Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Angus marhacomb steaknek?

2020.02.15. 07:00 Andrass9

Feleségem befutott 4 darab biztatóan márványos külsejű marhával. Az egyik nem volt annyira márványos, azt magának vette :)

Az Angus marha nekem eddig sikeres volt - tényleg szaftos lesz, de a "top round" vágás valahogy nekem nem asszociál steakre, hisz ez végül is marha comb, ami a rágósabb húsok családjához tartozik.

33.jpg

Minden esetre biztató volt, hogy állítólag 21 napig érlelt húst kaptunk.

Nincs más hátra, meg kell sütnöm szelet húsnak, a kicsilyánynak meg egy pácolt csirkemellet kell a serpenyőbe tennem. Mi legyen a köret? Láttunk a napokban egy nagyon egyszerű, ám mutatós krumpli receptet Jamie Olivertől, akkor azt most kipróbálom. Az összetevők:

  • 4 db 20 dkg-os szelet érlelt Angus marhacomb (Top-Round-Steak)
  • 1 fél csirkemellfilé (sós vízben áztatva, kakukkfüvel lefagyasztva)
  • 20 tekerés Tellicherry feketebors (nem jobb, mint az átlagos bors, de a Fickó szereti)
  • 15 kisebb krumpli
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 4 dkg vaj
  • 1 szál rozmaring levelei
  • 3 ek olivaolaj

10.jpg

A szeleteket kivarázsoltam a vákumcsomagolásból, és tényleg szép márványos húst kaptunk. A feleségem választását kisebb szeletekre vágtam - ő "well done" szereti. Tekertem rá borsot, de semmi más fűszert sem kapott, lássuk milyen ízű maga a hús.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

A krumplikat megmostam, majd feltettem sós vízben hajában megfőni.

14.jpg

Amíg főtt, kivajaztam egy jénai tepsit és belereszeltem fél centis sajtréteget. A megfőtt krumplit meghámoztam, és a tepsibe fektettem. Mindegyiket megroppantottam egy vizespohár fenekével, majd rászórtam a rozmaring leveleket. Daraboltam kicsi vajat is rá és reszeltem a tetejére is a sajtból.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

40 perc a 220C fokos sütőben tökéletesre pirította.

19.jpg

A teraszra mentem a rezsóhoz egy nagy serpenyővel, amibe az olivát tettem kis vajjal. Felhevítettem, és körbesütöttem a húst a forró zsiradékban. Ez csak egy kéreg volt a húson, amit 1-1 perc alatt varázsoltam minden oldalára. A végén a csirkemell is kapott kérget.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg
24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A húsokat egy tepsibe tettem.

28.jpg

Mielőtt rákapcsoltam volna a gázt, 6 hőmérőt is elhelyeztem, hogy nehogy túlsüssem a marhát. A sütőt 180C fokon futtattam, míg a legvastagabb szelet el nem érte az 55C fok maghőmérsékletet. Ekkorra persze a többi szelet már jobban átsült.

29.jpg

Egy kis vörösborral tálaltam.

30.jpg

A vendégünk rizst is kért, meg savanyúkáposztát

31.jpg

A kicsilyány meg a csirkemellet rizzsel és csemegeuborkával.

32.jpg

Az én húsom 60C fok maghőmérséklettel végezte a tányéromon (nyitókép).

Angus ide vagy oda, marhacombból nem tudok jó steaket sütni, akárhogy próbálom. Rágós marad! Valószínűleg szuvidálni kellett volna 3-4 órán ár 53C fokon, hogy a rostjai fellazuljanak.

30 komment

Címkék: krumpli bors vaj rozmaring olivaolaj cheddar csirkemell filé marhacomb top-round

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr615392072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.15. 07:35:35

Szegény feleséged! Állandóan befut, hol ezel, hol azzal. Szokott néha nem futni?;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.15. 07:36:38

Lemaradt, hogy a buronya oltári jól néz ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.15. 09:12:25

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy így mondod, visszagondoltam. Tényleg mindig fut :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.15. 09:15:42

@látjátok feleim szümtükkel: Az még csak hagyján! Nagyon finom is volt. Ez a megrepesztés lehetővé tette, hogy a belsejébe is jusson kis vaj meg sajt.

jegeskaveee. 2020.02.15. 09:37:24

*sóhaj*, és szélcsend, ami sose erre fúj...

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.15. 09:52:38

@Andrass9:

Egyébként a hús is jól néz ki, szerintem akinek nem új foga van, annak biztosan jó is volt a keménysége/puhasága.

jegeskaveee. 2020.02.15. 11:11:53

@látjátok feleim szümtükkel: Kirakati fogsorral csak tatárbifszteket lehet rágni, pirítóskenyér nélkül...

kobold63 2020.02.15. 12:00:43

Nagyon jól néz ki, de talán túlsütötted vagy vastag volt, bizony ez nem steak cut az igazi értelemben. Én sokszor használom ezt a részt, legtöbbször egy nagyobb darab és én szeletelem fel vékony, u.n. szendvics steaknek. 1-2 napig áll mustár-olaj kenettel és hirtelen sütöm, csak éppen szint kapjon. Nem véres, de puha, omlós. Ha tovább sül, akkor már dinsztelni kell, különben kemény.

kobold63 2020.02.15. 12:04:58

BTW, Jamie Oliver kedvenc módja a lapítás a krumplihoz. Sajt sem kell hozzá, serpenyőben is lehet csinálni, ropogósra sül. Sajtal még fokozva volt, gondolom.

MadMary 2020.02.15. 12:30:08

Én is kacérkodtam az Angus steakkel, aztán nem volt érkezésem eljutni a Li...be, most pedig magyarázom magamnak, hogy milyen szerencsés voltam, hiszen én medium rare módon szeretem a steaket, de nem rágósan. :-) :-) A krumpli óriási, ki fogom próbálni, életem hollandusának amúgy is egyik kedvenc zöldsége a burgony, íme egy újabb elkészítési mód! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.15. 12:59:02

@kobold63: @MadMary: A sajtos és sütős módszer finom roppanós kérget képez. Nem véletlen, hogy egyszer már csináltam a közelmúltban :)
Tűnődtem, hogy vaj helyett egy kis szalonnát tegyek a tetejére, de az a sajttal összeveszett volna (meg a feleségemmel is).
blogkocsma.blog.hu/2020/01/07/vendegvaras_csirkeleves_es_ciganka
Ez is siker volt :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.15. 14:01:52

@Andrass9:

Kár, hog nem volt ehhez egy ki párolt chinakohl. Ez magyarul bordáskel, vagy pak choi.

Ősszel kezembe akadt egy zacskó mag a boltban, és gondoltam, próba cseresznye. Elszórtam a magot egy virágláda feltúrt földjébe. Szépen kikelt, és amikor mínusz volt, akkor sem lett semmi baja. Majd a hónap végén a ládában szét ültetem, és meglátjuk mi nől belőle.
Régen kora tavasszal vettem, de mire szedhetővé vált, fel is magzott, vagyis virágba szökkent.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.15. 15:13:20

@látjátok feleim szümtükkel: Én vetettem már, de oly mértékben gyüttek rá a liszteskék, hogy felcsupáltam az egészet. Pedig megesküdtem, hogy K betűset nem ültetek, mert arra jön a liszteske (meg a tökfélékre, padlizsánra).
Amúgy a chinakohl az kínai kel, a bordáskel pedig a pak choi. Nem ugyanaz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.15. 17:55:58

@Andrass9:

Nem magyar zacsekban volt, arra meg így volt írva, magyarul meg nem is volt írva semmi, és pak choi kelt ki. Tudod, ahogy esik, úgy puffan.

Fenyvesy László 2020.02.15. 20:40:18

Szia!

Nem tudom ki fordítja a címkéket az Aldi/Lidl párosnál, de a top round,(zusammen az egész round) az fartő. Más tészta, hogy olyan bontási minta alapján ami felénk nehezen értelmezhető. A 21 nap érlelést is jóindulattal, mert arra a nébih is felkapná a buksiját keményen. :D (bármennyire is rá van írva a csomagolásra.. De kinézetre sem néz ki úgy.)

Egyébként fején találtad a szöget, ez egy "minek is használjam" dolog. Már a top round, meg az eye of the round is. Én leginkább vékonyra szétterítem és töltöm mindkettőt (nem szeletben jön hál istennek), vagy ha el akarom az egész napom intézni vele, akkor mennek valamelyik smokerbe. Egyébként két dolog áll ezeknek a részeknek igazán jól ha már "steak" szerűség, az általad is említett sous vide lassan emelve 50c-ig, utána pedig faszénparázs; vagy próbáld reverse sear sütni. Nekem pl úgy mindig jobban sikerült, laza 20 perc pihenővel a melegentartóban.

Ps.: Az asszony miatt meg nagy pacsi, nagyon jó ha van a háznál aki csak úgy beesik ilyenekkel folyton. Nekem úgy kell hazacsempészni a komolyabb darabokat, mondván ügyfélé nem az enyém.. :D

Tatai Katalin 2020.02.15. 20:52:33

soha nem tudok magyar boltban vásárolt marhából puhnsüa sültet varázsolni, jamie olivernek sem sikerülne, de másnak is lehetetlen, ezt abból tudom, hogy londonban ha az asdába, vagy a Sainsburyben vásárolok marhasteaket, akkor puha, omlós lesz, tehát az alapanyaggal van nagy baj, ha ezt tudod, akkor nem sütsz hirtelensültet, ennyi

pernahajder Campbell 2020.02.15. 21:52:32

Szerintem is szuvidálnod kellett volna, azzal nemigen lehet mellényúlni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.16. 11:37:29

Marhahúst már jó ideje nem ettem. Megesett velem is, hogy rágós lett a szték, legalább tovább tartott. A krumpli előtt viszont le a kalappal. Jól néz ki, biztosan finom is volt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.16. 12:44:43

@Waka:

Állkapcának egyébként is jót tesz egy ki edzés, és a fogaknak sem árt a rágás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.16. 18:50:04

@Tatai Katalin: Nem fogok ezért kivándorolni, különösen, hogy nincs igazad. Nagyon jó magyar boltban vásárolt puha steakeket csinálok, nem is panaszkodik rá senki. Ez a Top Round egyszerűen nem való ilyetén módon megsütve. Szuvidálás vagy a mozdony (a füstölőm) előnyére fog válni, mivel van még ebből a húsból a "csodahüttőben" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.16. 18:53:08

@Fenyvesy László: Szia!
Igazságod vagyon, ezért a maradék megy a meleg vízbe :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.16. 20:38:01

Megéheztem! Ismét megfőztem a rongyos levest (köménymagos rántásleves egy tojással). Még mindig imádom!!!

László Fenyvesy 2020.02.17. 10:04:57

@Tatai Katalin: Fél igazság. Kint kicsit más az élelmiszerbiztonsági szabályzat. Hereford, Angus, Omaha a legtöbb kapható hús, ami alapvetően sokkal alkalmasabb erre a célra mint az itthoni "tucathentesnél" kapható "tejmarha" fajtáknál, de az ár differencia ordít is hogy ettől ne várjon az ember csodát. Ad2: Ausztriától nyugatra normális, sőt szabvány hogy a marhahús nem megy ki a pultokba megfelelő érlelés nélkül, itt meg kvázi tilos. :D

Ezen eltérések ellenére csuklóból fel tudok sorolni legalább 6-8 olyan itthoni tenyésztőt/forrást, ahonnan jó áron kitűnő minőségű steak alapanyaghoz lehet jutni.
Mondjuk én speciel pont nek ezekre a részekre utazok, leginkább a nehezebben elkészíthető, de jóval ízletesebb részekre. (short ribs, szegy, farok, csontos lábszár, stb) +1: Nálam például a magyar tarka nagyot ment tavaly, kellemes meglepetés volt mind árban, mind minőségben.

László Fenyvesy 2020.02.17. 10:08:36

@Andrass9: Egy jó ossobuco valamikor? :) Ha már vizeskedsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.17. 10:24:15

@László Fenyvesy: Van milánói és toszkán is már a blogon :) Sajnos feleségem nem szereti, ezért ritkán készül...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.17. 17:31:40

Van még három darab, negyedkilósak. Ezeket most bedörzsöltem száraz fűszerekkel, és betettem vákuumzacskóban a hűtőbe. Tán holnap vagy holnapután szuvidálom többek tanácsát követve. Azután majd meglátjuk, mi lesz belőle :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.17. 18:23:34

@Andrass9:

Remélem pálinka.

Mellesleg a kocsmából távozás közben mindenki figyeljen a lába elé, mert sérülés esetén itt nincs kártérítés. Legfeljebb kaphat egy emléktáblát, mint a haver, miszerint >itt esett el....<.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.18. 15:09:16

@Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :) Szerencsére nem fért bele, ezért most főzök egy kis kocsonyát.
A Top Round-ot meg befűszereztem tegnap, estére pedig kirakom a kocsonya mellé a teraszra a szuvidáló masinával...