Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (69) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (4) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (38) babérlevél (38) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (51) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (266) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (53) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (131) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (56) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (23) fehérbors (47) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (97) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (396) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (49) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (81) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (290) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (2) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (43) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (80) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (19) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (72) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (15) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (106) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (83) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (20) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (50) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (137) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (68) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (149) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (12) snidling (20) (263) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (43) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (62) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (57) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (200) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (22) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (207) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (17) vörösbor (20) vöröshagyma (114) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Babosgulyás

2020.03.22. 07:00 Andrass9

Nem nevezhetem babgulyásnak, mert nem az. Gulyásos babnak még esetleg, de azért a marhahús dominál benne, ezért lett babosgulyás.

42.jpg

Beleütköztem az egyik négybetűsben egy gyönyörű, csontnélküli marhalábszárba. Fél kiló - a hentes is gulyáslevesnek teremtette! De azután eszembe jutott, hogy még nem is főztem babgulyást - babot se ettünk már régen.

Keresgéltem, és találtam fekete babot a kamrában (volt fehér-, meg gyöngybab is), ami megragadta a fantáziámat. Gyorsan be is áztattam , hogy másnapra használható legyen.

Azután eljő a másnap, elő a leves alkatrészeivel. A babgulyást állítólag csülökkel kell készíteni, ami viszont nincs itthon, ezért gondoltam, nem fog megharagudni a bab, ha belefőzöm egy marhagulyáslevesbe egy kis füstölt császárszalonnával.

Szóval összeszedtem a hozzávalókat:

  • 55 dkg csontnélküli marhalábszár
  • 25 dkg füstölt császár (két éve füstöltem, azóta szárad)
  • 20 dkg fekete bab
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 nagy petrezselyemgyökér
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1/8 zellergumó
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 tk köménymag
  • 4 db babérlevél
  • 2 csilipaprika
  • 1 kis marék feketebors
  • 1 kis marék borókabogyó
  • 1 marék szárított csipetke
  • 1 közepes krumpli

A füstölt császárt feldaraboltam, a szalonna részét külön vettem, hogy abból zsír lesz. A húsos része fogja helyettesíteni a füstölt csülköt :)

10.jpg

A babot beáztattam 24 órával ezelőtt. Most csak vizet cseréltem rajta. A szalonna húsos részét kisfazékba tettem a szalonnabőrrel együtt. Felöntöttem vízzel, beleszórtam a fokhagymát, a babért és a borókabogyót. Feltettem a gázra kislángra.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A szalonnát összekockáztam, és egy serpenyőben kisütöttem a zsírját. A kisült pörcöt a főzés folyamán apránkén elcsipegettem, pedig milyen jó lett volna túróscsuszára!

15.jpg 16.jpg 20.jpg 22.jpg

A zöldségeket meghámoztam, felkockáztam és egy tálban víz alatt félretettem. A hagymát kis kockákra vágtam és a szalonnazsír felében megpirítottam. A lábszárat felkockáztam, adtam hozzá két csilipaprikát és egy teáskanál őrölt köményt (a fiam nem eszi meg az egész köményt az ételben).

17.jpg 18.jpg 23.jpg 24.jpg

A húst a csilikkel és a köménnyel a megpirított hagymához adtam, ahol fehéredésig sütöttem állandó keverés mellett. Amikor már sok levet eresztett a hús, szóram bele a feketeborsot. Felöntöttem egy liter vízzel, és elkezdtem főzni.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Másfél óra múlva adtam csak hozzá a pirospaprikát, hogy ne főjön iztelenre. További vizet öntöttem hozzá és összeforraltam a paprikával. Egy teatojásba rejtettem két girizd fokhagymát, meg egy kiskanál köménymagot, és beletettem a lébe.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Úgy éreztem, itt az ideje a babot is beletenni - ez még legalább egy órát fog főni. Akkor már a szárított csipetkét is beleteszem, mert annak is sok idő kell. Közben előkészítettem a zöldségeket és a krumplit, bár azt csak az utolsó félórában adom a leveshez.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Főtt is egy órát, amikor megkóstoltam, hogy áll a bab. Hááát.. minden tizedik babszem kemény volt, a többi megfőtt. Most mi legyen... Kiszedegettem a levesből annyi babszemet, amennyit csak tudtam, és egy kislábasban nekiálltam azt külön főzni. A gulyásba a zöldség már belemehetett, 20 percet kell már csak főnie. Felöntöttem a füstölt lével, ami egyben sózta is a levest akkor elzártam alatta a gázt. A bab főtt még egy teljes órát, majd a végén belefőztem a felkockázott krumpliszemet is.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Mire a bab is megfőtt, hozzáadtam a leveshez, ami már nem is leves, inkább főzelék volt. Olyan igazi gulyás, rövid lével. Felrottyantottam és kész.

41.jpg

Gyorsan meóztam. A bab is megfőtt, a hús se rágós és nagyon jó íze van. Picit csíp a csiliktől, amire számítottam is.

43.jpg

Másnap jöttek a gyerekek, akiknek ezt szántam ebédre. Második fogásnak pedig kaptak kelt túrósbatyut - igazán jóllaktak, meg jutott belőle elvitelre is.

29 komment

Címkék: krumpli hagyma fokhagyma sárgarépa köménymag babérlevél csipetke gyökér marhalábszár zellergumó csilipaprika feketebab szemesbors füstölt császár szárított csipetke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3015481896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jegeskaveee. 2020.03.22. 09:59:11

Az egész borsot megeszi a fiad, meg a borókabogyót is?
Én a fűszereket külön felfőzöm egy kislábosban, és a levét átszűrve öntöm bele e leveskébe, mert semmilyen gazt nem szeretek ételben, az ízét viszont igen, a borókabigyó kivételével.

A túrósbatyuba nem lett volna jó a szalonnapörc, jól tetted, hogy elcsipegetted.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.22. 10:28:11

@jegeskaveee.: A boróka a füstölt lébe kell a babérral. Ezt átszűrve teszem a levesbe. A feketeborsot meg imádom elropogratni a levesben - a gyerek így járt :)
A pörcöt pedig a túróscsuszából sajnáltam.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.22. 12:03:47

nagyon csábító..de nálam egy nagy adag káposztás paszuly várja a fagyasztóban, hogy sorra kerüljön, ami nem most lesz, mert még esszük a frankfurtit. Anyukám azt mondta, ha nem tudjuk, milyen öreg a bab(márpedig ha saját termés, nem tudjuk), akkor külön főzzük, jó félfövésig, vagy tovább, a húst is külön, és amikor kb egyszerre lenne befejezhető, akkor engedjük őket össze. Én sem mindig fogadom meg, pedig nem butaság.Csak tipp!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.22. 12:20:09

@Kumari aki Nilüfer: Most minden esetre egy életre megtanultam :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.22. 13:34:12

Elég sok macera. A babot a marhahússal együtt szoktam feltenni, rendszerint beérik egymást. A babnak azért meglepően sok idő kell, hogy rommá főljön. Onnantól, hogy elkezd szétpukkadni, még egy óra főlés van benne.
@Kumari aki Nilüfer: Ez is egy járható út, különösen, ha valami öreg füstölénnyel dolgozik az ember, és a főzőlét fel lehet használni mondjuk, a babhoz.

vörösbor(de)minőségi 2020.03.22. 14:34:35

jöttem ide ebédelni.nem csalódtam.és szerencsém is volt mert akár lehetett volna valami halszörnyeteg is-de jól laktam finom volt,nem volt egészben a köménymag sem ami azonnali hátsófali infarktust okoz,igy igazán finom volt.
jóóóó persze hát csipősnek éppen csak-de volt nálam kiegészitő adag kapszaicin :DDDD

Kumari aki Nilüfer 2020.03.22. 14:50:26

@Waka: Bevallom, legtöbbszörén is egyszerre teszem oda..néha a bab kicsit túlfő, (másképpen szétfő:DD ), de inkább, mint rágós legyen. De ha mondjuk látszik, hogy a hús hamarabb megfő, akkor mégiscsak külön,pl a multkor a csülkös babhoz olyan puha és friss fústölt csülköt kaptam, az a babtól sokkal hamarabb megfőtt, na azt kár lett volna..de szikkadt oldalasszéllel simán!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.22. 15:26:37

@vörösbor(de)minőségi: Feltételezem, hogy anélkül el se indulsz ...

1kutya 2020.03.22. 22:10:05

@Kumari aki Nilüfer: hogy főzöd a káposztás paszulyt? anno nagyanyám/anyám hetente megfőzte, én meg most neponta megenném, ha tudnám hogy kell főzni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.22. 22:14:47

Ma lusta voltam! Egyetlen palántát se ültettem át, pedig már nagyok várják. Legfeljebb levesebb növényt kell majd ápolnom ...
Viszont egy remek ebédet készítettem, amiből poszt is lett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.22. 22:16:18

@1kutya: Rég hallotam rólatok. Vigyázzatok magatokra még akkor is, ha fiatalok vagytok!!!

élhetetlen 2020.03.22. 23:26:22

@jegeskaveee.: A barátnőmnek (már majdnem 60 ő is), soha eszébe nem jutott, hogy az ételben főtt egész borsot meg lehet enni. A hagymával nem vagyok túl jó viszonyban, fokhagymát meg nem használok, borsot viszont sokat. Pár éve mondtam neki, rágja össze, finom. Ma itt vacsizott, gombócos káposzta, a gombócban őrölt bors, a káposztát meg megküldtem egy jó adag egész borssal. Már eszébe sem jut kipiszkálni. (Ez a káposzta a készletfelhalmozás, 6 adag a fagyóban, egyet megevett, ami kint maradt, azon a héten elélek). Ez egy utolsó készletfeltöltés volt, mielőtt a lánya szül, mert utána nem fog ráérni. Ezt csak azért írom, hogy azért fejre állt a piac. Az, hogy literes ESL tejet nem kapott, csak egy dolog, a fél literes is jó. A másik az volt, hogy hozzon egy gyökérkenyeret, és egy fél kilóg valamit, ha lehet rozsosat, 90 dkg elég sokáig elég. A gyökeret vette, a fél kilóst ajándékba kapta, három féléből választhatott. Értem, hogy vasárnap van, és lehet, hogy hétfőn ki sem nyitnak, és a nyakukon marad, de akkor sem találkoztam még ilyennel.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.23. 07:08:52

@1kutya: A káposztás paszuly egy nagyon egyszerűen főzhető étel:) Megmosom a füstölt cuccot, ami nálunk általában egy jó nagy hátsó csülük, de ha kapok bordaszélt, azt mindenképpen teszek bele, és egy szál kolbászt is, egészben. meg egy arasznyi csípőset( ebből is látszik, hogy ezt nem lehet elcsalni, ebből egy litert nem lehet főzni), Ehhez jön egy bolti zacskó tarka bab, de főztem más virágbabbal, vörös babbal, Erzsike babbal..csak a gyorsan fövő gyöngybab nem igazán jó szerintem hozzá, az sem az íze miatt, hanem szétfő. Na..együtt, vagy egy darabig külön főzöm a húst és a babot,de kellő időben már együtt főnek, minden esetben kell hozzá babérlevél, szemes bors, hagyma és fokhagyma, só majd a végén, ha ugyan kell.Mikor már a csülökből ki lehet húzni a csontot, kiszedem , a kolbászt is, és kissé hűtöm, mert nincs azbesztből a kezem..és aztán guszta kis falatokra kaszabolom,( a csülökbőrt és a rezgőt is!!!) a kolbászt lebőrözöm, szeletekre vágom. A savanyú káposzta levét leöntöm, félreteszem, a káposztát átmosom(óvatosság, főztem már rettentően savanyú levest is), kissé összekaszabolom, és a hústalan levesbe belerakom, egy kis ideig főzöm, majd utána küldöm a húsokat, Ki hogy szereti, én a káposztát nem főzöm túl lágyra.( ahol nagy volt a család, és kevés volt a hús, ott krumplikockákat is főztek vele, én ezt kihagyom).Kóstolás, ekkor még lehet ezt.azt beledobni,esetleg a káposztalével savanyítani, sóval óvatosan, ha áll, sózódik! Elvileg így is jó, de én úgy tanultam, kell bele egy kevés rántás, ami attól függően paprikás, hogy milyen a szakács gusztusa, hogy néz ki a lé( a kolbásztól is függ, nekem általában nem hiányzik a paprika, mert a kolbászból is fő ki, íze, színe megvan.Na, ha még nem lenne elég tömény, láttam már, hogy egy kis nokedli jellegű tésztát is beleszaggatnak, de akkor másnapra " a macska is elmén rajta" , szóval a levét felszívja..ez nálam a krumplival együtt kimarad:) Másnap sokkal finomabb, mint frissen, és lehet egy kis tejfellel még fokozni az élvezetet, és friss puha kovászos kenyérrel...kiválóan bírja a fagyasztást, nálam a 10 literes fazék az alap, és megy a fagyasztóba, szomszédba.Tarkedli, túrós részes lángos, palacsinta stb édesség..ja, túrógombóc!! a gyerekek, míg ettek húst, ezt kérték utána, pont elég utána, ha ugyan még fér..a zuram( D ) három tányérral szokta abszolválni, a második fogás kimarad:))))

Kumari aki Nilüfer 2020.03.23. 07:11:35

@élhetetlen: Két véglet van: van, ahol árat emelnek az egekig, van, ahol ingyenes ráadás van..sőőt, olvastam, van., aki ingyen osztogat pl, csirkehúst.(na jó, ez már három).

jegeskaveee. 2020.03.23. 17:20:32

@élhetetlen: Van a Tescóban (Újbuda), és az itteni Sparban is ESL tej.
Ami nem volt: liszt, rizs, szemeteszacskó, hypó.
A szemetest csak a kínaiban láttam, ott se sokat.

élhetetlen 2020.03.23. 17:55:23

@jegeskaveee.:
Nem azt írtam, hogy nincs, csak azt, hogy “literes ESL tejet nem kapott”, (ott, ahol vásárolni szokott). Csak meglepődtem, mert olyan előfordult néha, hogy a Sparnál nincs a saját márkás, de akkor szokott lenni Tolle (mindkettőt ugyanaz gyártja), most meg semmi sem volt. Másnap biztosan volt megint. És három liter tejért bejárni a fél várost, vagy a Lehel tértől kimenni Újbudára, az abszurd.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.23. 18:00:06

@Kumari aki Nilüfer: Nálam is hasonlóképpen készül, de a sűrítést egy jó lecsós pörköltalap biztosítja. A csülök leve príma a bab előfőzéséhez is, már, ha van az embernek ideje egymás után megfőzni őket.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.23. 18:11:28

@Waka: Bizonyára finom, de a lecsós alap elviszi az ízt, én kevésbé szeretek ellecsózni dolgokat..sokan a májat is lecsózzák.Jó az, de az valami más:)
Ha külön főzöm, akkor általában a csülök főzőleve marad, a babot leszűröm, és csak annyi főzőlevet teszek a csülköshöz, amennyi kell.Volt, hogy házi sonkából főztem, na az nagyon sós volt, ott fordítva, a bab levéhez tettem némi sonkalevet,ja, a babot, ha külön főzöm, természetesen fűszerezem.Tehát párhuzamosan fönek...már ha éppen nem rakom egybe:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.24. 09:54:31

@Kumari aki Nilüfer: A feleségem is ezt kereste tegnap. Ma reggel kérdeztem, hogy főzzek-e, volt is nevetés, hogy egyszerre gondoltunk ugyanarra. Ehhez képest ő tán egyszer evett a Beregben édeskáposztából, én meg soha semmilyen formában. Viszont csak nagy mennyiségben készíthető, ami az egész környék táplálását is megoldaná a karantén idejére :)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.24. 10:23:04

@Andrass9: édeskáposztából sem ugyanaz. A káposztáspaszuly, szigorúan savanyú káposzta, füstölt hús...főzzél, remekül bírja a fagyasztást, a szomszédasszony is imádni fogja:) A sóletet főzöm még nagyüzemi méretekben, fehér gyöngybab, tarkabab, gersli, na és a sok húsféle ( marhaszegy, füstölt liba-.bár inkább pulykát kaptam,kis mócsingos marha, szóval kell egy naaagy edény hozzá..és sok ember az evéshez:) Ez is fagyasztható, de a szomszédok hálásak:)na, ha kapok döglött marhát, ezt megjátszom, majd rájárunk....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.24. 11:27:26

@Kumari aki Nilüfer: A sólet náéam is kotlában készül :) Van egy jó fedeles cserépedényem, abban szoktam főzni. Most, hogy mondod: van füstölt liba és kacsa combom, van zsírosabb marhám is, meg babom is. Kifaggatom a feleségem, mit szól hozzá...
Nem ütközött elutasításban, de előtte töltött cukkínit kell enni, mert a bab eláll, de a cukkíni nem :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.24. 17:18:52

@Kumari aki Nilüfer: Azért nem annyi lecsóról van szó. Nagyjából, mintha belefőznél 2 paprikát és 2 paradicsomot. Érdekes lenne amolyan szabolcsi módra kipróbálni, kis firenzei beütéssel.
@jegeskaveee.: Én három napja élesztőt keresek hiába. Na jó, olyan sokat azért nem kutyagoltam érte. Két csomaggal van itthon, az szombatig elfogy, utána benne leszek a lekvárban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.24. 18:17:30

@Waka: És ha benne vagy, akkor hogyan tudsz a lekvárhoz kelttésztát készíteni???

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.24. 19:37:00

@Andrass9: Megeszem széles metélttel. Tojást szerencsére kaptam. :D

Fenchurch68 2020.03.24. 20:10:18

@Kumari aki Nilüfer: Megfőztem (sütöttem) ma életem legjobb sóletjét, nagy vaslábosban a sütőben, tény, hogy nem kóser, mert füstölt tarja van benne :) kicsit túltoltam a gerslit, de sebaj, tovább tart.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.24. 20:18:15

@Fenchurch68: Füstölt marhaszegyet nem láttam még boltban, csak zsidó éttermekben, pedig sok piacon kerestem. Csak azt nem értem, hogy amikor a füstölényeket csinálom, miért nem füstölök marhát is ...

jegeskaveee. 2020.03.24. 23:09:44

@Fenchurch68: A libának is van tarja! :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.03.25. 05:53:21

@Waka: Nem , inkább nem, Hidd el, az már nem ugyanaz.Biztosan nem rontja el, de az nem AZ.

@Andrass9: Én sem füstölt marhaszegyet teszek a sóletbe ( kapni azt végképp nem lehet , legalábbis furán néztek rám minden boltban, ahol kerestem), ezért kell a liba vagy a pulyka( libát se gyakran lehet találni, ellenben füstölt pulykacomb vagy mell itt a madarasban általában akad. Nem teszek bele sertést, ugyan így sem kóser, de talán hitelesebb egy kicsit.Igaz, ha nem zsidó sóletet főznék, akkor tökmindegy, a sólet lényege a hosszan főzzük kis hővel, tulajdonképpen mindegy is, hogy mit pakolunk bele:)A flódnit is igyekszem az eredeti zsidó recept alapján, úgy lett a legfinomabb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.25. 08:42:17

@Kumari aki Nilüfer: A füstölt marha még a Globus sóletkonzervből vándorolt át a gondolataimban a sóletbe. Az volt tán a legjobb konzerv a Globus valaha csinált. Így azután, amikor elkezdtem főzni, kerestem is mindenfelé. Nem volt célom kóserre készíteni, csak a marha íze hiányzik. Nem ugyanolyan, mint a sertés. Most, hogy visszaolvastam a régebbi sólet posztjaimat, volt ott házi füstölt marha is, csak ugyebár öregszem ...