8 évesek lettünk!!!
- 3.356.689 oldal letöltést értünk meg.
- 240 követőnk van
- 1510 receptet posztoltunk
- Legtöbbet olvasott posztunk "A barnarizs főzése" volt 78.934 olvasással
- A gyerekeim ezt a blogot használják szakácskönyvnek ...
Köszönjük,
Andrass9
Igérem, énekelni nem fogok. Hogy a klasszikust idézzem, az én hangom csak egy stadionban, ötvenezer másikkal felhígítva érvényesül. Ennek illusztrálásától most eltekintenék, mivel ennyi ember már jó ideje nem jött össze egy stadionban mifelénk, és ahogy elnézem, egy darabig nem is fog.
De miröl is van szó? A dahl tulajdonképpen lencsecurry. Számos recept található az Interneten, a legtöbb hasonlóképpen készül. Mondjuk, amiben cilantro szerepelt, azt egyből kihagytam. Az ötlet úgy jött, hogy kellett volna valami étel a hétvégére. Alapvetően némi húsra gondoltam egy kis valamivel, de a boltban másképp gondolták, mivel a pánikszerűen vásárlók elhordtak mindent. Valami fehérje azért kellett, maradtak a hüvelyesek. A babot már kicsit unom, vettem hát lencsét, azt úgyis régen ettem már. Ebből készült az étel. Az autentikus receptúra vöröslencsét említ, de azt beszerezni már komoly kihívás lett volna, zöldből sem lett rossz.
Hozzávalók:
- 0,5 kg lencse
- 2 doboz (400g) kókusztej
- 0,5 l csirke- vagy zöldségalaplé (kockából)
- 1 nagy fej vöröshagyma (fehér hagyma)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 friss csili
- diónyi friss gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- fél lime leve (ha éppen nincs otthon, a citrom is megteszi)
- 1 evőkanál barna cukor
- só
- étolaj
- 2 csivavakakányi sárga currypaszta
A lencsét előző este átmostam, és bő vízbe beáztattam.
A vékonyan felszelt hagymát olajon megfonnyasztottam.
Hozzáadtam a lereszelt gyömbért, a felaprított csilit és a fokhagymát, és egy-két percig azt is pirítottam. A gyömbér a fagyasztóból jött. Valamikor ősszel vettem egy darabot, de nem nagyon fogyott, közben elkezdett eljárni felette az idő. Lereszeltem hát, és egy kis dobozban lefagyasztottam. A csili viszont friss volt, egy kollegina hozta Tihanyból, ott árulták a kézműves vásárban. Törökországból jött a portéka, negyed kiló egy ezrest kóstált, de igen jóízű és kellemesen csípős.
Erre jött a currypaszta, a római kömény és a kurkuma. Elkevertem a többivel és kissé lepirítottam.
Felöntöttem a húslével, felforraltam, közben felkapirgáltam a lesült részeket.
Beleöntöttem a lencsét.
Elkevertem, aztán követte a kókusztej, a cukor és a citrom leve. Egy újabb keverés, aztán fedő alatt, kis lángon szűk egy órát főztem. Menet közben kóstoltam, egy kis sót még kívánt.
Nagyon hamar megfőtt.
Rizst főztem mellé, mert szénhidrát azért kell.
Egészen jó lett. Selymes és zamatos volt a szaftja, éppen jó a lencse állaga. A csili kicsit gyengécskének bizonyult, de némi házi krémmel megadtam neki a kellő szigort.