Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (276) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (407) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (20) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (81) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (110) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (275) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (60) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy ízes gombaleves

2020.01.22. 07:00 Andrass9

Feleségem nem eszik gombát, de néha hoz nekem, ha szépet lát. Most is beleütközött egy kis doboz apró csiperkébe, amit haza is hozott.

35.jpg

Nézegettem a netet, hogy milyen leves legyen belőle, mert az már biztos volt, hogy ebből levest főzök. Változatos a felhozatal, de legalább ötleteket gyűjtöttem. A legtöbb esetben tejfeles habarás vagy sima rántás került bele - ezeket most nem preferáltam, így született ez a mostani recept.

Szokás szerint begyűjtöttem a hozzávalókat.

  • 25 dkg kisméretű csiperke
  • 5 dkg szárított fafülgomba
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 kis csomó petrezselyemlevél
  • 1 ek saját biovegeta (szárított zöldségek)
  • 3 szem szegfüszeg
  • 4 szem feketebors
  • 1/8 mokkáskanál (mk) köménymag
  • 1 mk tárkony
  • 1 mk lestyán
  • 1 mk pirospaprika
  • sok tekerés őrölt bors
  • só izlés szerint
  •  A galuskához:
  • 1 tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 ek búzadara
  • 1 csipet só
  • 4 tekerés bors

Ahogy az lenni szokott az új recepteknél, egy-két dolog lemarad a képről. Ezek menet közben kerülnek az ételbe, mint most a fafülgomba és a gríz.

10.jpg

A lilahagymát kis kockákra vágtam, a sárgarépát pedig félkarikákra. A forró olajban dinszteltem először a hagymát, majd ment utána a sárgarépa is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A gombát negyedeltem, sóztam és borsoztam és a lábasba tettem, amikor a sárgarépa már kicsit megpuhult. Jól elkevertem, hogy picit lepiruljon, majd stauboltam kis liszttel - csak, hogy legyen teste is a lének.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Közben kikevertem a tésztát. Sóztam és borsoztam a tojást, egy kanálnyi vízzel higítottam, majd tettem hozzá grízt is, mert imádom a grízes galuskákat. Eldolgoztam és hagytam, hogy a gríz megszívja magát.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A gombákhoz kevertem a pici paprikát, hogy színt is adjak a levesnek, amikor megláttam a fafülgombás zacskót. Összetörtem kisebb darabokra és ezt is gyorsan beledobtam az edénybe. Felöntöttem egy liternyi forró vízzel, és lassú tűzön addig főztem, míg a fafülgomba is rehidratálódott. Felaprítottam a petrezselymet is, de az még várhat, mert nem akarom elfőzni.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Amikor a gombák megpuhultak, adtam még vagy fél liter vizet a lábasba és elkezdtem beleszaggatni a galuskát késsel a régi nyeles kisdeszkáról. Kicsit nagyra sikeredtek, dehát legalább húsz éve nem szaggattam így tésztát :). A galuskák megfőttek, hozzáadtam hát a petrezselyemlevelet is, és kész a leves.

27.jpg 28.jpg 28.jpg 30.jpg

Persze a tészta kicsit soknak bizonyult, ezért külön kisfazékba szaggattam a másik felét, amit azonnal meg is ettem ...

31.jpg 32.jpg

Tálaltam is izibe

33.jpg

Nem sokáig tartott a tányérnyi levest megenni, és az extra galuskával együtt jól is laktam vele.

34.jpg

A szokatlan fűszerek ilyen kis mennyiségben csodát műveltek! Egyenként senki nem tudná megmondani, hogy benne vannak, de az általános ízhatást remekül kiegyensúlyozta.

32 komment

Címkék: tojás gomba fokhagyma bors tárkony sárgarépa lilahagyma liszt köménymag csiperke olivaolaj búzadara petrezselyem pirospaprika lestyán gríz fafülgomba szegfüszeg biovegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2615419076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MadMary 2020.01.22. 16:09:13

Anyukám csinálta ilyesféleképpen a gombalevest, tárkonnyal... petrezselymes grízgaluska helyett viszont nokedlit szaggatott bele. Vicces, de a most divatos tejszínes gombalevest én jóval később, étteremben ismertem meg. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.22. 16:22:55

@MadMary: A gríz csak az utolsó pillanatban ugrott be. Eredetileg vajasgaluskát akartam beleszaggatni :)
Viszont tejfelhez nem volt kedvem - az valahogy elnyomná az amúgy is enyhe gombaízt. Persze itt a fafülgomba is segített!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.22. 17:25:43

Jó kis leves. Mondjuk, az öt deka fafülgomba szép adag. Grízes galuskát még soha nem főztem, ki kell próbálnom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.22. 17:27:24

@Waka: Valóban kiadós gombaadag volt! Még holnapra is jut egy tányérnyi :)

MadMary 2020.01.22. 19:21:15

A leggazdagabb gombaízt - nem mondok ezzel újat - az erdei gombák hozzák el a számomra, a vargánya, a rókagomba és további csodás társaik. Ha tehetem, szezonban a piacon vásárolom ezeket a kincseket... a termesztett csiperke pedig olyan udvariasan halvány ízű, hogy tényleg kell melléje minimum egy fafül. És ha már gomba, András, neked köszönhetem az ördögszekér felfedezését. :-) Korábban elsétáltam a dobozolt gombák mellett, most már figyelek az ördögszekérre és pár más termesztett, de igen aromás gombára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.22. 20:01:52

@MadMary: Ennek örülök! Én vagy öt éve az USA-ban találkoztam először az ördögszekérrel a környékbeli legnagyobb ázsiai áruházban (egy Metro elbújhat mellette méretre). Azóta figyeltem én is az itthoni boltokat. A madarasban gyakran tudtam venni, míg az le nem sűlyedt...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.22. 21:25:51

@Andrass9: Folyton elmérem az adagot, aztán csak dagad bele a lábosba a fafül.
@MadMary: AKA lakossági csiperke. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.23. 09:26:14

@Waka: Itt nem volt időm méregetni! Csak beleborítottam a zacskót (aztán kiszedegettem, amint dagadni kezdett, hogy felaprítsam, mert nem mind törtem össze. Lehet, hogy nem volt teljes 5 deka - a zacskó ki volt már bontva - de így is szépen feldúsította a levest.@MadMary: volt itthon szárított vargánya is, de azt msot túl erősnek itéltem, hogy belekeverjem. Dolgozzon az a lakossági csiperke :))

MadMary 2020.01.23. 10:18:10

@Waka: @Andrass9: Lakossági csiperke :-D :-D Tökéletes meghatározás! :-D

jegeskaveee. 2020.01.23. 12:30:37

@Andrass9: Az ősszel a Lidliben láttam nem is egyszer, 2500Ft/kg körüli áron ördögszekér gombát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.23. 13:30:37

@jegeskaveee.: Az rendes ár, annyiért én megveszem általában.
Fontos: aki a sashimi tonhalat szeretné, ma megint van a Lidlben (most vettem egy tálcával).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.23. 13:36:38

@Andrass9: Volt lazac is, de lebeszéltem egy csinos lyányt róla a tonhal javára, és hagyta magát :))

élhetetlen 2020.01.24. 00:20:22

@Waka: Bocs, köze nincs a gombához, csak a dagad már nem bele a lábasba, hanem már kifele. A kukorica kása nálunk vasárnapi reggeli volt, mert mindenki otthon van, tejben főzve, és anyu egy óráig kevergette. Ez nem a bolti előkészített, ami ugyanúgy tíz perc alatt megfő, mint a búzadara. Függetlenedtem, vettem a Bosnyákon kukorica darát. Feltettem főni, dagad, kinőtte a lábast. Át nagyobba. Kinőtte, de még kemény, még nagyobba, persze közben tejjel felöntve, hogy legyen mitől dagadni. Aztán már a felesleg kanalanként ment a szemetesbe. Pedig elvileg tudtam kukorica kását főzni.

kobold63 2020.01.24. 06:25:17

@Andrass9: Nocsak, a te korodban:)))

jegeskaveee. 2020.01.24. 09:06:03

@Andrass9: És megvetted előle a lazacot?:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 09:34:58

@kobold63: Irígyled tőlem ??? :) Tudod: vén kecske és a só ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 09:35:53

@jegeskaveee.: Nem nagyon eszem lazacot, így csak egy tonhalat vettem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 09:40:19

@élhetetlen: Kedves történet. Én még nem próbáltam piacon venni darát, csak előrecsomagoltat használok. Lehet, hogy az is előfőzött? Mert nem nagyon dagad nálam (viszont remek a töltött káposzta töltelékébe is).
Viszont (bár nem teljesen analóg) eszembe juttatta gyerekkorom rádiójátékát a 101 palacsintát :) Amikor a gyerekek palacsintát akarnak sütni, és hol túl híg, hol túl sűrű a tészta, míg végűl 101 darab jött ki belőle ...

kobold63 2020.01.24. 10:15:54

@Andrass9: Óvatosan azzal a nyalogatással.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 12:17:06

@kobold63: Igyekszem a 18-as karikát elkerülni :)

MadMary 2020.01.24. 13:17:15

@élhetetlen: Én életem első tejbegrízével jártam így... túl sok gríz, lötty hozzá tej, túl híg gríz, szór hozzá gríz... tán két és fél liternyi mennyiségnél sikerült eltalálnom a megfelelő konzisztenciát. :-)) Arra már nem emlékszem, hogy mennyi ideig ettük a végterméket. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 13:28:17

@MadMary: Ami pedig rossz az egészben: mivel nem méregettük, ezért nincs meg a végére az ideális arány sem. Legközelebb lehet előlről kezdeni :)

élhetetlen 2020.01.24. 15:16:42

@Andrass9: Nem tudom, mi van, nem sok mindent találtam a bolti kukorica dara ekőállításáról. Ha ez igaz, “A kukoricadara szintén egy hiper-finomított szénhidrát”, ez magyarázná a dagadási, és a főzési idő eltérését a bolti és a házi között, (esetleg a szemcseméret számít még).
wellandfit.hu/dieta/2016-08/4-etel-amit-a-dietetikusok-soha-nem-ennenek-meg/ .
Amit tudok, az, hogy a házihoz kiválogattunk tökéletes csöveket, megmostuk, megszárítottuk, kézzel morzsoltuk le, és ledaráltuk. Ez lett szétszitálva lisztre és darára, de ez teljes kiőrlésű volt. Még pár éve is kaptam a tesómtól, de már én is csak a boltit eszem.

vörösbor(de)minőségi 2020.01.24. 15:25:02

@Andrass9: ez érdekes,mert azt gondoltam azaz páran a környezetembe gondoltuk....hogy a madarasnak valami baja van-valami nem olyan,de csak ódzkodtunk és kerültük minden megfogható magyarázat nélkül,de tudat alatt pontosan ez volt benne-amit leirtál.mindehhez 4kilométert kell sétálni mire összeszedem az állandóan megváltoztatott helyekre pakolt cuccokat,igy aztán szépen sértődötten minket elvesztett a madaras.annak ellenére,hogy nyitáskor elsők voltunk rózsával köszöntötték a látogatókat,és egyik esetben mikor hust vásároltam majd hazaérve azt láttam amit nem akartam? de olyan nagyon felbsztam az agyamat,hogy levél ment nekik amiben emlitettem,hogy mellesleg milyen kitartó voltam a kezdetektől vevő vagyok és ők meg cigánykodnak a hussal-eldugva a faggyús részeket és ezt a tálcára rejtve-szóval egy sistergős levél ment.
gyors válasz-elnézést-milyen értékben történt? és adtak egy kódot amit a nevemre elkérhettem a vevőszolgálaton,és vásároljak hust-majd a kódot érvényesitve azonnal megkapom a pénzt.mérges voltam rájuk,ezért gömbölyűfelsált vettem,kb 1 kg val többet-ez volt az én büntetésem feléjük.ügy rendezve.
majd kb 2 héttel később egy email amiben érdeklődnek,mit szólnék ahhoz,ha meghivnának(+1 fő) a cég 25éves dzsemborijára.kicsit gondolkodtam de volt kivel elmenni ő meg akarta-igy ez is megtörtént.kellemes volt,jó hangulat,ezt a franciák nagyon értik,és egyszer csak felhivnak a szinpadra-erről nem volt szó.a kezembe nyomtak egy nagy diszes izét amit amerikában szoktak a lottónyertesnek a kezébe adni a felirattal meg a sok nullával-na ezt a kezembe tolták,a piros szin meg ami jellemző a madarasra-és volt pár nulla-kétségtelenen de nem annyira sok,50ezerrel megleptek.
fotók,puszik,majd vacsora.
ha ezt elmeséltem már-akkor mindenkitől elnézést :)))
na ennyit a kezdődő hanyatlásról..és az amugy korrekt panaszkezelésről.

jegeskaveee. 2020.01.24. 15:59:17

@vörösbor(de)minőségi: Ha volt is valami apró-cseprő ügyem a madarassal, azt mindig korrektül intézték.

Az nem lehet, hogy te voltál az ötvenezredik reklamáló?:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 16:21:36

@vörösbor(de)minőségi: A panaszkezelésükkel most sincs bajom, az korrekt. Csak a bolt csúszott le. Ez persze betudható a nem messze megnyilt négybetűsöknek, meg olvasva, hogy az egyik már 70%-át uralja a kiskereskedelmi piacoknak. Megszűnt a helyi hentesüzem már jónéhány éve és csak Kométa meg Dabashús előre csomagolt termékeit árulják. Régen meséltem, hogy milyen fantasztikus marhahúsokat találtam arrafelé. Ez sincs már... Bezzeg az alkoholos italoknak megtöbbszöröződött az árusítási területe, miközben a zöldséges részleg a felére összement.

MadMary 2020.01.24. 18:02:56

@jegeskaveee.: Pont ez jutott az én eszembe is! :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.24. 21:33:00

@élhetetlen: Én nem tudok olyat. Puliszkát még csak-csak. A történet tanulságos.
@Andrass9: Hajdan a Hahota magazinban volt valami hasonló történet a palacsintával. Csacsóka meg valami nyúl volt a főhős. A végén még a tehenek is palacsintatésztás füvet legeltek
@vörösbor(de)minőségi: Én a Tescoval jártam kicsit hasonlóképpen. Küldtem egy érdeklődő levelet egy termékkel kapcsolatban, két hétre rá postáztak egy 5000 forintos utalványt. A levél sorszáma szerint áprilisban én voltam a nyolcvanhatodik. Ez a legegyszerűbb megoldás, a kuncsaft elfogadja, - miért ne tenné -el van sikálva az ügy, még ha nincs is olyan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.24. 22:18:57

@Waka: Akkor te még nem is éltél, amikor ez a rádióban ment :)

élhetetlen 2020.01.24. 22:31:30

@Waka: Kicsit zavarosak a források. Kezdtem nézni a puliszka recepteket, az első öt kukoricadarából készült. Aztán találtam egyet, ami találkozott az emlékeimmel. www.nosalty.hu/recept/tejes-puliszka-szekely-modra . Ez készül kukorica liszttel. Ritkán csináltuk, mert a nagyböjti tejlevesben jobban szerettük a krumplis gombócot, így a lisztből általában prósza lett. A további kavarások elkerülése végett egy link: cookpad.com/hu/receptek/1927011-kukorica-male . Sőt: www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/m-3C77D/male-1-3CD15/. Annyi a különbség, hogy anyu prószája csak centi magas volt,(vagy annyi sem), az alja ropogósra sült, a tetején a rásütött kristálycukor ropogott, és a szélekért közelharcot vívott a család. Ez készült a lisztből. A darából a kása. Az már megbeszéltük itt, hogy a bolti öt-tíz perc alatt megfő, az igazinak kell egy óra, de ezt úgy szoktam megoldani, hogy porcelán tepsiben a sütőben főzöm, ott nem ég le, elég egyszer megkeverni. Ja, és “olyan” prószát még nem sikerült sütnöm, mindig ez a piskóta állagú málé lesz belőle. Valamit nem tudok, vagy az a régi, fekete tepsi hiányzik.

vörösbor(de)minőségi 2020.01.26. 04:58:37

@jegeskaveee.: :))))) valahol azt érzem nem is volt ennyi nekik anélkül,hogy sztárolnám a céget..

vörösbor(de)minőségi 2020.01.26. 05:15:09

@Waka: kicsit más volt esetemben,de értem amit irtál.nálam az amugy is már megszervezett jubileumi ünnepségbe mint látványelem:)) beillesztettek egy jópofa sejderutyutyút miszerint is ők milyen jó fejek,hogy a vevő ...blablabla és az egyiket! aki törzsvevőjük? no azt még nagy csinnadrattával jutalmazzák is.a reklamációtól függetlenül történt ez,csak a kettőnk kapcsolata volt az apropója és mert az akkori reklámmenedzserük(lehet még ma is) egy cuki nő volt és ezt kiválónak itélte.maga a vacsora és az egésznek a hangulata pedig kiváló volt nem lehetett nem érzékelni a laza könnyed nem megjátszott barátságos légkört,és a csúcsvezetők is lazák voltak.mondjuk sok vállalati bulin nem voltam életemben,de azért itt láthatóan sok pénz volt/van a helyszin a szervezés a belépőnél a névre szóló kitűzőkön és a kiemelt figyelmen át a sok más egyéb,és nem volt különbség a francia csúcsfőnök és az egyszerü menedzser viselkedésében sem,és semmi az itthon elvárt és megszokott autoriter magatartás is hiányzott.valószinű nagyon rosszul írhattam le a történetet,ha az jött le belőle,hogy az 50ezredik reklamáló :))))))) kapott jutalmat.