Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (69) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (4) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (38) babérlevél (38) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (51) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (266) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (53) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (131) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (56) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (23) fehérbors (47) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (97) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (396) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (49) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (81) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (290) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (2) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (43) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (80) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (19) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (72) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (15) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (106) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (83) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (20) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (116) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (50) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (137) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (68) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (149) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (12) snidling (20) (263) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (43) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (62) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (9) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (57) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (200) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (22) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (207) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (17) vörösbor (20) vöröshagyma (114) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Spenót püré a "csodahüttőből"

2020.03.07. 07:00 Andrass9

Nálam a kertben csak tavasszal van spenót. Ez a növény a rövid nappalokat szereti, de az őszi időszakban kell a hely más növényeknek, pl. csilipaprikáknak.

28.jpg

A tavaszi termést nagyrészt megesszük még tavasszal, de van, hogy telítődünk vele. Ilyenkor egy kis ghí-n megpárolom a megmosott leveleket és a levével együtt vákuumfóliába csomagolva lefagyasztom.

Évközben azután, ha rákívánunk, ott van még levelesen - de már párolva - azt készítek belőle amit akarok (mondjuk nyerset nehéz lenne)... Most is így történt: azonnali spenótpürére vágytam, kivettem egy kisebb zacskót. Kellett hozzá:

  • 298g párolt leveles spenót (ekkora volt az adag)
  • 1/2 liter teljes tej
  • 2 fakanál kacsazsír
  • 3 szelet szikkadtabb kenyér
  • 1 ek liszt
  • 4 kis girizd fokhagyma
  • frissen őrölt bors (sok, mert úgy szeretem)

10.jpg

Egy kis lábasban felhevítettem a kacsazsírt, belekevertem a lisztet is, mert így lesz egy kis rántásom alapozni. A kenyeret felkockáztam és a most vásárolt aprítógépembe szórtam. Egy pár másodperces gombnyomás, és máris szép morzsám lett. Ilyen aprítót használtam az USA-ban, és nagyon tetszett. A nagylyány ezért vett nekem egyet itthonra :)

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A rántásba tekertem vagy 8 tekerésnyi borsot (mondtam már, hogy nagyon borsosan szeretem?). Belereszeltem a fokhagymagirizdeket és addig kavargattam, míg kábító fokhagymaillat öntötte el a konyhát. Ekkor a rántásba kevertem a leveles spenótot a kis ghí-s levével együtt (meleg vízbe mártottam a zacskót, hogy gyorsan kiolvadjon). Így a rántás nem lesz csomós, de az íze belekerül a pürébe. Felöntöttem tejjel, és lassú keveréssel felforraltam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy kis rotyogás után a botmixerrel pürésítettem. Mivel elég erőteljes ízű spenótom (Matador) van, dúsítottam a kenyérmorzsával. A botmixer segített ezt is eldolgozni a lábasban.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A pürét kóstolgattam, hogy mennyi só kell még bele...

23.jpg

Így már jó! Kell hozzá pár tükörtojás, hogy teljes legyen élvezet. Van egy pirinyó (1 tojásos) teflon serpenyőm, amibe kiskanálnyi zsírt tettem, beleütöttem 2 tojás (ma dőzsölök), amit egészbors szemekkel dekoráltam. Egy nagyon kevés provancei fűszert is szórtam rá, az csak nem árt meg neki, majd kislángon lágyra sütöttem.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Azonnal ki is tálaltam magamnak, ami a nyitóképen látható. Itt csak egy kanálkép van:

29.jpg

Meg az egyik borsszem - mielőtt bekapom:

30.jpg

Hiába no, ezt gyakrabban is meg tudnám enni - 35 perc alatt elkészült ... Van persze más felhasználási példám is: spenótos túrós ravioli, de azt majd máskor posztolom.

55 komment

Címkék: spenót tej tojás kenyér fokhagyma bors kacsazsír liszt szemesbors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3715490026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.07. 11:57:32

Jönnek ebédre a kicsilyányék. A napokban bemutatott csirkemell pácolás módszerével egy egész csirke is várt a sorára. Most bement egy fedeles tepsibe hagymaágyra extra rozmaringgal ízesítve. Krumplit meg pékné módra tettem be a sütőbe a csirke alatti polcra. Kettőre jönnek, addig épp elkészül!

jegeskaveee. 2020.03.07. 12:28:58

@Andrass9:Most olvastam először, hogy szereted a borsot:)))

kobold63 2020.03.07. 12:49:26

Spenót másképen. Ez is lehetne a neve, én legalább is így nevezem. Hajdanában megpucoltam a spenótot, vastag erét letépve, amíg japán barátnőm felháborodva nem kiáltott fel, hogy hiszen az a legjobb része. Azóta nem pucolom, de a hagyományos módszer szerint főztem.
Utóbbi időkben viszont baby spenótot lehet kapni, azt hasonlóan csinálom én is. Majdnem. Rántás nem megy bele, csak egy tejben áztatott zsemlye és alaplével van felöntve. Sok bors itt is dukál hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.07. 13:22:12

@kobold63: Az se hangzik rosszul :)
Én mindig beleteszem a levélszárat is, mert tényleg az a legjobb! Különösen, hogy olyan friss: csak 2 percig tart, míg felviszem a veteményesből a konyhába és megmosom ...
Baby spenót az én izlésemnek nem eléggé spenótízű - mintha kilúgozták volna. Nyers salátának viszon finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.07. 13:22:58

@jegeskaveee.: Én majdnem mindent szeretek :) Néha még azt is, amit nem ...

jegeskaveee. 2020.03.07. 14:51:14

@Andrass9: A tuggyukmit például tuti nem szereted. viszont abban biztos vagyok, hogy azt töméntelen borssal sem ennéd meg.:)))

Kumari aki Nilüfer 2020.03.07. 19:08:23

@jegeskaveee.: Pedig a tuggyukmi nagggyon is finom!!! (jaj..most enném, főlerg hogy egy tepsi oldalast sütöttem, só.bors-fokhagyma....pont passzolna rá..vagy alá :D

jegeskaveee. 2020.03.07. 19:15:22

@Kumari aki Nilüfer: Tényleg nagyon finom! :)
Inkább mellé, bors nélkül. Bármilyen főzelék (még a kedvencek is) nyakon-öntése sülthúszsírral nálam tiltólistán van. A feltétet is külön tálalom magamnak.

MadMary 2020.03.07. 19:23:34

Legelni akarok! Spenótot! MOST!
(Afeneegyemeg, el kéne vetni már azt a Matador magot, meg a többi zőccséget...)
De akkor is, legelni akarok, most! Baaaaa!

Kumari aki Nilüfer 2020.03.07. 19:30:42

@jegeskaveee.: Sülthúszsírt a főzelékre?? NEEEM! Azt most eszem, friss kenyérre kenve...A főzelékre vagy mellé csak a husi!

Kumari aki Nilüfer 2020.03.07. 19:30:49

@jegeskaveee.: Sülthúszsírt a főzelékre?? NEEEM! Azt most eszem, friss kenyérre kenve...A főzelékre vagy mellé csak a husi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.07. 19:55:07

@MadMary: Biza el kéne már vetned. Nekem már kidugta a hegyét :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.07. 19:57:50

Jöhet. Akár tojás nélkül is.
Nálam pürésítve van lefagyasztva az András által is igen "kedvelt" új-zélandi fajta, így levelesen még nem próbáltam.
@MadMary: Most szemléztem a kertben, az őszi paraj-vetés még nem kelt ki. Ellenben a fokhagyma szára már majd' 15 centi, legalább az egyik összetevő megvan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.07. 19:58:29

@jegeskaveee.: @Kumari aki Nilüfer: A tuggyukmi helyett az a tepsi oldalas a zsírjával együtt még akár extra bors nélkül is jöhetne :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.07. 20:01:06

@Waka: Nálam is egy bő araszos a fokhagyma! Sietnie kell, mert az a két ágyás 50 csilipaprika helye ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.07. 20:10:27

Holnap reggel megyünk a tokaji kispiacra, ami havonta egyszer, a második vasárnapon van. Szertintetek mit keressünk ott?

MadMary 2020.03.07. 20:27:17

@Andrass9: Óóóóóó... pukkaggymeg... ;-)

kobold63 2020.03.07. 21:03:52

@Andrass9:

Viszont friss, nem fagyasztott!

jegeskaveee. 2020.03.07. 21:46:27

@Kumari aki Nilüfer: Ez nem igazság! Sülthús-zsíros kenyeret ide nekem is! :)))

élhetetlen 2020.03.07. 21:51:50

@Andrass9: Ez nem agitálás, csak egy megjegyzés. A tudjukmibe soha nem teszek cukrot, csak sózom, borsozom, és bazsalikomot kap. Esetleg? A spenótot , ha levelesen kapom, én is leturmixszolva rakom a fagyóba, ha veszem akkor eleve püré. De elkészítésnél nem cicózok rántással, aztán morzsával, egy kis zsiradékon átforgatom, annyi kell a vitaminoknak, és mennyiségtől függően egy, vagy két tejben áztatott zsemle bele, pürésítve, só, bors. (fokhagyma nálam nem). Nem rosszabb, mint a rántás, kenyérmorzsa kombó.

jegeskaveee. 2020.03.07. 21:52:25

@MadMary: Már mért pukaggyonmeg? :)))
Inkább -ha már neked nincs- legeld le @Andrass9: spenótját azzal, hogy a legújabb tudományos módszer szerint a frissen kibújt spenótot le kell legelni a legelésre áhítozó valakinek, mert úgy jobban nő.:D

jegeskaveee. 2020.03.07. 21:54:06

@Andrass9: Az arrafelé őshonos csilipaprikát?

vörösbor(de)minőségi 2020.03.08. 02:44:09

iszonyat jól néz ki! tulajdonképpen a képeket nézve és nagyokat nyelve-sóskának is elmenne ez a színárnyalat és állag. :)))

vörösbor(de)minőségi 2020.03.08. 02:51:08

@Andrass9: mangalica sonka? aszus szőlőzselé? koronavírus ellenszer?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.08. 07:24:51

@vörösbor(de)minőségi: Köszönöm! Valami ilyesmire gondoltam (különösen az utolsóra, de azt nem hirdették) ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.08. 09:36:50

@vörösbor(de)minőségi:

Nő már az idei sóska, nekem egy levesre való már leszedhető lenne. Szerintem egy-két héten belül megjelenik a piacon is az idei termés.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.08. 10:03:16

Nálam a kertben új-zélandi volt, azt én leforráztam, összevágtam, soha nem pürésítettem, rusztikusan szerettük, fokhagymával...még a hajtáscsúcsokat is belevágtam, mert akkor bokrosodott, ha "metszettem". a tövet.Ha a derekam bírná. újra kertészkedni kéne..de nem bírja:(((

Kumari aki Nilüfer 2020.03.08. 10:09:40

@Andrass9: Azt előre nem lehet tudni, mit visznek:) sajtok( Zemplénben sok helyen van házi kecske és nem kecske sajt is, mi abból rendezünk szédelgő felvásárlást, ha igen ritkán odakeveredünk), aztán a jóféle erdei bogyókból való szörpök, a mangalica..háááát..azzal nekem az a bajom, hogy akkor az igazi, ha félvadon tartott, makkoltatott a jószág, de ezek gyakran háznál, tápon neveltek, némi kukoricával javítva, azok ízesebbek ugyan a nagyüzeminél, de annyival nem, amennyivel drágábban adják.Szőlőlekvár..igazi hecsedlilekvár és kökénylekvár..

jegeskaveee. 2020.03.08. 10:48:58

@látjátok feleim szümtükkel: Kívánom, hogy nőjön nálad jó nagyra a sóska. Itt a piacon tavaly egyszer tudtam venni.

MadMary 2020.03.08. 11:23:56

@jegeskaveee.: Baaaaa! :-) :-)
A tavaly vetett pici sóskanövények már zöldellnek nálam, legelésre még alkalmatlanok, de szeretettel nézegetem őket, hátha ettől felgyorsulnak. :-)

kobold63 2020.03.08. 11:38:31

Valamikor, talán 25 éve, otthonról hozztam sósksmagot, mert itt nem termelik. Szépen nőtt, még Torontóba is küldtem tövet barátnőmnek, akinek nem sikerült másként. Toronto annyira van Vancouvertől (3465 km), mint Budapest Grönlandtól.
Mostanra kipusztultak a régi tövek, tavaly még sikeredett egy mártás, oszt vége.
Annyit emlegetitek a sóskát, nosza elő az Amazont, rendeltem 2 csomag magot, az egyik ukrán származású, remélem, ez hasonló a hazaihoz. Új-zélandit nem találtam.

MadMary 2020.03.08. 12:21:43

@kobold63: Kíváncsiságból beütöttem az Amazon keresőjébe a "New Zealand spinach"-ot, kidobott 189 eredményt, rengeteget az USÁ-ból, elérhető tehát a vetőmag - vagy legalábbis innen úgy néz ki. :-)

kobold63 2020.03.08. 12:38:55

@MadMary:

Te valószínüleg az Amazon.com -t ütötted, az US-ban van, sok dolgot nem szállít ide. A miénk az Amazon.ca. Viszont találtam valami különleges, vörös erezetűt, új-zelandi, de az alig enyhén savanyú, micro-green keverékbe való.

kobold63 2020.03.08. 12:49:45

@MadMary:

Én is megnéztem az amerikait, nekem 73-t dobott ki, seed-t, ebből 13 volt sóska, de egy sem új-zélandi.

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ..! Te a spenótot nézted, a sóska az "sorrel"

vörösbor(de)minőségi 2020.03.08. 13:05:28

lassan kiderül milyen sokan is szeretjük a sóskát :)))
nem is értem ezt- mondjuk a mindenféle keverék salátába miért nem szoktuk? van már mindenféle fittyfene a divatnak megfelelően-no de ez is kellemes ízt adna csak ugye szegényes a piárja :)

kobold63 2020.03.08. 13:19:01

@vörösbor(de)minőségi:

Én minden savanyú gyümölcsöt szeretek, kedvencem a meggy, de az sincs errefelé. Egres, ribizli is csak kb. egy hétig, ha kifogom a farmon, ahová kell menni. Szerencsére rebarbara bőven van a kertemben. Abból csinálom meg a leves alapot és cseresznyét főzök bele. Egész jó utánzás.

MadMary 2020.03.08. 15:06:49

@kobold63: Van új-zélandi sóska is? :-O :-O

MadMary 2020.03.08. 18:08:30

@kobold63: Azt hiszem, a vörös erezetűt magyarul vérsóskának hívják, nekem cserépben nevelkedik egy tő:
citygreen.hu/a-versoska-erdei-soska-rumex-sanguineus-ssp-sanguineus-gondozasa/

kobold63 2020.03.08. 21:17:15

@MadMary:

Én is kevertem, mivel @vörösbor(de)minőségi említette a sóskát, utána @Kumari aki Nilüfer hozzászólt, hogy az ő kertjében új-zélandi van , azt hittem, sóska. Hajnal 3 körül ilyesmi előfordul.:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.08. 21:23:51

@Andrass9: Akkor tényleg bele kell húznia. Én július elején szedem fel a hagymákat, fokhagymát és vöröset, akkor már durva késő a paprikáknak. Kerekrépa (kérékrépa, tarlórépa) és magról vetett kései karalábé megy a helyére.

jegeskaveee. 2020.03.09. 15:31:49

@kobold63: @MadMary: én meg jól összekutyulom, hogy tulajdonképpen medvehagymáról van szó. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.09. 17:35:37

Medvehagymám még nagyon kicsit mutogatja magát, de a nyári viola az udvaron egy nagy vödörben szépen áttelelt, és virágzik.

MadMary 2020.03.09. 19:50:05

@kobold63: @jegeskaveee.:
Szóval akkor van a közönséges sóska, Rumex acetosa, Common sorrel, amire mindannyian (vagy majnemmindannyian) vágyunk. :-)
Van a vicces vörös erezetű vérsóska, Bloody sorrel, Rumex sanguineous, ami sokunkat csábít, de nem mindenkinek van növénykéje.
Van az új-zélandi spenót, ami zöld, de ezen túl semmi köze a Rumex-bandához, és Tetragonia az ő gengszterkörökben használatos neve. :-D
en.wikipedia.org/wiki/Tetragonia_tetragonoides
Valamint a közönséges spinót, ezen belül a bikaviador Matador...
www.highmowingseeds.com/organic-non-gmo-matador-spinach.html
Nálam pedig már nő a macihajma, Allium ursinum, ami a közönséges hagyma távol rokona.
Hurrá nagy zöld lapulevelek!!!

kobold63 2020.03.09. 20:40:18

@MadMary:

A botanikus nevekket és azok használatát mondhatnám, az anyatejjel kaptam meg, mivel édesanyám Szentgyörgyi professzor intézetében volt tanársegéd és késöbb, időskorára szenvedélyes kertész lett. Szerencsés vagyok, hogy eligazodok a növények latin, magyar és angol nevei között is, viszont a manapság leginkább használatos magyar fajtaneveket nem ismerem.

A medvehagyma jobb, ha nem nagy lapulevelű, mert akkor az egyéb, halálosan mérgező növény lehet. De ezt te biztosan tudod.

MadMary 2020.03.09. 21:37:08

@kobold63: Az apukám Sopronban volt egyetemista, ahol a legkedvesebb barátai az erdészkar hallgatói közül kerültek ki, folyton az erdőt járták, így történhetett, hogy nekem a hóvirág hamarabb volt Galanthus nivalis, mint hóvirág. :-D Számomra csodálatos dolog, hogy valaki így nevelődik, sok növény magyar nevéhez öntudatlanul hozzáteszem a latin nevét is, a körülöttem állók pedig sokszor csodálkoznak... Ismeretlenül is meghajolok anyukád emléke előtt.
A túl nagy lapulevelű "medvehagyma" a gyöngyvirág, szerencsére nem áraszt olyan átható hagymaszagot, mint a macihagyma, így elég megtörni egy picit a gyanús laput, hogy megállapíthassuk a személyazonosságát. További szerencsés jel az is, hogy a gyöngyvirág (Convallaria maialis :-D) rendszerint a macihagyma elvirágzása után növeszt virágot és lapikat, de a levele semmiképp sem átható friss hagymaillatú.
Csodás dolog a tavasz, nálunk már bújik az Allium ursinum, alig várom, hogy elkészíthessem az első tésztaszószt, csiripelnek (ordibálnak!) a különböző énekesmadarak, ma találkoztam az első katicabogárral... Oh be still me beating heart. :-D

kobold63 2020.03.09. 23:24:02

@MadMary:
Látom, te megérted.

Errefelé nincs erős tél, sokminden korábban kibujik, csak azután lassul le a felmelegedés és hűvös a tavasz.
Tombolnak a kék és lila-pink szinek a kertemben, fehér és lila Helleborus a crocusok és a hóvirág mellett, Pulmonaria a pöttyözött levelével és fürtös virágával. Ami viszont mindig kikerics maradt Apollinaire/Radnóti után, nagyon szereti a nedves kertemet, késöbb jön a levele, állitólag szintén tévesztik a medvehagymával.
Réges-régen a Pilisben barangászva bukkantunk rá egy hatalmas völgy-rétre, amit ősszel szőnyegszerűen beterített a kikerics. Remélem, nem termelték még ki mind és nem tévesztik össze ilyenkor a levelét.

kobold63 2020.03.10. 06:21:18

@kobold63:
A kikericsnek is kint van a levele, kb. 15 cm.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.10. 07:10:52

Nálam soook hóvirág, ibolya, ezek elvadultak, mindenhol felütötték a fejüket, aztán a krókusz, érdekes, a fehér és a sötétlila már erősen virít, a sárga kicsit később szokott, aztán bimbós a nárcisz, de már erősen készül a tulipán és a jácint.A gyöngyvirág még csak most bújik, van egy mezőnyi, de a sásliliom már arasznyi, és bimbós a japánbirs, erősen készül az aranyvessző is, a szomorúfűz sárgából kezd világoszölddé válni.Kibújt már a pünkösdi rózsa és a tubarózsa is, ja és a ládában áttelelő szekfű egy hónapja virít..nem is értem a dolgot:).és reggel süketítő a madárcsicsergés. lehet, hogy lesz még hó, és itt a koronavírus is, de itt van a tavasz:)

vörösbor(de)minőségi 2020.03.10. 17:36:07

@kobold63: amiket felsoroltál-azok nekem is nagy kedvenceim,szinte a sorrend is egyezik.sajnos az a tény is,hogy ritkán kevés helyen és rövid ideig kapható az egres.rebarbarát nem ismerem de ezek szerint ő is savanykásat tud......

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.11. 14:44:07

@Kumari aki Nilüfer:

Neked már hajt a tudbarózsád? Nem véletlen a bazsarózsára gondoltál?

Mert nálam a pünkösdi, és a bazsarózsa hajt, utóbbiból van 5 borok, egyiken már látszik a bimbó, pedig régen csak májusban nyílt, tavaly már áprilisban.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.11. 18:10:06

@látjátok feleim szümtükkel: Hááát..igazáből lehet, hogy nem tuba...bazsa és pünkösdi lesz az..csak mifelénk a bazsa a tuba:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.11. 19:58:22

@Kumari aki Nilüfer:

Felénk is, de nekem van mind a három, és tudom, hogy nem tuba a bazsa, és hagymás illatos virágga van, a másik meg fás, de mind a három csuda szép virág.
Sőt a bazsarózsáimnak van tőből hajtott nem fás szárú szimpla virágú növése is.

Fentebb meg bokor akart lenni az a borok, bár utóbbi is van neehány fajta. Van fini savanyú is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.12. 09:45:03

@vörösbor(de)minőségi: @Kumari aki Nilüfer: Nos, a mangalica lehangoló volt - nem vettünk. Aszuzselé már elfogyott, amikor kiértünk, másnap lusták voltunk becsengetni hozzájuk (3 házra volt a cég a szállodától). Sajtok finomak, vettünk is! A piacon minden volt, ami egy bucsuban lenni szokott...
Vírusellenszert nem láttunk :)

Köszönöm a segítséget!