Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kacsamell belsőfilé tejjel

2020.04.18. 07:00 Andrass9

A baromfi mellhúsa és a csontja közötti rész egy külön izomköteg. Ez különösen ízes, hisz direkben a csont mellett dolgozik.

34.jpg

Feleségem lőtt egy szép példányt, amire jelenkeztem, hogy megsütöm neki. Eredetileg konfitálni szerettem volna, de tiltakozott, hogy ne fojtsam zsírba a húst!

Na jó, akkor hagymásan, fokhagymásan készítem, amire áldását is adta, csak azt nem tudta, mi kellett hozzá:

  • 40 dkg kacsamell belsőfilé
  • 1 nagy fej vereshagyma
  • 3 közepes fej fokhagyma
  • 1/2 piros kaliforniai paprika (lehetett volna egy egész is)
  • 3 dl teljes tej
  • 1 ek kacsazsír (a képen még libazsír van)
  • 1 tk kakukkfü
  • bors

Igen, ez nem sajtóhiba: három fej fokhagyma :)

10.jpg

Az egyik fej fokhagymát megtisztítottam és lereszeltem. Hozzáadtam a kakukkfüvet, megsóztam és daráltam rá 8 tekerés borsot, végül összekevertem a tejjel.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A húst szétválasztottam (kb. ujjnyi vastag csíkok voltak), hosszában és keresztben mindegyiket kettévágtam (tokányra vágtam). Ezeket a kisujjnyi darabokat elsűlyesztettem a fűszeres tejben. Folpackkal letakartam és a hűtőbe tettem 4 órára pácolódni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Amikor újra bejutottam a konyhába, a hagymát és a paprikát laskára vágtam, a másik két fej fokhagymát pedig vastagabb szeletekre aprítottam. A zománcos öntöttvas serpenyőbe kacsazsírt adtam a libazsír helyett. Felhevítettem a zsírt, belekevertem a hagymát, fokhagymát, a paprikát és megdinszteltem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A kedélyesen sercegő serpenyőbe szedtem szűrőkanállal a húscsíkokat. Jó sok fokhagyma ragadt rájuk, meg a fűszerek. Ezt nagylángon melegítve összekevertem - próbáltam kis kérget sütni a húsra. Ez viszont nem ment, annyi tejet szívott fel a kacsa. Utánaöntöttem hát a tejet is, és lefedve közepes lángon pároltam, míg megpuhult - kb 25 percig.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Megkóstoltam, de még 10 percet adtam neki a fedő alatt. Innen azután kivittem a teraszra az indukciósra, ahol 1500W-on addíg kavargattam, míg zsírjára sült - azaz elfogyott a lé alatta.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Gyönyörű lett, és persze áradt a fokhagymaillat :)

31.jpg

Az előző napi lepirított krumplival szolgáltam fel. Feleségemnek volt még egy kis sóba-vízbe krumplija, ő azt ette körítésnek.

32.jpg

Érdemes volt nézni, hogy sokkolta a rengeteg fokhagyma :) Raktam a magaméra egy kis csiliport is.

33.jpg

Kaptam hozzá egy tálka birskompótot (NoCukor), ami remekül passzolt az ételhez:

38.jpg

Becsületére legyen mondva, de kétszer is vett a húsból a feleségem, és még a végén egy külön kanálnyit is betolt belőle.

Fantasztikus íz és illatvilág, a tejben párolás pedig krémessé tette a hagymákat. Javaslom megfőzni!

40 komment

Címkék: tej hagyma fokhagyma bors kacsamell kacsazsír kaliforniai paprika kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6315545292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.18. 16:13:57

De jó:) Én karácsonyra vettem ilyen mellfilét, én csak simán kacsazsirban sütöttem, pontosabban majdnem konfitáltam( ellepte, de nem volt túl lassú a történet, egy gázom van, és sokféle várt sütésre-főzésre.Úgy is finom volt, így viszont nagyon omlós puhának tűnik, enném:)
Na, jó. most nem enném, dugig vagyok,toroskáposztát sütöttem-főztem, úgyhogy most semmit sem ennék.

2020.04.18. 19:17:16

Nekem meg kopog a szemem, az egész nap kerti munkával telt, ebédre két szelet sajtos kenyér volt a menü, most kérekszépenkacsát, de birskompóttal legyen ám!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.18. 19:57:53

@MadMary: Máris küldöm!
Én meg itt állok 3 bundáskenyérrel egész nap, viszont gyomirtottam, megkapáltam a fokhagymát (nem kis feladat!), kitessékeltem 5 békát a tóból, mert a feleségem irtózik tőlük (mentek a szomszédos tóba), beszélgettünk a gyerekeinkkel 10 méter távolságból ... de legalább 5 órát! Szóval jó nap volt !!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.18. 19:59:03

@Kumari aki Nilüfer: Jó ez a kacsamelldolog. Szerintem konfitálva volna az igazi, de ember tervez, asszony végez (minálunk) :)

2020.04.19. 12:39:20

@Andrass9: Valami csodateleportálód van, mert a kacsa útközben átalakult hallá! :-D Zöldfűszeres, vajban párolt halackát vacsoráztunk némi rizzsel, salátával... a békaterelgetés pedig bölcs tett volt, nyáron ritkítják a szúnyogokat és más életet keserítő repülő állatokat, hasznosak, a szomszéd tóban így tehetik a dolgukat. (Én egyébként szeretem a békákat, elő is fordul nálunk többféle, csak gyönyörködöm a színeikben, míg el nem ugrálnak a hűsbe.)

Isley 2020.04.19. 13:56:13

@MadMary: Úgy olvastam, hogy "míg el nem ugrálnak a hűtőbe" :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.19. 13:57:56

@MadMary: Nálunk alapgond, hogy ezek bizony szaporodnak. Igencsak jó hatásfokkal, mert a végén az egész kert tele van minibrekusszal. Ma éjjel is felébredtem a hatodik béka brekegésére - most kereshetem ...
Milyen halacka volt az? Csak, hogy tudjam, hogy kell finomhangolni a teleportálót :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.19. 13:59:12

@Isley: Tudtam!!!! Azt hittem, csak én olvasok mellé :)))

2020.04.19. 14:21:29

@Isley: Lehet, hogy most elásom magam a tisztelt kocsmázók előtt, de én bizony ettem békacombot, életemben egyszer. Csodálatos omlós zamatos fehér husika volt... de amikor elém tálalták, nagyon-nagyon elszégyelltem magam, valahogy így néztek ki:
www.123rf.com/photo_71048970_fried-frog-legs-on-plate-food-concept.html
Mintha meggyilkolt minibalerinák lettek volna a tányéron. :-( A hús csodálatos volt, de azóta se kértem békacombot soha, sehol.
@Andrass9: Hát a halacka bizony hekkecke volt, véletlenül találtam olyan csomagot, amiben aprók voltak a halak, egész jól átjárta őket a vaj meg a zöldfűszer zamata. Ennél egyébként rafináltabb mindkettőnk ízlése, én ugye az olaszoknál művelődtem ki, a hollandus meg a saját tengerpartján - de nem olyan a költségvetésünk, hogy rendszeresen beleférne az igazi friss seafood. Édesvízi halból sincs nagy választék, szóval marad a paradicsomos halkonzerv... (utóbbi viccvót, de csak majdnem. :-))

2020.04.19. 14:23:37

@Andrass9: Ja és minibéka nálunk is van, néha az utca aszfaltján ugrabugrálnak, próbálom őket terelgetni, de sajnos sokat elpusztítanak az autók és a járókelők. :-((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.19. 14:33:20

@MadMary: A hekk egy remek alapanyag! Szerintem! Életemben nem ettem olyan finoman elkészítve, mint az ősszel, amikor Tokajban jártunk. Van ott valami Jézus szobor, amihez csak gyalog lehet felmenni. Feleségem bevállalta - engem kötéllel se húzol fel oda! Nos, azon az úton egy pirinyó házikó udvarán valami kis halsütő volt: a Szusszanó Falatozó. A hölgy, aki a halakat sütötte, profi volt. Vagy a berendezése. Mindegy: olyan lett az a hekk, mintha tonhalat sütött volna: lemezeire esett szét, és csodás íze volt. Valami másféle halat ettem volna, de csak ez volt kiolvasztva ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.19. 14:35:41

@MadMary: Azért az életben egyszer legalább meg kéne kóstolni! Bár akkor lehet, hogy innen nem a szomszéd tóba mennek a békák, hanem a serpenyőbe ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.19. 15:07:26

@MadMary: Hajjajjjj!!! Nekem itt ne kacsingasson, ha ehető :)

2020.04.19. 15:37:39

@Andrass9: "Osztrigát pedig nem eszem. Az én ételem legyen halott - ne beteg, ne sebesült - halott!" (Woody Allen)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.19. 19:11:12

Köszönök szépen! A tejben párolás valami egészen jó szaftot eredményezhetett. Gyühet.
@MadMary: @Andrass9: Egy időben egészen sok békacombot ettem (1983-87). Dinnyésen a tógazdaságban annyi kecskebéka volt, hogy nem lehetett lépni tőlük. Tudom, védett, akkor is az volt, de egy kifejlett kecskebéka naponta akár 15-25 előnevelt halat is megevett. (Igen, megnéztük belül.) Szóval, nem sajnáltuk. Később Ódörögdpusztán is akadt, erről (is) írtam anno: pasztortuz.blogspot.com/2012/03/tokoskanya.html

2020.04.19. 19:55:55

@Waka: A brekekétől teljesen eltérő kérdéssel támadlak meg: ahhoz, hogy a paradicsom ne leveles dzsungellé nője ki magát, hanem inkább termést hozzon, milyen arányú (Ni-P-K) trágyázásra van szüksége?

Topy 2020.04.20. 10:57:37

@Andrass9: Egészen pontosan: Tarcal :) A szobor is, a falatozó is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.20. 11:38:06

@Topy: Jó, jó ... Örültem, hogy addig felmásztam és szusszantam egyet! Nemhogy még a falura is emlékezzek :) Amúgy ott próbáltam a Google térképhez adni, de valamiért nem sikerült. És Tarcalt írtam be, nem Tokajt :)

Topy 2020.04.20. 12:54:08

@Andrass9: pedig érdemes emlékezni, igazi régi bortermelő község! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.20. 13:34:37

@Topy: Háromszor is jártunk ott, míg Tokajon voltunk! A recepciós kislány is tarcali volt, igazi lokálpatrióta:) Még a borokat is ott vettük, nem Tokajon ...

Topy 2020.04.20. 13:57:04

@Andrass9: És nem jegyezted meg?! Sok volt a borkóstolás? :) :) :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.20. 15:07:55

@Topy:

Vagy nagyon szép volt az a kislány.;D

2020.04.20. 15:31:42

@Andrass9: TokajBAN, András, Tokajban.... (nyelvtannáci szekciónkat hallották!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.20. 15:55:56

@MadMary: Kivételesen vitatkoznék. Illetve valószínűleg kisbetűvel kellett volna írnom, mert a legkevesebb időt Tokajban töltöttük, inkább a tokaji vidéket látogattuk. Lásd Tarcal, Sárospatak, Rakamaz, Bodrogkeresztúr, Erdőbénye stb.
Szóval szándékos a "rajta" a "benne" helyett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.20. 15:57:34

@Topy: Az is volt rendesen, nomeg csalódás is. Nagyon kevés jóízű bort találtunk, de mivel vezettem, nem is nagyon kóstolgattam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.20. 20:01:00

@látjátok feleim szümtükkel: Háááátt... csinos kis darab volt :) De a munkáját is értette, remekül elirányított minket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.20. 20:18:47

@MadMary: Az elmúlt pár évben rájöttem, hogy nem feltétlen a mütrágyán múlik. Alaptrágyának 7 dkg/m2 15-15-15 NPK-t adok 5-10 centi mélyen bedolgozva. Ezután a Wolldünger Linz 14-7-21 tápoldatot kapja 10-14 naponként, plusz kalciumot (Fitohorm Ca40) lombtrágya formájában 4-5 alkalommal egy szezonban. A kutya a fattyazásnál van elásva. A legtöbb fajta - főleg a nem determinált növekedésűek - temérdek hónaljhajtást hoz a levelek tövében. A koktélparadicsomok kivételével igyekszem az összeset leszedni. Ez heti 2-3 alkalom, főleg a május-július időszakban. A koktél fajtáknál 2-3 szokott maradni, ezek a késő őszi időszakban hoznak termést, mikor a fő hajtások már valami miatt (gomba vagy akármi) tönkremennek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.20. 21:09:24

Tisztára elfelejtettem az uborkát!!!! Gyorsan elvetettem 10 kis cserépbe 2-2 magot (ennyi volt), az remélem hamar kicsírázik, és mehet a veteménybe. Ez nekem nagyon fontos, mert rengeteg kovászos uborkát eszünk, meg frissen is felszeleteljük a reggelihez ...
Így elkészült a 77. különféle palántás cserép :) Mondtam már, hogy minden elvem feladásával egy cserépnyi koriandert is vetettem? Azt is meg kell lassan szeretnem, mint a halakat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.21. 19:16:09

@Andrass9: Nálam már évek óta nem volt uborka, de idén egy repedt aljú esővíztároló edényt (200l) megtöltöttem príma földdel, és abba vetek banánuborkát. Egy hálót feszítek ki mellé, arra futtatom fel.
A paprikák szopóágra zavartak. Az első vetés sok fajtánál nem kelt ki, vetettem újra, most meg egyszerre kijött mind. Nem győzök pikírozni, a tervezett 42 tő helyett már 50 felett járok. Carolina Reaper nem lesz, az nem kelt ki egyik sem, viszont a Death Spiral igen szépen muzsikál. A koriandert említetted, sok szerencsét hozzá. Kötve hiszem, hogy én valaha is meg tudom enni (nem hogy szeretni).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.21. 19:50:08

@Waka: 100 felett van már a csilipalánták száma. Még olyan is van, amit csak várok, hogy kikeljen - azt a feleségem sózta rám pár napja, hogy a kedvenc békéscsabai pici bogyó - vessem már el. CR 7 tő van, 3 féle. A Cayenne pepper szépen virágzik már, a paradicsom 60cm magas, de félek a fagyosszentektől.
Egy ételben már izlett a koriander: a Malackrumplis srácok főztek mangalica malaclevest egy Gourmet fesztiválon, és finom volt. Több pho-ban és thai kajában elviseltem, bár nem örültem neki, a mexikói salsában kifejezetten nem szeretem.

2020.04.23. 10:49:08

@Waka: Nagyon köszönöm a trágyatanácsadást! :-D A fattyazást még a dédi tanította meg nekem gyerekkoromban, azóta is mindig körültekintően tördelem a levéltövekből előtörő oldalhajtásokat, szóval nálam inkább a tápanyagozással lehetett a baj, az ültetés előtti ősszel nem figyeltem a komposztozásra-trágyázásra... no de majd most! :-D
Paprikailag jalapeñót vetettem, abból lesz egy tucatnyi tő, meg calabriai csípőset, abból is jó tíz növényke, pár bohócsapka, ennyivel elüzemelünk.
Banánuborkám tavaly volt egy tő, gyengén muzsikált (tán a tápanyaghiány miatt ő is), de érdekes volt a termés, sápadt világos sárgászöld, megettük... idén pár tő közönséges ubor lesz a kertben, kovászolni meg csak úgy ropogtatni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.23. 19:53:49

@MadMary: Paprikaügyben kicsit meglódult idén a fantáziám. A szakállas ember Karácsonyra - meg kicsit utóbb - elhalmozott magokkal. A jól bevált fajták mellett idén vetettem Tabasco pepper-t, Yolo Wonder-t és Big Red-et. Az utóbbi kettő Bell Pepper (kaliforniai) fajta. Ehhez jött még a Death Spiral, többféle tahi csili, Kung Pao, Serrano (a nagy kedvenc), némi Jalapeno, Cayenne, Aji Christal, Habanero-k, és Scorpinok több változatban. A paradicsomnál nem voltam ennyire telhetetlen, csak 14 fajtát nevelek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.23. 20:00:47

@MadMary: Majd elfelejtettem, egy őszi marhatrágyázás piszokul meg tudja dobni a paradicsomot. Simán kell hozzá a létra. :D

2020.04.23. 22:57:06

@Waka: Nem adnám egy vak... marháért, ha volna marhatrágyám. A gazdaboltban van komposztált-zacskózott, jó drágán, de ha idén is két méteres dzsungel lesz a paradicsomból pár szem terméssel, be fogok ruházni a tehénvégtermékbe. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 09:30:56

@MadMary:
Én palántázáskor foszforral dúsítom a földet a jó gyökérért (és az első ágai magasságig föld alá dugom), amivel erős gyökere lesz. A nitrogén helyett kálium túlsúlyos (szimpla kálisó a gazdaboltból vagy a madarasból) trágyázást kap virágzáskor jobb virágkötést és termésfejlődést (álatlában legkésőbb a 3.-4. fürt megjelenésekor).
Azt a nitrogént, ami a komposztban van (és évente beások kb. egy centinyit), ossza be magának - extra nitrogén nem megy a veteménybe (kivétel a spenót, mert annak a levele kell) :)))
Van egy elég drága, de jó talajgombátlanító, amit paradicsomvész elkerülésére használtam pár éve (Proplant), tavaly még hatott...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 09:32:44

@Waka: Ezért nem használok marhatrágyát, csak a paprikák alá egyedi fejtrágyázásnak. Az még nőhet, elérem létra nélkül (nem úgy, mint az uborkát) :)
süti beállítások módosítása