Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (69) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (4) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (38) babérlevél (38) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (51) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (266) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (53) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (131) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (56) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (23) fehérbors (47) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (97) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (396) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (49) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (81) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (290) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (2) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (43) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (80) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (19) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (72) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (15) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (106) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (83) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (20) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (50) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (137) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (68) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (149) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (12) snidling (20) (263) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (43) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (62) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (57) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (200) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (22) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (207) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (17) vörösbor (20) vöröshagyma (114) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Neked írom a dahl-t

2020.04.03. 07:00 Waka

8 évesek lettünk!!!

8 éve indult ez a blog.

  • 3.356.689 oldal letöltést értünk meg.
  • 240 követőnk van
  • 1510 receptet posztoltunk
  • Legtöbbet olvasott posztunk "A barnarizs főzése" volt 78.934 olvasással
  • A gyerekeim ezt a blogot használják szakácskönyvnek ...

Köszönjük,

Andrass9

Igérem, énekelni nem fogok. Hogy a klasszikust idézzem, az én hangom csak egy stadionban, ötvenezer másikkal felhígítva érvényesül. Ennek illusztrálásától most eltekintenék, mivel ennyi ember már jó ideje nem jött össze egy stadionban mifelénk, és ahogy elnézem, egy darabig nem is fog.
De miröl is van szó? A dahl tulajdonképpen lencsecurry. Számos recept található az Interneten, a legtöbb hasonlóképpen készül. Mondjuk, amiben cilantro szerepelt, azt egyből kihagytam. Az ötlet úgy jött, hogy kellett volna valami étel a hétvégére. Alapvetően némi húsra gondoltam egy kis valamivel, de a boltban másképp gondolták, mivel a pánikszerűen vásárlók elhordtak mindent. Valami fehérje azért kellett, maradtak a hüvelyesek. A babot már kicsit unom, vettem hát lencsét, azt úgyis régen ettem már. Ebből készült az étel. Az autentikus receptúra vöröslencsét említ, de azt beszerezni már komoly kihívás lett volna, zöldből sem lett rossz.

img_20200321_113333.jpg

Hozzávalók:
- 0,5 kg lencse
- 2 doboz (400g) kókusztej
- 0,5 l csirke- vagy zöldségalaplé (kockából)
- 1 nagy fej vöröshagyma (fehér hagyma)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 friss csili
- diónyi friss gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- fél lime leve (ha éppen nincs otthon, a citrom is megteszi)
- 1 evőkanál barna cukor
- só
- étolaj
- 2 csivavakakányi sárga currypaszta

img_20200321_091858.jpg

A lencsét előző este átmostam, és bő vízbe beáztattam.
A vékonyan felszelt hagymát olajon megfonnyasztottam.

img_20200321_093856.jpg

Hozzáadtam a lereszelt gyömbért, a felaprított csilit és a fokhagymát, és egy-két percig azt is pirítottam. A gyömbér a fagyasztóból jött. Valamikor ősszel vettem egy darabot, de nem nagyon fogyott, közben elkezdett eljárni felette az idő. Lereszeltem hát, és egy kis dobozban lefagyasztottam. A csili viszont friss volt, egy kollegina hozta Tihanyból, ott árulták a kézműves vásárban. Törökországból jött a portéka, negyed kiló egy ezrest kóstált, de igen jóízű és kellemesen csípős.

img_20200321_094141.jpgimg_20200321_094447.jpg

Erre jött a currypaszta, a római kömény és a kurkuma. Elkevertem a többivel és kissé lepirítottam.

img_20200321_094525.jpgimg_20200321_094646.jpg

Felöntöttem a húslével, felforraltam, közben felkapirgáltam a lesült részeket.

img_20200321_095034.jpg

Beleöntöttem a lencsét.

img_20200321_095141.jpg

Elkevertem, aztán követte a kókusztej, a cukor és a citrom leve. Egy újabb keverés, aztán fedő alatt, kis lángon szűk egy órát főztem. Menet közben kóstoltam, egy kis sót még kívánt.

img_20200321_095314.jpgimg_20200321_095426.jpg

Nagyon hamar megfőtt.

img_20200321_104635.jpgimg_20200321_104647.jpg

Rizst főztem mellé, mert szénhidrát azért kell.

img_20200321_113315.jpg

Egészen jó lett. Selymes és zamatos volt a szaftja, éppen jó a lencse állaga. A csili kicsit gyengécskének bizonyult, de némi házi krémmel megadtam neki a kellő szigort.

49 komment

Címkék: lencse fokhagyma gyömbér római kömény kókusztej kurkuma csili currypaszta fehér hagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3915583040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.03. 09:07:01

A curry gondolom az a Thai műanyag dobozos, amiben zacskóban van a paszta - ezért a csivavakakányi, de hova lett a púpozott evőkanálnyi? :)
A dhal finom, a fűszerezésbe én egy evőkanállal több kurkumát tennék (csak, hogy legyen valami, amibe beleköthetek :).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.03. 10:17:44

@Andrass9: Nos, az véletlenül benne maradt. Két recept volt esélyes, azokat ollóztam össze. Mindjárt kiszedem. Több kurkumával írták, de valamiért így tűnt jónak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.03. 10:27:12

@Waka: Az a fontos, hogy neked hogy esik jobban, nem az, hogy én mit vartyogok össze - végül is nem nekem főzted :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.03. 14:51:25

Én meg közben megsütöttem a dahl utáni csemegét, egy nagyon jól sikerült diós kevert piskótát.

Kb. 25 deka darált dió, 6 csapott kanál liszt, 6 tojás, 6 kanál cukor olyan szemcsés, egy sütőpor, csipet só, fél tasak ( lehet 10 dekás egészben is ) mazsola, egy jó löttyintés tokaji aszú, kevéske oliva olaj. Szárazakat összekevertem, bele a mazsolát , sütőport és a sót is. A tojások sárgáját habosra kavartam, a tojásfehérjéből habot vertem, majd összállítottam a tésztát.
Tojásos cukros masszába kevés olajat öntöttem, és belekevertem, ezután kanalanként beleraktam a száraz anyagokat. Ezt előbb kevés habbal felllazítottam, majd belekavartam az összeset.

Ekkor jött a trükk, egy tepsi alját kiolajoztam, arra keresztben sütőpapírt raktam, megolajoztam ezt is és hosszában is tettem rá papírt. Irány a sütő, amiben korábban 6-os fokozaton ( régi gázsütő ) kb. 30 perc alatt megsült, és nem égett meg az alja, pdig nem volt a tepsi alatt a sütőlap. Ezért köszönet a kocsmárosnak.

Történt ugyan is, hogy nem akart más rendesen melegíteni a tűzhely ( 21 éves ), és terveztem új vásárlását. Erről konzultáltam a kocsmárossal, aki mondott egy okosságot, megcsináltam amit ajánlott, azóta tökéletesen melegít minden rózsa, és a sütő is. Sőt ilyen gyorsan már régen sült meg benne sütemény.

A dahl nagyon csábító, csak sok benne a fűszer. Mármint nekem.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.03. 19:14:26

ajánlom a dum-ot is:) a tojásdum nagyon ott van. De a lencse se kutya!!

Perler Zuárd 2020.04.03. 20:17:06

Csak jelzem, hogy vöröslencsét beszerezni nem nagy kihívás. Minden osánban lehet kapni.
Épp tegnap vettem három zacskóval.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.03. 20:24:04

@látjátok feleim szümtükkel: Szép munka, nyitom az ablakot.
@Kumari aki Nilüfer: Az olyan egg dum biryani-szerű? Kemény tojásos curry?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.03. 20:29:03

@Perler Zuárd: Nos. Ósan épp nincs. Másmilyen városszéli ötbetűs éppen van, csak éppen nincs kedvem 3-4 kilométert kutyagolni egy maréknyi vörös lencséért. Ebben a vészterhes időben meg éppen nem fogok odamenni, maradok a komfortzónámban. Itt meg nem árulnak olyat. Ergo, maradt a zöld lencse.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.03. 21:38:49

@Waka:

serintem a zöld lencsének jobb íze is van, mint a vörösnek, bár zoktam néha azt is főzni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.04. 09:25:40

Még mindig etetem a madarakat, és egy-két kivétellel az összes faj úgy jár az etetőre, mint a tehenek a jászolhoz. Decemberben nem volt ennyi éhes csőrike. Csicsörkét viszont eddig csak egy párat láttam. Sok a zöldike és stiglinc. Örvösgalambék már költenek, meg a gerlék is. Jár az etetőbe egy-két feketerigó is, csak kora reggel, meg szürkületkor, de a könyv szerint talán a fenyőkön és tujákon már ők is nagy valószínűséggel költenek.

Úgy tűnik a fagy az őszibarackon a bimbót is bántotta, de talán nem jelentős mértékben, a körte bimbón nem látszik fagyás nyoma. A piros húsú ősibarack vígan virágzik, azon semmi nyoma, hogy megsértődött volna a hidegtől, pedig volt -6 is. A szeder sem fagyott meg. A nyári alma viszont napokon belül virágba borul.
A virágládában szépen nő a pak choi, az eleje már kezd bordásodni. Úgy tűnik nem bánja a hideget. Az udvaron a virágok, meg a kiwi viszont megszívták. De sajnos az időjárást nem tudjuk befolyásolni.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.04. 10:37:01

@Waka: Jó kérdés, én a nagylányoméknál eszem ilyen fura dolgokat, mint tojásdum:) annyit tudok, hogy igen jó!

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.04. 10:53:12

@Kumari aki Nilüfer:

Ma megjtt a házi rozsdafarkúnk, amelyik már sok éve az eresz alatt költ. Csak javul az idő.

Érdekes viszont, hogy az első meleg időszakkal kimentek az előtérből a pókok, majd egy idő után, a hideg visszatérte előtt megjelentek, és nem is akarnak még kimenni. Előtérben sok a virág, és minden télen bejön velük egy adag pók, de a meleg idővel ki is mennek a szabadba. Szerintem még nem igazán érzik a jó időt.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.04. 11:00:44

@látjátok feleim szümtükkel: Én még nem láttam a rozsdafarkút, nekünk is évtizedek óta van két fészek a bejárati ajtóhoz közel.
Pók..az is van, de a hangya! A rendes kerti hangya télen megjelenik, ( kertes, nem kiemelt ház) de ahogy jön a jó idő, elmennek ki. Még van benn..egy.kettő merészkedik a látóterünkbe, nyáron soha nincs egy sem.

jegeskaveee. 2020.04.04. 11:35:32

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer:
De jó nektek, hogy ilyenjeitek vannak!

Nálunk a melegebb idő közeledtét a sok léhűtő alkesz jelzi, akik ilyenkor csapatosan kurjásznak a szomszéd lottózónál.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.04. 12:27:44

@Kumari aki Nilüfer:

Télen azok is fáznak, és nem alszanak téli álmot, mert házi hangyák.:)

Nálunk is vannak, de csak a télikertben, a növényeken keresik a pajzstetveket, amik sajnos vannak, és azokról nyalogatják a mézgát. Bent meg nem lehet permetezni, mert attól mi is kinyúlnánk. Néha szappanos ruhával letöröljük a leveleket, de nem lehet mindet, többek közt a paprika levele nem szereti a törülgetést. Igaz azon liszteske van inkább.

Tényleg szerencsések vagyunk, hogy nem jómadarak, hanem szép madarak járnak a kertünkbe.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.04. 12:41:16

@látjátok feleim szümtükkel: Actara vagy Mospilán locsolás. 5 liter locsolóvízbe 3g vegyszer kell. Ez mindkettő gyökéren át is felszívódik és téged nem fog megmérgezni. 3 hetente max egyszer locsolj vele.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.04. 18:18:33

@látjátok feleim szümtükkel: A mi rozsdafarkújaink valószínűleg nem jönnek..mintha a kerti háznál laknának, amit annyira nem is bánnék, mert szegényeknél az utódnevelés necces. A kicsik úgy tanulnak repülni, hogy először kizuhannak a fészekből, és a földön küzdenek néha több napig, nálunk meg macskák vannak...ezek a gyalázatosok játszanak a kismadárral, van amelyik nem éli túl. Mindezeken túl ha hajnalban a macsok itt grasszálnak a bejáratnál, a rozsdafarkúak akkora vircsaftot rendeztek, hogy fél négytől nem tudtunk aludni. Idén ez nincs..remélem, találtak biztonságosabb helyet, Az etetőnél azért itt vannak:)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.04. 18:19:23

Gratulálok a nyolc évhez:) Sokáig csak olvasó voltam, örülök, hogy bemerészkedtem a kocsmába:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.04. 20:57:47

@Andrass9:

Hoztam sütit, hozok gyümölcslevet is, és egészségünkre, meg a blog gazda, és társa egészségre!

Perler Zuárd 2020.04.04. 21:28:47

@Andrass9: Pardon. Vegyük úgy, hogy ez a hazai hobbistáknak szól...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.04. 21:37:45

@Perler Zuárd: Ne aggódj, semmi gond! Ha nem vagy gyakori vendég, nem tudhatod, hogy nálunk ki mihez jut hozzá. Köszönjük a tanácsot, előfordulhat, hogy nem tudjuk, mit hol tudunk venni!

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.04. 21:46:43

@Perler Zuárd:

Sőt még az is előfordulhat, hogy olyan olvassa, aki jár ósanba, de sosem kereste a vöröslencsét, és lehet, hogy ezután ott fogja megvenni.

Ja, mellesleg nem értem mi az a hazai hobbista?

Isley 2020.04.05. 08:08:04

Ha lehet egy blogot felköszönteni akkor: Boldog szülinapot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.05. 09:51:13

@Isley: Hát ha lehet dicsekedni vele, akkor felköszönteni is szabad :)
Köszönjük szépen!

Isley 2020.04.05. 11:07:57

Csak 2-3 blogot olvasok naponta, de az egyik ti vagytok :)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.05. 15:35:44

@látjátok feleim szümtükkel: Én meg sütöttem túrós buktát és mogyorókrémes napocskát..de a porélesztő megszívatott, alig kelt meg...kicsit sűrű maradt, de finom.Jöhettek.

trux77 2020.04.05. 16:12:38

Boldog születésnapot! Igaz, keveset vakkantok hozzá a bejegyzésekhez, de ez a kedvenc blogom, ahova sokszor benézek. Szeretek itt lenni, és remélem, ha lemegy ez a vírusmizéria, bepótoljuk a tavaly elmaradt blogtalit is. A kenyereket már megetettem az Kedvesemmel azóta, de addigra megtanulok saját magam sütni, és akkor olyat viszek :)

jegeskaveee. 2020.04.05. 16:15:25

Csatlakozom a többiekhez: boldog szülinapot!

jegeskaveee. 2020.04.05. 16:16:00

@trux77: Pedig jöhetnél többször is.:)))

jegeskaveee. 2020.04.05. 16:17:47

@trux77: Tavaly óta ott dekkolok a Moszkván.)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.05. 17:42:26

@trux77: Most, hogy mondtad, gyorsan megetettem a kovászt, amit kaptam :)

trux77 2020.04.06. 06:35:17

@jegeskaveee.: azert most mar hazamehetsz! Es #maradjotthon

trux77 2020.04.06. 06:35:23

@jegeskaveee.: azert most mar hazamehetsz! Es #maradjotthon

jegeskaveee. 2020.04.06. 06:45:01

@trux77: Rendben, de előtte iszom egy kávét.:)))

Topy 2020.04.06. 10:01:48

@Waka: esetleg piac? nálunk a piaci magosnál vöröslencse is van, jól megfér a madáreleségekkel :)

Tehetetlen Dodó 2020.04.08. 09:35:19

@látjátok feleim szümtükkel: Ne izgasd fel magad ennyire pár szem lencsén.
Nem vagy te Hamupipőke.

Tehetetlen Dodó 2020.04.08. 09:37:15

@Andrass9: Köszönöm a normális hangú hozzászólást - így is lehet egy idetévedt vidékivel beszélni... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.08. 19:18:04

@Topy: A piacra sem megyek szívesen. Sőt, inkább sehogy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.08. 21:55:19

@Waka: Feleségem főzött currys lencsekrémlevest. Zöld lencséből, pedig van vörös is itthon :)
Jó lett!