A baromfi mellhúsa és a csontja közötti rész egy külön izomköteg. Ez különösen ízes, hisz direkben a csont mellett dolgozik.
Feleségem lőtt egy szép példányt, amire jelenkeztem, hogy megsütöm neki. Eredetileg konfitálni szerettem volna, de tiltakozott, hogy ne fojtsam zsírba a húst!
Na jó, akkor hagymásan, fokhagymásan készítem, amire áldását is adta, csak azt nem tudta, mi kellett hozzá:
- 40 dkg kacsamell belsőfilé
- 1 nagy fej vereshagyma
- 3 közepes fej fokhagyma
- 1/2 piros kaliforniai paprika (lehetett volna egy egész is)
- 3 dl teljes tej
- 1 ek kacsazsír (a képen még libazsír van)
- 1 tk kakukkfü
- só
- bors
Igen, ez nem sajtóhiba: három fej fokhagyma :)
Az egyik fej fokhagymát megtisztítottam és lereszeltem. Hozzáadtam a kakukkfüvet, megsóztam és daráltam rá 8 tekerés borsot, végül összekevertem a tejjel.
A húst szétválasztottam (kb. ujjnyi vastag csíkok voltak), hosszában és keresztben mindegyiket kettévágtam (tokányra vágtam). Ezeket a kisujjnyi darabokat elsűlyesztettem a fűszeres tejben. Folpackkal letakartam és a hűtőbe tettem 4 órára pácolódni.
Amikor újra bejutottam a konyhába, a hagymát és a paprikát laskára vágtam, a másik két fej fokhagymát pedig vastagabb szeletekre aprítottam. A zománcos öntöttvas serpenyőbe kacsazsírt adtam a libazsír helyett. Felhevítettem a zsírt, belekevertem a hagymát, fokhagymát, a paprikát és megdinszteltem.
A kedélyesen sercegő serpenyőbe szedtem szűrőkanállal a húscsíkokat. Jó sok fokhagyma ragadt rájuk, meg a fűszerek. Ezt nagylángon melegítve összekevertem - próbáltam kis kérget sütni a húsra. Ez viszont nem ment, annyi tejet szívott fel a kacsa. Utánaöntöttem hát a tejet is, és lefedve közepes lángon pároltam, míg megpuhult - kb 25 percig.
Megkóstoltam, de még 10 percet adtam neki a fedő alatt. Innen azután kivittem a teraszra az indukciósra, ahol 1500W-on addíg kavargattam, míg zsírjára sült - azaz elfogyott a lé alatta.
Gyönyörű lett, és persze áradt a fokhagymaillat :)
Az előző napi lepirított krumplival szolgáltam fel. Feleségemnek volt még egy kis sóba-vízbe krumplija, ő azt ette körítésnek.
Érdemes volt nézni, hogy sokkolta a rengeteg fokhagyma :) Raktam a magaméra egy kis csiliport is.
Kaptam hozzá egy tálka birskompótot (NoCukor), ami remekül passzolt az ételhez:
Becsületére legyen mondva, de kétszer is vett a húsból a feleségem, és még a végén egy külön kanálnyit is betolt belőle.
Fantasztikus íz és illatvilág, a tejben párolás pedig krémessé tette a hagymákat. Javaslom megfőzni!