Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ez a krumplileves!

2020.01.25. 07:00 Andrass9

Kaptunk barátnõnktõl NAGYON CSÍPÕS kolbászt, nomeg egy csemegét is. Olyat, mint amivel évekig fõztem a csípõs krumplipaprikást. Nincs kibúvó, krumplipaprikást kell fõzni!

33.jpg

Persze feleségem óhatatlanul beleszólt: õ most inkább levest akar enni (mindig levest akar enni), ezért a terv kicsit módosult: krumplileves is régen volt, legyen hát az.

Volt hozzá minden idehaza, meg a fagyos veteményesben:

  • 5 közepes szem krumpli (ezt kiegészítettem még két darabbal késõbb)
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérgyökér a petrezselyemlevéllel
  • 1 közepes vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 pici csokor petrezselyem a zuzmara alól
  • 1 szál szárzeller szintén zuzmarásan (csak már leolvadt)
  • 1 fakanálnyi kacsazsír
  • 5 cm a csípõs kolbászból
  • 10 cm a csemegekolbászból
  • 10 cm lángolt kolbász a boltból
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 cm császárhúsbõr
  • 1 szárított zellerlevél
  • 3 babérlevél
  • 1 szál kakukkfü (annak meg se kottyant a zuzmara)
  • 1/4 zöldpaprika plusz a csumája (az mindenbe kell)
  • 3 koktélparadicsom (a nappaliban érett be még az õszrõl)
  • 2 tk pirospaprika (Farkas András féle)
  • bors
  • majoranna
  • köménymag
  • csipetnyi lestyán (pssssszt!)

10.jpg

Felaprítottam a szalonna zsírosabbik oldalát. A császárbõrrel feltettem kisütni. Persze nem volt zsíros (ilyenkor sohasincs elég zsírjuk), ezért kapta a kacsazsírt is. Ugyan ez leves, de kell egy kis zsír a kolbász kisütéséhez, a krumpli pergeléséhez. Így már látható mennyiség kezdett kialakulni a lábasban.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amíg a zsír alakulgatott, felaprítottam a zöldségeket, hagymákat kicsire. Meghámoztam a kolbászokat (a vizes papírtörlőbe csavarós módszerrel) és negyedelt karikákra vágtam. Kiszedtem a zsírból a pörcöket egy kis tálba, és a fõzés folyamán megeszegettem (feleségem nem szereti, ha belefõzöm a levesbe). A kolbászt pedig a zsírba kevertem, és kisütöttem kopogósra (majd megpuhul, amíg fõ). A feldarabolt krumplit megszórtam csipetnyi köménnyel és a lestyánnal.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor döntöttem két további krumpli hozzáadásáról, mert arányaiban kevésnek tûnt, a szomszédasszony pedig megörült, hogy akkor neki is lesz kis levese estére.

35.jpg

Beleborítottam a krumplit a kolbászok közé, ahol a forró zsíron alaposan összekevertem, megpergeltem (ahogy régen mondták a pörkölést). Még utána küldtem a zöldségeket és majorannát, meg kis sót. Ezt is összekevertem, de már a zsír ahhoz kevés volt, hogy mindent egyenletesen bevonjon.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Eszembe jutott a kakukkfû ágacska is. Nomeg a paprika, mert a kolbász azért kevés volt ahhoz, hogy piros legyen a leves. Bekevertem, mert most már nem nagyon tud megégni a paprika - van nedvesség a zöldségben. Végül a három kis paradicsomot is belenegyedeltem a fazékba lábasba (mindig összekeverem őket).

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Felöntöttem annyi vízzel, mintha paprikás lenne, és hozzáadtam a babért is (majdnem kimaradt!). Felforraltam, majd felöntöttem és úgy is forraltam rajta. Hát ez bizony még most is túl sûrû levesnek ...

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Át is költözött egy fazékba, ami mindjárt rendes adagnak látszott. Fõztem, míg a krumpli megpuhult, majd bele is szórtam a felaprított levélzöldeket.

31.jpg

Már csak tálalni kellett, most egy kis tejfellel felütve, amire igazán szükség volt, mert olyan csípõs lett, hogy még vörösbor(de)minõségi is felhúzta volna a szemöldökét.

34.jpg

A szomszédasszony elment dolgozni, kért, hogy szóljak a férjének a levesrõl.

Meg is töltöttem egy kis fazekat vele, hívom a férjet, a válasz: köszi, nem kérem. Már vacsoráztam ...

Na mindegy, elfogy ez amúgy is.

Másnap délfelé hív a szomszédasszony, hogy hát,, izé,, úgy járt, hogy amikor éjjel - farkas éhesen - hazaért a melóból, nem találta a vacsoráját. Kaphatna azért még most ebédre egy kicsit?

Természetesen! Úgy is szereti a csípõset :)

Mi még három napig ettük, olyan sok lett így.

65 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom fokhagyma bors szárzeller kolbász majoranna sárgarépa kacsazsír babér köménymag gyökér petrezselyem pirospaprika zöldpaprika lestyán császárhús lángolt kolbász kolozsvári szalonna zellerlevél csípős kolbász kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4215416350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.25. 09:47:36

Pedig nem is kását kezdtél főzni.;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.25. 10:08:19

index.hu/tudomany/til/2020/01/25/hogyan_nyomoritotta_meg_a_gyilkos_rizs_japant/

Ezt muszáj volt ide betenni, mert kiderül, mennyire fontos a "minden" evés.
index.hu/tudomany/til/2020/01/25/hogyan_nyomoritotta_meg_a_gyilkos_rizs_japant/

Ez a krumplileves gyakorlatilag mindent tartalmaz, ezért nem is baj, hogy 3 napig kellett rájárni. De talán legközelebb elég lesz bele 2 cm csípős kolbász is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.25. 10:57:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is hántolt rizsből főtt :) A kolbásszal meg takarékoskodni kell!!!

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.25. 20:32:20

@Andrass9:
Úgy látszik ez annyira jó, hogy hozzá se tudnak szólni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.25. 21:16:17

@látjátok feleim szümtükkel: Majd, ha kirakják címlapra - foghatjuk a fejünket!

2020.01.25. 21:45:29

Nekem is a kásafőzés jutott szembe először... :-D Meg az, hogy a krumplilevest (IS) nagyon szeretem, akár szegényen, akár gazdagon... meg hogy lebbencslevest kéne főzni... valahogy megképzett a számban a pirított lebbencstészta íze, krumplival, a fűszeres-paprikás lében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.25. 21:48:32

@MadMary: Ne feledd a tésztát alaposan megpirítani szalonnazsíron :) (Bár én úgy tanultam, hogy a spóron kell szárazon pirítani a tésztát hozzá). Nekem is kéne már lebbencslevest főzni ...

vörösbor(de)minőségi 2020.01.26. 05:51:33

kész-ez el is dőlt.lebbencsleves lesz-deszereteeem!
mig lejjebb nem görgettem-addig krumplileves.
szintén finom nagyon,pláne mióta rájöttem,hogy a sütnivaló krumpli az pontosan főznivaló:)) nekem persze.
mert én nem szeretem a mértanilag precízen megmaradó állagát hanem inkább kicsikét főjön széjjel legyen az bármilyen krumplis étel.
és igy helyreállt a világ rendje mert amióta a francia krumplikkal elárasztottak-ami sárga,és kedvenc, no igy a sütnivalót kell megvennem és az pont úgy viselkedik mint régesrégen a nagy kedvencem az ella.
ami már sehol.
@Andrass9: tehát az igazi lebbencs úgy kezdődne,hogy ..."végy egy spórt..."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.26. 09:43:06

@vörösbor(de)minőségi: Ez nagyjából stimmel, bár gázsparhelten a platni is megfelelő. Indukcióson nem megy ...

jegeskaveee. 2020.01.26. 10:22:05

@vörösbor(de)minőségi: Tiltakozom! Az igazi lebbencs úgy kezdődik, hogy "végy egy jegeskaveeet" :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.26. 10:43:30

@jegeskaveee.: ... és öntsd bele a forró szalonnazsírba ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.26. 15:17:25

Jó kis gazdag, forró, csípős krumplileves, éppen jó ebben a vacak időben. Gondolom, a szomszédasszony úgy spekulált, hogy ha a férj krumplilevest vacsorál, akkor talán neki is marad valami ennivaló. :D

jegeskaveee. 2020.01.26. 16:15:38

@vörösbor(de)minőségi: A caffe-t, meg a correttot külön szeretem, együtt sosem.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.26. 16:36:45

@Waka: Ez is egy lehetőség :)
Azért nagyon örült a kispiros fazéknak másnap délben. Itt nálunk vastag köd és zuzmara van több, mint egy hete, a csípős leves valóban ilyen időre való.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.26. 16:44:28

@vörösbor(de)minőségi: Még mindig az a tanulmányt olvasgatom, amit Kumari feltett, és abból próbáltam kimásolni a lebbencset, ami majdnem slambuc, de nem öhön. A szóközöket nem digitalizálták, így egybefolyik a szöveg:
www.derimuzeum.hu/userfiles/Digitalizalt_kiadvanyok/MEGY_HAJB_Hbmmk_52.pdf

Pergelt leveseknél 61. oldaltól pirított tísztaleves, stb.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.26. 17:58:45

@Andrass9: Ugye, milyen érdekes? Én is böngészem, itt Józsán ettem mát fura dolgokat( pl, hideg gyümölcslevest, ami füstölt hússal főtt..brrr..sose lássam többet), de vannak benne használható receptek is, Az í-zés meg igazi debreceni tájszólás Amikor egy öreg falubeli a "Mívőgy"-et emlegette, csak később jöttem rá. hogy a Mély völgy nevű helyet emlegeti:DDD

1kutya 2020.01.26. 20:02:30

én ebbe a tejfelt belehabartam volna egy kis leveslével meg kanálnyi liszttel, de így is jöhet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.26. 20:54:30

@1kutya: Egészségedre! Én most tejfel nélkül kívántam :)

élhetetlen 2020.01.26. 23:59:38

Mindenkinek! Nem ez a leves, de komoly kérdés. 23 éves korom óta van saját konyhám, és a frankfurti levesbe a lepirított virsli került, ez találkozik a mostani receptekkel. Viszont én anno is, most is rántás helyett legírozással sűritem, és ezt nem találtam az interneten. Ki mit tud ezzel kapcsolatban?

Kumari aki Nilüfer 2020.01.27. 06:16:28

@élhetetlen: Én annyit tudok, ha neked/nektek legírozással jó, akkor csináld úgy:) Én csinálok egy paprikás rántást, és azt tejföllel keverem ki. Ha jönnek a vegetáriánusok, a virsli külön sül, és feltétként megy a levesbe, ha nem jönnek, a rántással teszem bele, pont belefő az íze.Kinek a pap, kinek a paplan.:DDDD

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.27. 08:20:48

@élhetetlen:

A régi magyar konyhai hagyományban általában nem legízotak, mert nem volt sem tejszín, sem tojás, viszont volt szalonnazsír, meg pirospaprika és liszt.

Nem lehet rossz legírozva sem a frankfurti levesed, de a magyar ízvilág a rántáshoz szokott. Persze új dolgokat kipróbálni mindig érdemes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.27. 09:43:31

@élhetetlen: A legírozás alapban krémlevesek sürítésére szolgál, ám minden sovány levest lehet vagy kell is süríteni, hogy erősebb beltartalma legyen. Nem meglepő a legírozás a frankfurtinál is, bár az egy tartalmasabb leves, nem nagyon kellene süríteni. Habarással is jó lenne, mert egy kis savanyú ízt érdemes hozzáadni.
Nagy valószínűséggel gondolom, hogy a te eseted egy mákos babfőzelék (összeragadt két lap a szakácskönyvben), amit azután beidegződéssel vittél végig az életeden, mert jónak találtad az ízét.

jegeskaveee. 2020.01.27. 10:18:19

@élhetetlen: Tényleg nincs a neten, kerestem én is.:)))
Viszont anno én sajtkrémlevest sűrítettem hasonlóan, de tejszín helyett egy kis levesből félretett tejjel. A receptet Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem.

kobold63 2020.01.27. 10:45:57

@élhetetlen:
@jegeskaveee.:
Spárgalevesnél kötelező nálam, de karfiol, zellerkrém vagy gombalevesnél is használom. Viszont se rántást, se habarást nem, mostanában.

2020.01.27. 11:45:11

@élhetetlen: Elkezdtem német főzőoldalakat nézegetni, találtam habart verziót, találtam rántás/habarás nélkülit, és találtam rántásosat... legírozottat nem. @Kumari aki Nilüfer: véleményén vagyok én is, ha így szeretitek, csináld továbbra is így! Viszont @látjátok feleim szümtükkel: meglátása bölcs, a káposztaleves sehol sem az arisztokrácia tápláléka volt, a szegény nép konyháján más országokban sem állt garmadában a tejszín, vaj meg tojás... az egyik német recept is paprikás rántással sűrít. :-)

kobold63 2020.01.27. 12:16:54

@Andrass9: Mindennek ellen tudok állni, csak a kisértésnek nem. Gyümölcsöt eszek, mértékkel. különben zéró.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.27. 12:47:42

@kobold63: Azért valahol az agyad jelez, hogy ez így nem teljesen jó, mert annak KELL a carb, annyit meg nem gyárt a máj a zsírból, ami az agynak elég lenne...

kobold63 2020.01.27. 13:21:22

@Andrass9:
Nagyon sok hozzá nem értő szövegelés kering. Bővebb biokémiai/élettani ismeret vagy tanulmányozás segít megérteni. Pl. a zsírból nem lehet carbot előállítani, csak fordítva. A szükséges szénhidrát a fehérje feldolgozása során keletkezik, ezért ennek a fogyasztására is figyelni kell. Ez az életmód segít a fogyásban, a diabétesz kezelésében, egyéb betegségeknél is jó eredményeket lehet elérni. Erős jellem, kitartás kell hozzá eleinte. Hatalmas kiszolgáló ipara alakult ki, jól hozzáférhrtő termékekkel.

Valamennyi carb megengedett, hiszen minden növényben is van carb, ezt be kell számítani az étkezésbe. Én úgy csöppentem bele, hogy családom egy része ezt választotta és én segítő, tanácsadó, főző szolgáltatóként működtem. Akkor meg ki is próbáltam, nem is szigorúan betartva. 12 kg fogyás 5 hónap alatt, ilyen idős
korban, amikor már komoly sportolásra nem számíthatok.

Úgyhogy az agyam köszöni, de jól van.

élhetetlen 2020.01.27. 18:25:00

@Kumari aki Nilüfer: @kobold63: @MadMary: jegeskaveee.: Köszönöm a segítséget, most magyarázom a kérdést. Az unokahúgom most tanul főzni Angliában. Frankfurti leves, internet, de konzultált az anyjával, aki persze a rántást mondta. Mielőtt megírom neki, hogy legírozva finomabb, szerettem volna egy hivatkozást, ami megerősíti a szövegemet, de nem találtam, és ezek szerint ti sem. Így marad az, hogy szerintem így finomabb. Fogalmam sincs, hol szedtem össze ezt az elkészítési módot.

élhetetlen 2020.01.27. 18:27:24

@látjátok feleim szümtükkel: @MadMary: “mert nem volt sem tejszín, sem tojás”. Igazad lehet, de szegény és szegény között is volt különbség. Én csak 90 évre megyek vissza, amiről még első kézből tudok. Apai nagyszüleim zsellérek voltak egy uradalomban, négy család közös konyhán, ott nyilván nem volt saját állattartás. Aztán összegyűjtöttek egy kis házra valót a faluban, beköltöztek. Kert volt, veteményezni lehetett, aztán csirkék, amiből tyúkok, és újra csirkék lettek, viszont mikor megint lett egy kis pénz, akkor vettek egy tehenet. Tavasztól őszig nem volt gond vele, időre jött a gulyás a főúton, a tehenet kiengedtük, az utca végén csatlakozott a többiekhez, este meg hazajött, azt mondta a kapuban, hogy múúú, beengedtük, és csak fejni kellett. (Persze, télen meg etetni ). Volt zöldség, tojás, tej, túró, tejföl, pedig szegények voltunk. 66 éve születtem, de gyerekkoromban a faluban szinte mindenkinek volt tehene. Ez csak kitérő volt. Hogy a legírozást hol szedtem össze a frankfurtihoz, arra nem emlékszem, anya soha nem főzte. Ha emlékeznék, arra hivatkoznék. Ezért gondoltam, hátha valaki tudja. Nem jött össze.

élhetetlen 2020.01.27. 18:29:43

@Andrass9: Na, lebuktam! “a te eseted egy mákos babfőzelék (összeragadt két lap a szakácskönyvben)”. Egyébként legírozni nem csak tejszínnel lehet, lehet tejföllel is. Legírozás: Dúsítási művelet -tejfölt vagy tojássárgáját keverünk az ételhez (krémlevesek) , mindig alaposan kavarjuk el, mert becsomósodhat. dietinfo.hu/nehany-konyhatechnologiai-fogalom-avagy-mi-az-legirozas/. Itt a savanykás íz, és egy tojás sárgájától nem lesz sűrűbb, mint egy rántásról, csak más lesz az állaga. És, a kérdést csak azért tettem fel, mert nem emlékszem, hogy miért így kezdtem főzni, és, ha már én nem találtam forrást, reméltem, hogy valaki talál. Nem akartalak felbosszantani.

2020.01.27. 19:04:17

@élhetetlen: Tökéletesen igazad van, az "egyszerű nép" életkörülményei korántsem voltak egységesek... volt, akinek kenyérre is alig tellett, és volt, akinek szerencsésebben alakultak a dolgai. Ami pedig az unokahúgod levesfőzését illeti... száz százalékosan az én egyéni véleményemről van szó, de szerintem (SZERINTEM) nyugodtan írd meg neki, hogy évek óta legírozod a levest, szerinted remekfinom, próbálja meg így. Nem tudom, miért van szükséged tekintélyérvekre anyuci rántásozásával szemben... akárhogy is, én leírnám a gyermeknek a saját módszeremet, aztán hogy ő mit kezd a tanáccsal, az az ő dolga.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.27. 19:23:17

@élhetetlen: Most egy picit felhúztam magam, de ez nem a te hibád, hanem annak a dietinfo.hu oldalnak, ami gyakorlatilag egyetlen esetben sem találta el a jelentését a főzéstechnikai szlengnek. Annyi butaságot hordtak össze, hogy azon már csak sírni lehet!
A legírozás az a tojássárgájával való sürítést jelenti (Larousse lexikon szerint - ha már van ilyenem, megnéztem, hisz ez francia kifejezés). Tejföl önmagában nem minősül legírozásnak, mert az nem tojássárgája ... Tejföllel keverve a tojást egyben savanyítja is az ételt, ami sokszor lehet jó, de érdekes módon sehol nem használják legírozásra (bár a szó definíciója ezt is megengedi: nincs megkötve, hogyan higítsd a sárgáját).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.27. 19:26:46

@Andrass9: Amúgy ezt a lexikont a családtól kaptam, és a 960 oldala és a kötés együtt 25 grammal kevesebb, mint 5 kiló! Tiszta testedzés a forgatása :)

élhetetlen 2020.01.27. 19:44:31

@MadMary: Igazad van, Csak az zavart meg, hogy nem csak az anyja, de az internet összes receptje is ellenem szólt, azaz én nem tudom, hogy kell főzni. Ezért próbáltam erősítést keresni általatok. Csak sztori. A gyerekkel nincs baj, a bizalom megvan, úgy nőtt fel, hogy mikor még négy-öt éves volt, és finomfőzeléket kért, akkor szólt az anyja, főztem, kihozta a gyereket, mikor önjáró lett, akkor mondta az anyja, hogy menj a Marihoz, majd főz neked. Aztán 18 évesen kiment, de, ha hazajön, és van ideje eljönni hozzám, még mindig kéri. Aztán egyszer nem volt ideje eljönni, anyja kérte a receptet. Ez ilyen egyszerű? Igen. A lány meg képes volt azt mondani az anyjának, hogy, de nem olyan, mint a Marié. Apróságok nehezítik az életet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.27. 19:46:06

@élhetetlen: Mond meg az anyjának, hogy kozmálja le a rántást :))))

vörösbor(de)minőségi 2020.01.27. 19:46:29

@Andrass9: látod? te már anno tudtad mi is az kettlebel és sok éve már csinálod-igaz,hogy lexikonnal.
igy ráadásul two in one

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.27. 19:50:56

@vörösbor(de)minőségi: :)) Valami testedzésre nekem is szükségem lehet ...

jegeskaveee. 2020.01.27. 19:53:37

@élhetetlen: Legírozással készült leveseket lehet találni, gondolom azt találtál te is. Csak a rántás helyett legírozás leírását kell megadni neki.

A férjem nagyon szerette a plutykát, a főzelékek közül az egyetlent. Megette volna minden héten. Próbáltam frankfurti levest készíteni neki rántással, nem szerette. Nekem se ízlett, mintha híg kelkáposztafőzelék lett volna. A tojás/tejszín sűrítés tényleg jobban bejönne, legalábbis nekem.

élhetetlen 2020.01.27. 19:54:45

@Andrass9: “A legírozás az a tojássárgájával való sürítést jelenti (Larousse lexikon szerint - ha már van ilyenem, megnéztem, hisz ez francia kifejezés). Tejföl önmagában nem minősül legírozásnak, mert az nem tojássárgája”. Írtam olyat, hogy a tejföl a legírozás? “Tejföllel keverve a tojást egyben savanyítja is az ételt, ami sokszor lehet jó, de érdekes módon sehol nem használják legírozásra (bár a szó definíciója ezt is megengedi: nincs megkötve, hogyan higítsd a sárgáját)”. Ennyi, én tejföllel higítom a tojás sárgáját, akkor is, ha ez gasztronómiai szentségtörés szerinted, bár a definíció ezt megengedi szerinted is. Nem momdtam semmi rosszat.

élhetetlen 2020.01.27. 20:03:26

@Andrass9: “hogy kozmálja le a rántást” Ezt a viccet viszont ismerem. De te most tudod, hogy miért vagy velem undok?

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.27. 20:11:39

@élhetetlen:

A ti falutok valami nagyon jó helyen lehetet, és gazdag falu volt, ha minden háznál volt tehén. Nálunk egy-két háznál volt az utcában, de nem volt minden utcában. Mi csak akkor jutottunk tejhez, ha előre szóltunk, hogy mikor kellene egy liter. Általában mindig voltak, akik rendszeresen hordták a tejet így nem mindig jutott másoknak.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.27. 20:14:07

Talán én ezért is nem szeretem a marhahúst, mert igen ritkán jutott a konyhákra. Majd már a tsz időkben lehetett a hentesnél mindig venni, de akkor már nem szerettem meg, és járt a szállóige is, hogy gyenge marharát mérnek, amelyik azért volt gyenge, mert már egy hete nem bírt lábra állni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.27. 20:17:07

@élhetetlen: Nem vagyok veled undok - legalábbis nem szándékoztam az lenni. A hivatkozott oldal ütött ki kicsinyég :)
Egy szóval sem állítottam, hogy nem jól csinálod - én az oldallal vitatkoztam, ami szerint csak tejföllel is lehet legírozni. Te jól csinálod, hisz a tejfölös sárgája is legírozás - ahogy írtam is - csak fenemód ritka :)))
Szóval olajág és bocsánat, ha félreérthető voltam!

2020.01.27. 20:17:24

@élhetetlen: TE hosszú évek óta létezel, élsz, főzöl, TUDOD hogy hogyan kell ezt vagy azt az ételt a saját ízlésed, meggyőződésed szerint elkészítened. Ha a gyerek bizalommal hozzád fordul a finomfőzelékért, rántott elefántfülért, bármiért... TE tudod, hogy miként kell a szája íze szerint elkészíteni az étkeket. Mindez csak úgy jöhetett létre, hogy a gyerek bízott benned, mély kötődés alakult ki köztetek. A gyerek kamaszként aztán könnyen találhatta magát lojalitáskonfliktusban... a Mari főzelékét imádom, de az anyu hisztizik, ha nem az övét eszem... léccilécci Mari, mondd el, hogy csinálod a főzeléket, hogy az anyu megnyugodjon és ne hisztizzen többé...
Nem könnyű a dolgod, nagyon nem... de ha a gyerekkel mély és őszinte a kapcsolatod (és a megérzésem azt sugallja, hogy igen), vissza fog találni hozzád. Sőt, lehet hogy nem is távolodott el tőled olyan nagyon.
Bölcselkedésroham vége. :-)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.27. 20:20:05

@élhetetlen:

Nem udnok, csak azt akarta eszedbe juttatni, hogy az ecceri emberenek mikor volt pont olyan az étel, mint megboldogult felesége főztje. Nem kell felkapni a vizet, hiszen csak egy jó kis beszélgetés alakult ki a legírozás kapcsán. Én a tojássárgát pl. nem tudom elképzelni a frankfurti levesben, de ha neked úgy jó, akkor jó étvágyat hozzá.

élhetetlen 2020.01.27. 22:44:25

@látjátok feleim szümtükkel: Egy Tolna megyei falu, amiről te írsz, az már felnőtt koromban volt, hogy csak a szomszéd utcából, rendelésre. Mikor a nagyapám meghalt, apu nem tudott fejni, (nem is akart kísérletezni vele), anyu keze meg nem bírta, elment a házi tej tehenestől. Az már vicc, hogyha mentem haza hétvégére, az öcsém rendelt öt liter tejet, és kérdezték, hogy mit csinálunk ennyivel. Az öcsém mondta, megisszuk. Most is el tudok tüntetni négy nap alatt három liter tejet, Tolle, 2,8%, ESL, vagy a Spar ugyanez, azt is a Tolle gyártja. Vicc, jött egy barátnőm, kérdezte, vegyen-e valamit útközben. Mondom tejet, mert valami koszlott vén macska állandóan megissza. Kicsit benne akadt a szó, de aztán mondtam, hogy az a koszlott vén macska én vagyok.

élhetetlen 2020.01.27. 22:49:48

@Andrass9: Örülök, hogy megúsztuk a vitát, és bocs, hogy bekavartam a krumplilevesbe. Akkor béke?

élhetetlen 2020.01.27. 23:59:01

@látjátok feleim szümtükkel: A marhahús. Én azért nem szeretem, mert nekem a legpuhábbra főzött marhaszelet is csak puhára főzött csizmatalp. Hosszú lesz, írtam már, ha ide, akkor bocs. Héviz, a part fölött vagy 6 vendéglő. Jó szimattal választok, tökéletes kiszolgálás, a barátnőm cigány marhát kért, én valami sertést. A cigány marha körete krokett , barna mártás, kakastaréj szalonna, narancsszeletek, és áfonya lekvár. Ennek bedőltem, ezt rendeltem másnap, vajpuha hússzeletek, de egy órakor ettem meg, és este hatkor még ott volt gombócként a gyomromban. A tulaj minden nap elmondta, hogy nála mindet lehet, kihozza a fél palacsintát is… Harmadik nap megkérdeztem, hogy tényleg mindent lehet, igen. Akkor kérek egy cigány marhát marha nélkül. Bocs, beszél a séffel. Megkaptam, ráadásul levonták a marha árát, és dupla kakastaréjt kaptam. Azért megkérdeztem, mit szólt a séf, amire az volt a válasz, hogy azt inkább nem mondja meg. Borjúpaprikást főzök, a rántott borjúlábbal is elbabrálok, ha hozzájutok, mert az cubák.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.28. 09:47:16

@élhetetlen: Há persze hogy persze! Nem vagyok egy haragtartó típus - pláne, ha nem is haragszom :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.28. 12:16:41

@élhetetlen:

Ez valami hérje emésztési gondod lehet, ahhoz meg van segítség. Én nem szeretem a marhahúst, mert nagyon kevés helyen tudják jól elkészíteni. Nagyon régen én is főztem, jó is volt, de ma már nem megy annyira kiválón, ezért nem is csinálok marhát.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.28. 12:19:13

@látjátok feleim szümtükkel:

A fene enné meg a kalviatúrámat, ha nem nyomom elég erősen, kimarad egy-két betű. Most a fehérje szó sikerült felére.:D

kobold63 2020.01.28. 13:04:54

@látjátok feleim szümtükkel:
@élhetetlen:
Nem az én megállapításom, olvastam gastro cikkekben, hogy a Magyarországon termesztett marhaállomány nem alkalmas steak készítésére. Ne is próbálják akkor. Remek leveseket, pörköltet, dinsztelt lehet főzni. Szüleimnél a vasárnapi ebéd legtöbbször húsleves volt, főtt hús valami mártással. Sohasem untuk meg. A vadast is marhából készítette édesanyám, jól megspékelve, sütőben sütve-párolva zöldség ágyon.
Úgy rémlik, hogy a hatvanas évek körül a marhahús sokkal olcsóbb volt, mint a sertés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.28. 15:06:53

@kobold63: Valamikor régen így volt. Azóta Angus és Wagyu marhát is tenyésztenek Mo-on, ezenkívül sok a Magyar Tarka is, amiből húsmarhát vágnak. Régen csak a kivénhedt, már nem jól tejelő - fóleg Holsten Fríz - marhát vágták le, ami egy száraz és vén hús volt.
Nagyon sok ehető marha steaket sütök idehaza és nem import marhából ...

élhetetlen 2020.01.28. 17:44:25

@látjátok feleim szümtükkel: Nem hiszem, hogy fehérje emésztési gond, mert csirkét, kacsát, halat, bárányt, sertést, még borjút is eszem, tejterméket is sokat, nincs gond. Azt hiszem, a marhahús csak túl “masszív” nekem. A pacal már jöhet. (egyébként a hérjét is értettem ).

Kumari aki Nilüfer 2020.01.28. 18:53:09

@Andrass9: A menzán ettük a párolt marhát krumplipürével és almaszósszal..gyenge marhát..olyan végengyelgültet:) Más régesrég saját konyhám volt, mikor először mertem marhát főzni, azóta gyakran, de csak olyat, amit sokáig kell sütni-főzni, steak-et soha. Nem is szeretem..nem eszem félig sült dolgokat, nem ízlik. Johanna lányom, és az unoka, viszont szereti, hát, egészségükre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.28. 20:36:47

@Kumari aki Nilüfer: Nem kell azt félig sütni! A fogástól függ, mennyire sütöd át :)
Én azért most is inkább véresen eszem - nekem az az íz jobban tetszik...

Kumari aki Nilüfer 2020.01.29. 07:24:39

@Andrass9: Á, teljesen átsütve sült marhaszelet, nem steak:DDD
Karácsonyra báránybordát hozott Johi, 3-3 perc oldalanként vajban. Nekem az is nyers...szerencsére volt rá ember, de nekem nem jött be..az íze remek, de látom, hogy nem sült meg tisztességesen....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.29. 09:38:53

@Kumari aki Nilüfer: Ááááá!!! Megvan a megoldás! Be kell kötni a szemed az asztalnál :)))))

kobold63 2020.01.29. 10:30:54

@Kumari aki Nilüfer: Próbálkozz a vékony, 2-3 mm vastag, u.n. szenvics steak-kel, akár ki is lehet klopfolni, liszttel meghinteni és hirtelen kisütni kevés olaj és vaj keverékén. Ne legyen már rózsaszínű, de abban a pillanatban kapd ki a serpenyőből. Még omlós, szaftos, de ha tovább sütöd, magkeményedik. Rostélyosból a legjobb, de ha szerencséd van, felsálból is sikerül. A hús legyen száraz, mikor a serpenyőbe teszed, esetleg itasd le papírszalvétával.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.29. 19:17:43

@Andrass9: Meglehet:DDD

@kobold63: Kipróbálom..mondjuk, a cigánypecsenyét valahogy így szoktam, de azért a rózsaszínnél tovább:)
süti beállítások módosítása