévült..

Kumari aki Nilüfer 2020.04.25. 19:39:38

@Andrass9: A szomszédaim elégedette voltak az aranygaluskával, meg a fél rúd mákostésztával( annyira sok lett a kelt tésztám, hogy lett két rúd kalács is) Az aranygaluska egy részét megtöltöttem, volt egy kevés maradék nutella, gondoltam, nem árt bele..nem ártott:)Nem szaggatni szoktam, hanem tépek egy darab,tésztát,gömbölyítem, olvasztott vajba majd dióba hempergetem, úgy rakom szépen sorba, Most a csipetet kilapítva töltöttem, gombócoztam. legközelebb jóféle lekvárt fogok bele tölteni.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.25. 19:43:33

Nem volt mákos, csak diós,nem is értem, miért írtam, hogy mákos..gondolom, azon járt az eszem, hogy az is jó lett volna.
És cserébe kaptunk friss háznál sütött kenyeret, nagyon finom volt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 19:50:05

@Kumari aki Nilüfer: Épp elkerültük egymást :) Én már éppen végeztem, mikor te kezdtél ...
A hármas volt a Gödör mellett? Laktam két évet az Eötvös koleszban. Akkor még csak fiú kollégium volt.
A feleségemet is onnan szereztem, bár ő bölcsész volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 19:53:25

@Kumari aki Nilüfer: Tán két éve készült az utolsó aranygaluska, de tetszik a megtöltött gombóc ötlete! Majd a karantén után ...
Ma és tegnap lecsót ettünk, holnap töltött padlizsán lesz.
Ja! És ma napoztam egy órát a tó mellett, picit meg is kapott a nap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 20:16:45

@látjátok feleim szümtükkel: Erre van a hamisciprus sövényem (meg az extra kilóim) :) Van annak aki el nem issza ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.25. 20:25:34

@Andrass9: Kistesót ráállítottam a maszkgyártásra, ontja a cuccot. Három réteg, közbéléssel, mosható, vasalható, kúpos vagy harmonikás. Vettem egy sátorra elegendő anyagot, koponyás, baglyos, pillangós, fekete alapon tarka csillagos, terepmintás, egyszarvús, etc. Varrt egy halommal, elküldte postán, elhordták pillanatok alatt. Most várom a következő szállítmányt, van is az összesre jelentkező.
@MadMary: Gyömbér 3600, nem nagyon szép kolozsvári 5400, citrom 1300, narancs 780, füstölt kolbász 3500-4000, egy értékelhető felvágott nincs 2000 alatt. WTF?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.25. 20:28:26

@Andrass9: Én hazaérve - mikor az első utam a mosdókagylóhoz vezet - csak belenézek a tükörbe és úgy köszönök: Mi van more? :D Ha kávé nem is, a kakaó szín már megvan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 20:33:36

@Waka: Klassz lehet a mintás maszk! Feldobja a hangulatot :)
Az árak itt is a csillagoségben voltak, M-es tojás 45 Ft ...
Szerencsére a gazdaboltban volt tegnap XXL-es 50-ért, így most van egy pár tojás idehaza - 20 fér csak egy szabvány tálcára. Amúgy én nem járok el itthonról, a feleségem intézi a bevásárlást :)

2020.04.25. 20:48:52

@Waka: >>:-((( >>:-((( Ez tényleg WTF... van egy olyan sanda sejtésem, hogy a házi kiskertjeink összevissza termékei igencsak értékessé fognak válni pár héten belül. Hízelegve gügyögök a paradicsompalántáimnak, simogatom a cukkini leveleit, biztatom a spenótot. Szó szerint aranyat fognak érni hamarosan, ha a dolgok így folytatódnak. >>:-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 21:32:00

@MadMary: Nekem pillanatnyilag a legnagyobb gondom, hogy a paradicsompalántáim már 75cm magasak! Kiültetni meg nem merem őket ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.25. 21:47:09

Főztem egy gyors, tojásos köménymaglevest - ha valakinek gondja van, mit vacsorázzon, ez nagyon jó arra :)
1 tk köménymag
1 ek disznózsír
2 tk liszt
1 leveskocka (kövezzetek meg érte)
1 XXL-es tojás.
A köményt szárazon megpirítom a kisfazékban, utána kapja a zsírt, a leveskockát felaprítva és a lisztet, amit barnára pirítottam. Felöntöttem 6 dl hideg vízzel és felforraltam. A végén belekevertem a tojást.
Mind megettem vacsorára ...

élhetetlen 2020.04.26. 00:51:53

@MadMary: Évek óta a Tesco házhoz szállításán élek, és eddig elégedett voltam. Szép, friss zöldségek, hogy ne küldjem vissza. Most elszabadult a pokol. Hat hét után sikerült időpontot lőnöm, és most ők kérték, hogy szatyorba kérjem az árut (érintés mentes). Futár el, nézem a szép nagy karfiolt, kiveszem a zacskóból, három centiméter vastagon körben a levélnyelek, nem is látszik a rózsa. Lebontottam, maradt egy öklömnyi rózsa (női ököl, nem vasököl), nem volt negyed kiló, ezer forintért, mert darabra adták. Kilója így kb.4000 ft, tehát a 800-zal még jól állsz.
Ugyanebben a szállítmányban. Szeretem a szárnyat, a paprikást csirkét négy szárnyból, és két comb felsőből szoktam főzni. Érkezett négy szárny. Ha nincs comb felső, küldhettek volna egész combot, mint helyettesítő terméket, ha az sincs, akkor még négy szárnyat. Nem. Most képzeld el, hogy négy nyamvadt szárnyból főzöl paprikás csirkét! Ugyanannyi munka, a végtermék meg szinte semmi. Nem tudom, mi lesz a későbbiekben.

élhetetlen 2020.04.26. 01:16:11

@Andrass9: Csak poén. A karfiol balesetet írtam MadMarynek, de azért valamennyi lett. Oliván, sózva, kevés vízzel megpárolva, és mikor kész, egy két kanál tejföllel összerottyantva. (ennek elég volt egy kanál). És a mai vacsorám tejfölös fodros nagykocka volt, tejfölös karfiollal, jól megborsozva. Tejföl nélkül tényleg nem élet az élet. Ha kolbászt eszem, az is úgy megy, hogy kenyérkocka, tejfölbe mártva, hozzá a kolbász karika. De néha a szalonnás tojásrántottára is teszek, mikor kitálalom. A lecsóra meg mindig.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.26. 07:54:44

@Andrass9:

Ültesd nyugodtan, és ha esetleg hideg jön ( szerintem nem fog ), vegyél fátyolfóliát, és azzal le tudod takarni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.26. 07:57:22

@élhetetlen:

A friss karfiolnak a leveléből nagyon jó zöldséglevest lehet főzni, de keresztben vékony csíkokra fel kell aprítni. Ha áll a karfiol a hűtőben, akkor megöregszik a levele, és szálas lesz, az már nem annyira jó főzéshez.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 08:55:57

@Andrass9: Igen, a Gödör mellett, benn az udvarban, a eldő, a kapunál a kettes volt, azt nem szerettem. (ki érti ma már, mi volt vele a bajom) Én az Irinyiben laktam, alattunk volt a hármas menza. Az Eötvös tényleg fiúkoli volt, ott lakott a férjem( fél évig külön koliban laktunk a házasságkötésünk után is, utána kaptunk a Hermannban házaspár szobát)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 09:02:45

@Andrass9: A leveskocka nem ördögtől való, bizonyos ételekbe én is teszek, zöldségleves kocka, és vegyes szárított zöldség mindig van itthon, egy gyors életmentő leves lehet a zöldségleves, kockából, bele valami tészta. Sőt, ha kapok delikát 8-at( a régifajta a 8, a 10 nem jó szerintem), azt is veszek, soha nem lehet tudni, mi jön...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 09:25:41

@Kumari aki Nilüfer: 74-ben lett az Eötvös koedukált. A második emelet lett a lány részleg (feleségem Irínyiben kezdett, lakott az Eötvösben is fél évig, a Mórába is költözött (meg énhozzám, akkor már albérletben laktam). Nem mondta a férjed, hogy a koedukáció tönkretette az Eötvöst? Megszűntek az éjjelbenyúló tarokkpartik (azt minden lakónak meg kellett tanulnia!!). Vajon megvolt-e még akkor a "kiskupi"? Pirinyó tanulószoba, ablaka a körfolyosóra nyílt. Én abban tanultam két jogásszal...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 09:28:50

@Kumari aki Nilüfer: Nekem van egy kedvencem: Knorr petrezselymes tyúkleves. Annak még szeretem is az ízét! A Maggi nekem túl lestyános. Amúgy évek óta készítünk biovegetát (lereszelünk gyökeret, répát, zellert, felvágunk petrezselymet, zellerlevelet és megaszaljuk az egészet. Eszméletlenül jó sokmindenbe!!!
Delikát vagy Vegeta nem volt még a konyhánkban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 09:33:15

@élhetetlen: Bár tényleg tejfelfüggők vagyunk, azért se lecsóba, se tojásrántottára nem teszünk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 09:35:31

@látjátok feleim szümtükkel: Azzal a fátyollal már kétszer is megszívtam. Viszont tetszik ez a paraffinmécseses védekezés a fagy ellen, amivel megmentettek egy nagy sárgabarackost a fagytól - esetleg kipróbálom, ha nem tudok aludni :)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 11:02:53

@Andrass9: Most megkavartál, az Eötvös a Gödörtől a klinika felé lévő koli volt. A férjem először a Hősök kapujától jobbra eső utcasarkon lévő koliban lakott, utána a Gödör mellettiben, utóbbi az Eötvös, az előző a József Attila.De egyik se volt koedulált..azt hiszem.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 11:12:09

@Andrass9: Életmentési céllal van pár Knorr leves itthon. Tényleg évi egy-két alkalom. De!! az unokám pl, kifejezetten szereti a rókagomba krémlevest, abból is a régebbi típusút, a zacskóst..pedig a lányom kiválóan főz(mindhárom:DD )
A vegeta meg gyerekkoromból jön, otthon , ha a mezőről hazesett anyu, bizony, előfordult, delikát a forásban lévő vízbe, bele tészta, és 10 perc alatt volt leves..innen maradt, hogy olykor használom, vészhelyzetben, vagy ha valamiért nem sikerül a gezemice leves,(vegyes zöldséges leves), akkor megváltás, egy kis mokkáskanállal..és helyrejön:DD
A szárított zöldség bio, és sómentes, tehát annyi a baja, hogy nem én reszelgetem és szárítom..de nyilván nem ezek a konyhám alapjai, ezek a vészidőkra szóló dolgok, ahogy van konzerv Thai leves is, meg egyéb készétel, mindig is volt, most meg pláne van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 11:13:22

@Kumari aki Nilüfer: Igen, én is így emlékszem a kolikra. A Gödörtől balra egy udvaron át kellett bemenni az Eötvöshöz, és felmenni az emeletre. 73-ban vagy 74-ben adtak hozzá még egy emeletet a lányoknak. Akkor én már albérletben laktam, mert sikerült egy UV-t begyűjtenem analízisből (az amúgy színjeles indexemben) és ezzel automatikus menni kellett a koleszből. Nem bántam meg, mert az albi is klasz volt: egy picike házikó egy nagy kertben, ahonnan a tulaj a nagy házát építette volt. A fürdőszoba a nagyházban volt, nekem csak pirinyó konyhám és egy kerticsapom volt.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 11:13:58

@Andrass9: Pedig a lecsóra jó.Mármint a tejfel..:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 11:14:22

@Kumari aki Nilüfer: Azt a rókagomba levest én is szeretem. Ráadásul sokféle zacskós levesem van itthon, előfordul, hogy késő este elcsapok egyet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 11:16:29

@Andrass9: Az a kerticsap áldás volt! Szegeden hideg-meleg víz folyik a csapból (fürödni hideg, inni meleg), ez viszon ártézi kút volt, jó vasas és jéghideg!

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 11:19:45

@Andrass9: Na, a lányszint nekem kimaradt..a férjem most azt mondja, tényleg volt. Na de UV ( nekem is egy volt az egész egyetem alatt római jogból, a férjemnek meg egyetemes jogtörténetből, mindkettőnknek elsőben) nem volt kirúgási ok, ha utána megcsináltad, legalábbis mi a sikeres UV után simán maradhattunk. Lehet, enyhítettek a szabályokon.

Annyira szerettem Szegedet..ősszel voltunk 3 napra, rengeteget változott, de még mindig szerelem.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 11:21:46

@Andrass9: :D a koliban rendben volt a víz:DD de a vasas vizet szeretem, azon nőttem fel, artézi kifolyós kútról hordtuk a "jóvizet" inni meg főzni meg mosni, az íze a számban van..nincs annál finomabb víz..nekem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 11:42:59

@Kumari aki Nilüfer: Akkoriban (még a koedukáció előtt) az Eötvös egy elitkolesznek számított. Voltak a jogról, bölcsészkarról és a ttk-ról is (orvosok nem). 3 szoba 4-4 emeletes ággyal, azaz max 24 ember, de volt egy nagy konyha, volt a kiskupi és egy nagy könyvtár asztalokkal.
Jó volt, hogy vegyes lakókkal éltünk, klassz dumálások folytak este. Nagyon szerettem a jogászokat, akikkel megosztottuk a kiskupit. Okos fiúk voltak, legalább 2 évvel öregebbek nálam. Azóta sem tudtam felkutatni a bajszos barátomat sehol - tán nem praktizál? Bírónak készült, ritka neve volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 11:46:08

@Kumari aki Nilüfer: Kimaradt, hogy oda még bejutni is csak 4,5 átlag fölött lehetett, ha volt üresedés.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 11:57:19

@Andrass9: Na, az átlag nálunk is megvolt, ha az UV is megvolt, utána átlagoltak. Bajszosnak a neve segítene..ha nem titkos:)

jegeskaveee. 2020.04.26. 12:21:25

Hűha, úgy látom elkéstem, kimaradtam a beszélgetésből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 12:34:34

@jegeskaveee.: Hááát! Ha valaki ennyire elfoglalt a karanténnal ... :)))))

jegeskaveee. 2020.04.26. 12:53:00

@Andrass9: Ki se látszok a munkából... :)))

jegeskaveee. 2020.04.26. 12:54:11

@látjátok feleim szümtükkel: Sóvárogtam az itt látott, és a hozzászólásokban olvasott kaják után.:)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 12:58:52

@Andrass9: kérdés. hogy hova:) a chellós címem megszűnt

2020.04.26. 12:59:15

@élhetetlen: :-((
Most olvastam:
444.hu/2020/04/26/orult-arvaltozasokat-hozott-a-jarvany-a-nemet-zoldsegkereskedelemben
@Kumari aki Nilüfer: Pólay...? :-) A vasas víz nekem is maradandó élmény, a szerbiai rokonoknál a határ túlfelén is az jött a csőből, érdekes volt a karsztvíz után...

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.26. 13:30:27

@jegeskaveee.:

Na, megint okosabb lettem. Eddig nem tudtam, hogy a sóvárgás is munka.;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.26. 13:42:29

@MadMary:

Voltam ma a nagy multinál ( itt csak egy van, a legnagyobb, meg a lidi és aldi ), hát mit ne mondjak. Gyenge, aszott zöldségek, alma 400 alatt nincs, brokkoli 990 ft, a többit meg sem néztem.
Hazaérve gyorsan vetettem három tő cukkinit, egy kis édesköményt, meg van sóska, mángold. Később, ha a vírus is úgy akarja lesz valamennyi gyümölcs, abszolut bio, mert nem leszek hajlandó permetezni.
Ja, és a gyömbér 2200 ft. nem is mertem venni, mert lasssan fogy, jó lesz a kandírozott, az sokáig eláll, és még bőven van az üvegben. Dióbél 5000 ft.
Ott szoktam oliva olajat is venni, egy 7 decis 1600 ft. Szerencse, hogy keveset szokok abból is használni.

Talán ha tízen lézengtünk az üzeltben, több volt az eladó, mint a vevő.

Van egy madarunk, aki szereti a szőlőt, annak meg sem mertem nézni az árát, de ez legalább minőségileg rendben van.

jegeskaveee. 2020.04.26. 13:43:25

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig ha tudnád, milyen fárasztó!
Azért mindenesetre könnyebb munka, mint főzni.:)))

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 13:56:53

@MadMary: Pólay. Férjemnél Both Dönci prof:)

2020.04.26. 14:16:48

@látjátok feleim szümtükkel: Kezdem még az eddiginél is jobban megbecsülni, hogy van veteményeskertünk... :-/
@Kumari aki Nilüfer: Legendák voltak... életem első tudományos diákköri konferenciáján Pólay prof volt a zsűrielnök, sose felejtem el. :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.26. 14:35:58

@Andrass9: A héten még muszájszabin voltam. Jobb híján a kertben lebzseltem. Sajnos halálfejes, macsós anyagot nem kaptam, pedig arra még nagyobb lett volna a kereslet.
@MadMary: A palánták igen szépen iperednek, megint nyakigláb lesz mind, mire kiültetem, de a fagyosszenteket kivárom azért. Lehet, hogy őrt kel majd állni a kertben?

Kumari aki Nilüfer 2020.04.26. 15:23:56

@MadMary: Húha...:) Én rómaiból soha..pedig semmit úgy meg nem tanultam:DD a lábjegyzet lábjegyzetét is.

2020.04.26. 15:52:21

@Waka: Hát most megfogalmaztad az egyik sötét és zsigeri félelmemet... ne adja isten, hogy így legyen. :-(((
@látjátok feleim szümtükkel: Okosak _és_ kiváló szakácsok vagyunk mi itt mindannyian! :-)
@Kumari aki Nilüfer: Egymástól függetlenül már sokan mondták, hogy nagyon sajátos az észjárásom, a "balmenetes" logikájú dolgok mindig jól ültek nálam... :-)

élhetetlen 2020.04.26. 20:27:29

@látjátok feleim szümtükkel: Itt levélről szó sem volt, csak egy levélnyelekből álló sövényről. Főzhettem volna belőle alaplevet, de minek, bármelyik zöldség alapú levesbe inkább belefőzöm a zöldséget.

jegeskaveee. 2020.04.26. 20:39:52

@élhetetlen: Ma délután Lidliztem egyet.
Lehet kapni tintahalat, tintahalkarikát panírban, és hasonló jókat. És feketekagylót marinált lében (háron kis konzerv egyben, olyan, mint a Rio Mare konzerv).
Ezt csak azért írtam, mert úgy emlékszem mintha említetted volna, hogy szereted őket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.26. 20:47:40

Találtam pár újragondolt hamburger receptet. Még szerencse, hogy már vacsoráltam. A legjobb 13.00-nál kezdődik. www.youtube.com/watch?v=pqjW1JrAOXs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 22:17:14

@élhetetlen: Nem fogod elhinni, de nekem is sikerült ennyi karfiollevélnyélhez jutnom, ezért elhatároztam, hogy alaplé lesz belőle. Szép tisztára megfőztem. Ezután leszűrve ment a teraszra a legkisebb teljesítményre, hogy besürítsem, mert a csodahüttő se végtelen kapacitású. Azután leültem a gép elé, és teljesen elfeledkeztem róla ...
A Well Done zsíroldó két nap alatt kitisztította a tottyos lábasomból a leégett dzsuvát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 22:23:37

@Waka: Az első az aranyos, a 13.00-ásra csak annyit mondtam, hogy k... sok energiája van valakinek a hagymakarikákat egyenként baconbe csomagolni!
Ezek után a közbülsőket átugrottam ...

élhetetlen 2020.04.26. 23:05:07

@jegeskaveee.: Igen, imádom a tintahalat, (a kagylót nem annyira), de azért most ne hozz, maradj a seggeden, vagy legalább a szűk környezetedben. Még van 11 szelet lazacom, azon elpampogog egy darabig. De kösz!

élhetetlen 2020.04.26. 23:47:09

@Andrass9: Gratulálok. Én nem főzök alaplevet, mert a zöldség alapú kajákhoz beleteszem a zöldséget, a hús alapúakhoz a húst. Ezért nyugodtan letolhatsz, ez van. 44 éve van saját konyhám, egyszer égett le valami, de az szép futam volt. Anyu, öcsém, valami ünnep, tehát hosszú program. A paprikás csirke alap már fő, mondom anyunak pihenjünk rá a délutánra, kapcsolja le a gázt a csirke alatt. Kis pihi, aztán elindultunk, állatkert, margitszigeti fúvóskoncert a szökőkútnál, még egy mozi is volt és este fény és hangjáték a Mátyás templomban. Elhelyezkedtünk, pár perc múlva anyu megszólal, Kislányom, nem zártam el a gázt, csak takarékra vettem. Mondom, már mindegy, vagy kihívták a tűzoltókat vagy nem. De oldalra nézek, anyu zöld az idegtől. Jó menjünk. Így nem láttam a fény és hangjátékot a Mátyás templomban. Az öcsém rekordot futott a budai vár és a Róna utca között. A csirke totál lekozmált kupacba, de még csak füstölt, nem égett. Megúsztuk, de én kidobtam a balesetet lábasostól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.26. 23:52:58

@élhetetlen: Letolni nem szoktam senkit - mindenki a saját konyhájának a kuktája :) De hogy egy sikertörténetet is megosszak:
Pici albérletben télen kis olajkályhával fűtöttünk. Összeraktam egy sólet szerűséget egy jénaiban, amit lefedve feltettem a kályhára, hogy pont jól megfő, míg moziban vagyunk. Csak azt nem tudtam, hogy kétrészes filmre vettem jegyet, így vagy 5 óra múltán értünk csak haza.
Ilyen finomat azóta sem főztem!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 07:59:51

@élhetetlen:

Nálunk a palota pincsik nagyon szerették a borsóleveshez feltett, és lesült borsót.

jegeskaveee. 2020.04.27. 08:05:57

@élhetetlen: Csak említettem, hogy miket láttam. A Lidlibe egy darabig nem megyek, de máshová se nagyon. Ami kell, az van itthon is, és mivel már mindenhová szájmaszk kell, maradok a lakásban, annyira utálom, ha valami eltakarja a lepénylesőmet.

jegeskaveee. 2020.04.27. 08:07:10

@látjátok feleim szümtükkel: De ha nagyon lesült, akkor csak a lábassal együtt tudták megenni.:)))

2020.04.27. 08:28:22

@élhetetlen: Szinte ugyanez történt velünk is, még gyerekkoromban, csirkeragu-levessel, mi kirándulni mentünk (volna)... anyukám viszont hősiesen kisúrolta a tízliteres fazekat. :-)

jegeskaveee. 2020.04.27. 10:23:39

Azt el is felejtettem írni, hogy tegnap kaptam a Lidliben hypót. Hetek óta nem láttam abban a három üzletben, ahol voltam.

jegeskaveee. 2020.04.27. 10:26:19

@MadMary: Tízliteres fazekat nem csodálom hogy kisúrolt, azért az nem egy kétliteres lábaska.:)
Mekkora a család volt akkoriban a család, hogy 10 literes lábosnyi ragulevest főzött?:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 11:34:42

@jegeskaveee.:

A borsó annyira nem tud lesülni, de a lábost kidobtam.

2020.04.27. 11:41:50

@jegeskaveee.: Összevissza hárman voltunk, de egyrészt mindannyian hajlandóak voltunk napokig ugyanazt enni, másrészt akkor még volt fagyasztóládánk. A hipó zsákmányul ejtéséhez pedig gratulálok, szép trófea! :-D

jegeskaveee. 2020.04.27. 11:45:52

@MadMary: Nem vásároltam fel a teljes készletet, hagytam másnak is, de tényleg kellett, kifogyóban volt itthon.:)))

A ragulevest én is el tudnám esszegetni napkoig.

2020.04.27. 12:12:01

@jegeskaveee.: Még a nagy fertőtlenítő-felvásárlás idején két alkalommal is óriási szerencsém volt, egyszer a kézfertőtlenítő zselével, másodszor a Domestosszal, volt a polcon kb. négy-öt darab mindegyikből. Egyik esetben sem vittem el az összeset, otthagytam párat másoknak, úgy néztek rám, mint a hülyére. :-/

jegeskaveee. 2020.04.27. 12:42:03

@MadMary: Domestost még mindig láttam. De hypót hetek óta nem. Egyszer élünk felkiáltással kivágtam a rezet, vettem 3 flakonnal! Így most gazdagnak érzem magam.:)))

Most inkább a kerületi fórumon esszük egymás életét azzal, hogy a 65 éven felülieknek miért is kell az a szombati 11-12 óra a drága piacunkon. Miközben az őstermelők csak szombaton vannak kint, és a legtöbbjük 11-kor már haza is ment... :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.27. 15:15:06

@jegeskaveee.: Hogy őszinte legyek (miután most szombaton kimentem a kispiacra :), szerintem ezt túltolták. Inkább napi 2x2 vagy 2x1,5 órát állítottak volna be. Én, mint vénember nem rinyáltam volna (bár a szomszédasszonynak semmi sem jó, ő mindenért sír ...)
Nem voltak könnyű helyzetben, amikor ezt a döntést meghozták, abban biztos vagyok.
Most viszont, hogy kéne maszk mindenütt, a helyi S...-ban az eladókon nincs.

2020.04.27. 15:26:45

@jegeskaveee.: @Andrass9: Nálunkfelé 9-től 12-ig van "nagyiidő", előtte-utána elég nagy a zsúfoltság a piacon. Nekem külön is tragikomikus az egész, mert jóval több mint 10 év választ el a korhatártól, a hajam viszont hamvasszőke-ősz, kellett már magyarázkodnom miatta ("De hát fehér a haja!"). Megállapítottam magamban, hogy nagyon meggyötörhetett a karantén...

élhetetlen 2020.04.27. 19:53:56

@MadMary: A súrolás itt esélytelen volt. Ez nem csak lekozmált, hanem a csirkedarabok halomra kövültek a lábasban, átégett már az egész. (Gondold el, úgy déltől este 9-ig). Már a húsban sem volt egy csepp víz sem, ezért kezdett már füstölni. A mázli kettős volt, az egyik, hogy még nem gyulladt meg, a másik, hogy nyitva volt a konyhaablak, ott ment ki a füst, (felső lakás volt), így a szomszédok nem érzékelték, nem törették fel a lakást a tűzoltókkal.

élhetetlen 2020.04.27. 20:05:18

@jegeskaveee.: Na, azért! Vigyázz magadra, mert megtaláltam a dobókockáimat!

jegeskaveee. 2020.04.27. 20:08:59

@élhetetlen: Nem az ipari tus mellett volt? :)))

jegeskaveee. 2020.04.27. 20:15:56

@Andrass9: A három óra sok, az egy óra kevés. Két olyan népszerű hely van, ami kitölti az egy órát, az egyik a csak szombaton áruló kolbászos, a másik a pék. Az elviszi az egy óra jó részét. A kiskertesek áruiról nem is beszélve. arra már kevés az egy óra.
Egyébként itt nem érdemes -az árak miatt- szombaton menni. Csütörtök-pénteken olcsóbb minden, akkor két óra a vásárlóidő a 65 éven felülieknek. Az öt zöldségesből meg három egy kézben van...

2020.04.27. 20:37:49

@élhetetlen: Atyaúrisn... ez tényleg a lehető legszerencsésebb forgatókönyv volt, módom volt látni rommá égett zománcos lábost, valóban menthetetlen, maga a lábos anyaga károsodik. Fühhh, micsoda mázli, hogy anyukádban felébredt a gyanú...

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 20:50:22

@élhetetlen:

Egyszer este egy kis lábosba tojást aktartam főzni papagájoknak, és kicsi lángra tettem a tojást a vízzel. Reggel tojás nem volt sehol, víz is eltünt, csak a láboska volt a gázon.

élhetetlen 2020.04.27. 21:10:41

@MadMary: Csak szöveg, én a hipóval nem tudtam megbarátkozni. Azon kívül, hogy büdös, még kárt is okoz. Az előző takarítónőm mániája volt, akkor lőttem le, mikor a sötét türkiszzöld törülközőmöm lett egy komoly fehér folt, mert valahol hozzáért egy hipóval tisztított felülethez. Jó nekem a Domestos. És egy hülye szitu a vegyszerekről. Az egyik ismerős megkért hogy szegjek el három asztalterítőt (anyagot vett), mert az összes ünnepije már pörkölt foltos, és hiába mossa ki. Megvarrtam, és mondtam, hogy a többit hozza fel, rendbe teszem. Nem igazán hitte, de felhozta. Első kör, Well Done hideg zsíroldó a foltokra. (Ez akkor is működik, ha a felsődet leköpte a serpenyőben sülő akármi, mosás előtt lefújod a foltot, mehet a mosógépbe). Azért a Well Done-t írom, mert vettem már olyan hideg zsíroldót, ami a zománcot is leszedte a serpenyőről. Jó, zsír el, a paprika foltok meg kaptak Venish-t, ami kiveszi a paprika foltot, de meghagyja a mintát. (Míg a hipó “mindent visz”). Jó, elbabráltam vagy két napig vele, mert 6 vagy 7 szutykos abrosz volt, és a folteltávolítás után ki is mostam őket, de meglepődtek, mikor patyolat tisztán kapták vissza őket.

élhetetlen 2020.04.27. 21:11:37

@jegeskaveee.: Nem, mert ha ott lett volna, már meglenne a tus is, de az nincs meg!

élhetetlen 2020.04.27. 21:20:46

@MadMary: Szerencsés, de nem a legszerencsésebb. Az az lett volna, ha az állatkert után jut eszébe, hogy nem zárta el a gázt, mert onnét percek lett volna a Róna utcáig jutni. És láthattuk volna a fény és hangjátékot a Mátyás templomban. De régen volt, és megúsztuk lakás felújítás nélkül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.27. 21:23:38

@Andrass9: Van egy olyan pillanat is, de a lényeg a húspogácsába nyomott sörös doboz és az így keletkezett lyukba kanalazott sajtkeverék. Mondjuk, azzal a hagymával én sem vesződnék.

élhetetlen 2020.04.27. 21:39:32

@látjátok feleim szümtükkel: “csak a láboska volt a gázon”. Ez azért gyanús! Sem a tojás, sem a héja nem párolog el. Pár hete mondtam egyik barátnőmnek, hogy csak a tej ellátásommal van baj, (az ESL 21 nap, az UHT-t nem tudom meginni), mert valami koszlott vén macska megissza a tejemet éjszakánként. Picit benn akadt a levegő nála, de folytattam, hogy én vagyok a vén macska, hajnalba pisilni kell, ha márt felkeltem benyomok egy-két pohár tejet, és alszom tovább. De emlékszem rá! És nem hiszem, hogy a papagájok szöktek ki, megenni a tojásodat. És a szemetesben sem volt tojáshéj, és a száraz lábas sem izzott már, vagy a gázt is elzárta a misztikus tojás eltüntető? Vagy csak szórakoztatni akarsz? Akkor köszönöm.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.27. 21:49:14

@élhetetlen:

Elpárolgott a víz, a tojás a hő hatására száradt, és szétdurrant nagyon apróra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.27. 22:10:11

@élhetetlen: Ha a hipót nem szereted, akkor miért használsz WellDone-t? Tudod te, hogy az mi?

élhetetlen 2020.04.27. 22:30:58

@látjátok feleim szümtükkel: Így már érthető. Ott volt a tojás a lábasban, csak porítva! Nem tűnt el.

élhetetlen 2020.04.27. 22:48:49

@Andrass9: Már írtam. Ne keverjük. Egyszer a takarítás, a Domestos, mert nem olyan büdös, mint a hipó, és nem teszi tönkre véletlenül pl.a törülközőket. Használsz hipót a konyhai eszközök zsírtalanítására? Nem hiszem. Itt jőn a Well Done, az is vegyszer, de nem marja le a serpenyő külső borítását sem, sőt, a textilekben sem tesz kárt. Nem fogok homokkal súrolni a nyolcadikon, mert nincs, de, ha lenne is, eltömítené a lefolyót. Van két különböző funkcióra két jó termék, ami nekem megfelel, és ez nem a hipó.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.28. 07:40:34

@élhetetlen:

Nekem egy van, fertőtlenítős ultra, az mindenre jó, és a kezem sem marja ki.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.28. 07:41:58

A tojás a konyhában volt széterülve, szétporladt állapotban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.28. 09:20:54

@élhetetlen: Nem vitatkozom - a te lakásod.
A tömény nátronlúg (marónátron, marólúg) nem a legbarátságosabb tisztítószer. Néhány tény:
sárga bevonatot hagy a fa- és papírfelületeken,
üvegfelületeken nátrium-szilikát bevonatot képez,
alumíniumot feloldja, ezért az avval készült főzőedények tisztítására nem használható,
ha klórgázzal találkozik, hipóvá alakul,
élelmiszer-adalékanyagként E524-ként ismert,
az állati és növényi szöveteket egyaránt nagy mértékben roncsolja, végül, de nem utoslsó sorban:
tömény oldatban lévő nátrium-hidroxid égési sérüléseket, maradandó sebeket, hegeket, valamint vakságot okozhat.

jegeskaveee. 2020.04.28. 09:26:42

A hypót a felmosóvízbe szoktam csak önteni, nem használom másra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.28. 09:50:16

@jegeskaveee.: Én speciel öreg, fehér zománcos fazekak fehérítésére is használom higítva, nomeg fehér ruhamosásnál. Felmosáshoz inkább kis ecetet használok.
A WellDone-t (nátronlúg) inox fazekak tisztítására, ha csúnyán leégetem valamit benne - szigorúan gumikesztyűben.

2020.04.28. 11:28:50

A volt takarítónőm imádta a Well Done-t, csak azt volt hajlandó használni takarításhoz, tagadhatatlanul csillogott a fürdőszoba és a konyha... aztán amikor már nem vállalt több takarítást, és szembesültem azzal, hogy mi is van az üvegben, inkább félretettem. Az összes fazekam-lábosom acél, amit jól lehet súrolni durvább vegyszer nélkül is, ha odaégetek valamit (ritkán), akkor sós-ecetes vizet forralok az edényben sokáig, aztán csiszatolok fémszivaccsal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.28. 11:37:20

@MadMary: Én általában bespriccelem vele, lefedem, és másnapig hozzá se nyúlok. Akkor símán kitörölhető belőle a leégett cucc.

2020.04.28. 11:40:53

@Andrass9: Hm. Ezt megfontolom.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.28. 13:48:17

Nálam Hypo a mosáshoz, a fehét pamut akkor fehér, ha hypózom, slusszpassz, semmi mástól nem fehér.A Domestos a felmosáshoz, és minden más lemosáshoz, ahol fertőtleníteni kell, pl domesztoszos szivaccsal törlöm át a zacskókat bevásárlás után, és azzal fehérítem a fehér zománcosokat belülről, Van még a Cif, meg van a hideg zsíroldó. Ja, és az ecet, rengeteget használok, és egy ideje hajmosáshoz is használom( mosószappanos mosás. ecetes vizes öblítás, durván sokat javult a hajhullás egyéb gond). Konyhai használatban sok domesztosz fogy, mert a macskák tálkáját is azzal mosom el, a fürdőszobát is azzal takarítom, Szerencsére kapható, legalábbis eddig mindig volt .

jegeskaveee. 2020.04.28. 14:31:39

@MadMary: @Andrass9:
Egyébként évtizedek, és sok hiábavaló próbálkozás után nemrég jöttem rá a teljesen környezetbarát megoldásra:

Ha jól leégett az edény aljára valami, és nem tudom kisikamikázni semmivel, egyszerűen (miután elmosogattam) hagyom a ráégett részt száradni. két-három nap után teljesen kiszárad, és felpödrődik, ezután már könnyű megtisztítani.

élhetetlen 2020.04.28. 21:53:36

@Andrass9: Már nem tudom, miről beszélünk, de ha a Well Done-ról, akkor bevallom, soha eszembe sem jutott fát, vagy papírt, vagy üveget mosni vele, és nem azzal mosogatok. Amire használom, az a gáztűzhelyen levő tartó keret tisztítása, a 40 éves tűzhelyem sütőjének tisztítása, mert ezeket nem tudom beáztani, és ha leköp a serpenyőben sülő akármi, akkor egy spricc mosás előtt, és még egy pulcsimat sem roncsolta. A csempére, fürdőkádra, wc-re meg jó a Domestos. És hiába tudom, hogy a hipó fertőtlenít, az ecet meg oldja a vízkövet, ha egyiknek sem bírom a szagát. Ez olyan, mint a fokhagyma, tudom, hogy esészséges, de attól még nem megy.

élhetetlen 2020.04.28. 22:00:26

@látjátok feleim szümtükkel: Így is érthető! Csak az eltünt a tojás nem volt az, ezért gyanakodtam a macskára. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.29. 09:18:11

@élhetetlen:

Igazad van, kicsit pontatlan volt az információ. No de én legalább tudtam.:D
süti beállítások módosítása