Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A tavasz hírnöke: tojásos nokedli fejessalátával

2020.04.15. 07:00 Andrass9

Amikor megjelenik a fejes saláta a piacon, az biztos jele a tavasz közeledtének. Én magam kicsit fordítva működöm: amikor tavaszodik, akkor elkezdek salátát keresni :)

27.jpg

Láttam a szórólapon, hogy van akciósan saláta, dehát önkéntesen karanténba vonultam - nem akarom elkapni a vírust. A feleségem viszont járt a boltban (enni azért kell), és hozott is salátát!

A jutalma: főzök vajas nokedlit simát is, mert imádja, én meg ritkán készítek csak. Nemsok minden kell hozzá:

  • 60 dkg liszt
  • 1 nagy fej fejessaláta
  • 3+5 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1+2+1/2 tk só
  • 3 ek cukor
  • 2 ek ecet 20%-os

10.jpg

A 3 tojást kis liszttel összekevertem habosra, majd beleöntöttem a felolvasztott vaj felét.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ezután belekevertem a maradék lisztet és annyi vizet, hogy középkemény tésztát kapjak.

15.jpg

A tésztafőzőben felforraltam sós vizet, majd a nokedliszaggatóval egy adagot beleszaggattam. A felfőzés után most kivételesen leöblítettem a tésztát. Máskor ilyet még nem csináltam, de most nem bántam meg - nem ragadtak össze. Egy nagy serpenyőben felforrósítottam a vaj maradékát, és ebbe beleöntöttem a leöblített galuskákat.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ekkor egy másik keverőtálban az 5 tojást a 2 kanálka sóval odaadtam a robotgépnek, hogy kavarja össze. A kavarás alatt egy újabb adag tésztát kiszaggattam, amit félretettem egy jénaiban a feleségem pörköltjéhez. Még két adag tésztám volt, amit kifőzve a nagy serpenyőbe tettem. Nagyon nagy lángon kicsit lepirítottam a nokedlit a serpenyőben, majd beleborítottam a felvert tojást.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A tűzről levettem, már elég meleg volt a tészta is. Teflonkanállal átkevertem, hogy egy kicsit még selymes maradjon rajta a tojás. Ezt a hőfokot a legnehezebb eltalálni ...

24.jpg

A saláta ecetes levéhez egy bögrébe kanalaztam pici sót és a cukrot, majd 1/3-ig megtöltöttem vízzel. Betettem a mikróban, ahol összeforraltam (a hideg vízben nagyon lassan oldódik fel a cukor). Nagyobb tálba öntöttem a szirupot, kapott két kanál ecetet, meg 3 pohár vizet. Beletettem 6 jégkockát, hogy visszahűtsem a lét, meg persze kóstolással beállítottam a savanyúságát is.

25.jpg

A salátafejet szétszedtem leveleire, hideg víz alatt lemostam és salátacentrifugával kicsit leszárítottam. Egynéhány levelet mindjárt bele is tettem az öntetbe.

26.jpg

Gyorsan terítettem a teraszon, ahol a serpenyő felét betermeltük ebédre ...

28.jpg

Ötujjú villával a legjobb:

29.jpg

Nagyon jó étel ez - minden tavasszal megállapítom, csak azt nem tudom, miért készítem olyan ritkán.

85 komment

Címkék: saláta tojás vaj cukor ecet liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2915591422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MadMary 2020.04.15. 11:12:39

A húsvéti hétvége előtt sajnos csak szombaton tudtam elmenni élelmet vásárolni, a piacon-boltban tapasztaltak annyira kiakasztottak, hogy utána az ünnepek alatt csak a növényekkel voltam hajlandó szóbaállni (meg egy kicsit a háztartási hollandussal...), de ez a tojásos nokedli visszahozott az emberek közé. :-) Nagypénteken medvehagyma-pestós nokedli volt a menü, megint kéne csinálni, csak tojglival! És igen, friss salátával, ha némi autogén tréning és zen-meditáció után esetleg megint kiteszem a lábam vásárolni, valamikor...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.15. 12:10:35

@MadMary: Esetleg egy pár szemellenző a maszk fölé?
Akkor kevesebbet látsz embertársainkból ...

Kivlov 2020.04.15. 13:35:00

Tojáspörköltes nokedli hasonló jó. Csak ahhoz még saláta sem kell. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.15. 13:47:10

@Kivlov: Azért valami savanyú ahhoz sem árt :)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.15. 16:51:25

Még soha nem csináltam, szerintem tán nem is ettem..na majd eztán:) de tán jobb is, ezt a jó kis receptet elmentem.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.15. 16:52:37

@Kivlov: A tojáspörkölt számomra nagyon bizarr. ( ez ne befolyásoljon senkit!)

szanalmas 2020.04.15. 18:00:21

Ez a világ legjobb kajája, meg a bundáskenyér!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.15. 18:39:07

@szanalmas: Egyetértek!!! Imádom a bundáskenyeret (is) :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.15. 18:52:55

@Kumari aki Nilüfer: Ez komoly??? Na, ha megpróbálod, akkor függővé válsz :)

MadMary 2020.04.15. 19:22:05

@Andrass9: Valami ilyesmire volna szükségem... ha már konyha és főzés... meg valami középkori kardra-lándzsára... grrrrrr.
viejospellejos.com/post/615209849889898496/este-t%C3%ADo-es-un-genio

MadMary 2020.04.15. 19:26:29

@Kumari aki Nilüfer: Én is felnőttként szerettem bele, az anyukám valamilyen rejtélyes okból nem volt hajlandó tojásos nokedlit készíteni (arra gyanakszom, hogy ínséges időkben került az asztalukra, a háború alatt-után tartottak csirkét).
@Andrass9: A bundáskenyérből nevetségesen hatalmas menyiséget vagyok képes megenni, nem is csinálom sokszor, évente tán egyszer-kétszer. "Rendes" kenyérből két átlagos szelet egy étkezés, bundásból öt-hat is lecsúszik. Elképzelheted...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.15. 19:56:59

@MadMary: Van ilyenem!!! Kettő is, mert ez a kis tottyos lábas fedele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.15. 20:01:33

@MadMary: Én is rengeteget eszem belőle :) Pláne, hogy csak én eszem. Ha zöldbabfőzeléket főz a feleségem, akkor azonnal gyártok egy adagot. Képzeld, hogy átlagban 1 tojás/karéj az arány, és szigorúan csak zsírban, vagy ghíben sütöm...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.15. 20:03:08

Nagyon szeretem, és bár kovászos uborkával sem rossz, azért a fejes saláta illik hozzá leginkább. Én a salátaléből is csorgatok a nokedlire - eleve úgy szedem ki a leveleket a léből, hogy kanalazzak belőle -, de van, hogy kanállal rásegítek.
@MadMary: Szegény édesanyám a pacallal volt így. A háború után az egyik legolcsóbb alapanyag volt, gondolhatod milyen állapotban árulták, többet rá sem tudott nézni. Ha nagy ritkán főztem itthon, a délelőttöt a tévé előtt töltötte zárt ajtók mögött.

élhetetlen 2020.04.16. 01:47:37

@Kumari aki Nilüfer: Úgy 50 éve falun (14 éves koromig ott éltem). Az öcsém ment locsolni, hazajött 20-30 főtt tojással. Na, mit kezdesz vele? Tojáspörkölt!

élhetetlen 2020.04.16. 02:04:03

@Andrass9: Azért egyszer próbáld ki, a családunkban csak “piros nokedli” névre hallgató kaját. Zsir, apróra vágott hagyma megdinsztelve, sózva, borsozva, levenni a tüzről, és pirospaprika. Mint egy pörkölt alap. Erre szeded ki a nokedlit, forgatod bele, és ugyanúgy fejes salátával.

MadMary 2020.04.16. 06:40:33

@Andrass9: Hihi! :-)
@Waka: Most hogy mondod, a pacal is tiltólistás volt nálunk (Olaszországban jöttem rá, hogy megfelelően elkészítve milyen finom tud lenni...), apukám pedig a puliszka gondolatától kapott idegrohamot, ugyanebből az okból. A puliszkát is az olaszoknál kóstoltam először...
@élhetetlen: Mostanában viszonylag sokszor főzök nokedlit, a házi hollandus beleszeretett, ezt a receptet is felteszem a "megcsinálandó" listára!

jegeskaveee. 2020.04.16. 09:06:39

@élhetetlen: Az egyik főzőműsor tegnapi adásában savanyú tojást készítettek. Ma fogok csinálni (van sok tojás itthon)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.16. 10:01:38

Én nem nokedliről szólok, attól jobb a sztorim.

Már korábban említettem, hogy örököltünk egy vizslát, amelyik a szomszéd portán lakik a saját kennelében, de naponta két-három alkalommal kiengedjük szaladgálni. Mivel tavasz van, anyai ösztünök ébredtek benne, de ehhez fiú kutya kéne. Nekünk az van, és ha a vizsla szabadon van, a kerítés mellett barátkoznak. A napokban nem találtuk a vizsla gumicsirkéjét, amit eldobva visszahoz, de reméltük, majd előhozza előbb-utóbb. Hát utóbbb megláttunk a mi kutyán udvarának közepén, és rögtön visszaadtuk. Később láttuk, hogy a kurtya egy dobás után nem nekünk hozta a "vadat", hanem odevitte a kerítéshez, és a fiú kutya a mancsával áthúzta. Meg is csócsálta, így majd venni kell egy új csirkét.

A pláne nem ez. Tegnap este a kutyák kaptak egy-egy darab fácánmell csontot. A mi kutyánk nem ette meg ( mint ahogy a bolti csirkén kívül semmi féle házi vágású baromfi csontját sem ( a fene a válogatós fajtájába ), ezért oda lett adva a csont a vizslának. Mivel éppen szabadon volt, a csontot a kerítéshez vitte, a fiú pedig áthúzta a mancsával, és vígan megropogtatta. Ezek után merje valaki azt mondani, hogy nincs kuytaszerelem...

Egyébként a tojásos galuska régi paraszti étel. Egy suhantott levessel nagyon gyorsan elkészíthető étel volt a kapálásból hazatérő háziasszonynak. Ezen túl minden meg van benne, ami a nehéz munkát végző embernek szükséges ahhoz, hogy jó erőben legyen. Én a mardék másnapi melegített részét szerettem, mert az gyorsan lepirult.

Kivlov 2020.04.16. 14:32:37

@Andrass9:
Nekem nem kell hozzá, mivel a tojáspörkölt tejfölös.

@Kumari aki Nilüfer:
Bizarr? Kinek mi? A nokedli rántottával is elég fura.
Vidéki vagyok: nálunk a tojásos nokedli, a tojáspörkölteset takarta. Mikor Pestre kerültem és kértem egy tojásos nokedlit a menzán, csak lestem, hogy ezek mit akarnak ezzel a rántottával. :D
Kelkáposztafőzelék detto: nálunk az hófehér. Itt meg bármerre lehet találni, barna. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.16. 17:35:58

@Kivlov: Hát elég érdekes, ha rántottával készítették :) Nekem anyósom főzte úgy, de azt nem szerettem (pedig jó szakács volt). Itt a lényeg, hogy olyan legyen mint a carbonara szósz! Selymesen burkolja be a nokedlit a tojás ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.16. 17:37:19

@Kivlov: A kelkáposztafőzelék mitől fehéredett ki? Én nem teszek bele tejfelt, meg még sok ételbe sem, pedig szeretem. Valahogy nekem oda nem passzol.

élhetetlen 2020.04.16. 20:33:44

@MadMary: Ez már csak sztorizás hozzá. Gyermekkoromban (14 évet töltöttem otthon, utána csak hétvégék), ha apán múlott volna, minden este ez lett volna a vacsora. Ezt néha úgy hidaltuk át, hogy, ha maradt neki tegnapról, amit át lehetett pirítani, akkor főztünk mást magunknak. Saláta meg tavasztól őszig volt, mert anyu ütemezetten vetette az új sorokat, hogy mire az egyik elfogy, már megnőjön a másik. Helyes dolgai voltak apának. A csirkéből csak a nyakát és a fejét ette, (jó, ha két napig tartott a pörkölt, akkor esetleg a hátát), tehát nálunk a rántott csirkénél azt is kirántottuk, hogy neki is legyen valami. És, ha otthon volt mindkét kölke (volt egy öcsém, és már nagykorúak voltunk), akkor, ha feltörte a csirkefejet, azt a körömnyi velőt elosztotta köztünk. Kacsákat is tartottunk. A májat mindig én kaptam. Ettem, amennyit ettem, a többit szeletelve, törve, zsírral lefojtva hoztam el. Huszonéves voltam már, mikor rájöttem, hogy csak akkor “nem szereti” a hízott kacsamájat, ha otthon vagyok. Utána átmentem kissé erőszakosba, és feleztünk. Anyu meg méltó párja volt, ha az öcsém este 11-kor palacsintát kért, akkor sütött neki. Minden gyereknek ilyen szülőket kívánok! Na, ennyit a nokedliról!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.16. 20:35:30

@Kivlov: @Kumari aki Nilüfer: @élhetetlen: Kicsit utánaolvastam a tojáspörköltnek. El tudnék képzelni egy jó krémes pörköltalapba ágyazott számos buggyantott tojást. Éppen csak kicsit átmelegítve. Hozzá nokedli, meg egy kanál tejfölt a tetejére. Kipukkasztani a sárgáját. Nagyot nyel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.16. 20:41:52

@Waka: Naa az IGEN!!! Azt én is el tudom képzelni (nyeldeklik).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.16. 20:44:29

@élhetetlen: Ilyenkor mindig abban reménykedem, hogy aki ezt elmeséli, az is pont olyan jó szülő lett!
A mi gyerekeink nem nagyon panaszkodnak a nevelésükre. Mindhárman elértek valami fontosat az életükben, és ennek örülünk! Most is kapnak külön májat a húslevesbe :)))

élhetetlen 2020.04.16. 20:51:29

@jegeskaveee.: Nálam is majdnem ez lett a hétre, csak vettem három kiló krumplit, és ott volt egy jó adag, kissé már fonnyadó is egy előző vásárlásból. Úgy döntöttem, azt kell felhasználni. Krumplifőzelék lett, most babérlevéllel. És tudod, nálam a négy literes lábasnyi főzelék, az egy hétre elég. Most meg nem is fogy, mert hülye voltam, betárazásnál nem volt kis dobozom, csak literes, most meg nem volt annyi eszem, hogy ketté vágjam az adagot, és a fele a vissza a fagyóba, tehát tegnap is fügét vacsoráztam, ma is azt fogok, mert az meg képes erjedésnek indulni, és kár lenne érte.

élhetetlen 2020.04.16. 21:17:28

@Andrass9: Nem lettem szülő, de ezt nem magyarázom. Amit tovább tudtam adni gondoskodásban a barátaim gyerekeinek, nekik adtam tovább. Akár a kedvenc kajájuk megfőzéséről volt szó, akár arról, hogy a 9 éves kiscsaj azt mondta, hogy szeretne egy igazi balettet látni, akkor elvittem a Spartacusra. Vagy varrtam 100x60-as faliképet Fülessel, tépőzáras farokkal zsúrra, ahol bekötött szemmel kellett megtalálni a farok helyét, de, mivel a farok egyébként a Bagoly házának a csengőzsinórja vot, hát varrtam Bagoly házát is, stb. De az igaz, aki kapott törődést, az képes másokkal is törődni.

élhetetlen 2020.04.16. 21:30:03

@Waka: A tojáspörkölt nálunk csak a húsvétkot kapott, már keményre főzött tojásokból készült. Az ötleted nem rossz. A kipukkasztott sárgája. Az megvan, hogy egy tükörtojás, (nem megfordítva), tehát a sárgája lágy, egy szelet kenyér zsiradékon megpirítva, rá a tükörtojás, sózva, borsozva, és kipukkasztod a sárgájat, és folyik rá a fehérjére és a piritósra? Ez a kedvenc reggelim. (A mennyiség duplázható).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.16. 21:47:10

@élhetetlen: Ezt az ételt én English Muffinnal szerettem nagyon az USA-ban. BurgerKing reggeli volt...

élhetetlen 2020.04.16. 22:25:13

@Andrass9: Úgy is finom lehet, de általában nincs itthon English Muffinom, kaláccsal is jó lehet, de általában az sincs itthon, beérem a piritóssal. Tudod, szegény ember vízzel főz.

Kivlov 2020.04.17. 07:58:51

@Waka:
Neeem. Pörköltalapra odateszed az összekockázott főtt tojást, kis vízzel, tejföllel összerotyantod, hogy jó szaftos legyen. Nokedlivel.

@Andrass9:
Rossz a kérdés. Így a helyes: a kelképoszta mitől barnul be? Ha szimplán összevágva megfőzöd, utána meg besűríted, az fehér lesz. nem pedig barna, mintha belesz*rtak volna a tálba.

MadMary 2020.04.17. 09:19:10

@élhetetlen: Látod, anyukámnak nálunk is csirkecomb- és csirkemell-undora volt, míg gyerek voltam, a combokat kaptam én, a mellehúsáért az édesapám rajongott... felnőttként viszont rájöttem, hogy anyukám nem is hozott nagy áldozatot azzal, hogy a farhátra és a szárnyra tartott igényt, kedvenceimmé váltak ezek a csontos darabok. :-)

MadMary 2020.04.17. 09:23:09

@Kivlov: Túlpirított rántás lehet a bűnös. Az én kelkáposztafőzelékem is világos, itt-ott halványzöld, a nyersanyagtól függően.

jegeskaveee. 2020.04.17. 09:31:33

@Waka: Hasonló volt az az étel, amit egy fentebbi kommentemben említettem. Egy főzőműsorban láttam, savanyú tojásnak hívták.
De nem számít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.17. 09:41:24

@MadMary: Nekem is a kedvencem a sokcsontos rész - ezért is készül néha nyugdíjas leves:
blogkocsma.blog.hu/2018/01/27/nyugdijasok_levese
Az árak ugyancsak elszaladtak azóta ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.17. 09:46:09

@Kivlov: Rossz a válasz! Mitől lesz barna a plutyka? @MadMary: magyarázata elég jó. Viszont nekem soha nem fehér, meg nem is barna, hanem harsogó zöld. A legjobb része a külső sötét levelek, amik még ropogósak is!
Bár lehet, hogy az nem is zöld, hanem barna - színvak vagyok :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.17. 13:55:08

Csak tavasz van, megjöttek az első fecskék.

Kivlov 2020.04.17. 14:04:14

@Andrass9:
Vaze, maga a cucc még szép, hogy zöld. Az nekem sem fehér.
én a levét mondom. butapesten barna, mint a híg sz*r. Az enyém meg fehér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.17. 14:11:47

@látjátok feleim szümtükkel: Nagy szerencse! Görögországban több százezer fecske pusztult el egy viharban. Athénban még a házak erkélyein is elpusztult fecskék százai hevertek :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.17. 14:12:33

@Andrass9: Az a környék egy pihenő helyük a vándorlás során.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.17. 18:13:16

@Topy: Valóban híg, hisz csak egy nagyon vékony rántás került bele, de miért fehér? Ezt nem értem. Áttetsző - az belefér, de tejfel nincs benne, se tejszín, hogy fehér legyen. A barnát is értem @MadMary: után szabadon...

Bartalis László 2020.04.17. 18:46:29

Felénk a rántás sűrűbb,és több benne a paprika.Ez inkább egy frankfurti leves tejföl nélkül.A feltét nálunk fasírt,vagy pörkölt.A Plutyka,vagy pontosabban pulutyka egy tót(szlovák) étel és édes)(fejes) káposztából készül
hússal(oldalas,dagadó) egybe főzve,na az tényleg fehér(szintelen).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.17. 19:27:33

@Andrass9: :) Mondtam én...
@élhetetlen: A folyós sárgája bármilyen formában jöhet. Mondjuk egy BLT szendvicsre is.
@Kivlov: Értem én, hogy konvencionálisan úgy készül, csak hát főzés terén az én fantáziám folyton meglódul.
@jegeskaveee.: Az is remek megközelítés. Felvésem a többi mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.17. 19:40:55

@Bartalis László: A szegedi menzán a diákok anno 1970 a kelkápfőzeléket hívtuk plutykának, de az ronggyá volt főzve és rengeteg rántással készült :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.17. 19:43:06

@Waka: A tüktojt kétféleképpen eszik az USA-ban: "Sunny Side Up" - vagyis szép folyós a sárgája, illetve "Easy Over" - ahol még megfordítva is megsütik, nehogy lágy legyen a sárgája (gggrrrrr).

élhetetlen 2020.04.17. 20:26:40

@Bartalis László: @Andrass9: Fehér a leve, barna a leve? Ugyan világos rántást csinálok, de (hagymát, fokhagymár nem kap csak sok majorannát, ami azért színenezi), de pirospaprikát kap, tehát fehér az nem lesz. Kelkáposzta, fejes káposzta? Csak ezért nem írtam volna, de! Dunántúli falu, nálunk a pulutyka a sóskafőzelék volt. Utána nézek, és találtam egy helyes cikket. litera.hu/irodalom/netnaplo/egy-jovevenyszo-nyomaban.html . “Bizony, a keleti szlávból került nyelvünkbe a szó (podlubka), s valóban, különféle zöldségnövények leveléből készült főzeléket jelent. (Kniezsa megjegyzi, hogy Budapesten „korai zöldség” értelemben is használják.)”, tehát sóska is lehet. És találtam benne egy olyan állapotjelző szófordulatot, amivel eddig nem találkoztam. “Az esőt reggel hétkor ónos eső váltja, ilyenkor a kutyát is zsákban viszik ki ugatni.”.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.17. 20:31:30

@élhetetlen: A Google szerint a plutyka a kelkáposztafőzelék. Rengeteg receptet dobott ki a keresésre :) Én minden esetre így tanultam.

élhetetlen 2020.04.17. 21:00:03

@Andrass9: Azért, ha ráérsz, olvasd el a cikket. Én is a Google-lel találtam, tehát ez a cikk is létezik, ráadásul egész értelmes. Te úgy tanultad, Bartalis László úgy tanulta, hogy fejes káposztából készül, én meg úgy hogy sóskából. Nagy ez az ország, és tájegységenként nagyon nagy a szórás szóhasználatban. Mikor a palóc barátnőm azt mondta, hogy feltettek valamit főni a masinára, csak néztem, mert nálunk a masina a cséplőgép volt, náluk meg a tűzhely. Szerintem ez a “különféle zöldségnövények leveléből készült főzeléket jelent” elfogadható.

élhetetlen 2020.04.18. 01:57:56

@MadMary: Vannak kaják, amik vonzzák egymást. A paradicsomos káposzta, és a tökfőzelék lángossal a legjobb. A spárgafőzelék bundás kenyérrel. Lehet, hogy elítélendő, de néha veszek egy kiló félbarna kenyeret, bundás kenyeret csinálok belőle és két szeletenként fagyasztom. Sztori. A harminc évvel fiatalabb munkatársam segített valamiben, megkínálom, spárgafőzelék bundás kenyérrel, jóízűen megeszi. De ebből kimaradt a barátnője, akivel már tíz éve együtt él, de lehet, hogy nem evett még spárga főzeléket. Meghívtam kettőjüket erre a menüre, megkajáltunk, aztán odaszól a barátnő a párjának, hogy, de eddig azt mondtad, hogy utálod a bundás kenyeret, ahhoz képest szép adagot benyomtál. Ennyi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.18. 09:09:11

@élhetetlen: "zöldségnövények leveléből készült főzelék"
Ez az alapmeghatározás tetszik, különösen, ha elképzelsz egy rakás túlfőtt karalábé levelet jól berántva :). A köznyelvben a plutyka/pulutyka egy pejoratív szó :)

MadMary 2020.04.18. 19:14:46

@élhetetlen: El se merem képzelni, mi lett volna, ha még szereti is a bundás kenyeret! :-D A lángos, mint kísérő viszont óriási ötlet, életemben most hallom először, nekem a tökfőzelékhez a fasírt, a pk-hoz az oldalas volt a partner... de ez a lángos, ez nagyon érdekes! A lángos is az a kategória egyébként, mint a bundás, évente egy-két alkalommal kerül az asztalra, mert egyébként ájulásig-nadrágszakadásig tömném magamba...

Kumari aki Nilüfer 2020.04.18. 19:44:30

@Andrass9: Nem bírok annyi bundáskenyeret csinálni, amit fel ne falnánk azon melegében..nem merem megmondani, ketten mennyit...ezért nagyon ritkán van, Káááár:(

élhetetlen 2020.04.18. 19:50:03

@Andrass9: Csak egy dolog. Feltettél egy linket a kelkáposzta főzelékedről, ami nem volt túl főzve, és “jól” berántva. Ezt miért nem tudod elképzelni sóskával, vagy fejes káposztával? Azt miért kéne túlfőzni, vagy jól berántani? Karalábé levélből még nem főztem főzeléket, viszont a zsenge leveleket belefőzöm a főzelékbe. És a szóhasználat. A plutyka/pulutyka nálad kelkáposzta főzelék, és a “pulutyka egy pejoratív szó :)”. Nem az, csak egy étel neve, ami tájanként mást takar, abba meg ne menjünk bele, hogy a kelkáp főzelék szerinted pulutyka, kivéve a tiéd, mert azért az nem lehet, hogy a tiédet illeted pejoratív névvel. Abba hagyom, mielőtt újra kitanácsolsz a kocsmából. Remélem, erre nem kerül sor, kellemes a közönség, és úgy tudom , mindketten matematikusok vagyunk, tehát egy kis logikai vitának bele kéne férni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.18. 19:51:58

@MadMary: @Kumari aki Nilüfer: Ti vagytok a bűnösök, ha extra súlyt gyűjtök be!!!
Egyszerűen MUSZÁJ volt sütnöm bundáskenyeret!!! A gyerekek nem esznek itthon, így ők nem kértek. Szóval nekem kellett mind az öt azaz ÖT szeletet megennem! Shame on you ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.18. 19:53:58

@élhetetlen: Maradjunk annyiban, hogy ezt nem is olvastam. Jó? Így mindketten jól járunk :)

élhetetlen 2020.04.18. 20:12:53

@MadMary: A lángos. A nyarakat Balatonon szoktam tölteni, (kivéve a tavalyi év, és az idei is elúszik), két háznyira van a büfé. A srác már tudja, simát kérek, viszem, és megbeszéljük, hogy milyen főzelékhez lesz, vagy mondom, hogy hoztak a Degeszből velős pacalt, az megy a lángsosra. Itthon kefíres lángost szoktam sütni, és két darabonként megy a fagyóba. És pótolja a húsfeltétet is, bár húsevő vagyok, de a parkár egy lángossal is elég. (Ja, és piaci lángost is fagyasztottam már!).

Kumari aki Nilüfer 2020.04.18. 20:20:39

@Andrass9: Namost ha legközelebb bundázol, keverj a tojásba egy kis reszelt sajtot..füstöltet esetleg..és savanyú káposztával toljad.

A kedvencem a böszörményi(Hajdúböszörmény) igazi házi kenyér, ropogós héj, puha belső, vajasan, rá egy sor savanyú káposzta, és rá egy kis(sok) majonéz,,jutott eszembe a savanyú káposztáról...és akkor a bundázással nem bajoltam:DDD

Kumari aki Nilüfer 2020.04.18. 20:24:09

@Andrass9: A pulutyka pejoratív, a plutyka meg a kelkáposztafőzelék..nagy kettő, ahogy én tudom:DDD

Namost én vagyok a barnító? a kelt berántom, de a rántásba teszek pirospaprikát, és tejföllel kikavarom...lehet finnyogni, nem sértődök meg, mondjuk aki eddig evett belőle, az falta.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.18. 20:25:18

@élhetetlen: a kész lángost fagyasztod? és utána mikro, vagy hogy, simán kiolvad és jó?

élhetetlen 2020.04.18. 22:20:43

@Kumari aki Nilüfer: Kiolvad elég rövid idő alatt, és utána sercegésig mikro! A külseje szinte újra sül. De tényleg csak pár másodperc kell, hogy ne süljön sziklává a vékony belseje.

MadMary 2020.04.19. 11:36:56

@élhetetlen: Sok-sok évvel ezelőtt kaptam egy lángosreceptet, a bekevert tésztát nejlonzacskóba téve lehetett a hűtőben tárolni, sütés előtt kellett letépni belőle annyit, amennyi kellett, akár fagyasztani is lehetett... ettem is a recept szerint készült lángost, tényleg olyan volt, mint a "piaci". Nem tudom, hová rekkenthettem a cédulát, amire leírtam a hozzávalókat, pedig külön dobozom van erre a célra. Talán jobb is így, lásd a végtelen mennyiségű gyomorkapacitásomat bundásra és lángosra... :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.19. 11:44:41

@élhetetlen: Köszönöm, van itt egy lángosos, állítólag országos hírű(szegedi ismerősünk, ha Debrecenbe jön, mindig oda megy , egy kis izé a garázssoron a Vénkertben), ha elmúlik a karanténos zsúfoltság a fagyasztóból, onnan spájzolok, két darab lángosért én nem állok neki, különben is, legyen olajszag a lángossütóben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.19. 12:28:08

@Kumari aki Nilüfer: Meg különben is Maradj Otthon :)
Nálunk a Fény utcai piacon volt Budapest egyik legjobb lángososa. Sajnos vagy két éve bezártak a lányok - nem bírták az iramot. Akkora sorok álltak ott mindig, hogy na! (Én is gyakram beálltam oda egy káposztás krumlisért.)
Nálad karanténos sorbanállás van a fagyasztódnál? Valamiért a csodahüttőm érőtt nincs ilyen ...

MadMary 2020.04.19. 12:56:49

@Andrass9: Végigkattintgattam, most folyik a könnyem... :-D :-D

Kivlov 2020.04.20. 09:50:05

@Andrass9:
Ez semmilyen. Ez nem főzelék, hanem leves tejföl nélkól, ahogy fentebb írják. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.20. 15:26:58

@Andrass9:

Hát szomszéd pontyán nem hízunk a jövőben. :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.20. 16:52:44

@Andrass9:

No, de van egy kis pocakgyuszi is, az nagyon jó. Tényleg jó ötletek.:D

Kumari aki Nilüfer 2020.04.20. 18:45:24

@Andrass9: Nincsen sorbanállás, mert ketten nem képezünk sort:DDD
Most éppen dugig van, lassan el kezdene kienni..arra spendíroztam, nem nyúlok a tartalékhoz, ha kapunk frisset..és eddig kaptunk frisset:) Úgyhogy most neki kéne látni, és apasztani a készleteket, hiszen nyakunkén a tetőzés, utána már szabadlábon leszünk:) Vagy nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.20. 19:55:38

@Kumari aki Nilüfer: Mi is ketten állunk a nemsorban :))))
Én a "vagy nem"-re szavazva elővettem belőle egy szép darab tonhal steaket, amit még a Nigiri készítésekor táraztam be. Ürítenem kell, hogy frisset vehessek bele!!!
Sajnos fagyasztott halból nem tudok szusit csinálni. Mit csináljak a tonhalból szerinted?
Épp most konstatáltam, hogy májból csak csirke van lefagyasztva, az se sok. Mondjuk egy májpástétomot azért tudnék belőle összehozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.20. 19:57:11

@Kumari aki Nilüfer: A tetőzésig az okostojások szerint még két hét van. Pont akkorra időzítették az érettségi vizsgákat ...

Kumari aki Nilüfer 2020.04.22. 19:40:01

@Andrass9: Most látom csak, hogy a tonhalról kérdeztél..tonhalból én csak sült vagy rántott halat csinálok, de gondolom, rajtad ez nem segít:)
Sügérből szoktam( nagyképű kijelentés, volt rá eset, a szoktam túlzás) zöldfűszeres vagy egyéb dologgal töltött halat,meg grillezni is szoktuk alkalmanként, pl, zöld kukoricahéjba csomagolva , hasát citrommal vagy kaporral megrakva,a szálkásból olyat, hogy nagyon bő olajban sütni ropogósra, akkor ehető(kisebb keszeg), a tengeri halakból lehet mindenfélét, azokat recept alapján. Hazai halakat tulajdonképpen nagyon ritkán eszünk, pl-halászlének, az az igazság,hogy a szálkás halakkal sok a macera

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.22. 21:21:28

@Kumari aki Nilüfer: A tonhalból végül halpaprikás lett túróstésztával :)

vörösbor(de)minőségi 2020.04.24. 15:13:14

@Waka: naezosztigen!

még így olvasva is pazar.

vörösbor(de)minőségi 2020.04.24. 15:17:31

@Andrass9: az egyikük most a lidlben pénztáros, egészen egyszerűen nem bírta tovább amit tökéletesen megértek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.24. 16:07:24

@vörösbor(de)minőségi: Az még télen is egy rettenetes munkahely volt azzal a forgalommal!