Feleségem befutott 4 darab biztatóan márványos külsejű marhával. Az egyik nem volt annyira márványos, azt magának vette :)
Az Angus marha nekem eddig sikeres volt - tényleg szaftos lesz, de a "top round" vágás valahogy nekem nem asszociál steakre, hisz ez végül is marha comb, ami a rágósabb húsok családjához tartozik.
Minden esetre biztató volt, hogy állítólag 21 napig érlelt húst kaptunk.
Nincs más hátra, meg kell sütnöm szelet húsnak, a kicsilyánynak meg egy pácolt csirkemellet kell a serpenyőbe tennem. Mi legyen a köret? Láttunk a napokban egy nagyon egyszerű, ám mutatós krumpli receptet Jamie Olivertől, akkor azt most kipróbálom. Az összetevők:
- 4 db 20 dkg-os szelet érlelt Angus marhacomb (Top-Round-Steak)
- 1 fél csirkemellfilé (sós vízben áztatva, kakukkfüvel lefagyasztva)
- 20 tekerés Tellicherry feketebors (nem jobb, mint az átlagos bors, de a Fickó szereti)
- 15 kisebb krumpli
- 10 dkg cheddar sajt
- 4 dkg vaj
- 1 szál rozmaring levelei
- 3 ek olivaolaj
A szeleteket kivarázsoltam a vákumcsomagolásból, és tényleg szép márványos húst kaptunk. A feleségem választását kisebb szeletekre vágtam - ő "well done" szereti. Tekertem rá borsot, de semmi más fűszert sem kapott, lássuk milyen ízű maga a hús.
A krumplikat megmostam, majd feltettem sós vízben hajában megfőni.
Amíg főtt, kivajaztam egy jénai tepsit és belereszeltem fél centis sajtréteget. A megfőtt krumplit meghámoztam, és a tepsibe fektettem. Mindegyiket megroppantottam egy vizespohár fenekével, majd rászórtam a rozmaring leveleket. Daraboltam kicsi vajat is rá és reszeltem a tetejére is a sajtból.
40 perc a 220C fokos sütőben tökéletesre pirította.
A teraszra mentem a rezsóhoz egy nagy serpenyővel, amibe az olivát tettem kis vajjal. Felhevítettem, és körbesütöttem a húst a forró zsiradékban. Ez csak egy kéreg volt a húson, amit 1-1 perc alatt varázsoltam minden oldalára. A végén a csirkemell is kapott kérget.
A húsokat egy tepsibe tettem.
Mielőtt rákapcsoltam volna a gázt, 6 hőmérőt is elhelyeztem, hogy nehogy túlsüssem a marhát. A sütőt 180C fokon futtattam, míg a legvastagabb szelet el nem érte az 55C fok maghőmérsékletet. Ekkorra persze a többi szelet már jobban átsült.
Egy kis vörösborral tálaltam.
A vendégünk rizst is kért, meg savanyúkáposztát
A kicsilyány meg a csirkemellet rizzsel és csemegeuborkával.
Az én húsom 60C fok maghőmérséklettel végezte a tányéromon (nyitókép).
Angus ide vagy oda, marhacombból nem tudok jó steaket sütni, akárhogy próbálom. Rágós marad! Valószínűleg szuvidálni kellett volna 3-4 órán ár 53C fokon, hogy a rostjai fellazuljanak.