Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Spagettiszósz eltett paradicsomból

2020.01.19. 07:00 Andrass9

Feleségem kérte, hogy főzzek neki egy egyszerű spagettiszószt. Valamit, amit spagettire rakhat, és jó íze van.

28.jpg

Jó pár éve készített utoljára, amit be is főztünk Vegás Spagszósz néven (én abban az időszakban Bolognai szószt főztem be nagy mennyiségben), de az kicsit megöregedett, és az íze sem volt olyan világrengető. Ez még boltban vett paradicsomból készült anno.

Azóta sok Arrabbiata szósz lement már a Dunán, meg hát rengeteg paradicsomot termesztettem és főztem be (meg sütöttem is), amik a gyakorlat és a napsütéses órák száma miatt már sokkal ízletesebbek, mint a bolti paradicsomból készültek.

Egyszerű marinara szószt akartam csak készíteni (ez a húsnélküli sugo amerikai neve), és ehhez gyűjtöttem be a hozzávalókat a kamrában:

  • 3,5 dl november végén befőzött paradicsom (ami a nappaliban egy  kisasztalon érett meg!)
  • 2 dl sült Ökörszív paradicsom, ami 1 órát szaunázott a sütőben és 1 kg paradicsomot tartalmaz
  • 80 g Dawtona paradicsompüré (a csilipaprikás üvegcséim forrása)
  • 2 ek Bazsalikom olaj (még 2017-ből, amikor rengeteg bazsalikomom termett)
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 Jalapeño csilipaprika (még nem száraz)
  • 6 nagy girizd fokhagyma (tavaji termésem)
  • 1 ek szárított oregano
  • 1 ek kakukkfü
  • 4 dkg 1 éves érlelésű Kalla sajt
  • 5 tekerés darált só
  • 2 tekerés feketebors
  • 1 tk cukor
  • 4 ek olivaolaj

10.jpg

A hagymaféléket meg a csilit megpucoltam, apróra vágtam. A nagy serpenyőbe kanalaztam az olajat (hogy le tudjam írni a mennyiséget, mert amúgy csak találomra öntöttem volna a serpenyőbe). Ezt felforrósítottam, és beledobtam a felaprított csilipaprikát (egy kis csípősség jó lesz neki, az aroma meg tiszta nyereség!) A fokhagymát vékonyra szeleteltem, és a csili után dobtam, amikor az már átadta az ízét az olajnak. Ezt is pirítgattam, míg kezdett színe lenni (könnyen megkeseredik, ezért vigyáztam vele). Ekkor beletettem az apróra vágott hagymát is, és elkevertem. Volt egy kis időm, ezért gyorsan lereszeltem a sajtot, bár az csak később kell. A hagyma is átvett egy kis színt a jalapenoból.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Beleborítottam a 3,5 dl paradicsomszószt ami kóstolásra picit savanyú volt, de ez nem meglepő, hisz kényszerérett paradicsomról van szó. Egy teáskanálnyi cukrot is szórtam bele ezt kompenzálandó. Hozzáadtam a két decis sült paradicsomot, ami a készítéskor rengeteg friss fűszerrel lett ízesítve. Ezt teflonkanállal összedaraboltam és jól elkevertem. Jött a kisüveg paradicsompüré (szerintem ez a legjobb ízű püré a piacon, még az Arany Fácánt is felülmúlja). Végül, amikor már rotyogott 10 percet, beleborítottam a szárított fűszereket, hogy azok íze is elkeveredjen a paradicsommal.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Főddögélt még 20 percig, ami alatt rendesen be is sűrűsödött. Ekkor hozzáadtam a kis reszelt sajtot. Ez nagyon selymessé teszi a szószt, valamint helyettesíti a sót, és az umami is belekerül természetes formájában (nem kell MSG-vel turbózni). Eközben még a tésztának is volt 9 perce, hogy megfőjön al dente-re.

23.jpg 24.jpg

Ekkor valahogyan elállítottam a fényképezőgépet, és elveszett a közeli fókusza, így másnap este készítettem a tányérfotókat, amikor a második adagot ettük az ételből. Már nem volt sok, így nekem csak két tekerésnyi tészta és arra 2 kanál szósz jutott.

25.jpg

Egy kis hófödte csúcsot azért készítettem frissen reszelt parmezánnal.

26.jpg

Összekeverve nem olyan mutatós, viszont annál finomabb!

27.jpg

Úgy tűnik, holnap ismét kell egy hasonló adagot főznöm, annyira izlett a feleségemnek!

Update!

Tényleg nekiláttam egy újabb adagnak, de most többet főztem, hogy legyen mit üvegben is eltenni. A kényszerérett paradicsomok mellé még egy üveg hámozott Lucullus paradicsomot és 2 további paradicsompürét is adtam. Természetszerűleg növeltem a hagymák és a csilik mennyiségét.

30.jpg

Még éppen belefért a nagy serpenyőbe, ahol 35 percig rotyogott kis lángon. A végén ez is megkapta az előző képről hiányzó reszelt sajtot is:

31.jpg

Egy üveget már el is vittek a gyerekek, de azért így is maradt 1,5 liter szósz.

32.jpg

Az üvegekből kimaradt adagot feleségem friss spagettivel megette és jónak ítélte ...

 

 

74 komment

Címkék: hagyma sajt fokhagyma parmezán bazsalikom bors cukor oregano olivaolaj paradicsompüré sült paradicsom Jalapeno paradicsom szósz kakukkfü jalapeño

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8615392304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.19. 11:55:13

A paradicsom jöhet minden mennyiségben. Jó kis szósz, nem is hiányzik belőle a hús.

MadMary 2020.01.19. 13:23:51

Apró érdekesség a szószhoz: az "alla marinara" tengerészlány módra készült szószt jelent, a gazdag verzióban a paradicsomszószba mindenféle tenger gyümölcsei is kerültek. Amit most főztél, András, az a nápolyi "szegényember" változat, amikoris megfőzzük a paradicsomszószt, majd hozzáképzeljük a kagylócskákat-rákocskákat - hogy a nápolyi komédia nagymesterét, Edoardo de Filippót idézzem, "spaghetti alle vongole fujiu'te", spagetti az időközben "kereket oldott" kagylócskákkal. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 13:52:38

@MadMary: Aranyos adalék, köszönöm :) Mi szeretjük ezt a szegényember szószt (mondjuk én enném kagylókkal, rákokkal, stb. is), különösen, ha a kertben termett paradicsomból van!

MadMary 2020.01.19. 13:59:22

@Andrass9: A kertben termett, zamatos-édes, feldolgozás előtt tíz perccel leszedett paradicsomnak tényleg nincs párja, én is főztem a nyáron szószt a saját termésünkből, szintén saját nevelésű bazsalikommal... mmmmmm. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 14:03:58

@MadMary: Most, hogy végre megtanultam a hámozott paradicsom konzerv készítését (már második éve teszek el belőle), már azt sem kell boltban vennem (bár az, meg a passata elég ehető boltiban is). A veteményes pedig ontja hozzáfűszereket. A fokhagyma is saját termés, ezért lesz olyan finom a Sült Paradicsomom, hisz az a frissen leszedett fűszernövényeken sül meg és zsugorodik vagy ötödére. Már csak egy olajfa kellene :)))

MadMary 2020.01.19. 15:03:09

@Andrass9: Bibíííí, nekem van olajfám... de alig 6-8 éves, még várhatok egy ideig, amíg saját préselésű olivaolajam is lesz. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 15:22:37

@MadMary: Fúúúújj!!!! Irigyellek érte, bár én nem érném már meg...

MadMary 2020.01.19. 15:53:49

@Andrass9: Hát tudod, lehet hogy én sem... :-( De a fa szép zöld, most bent telel, mert a gyökerei megfagynának a (hatalmas) cserépben, karácsony tiszteletére körbetekertem egy fényfüzérrel, már megszolgálta az eltartását, mert szépséges és szemvidító. A saját olivaolaj pedig... mihelyt leszüretelem az első termést, értesítelek! :-D

MadMary 2020.01.19. 17:39:40

@Andrass9: Cross your fingers and your toes... és én is mindent megteszek a sikerért! :-D

kobold63 2020.01.19. 19:44:03

@MadMary: Elismerve absolut hozzáértésedet, ismeretedet olasz ételekkel kapcsolatban, had említsem meg András mellett azt a tényt, hogy itt, a pocsolya ezen oldalán, az angolnyelvű területek összességén a "marinara sauce"-nak mindenütt, vendéglőkben, receptekben bizony ezt az egyszerű paradicsom szószt nevezik.
Sohasem értettem miért.:)))

MadMary 2020.01.19. 19:47:36

@kobold63: Hát ezért... mert vélhetőleg a sok-sok délolasz kivándorlónak annak idején, amikor megpróbálták megvetni a lábukat az új kontinensen, csak paradicsomra tellett, de seafoodra aligha.. :-/ :-D

MadMary 2020.01.19. 19:52:39

@kobold63: Ismeretlenül is kalapot emelek a rengeteg "név nélküli" délolasz kivándorló előtt, akik vállalták az ismeretlent, átvágtak az óceánon, és új otthont teremtettek Amerikában... és vitték magukkal a Nonna receptjeit, a spagettit, a paradicsomszószt, valamint a soha el nem múló nosztalgiát "Napoli Bellissima" és "Bell'Italia" iránt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.19. 20:09:43

@Andrass9:

Obiban néha lehet kapni virágzó olajfát. Nem túl olcsó, de elég vastag törzses. Én fiatalt ( kicsit ) vettem, de már két éve virágzik. Tavaly volt rajta apróbb csersznye méretű bogyó is, de még lerúgta. Most meg lenne rajta virág, de a fény hiányát megszenvedi és elszárdt a fürtöcske.

kobold63 2020.01.19. 21:00:46

@MadMary: Európában, természetesen, autentikusan vették át a különböző nemzetek ételeit. Anno időtlen időben, még ifjú, 50/70 dolláros túristaként Londonban betévedve egy kis olasz étterembe, minimális angol és semmi olasz nyelvtudással, a latin etymologia után a "marinara" ragadott meg. Még most is emlékszem a fokhagymás paradicsomos közegben lévő sok kis kagyló ízére. Azóta sem sikerült ezt itt megtalálni.

MadMary 2020.01.19. 21:35:29

@kobold63: Ó, azok a hősi idők, amikor pár fillérrel és egy kicsi hátizsákkal próbáltuk meg bejárni Európa jobbik részét, a csodálatos múzeumokat, a fontos városokat... és azok az ízek, egyszerű ételek, amiket épphogy ki tudtunk gazdálkodni a "dollárkeret"-ből. Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nosztalgikus mosollyal révedezzek-e az ilyen emlékek fölött...

kobold63 2020.01.19. 21:40:15

@MadMary: .....és ifjúságunk fölött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 21:55:34

@látjátok feleim szümtükkel: Hááát ... Nem hiszem, hogy otthon a lakásban olajat fogsz ütni belőle. Bocsi. Pedig elég zöld ujjad van, sokmindent kinevelsz odahaza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 21:57:49

@kobold63: Naná, hogy nem! A kinti marinara az az a szósz, amit ebben a posztban olvasol. Tengeri herkentyű sehol! :(

kobold63 2020.01.19. 22:04:51

@Andrass9: Nem olvastad el az én hozzászólásomat a saját blogodon. @MadMary: 19:44:03

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 22:06:37

@MadMary: Én a szerencsésebb oldalán nevelkedtem a cucilizmusnak, ezért sokat utaztam anyámmal (ők meg még többet apámmal) Európában. Mivel anyám műfordító volt, rengeteg író hivta meg látogatásra. Sokszor együtt mentünk, így jártam be Németországot, Skandináviát és Olaszországot. Anyám gyakori olasz utjain megtanult kicsit főzni, amiből nekem is átadott sokat (pl. Sauce Bolognese ), amit Nápolyban tanult Donatella Sergionitól (nem stimmel a név, ezt már elfelejtettem. Egy híres olasz karmester felesége volt) a hőségben a sparhelt mellett állva. Ezt a receptet máig is gyakorlom, ha időm és az alapanyagok engedik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 22:10:35

@kobold63: Valóban félreértettem a kommentedet, ezért elnézést kérek! Az előzőre kellett volna koncentrálnom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.19. 22:28:57

@Andrass9: Basszus! Sergio Failoni a karmester!!!! Hogy tudtam elfelejteni, nem is értem! Akitől meg anyám tanult, az a lánya volt, nem a felesége, hisz akkor már nem is élt a mester. Nagyon rég volt ...

MadMary 2020.01.19. 22:33:05

@Andrass9: A híres olasz karmester Sergio Failoni lányáról, Donatelláról lehet szó, aki aztán népnemzethy hősünk, Oszter Sándor felesége lett. :-((
hu.wikipedia.org/wiki/Failoni_Donatella
Szakmájából kifolyólag az én apámnak is lett volna lehetősége Nyugatra utazni a cucilizmusban, csak ő úgy volt vele, hogy kódisnak-komenyistának sehol ne nézzék, a pár fillért érő dolláros ellátmánnyal senki ne nézze lábtörlőnek, így sorozatosan utasította vissza a svájci-nyugatnémet meghívásokat.
Ugyanazon történelmi időszak különböző vetületei, érdekes-szomorú-kesernyés emlékek... régen voltak, tán igazak se voltak. :-/

MadMary 2020.01.19. 22:34:03

@Andrass9: Bizony, nagyon régen volt.... :-/ :-)

kobold63 2020.01.20. 01:26:07

@MadMary:
@Andrass9:
Szerencsések vagyunk akik meg időben megláthattuk azt az mostanra eltünőben lévő Európát.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.20. 10:09:24

Mit meséltek itt össze, meg vissza? Hiszen tegnap volt minden.:D

MadMary 2020.01.20. 16:50:33

@kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: Elképesztő sebességgel változik a világ, tényleg tegnapról mára, amikor én voltam kicsi, a 80 feletti dédi mesélt olyan tónusban a gyerekkoráról, mint én a 30 évvel ezelőtti dolgokról ("Tééényleg nem volt még internet, mikor kislány voltál??")... lábjegyzet: nemrég múltam fél évszázados, de már tíz éve úgy hallgatták a gyerekek a saját gyerekkori élményeimet, mintha legalább 100 év választana el minket egymástól. :-/

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.20. 18:00:43

@Andrass9:

Persze. Csak arra nem, hogy ezt mire írtad.;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.20. 18:05:10

@MadMary:

Annyi is választ el. Nem időben, hanem térben. Vagy fordítva? Ki tudja.

Egyébként meg tényeg minden tagnap volt, csak a tegnap néha tegnapelőtt.

jegeskaveee. 2020.01.20. 21:36:10

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: - Honnan is vagyunk ismerősök egymásnak? :))) (viccvót).

jegeskaveee. 2020.01.20. 21:44:44

@MadMary: Nekem a saját fiam, a húgom lányai rémültek halálra, és néztek rám lencsiszemekkel, hogy nekem még "buta"telefonom van. Egyszerűen nem értik, hogy lehet élni manapság okostelefon nélkül. Amikor mondtam nekik, hogy itthon vagyok, sokat ülök a gép előtt, ráadásul olyan előfizetésem van, hogy ingyen hívhatok belföldön mindenkit, akit akarok, minek nekem okosteló? Feltöltőkártyás a mobilom, majdnem egy évig kitart 5000 Ft-os feltöltéssel, 11 éves készülék, és gond nélkül működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.20. 22:22:11

@jegeskaveee.: Én is most cseréltem le a Panasonic GD55-ös telefonomat egy "okos telefonra". Hát ... nem vagyok igazán boldog, bár ez kibír 2 napot is töltés nélkül (a régit hetente egyszer kellett tölteni).
Keress rá a GD55-re! Ez a világ egyik legkisebb telója, és még SMS-t is tudtam rajta írni és fogadni, nem beszélve arról, hogy telefon volt :)))) 2002 óta használom!

MadMary 2020.01.20. 22:41:39

@jegeskaveee.: Én is hosszú-hosszú ellenállás után, munkahelyi ultimátumot és baráti fenyegetődzéseket követően vettem okostelefont augusztusban... áttettem bele a feltöltős dominót, wifire akkor kapcsolódom, ha éppen van ott, ahol vagyok... az egyedüli funkció, amit sokat és örömmel használok, az a fényképezőgép. De legalább a főnököm meg a baráti kar elégedett, hogy "sokkal elérhetőbbé váltam", mint a régi ősnokián. :-D :-D

MadMary 2020.01.20. 22:43:15

@Andrass9: Kíváncsivá tettél, elkezdtem guglizni.. te, ez a jószág úgy néz ki, mint egy szentjánosbogár! :-D

kobold63 2020.01.21. 00:22:58

@MadMary:
@Andrass9: Akkor én milyen ősbölény vagyok? Van okostelefonom(ajándék), nincsen benne kártya, csak fényképezésre és wifi-n mindenre használom, csak telefonálásra nem.
Van mobiltelefon, egyszerű, csak vásárláskor használja F., különösen a húsospultnál.
Vezetékes telefon a házban, nem hordozható, ugyanis ez áramkimaradáskor is működik.
Vezetékes, hordozható, üzenetrögzitővel a házban.
SMS-t nem küldök.

jegeskaveee. 2020.01.21. 08:22:40

@Andrass9: Az enyém LG nemtudommi. 2008-ban vettem kb 8000 Ft-ért. Egy feltöltéssel minimum egy hetet bír ki, és tényleg majd' egy évig kitart az 5000 Ft-os feltöltőkártya. Az okostelefon havi előfizetése ha jól tudom min.2000 Ft, és ebbe az egyebek még nincsenek benne. A telefon ára meg alsó hangon 60e, ha jól gondolom. Ennyit nekem nem ér, és még ajándékba se kell.

jegeskaveee. 2020.01.21. 08:26:22

@MadMary: Az LG-n nincs fényképezőgép. Ha fotózni akarok, arra van egy kis mezei KODAK-om, és viszem azt. Ha a cég meg el szeretne érni, akkor adhatna céges telefont. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.21. 10:11:37

@jegeskaveee.: Okostelefonhoz sem kell előfizetés, nekem sincs. Remekül megy feltöltőkártyával is. Persze engem is a gyerekeim piszkáltak, hogy vegyek már okostelefont, mert akkor tudunk applikációkon keresztül akár videotelefonálni is. Azért hiányzik a pici telefon - sokkal egyszerűbb volt cipelni, nem kellett semmi extra alkalmazás. SMS pont elég arra, aminek hívják :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.21. 14:03:11

Harangoztatok, mert csudát láttam. Vettem egy kis dobozos zöldborsó konzervet, és nem volt rajta lé. Színig finom, apró szemű borsóval volt tele. Lett is belőle nagyon csucsu leves. Másodiknak meg csudás túrógaluska pirított morzsával. Sajnos a paradicsomos spagettit nem "szeretem", csak szeretném, ezért mást kellett kitalálni, pedig a szárított, és sült paradocsomból készült szósznál nincs jobb.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.21. 14:04:25

Telefonügyileg szerintem jobb, ha a tulajdonosa az okos, nem a telefon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.21. 14:06:09

@látjátok feleim szümtükkel: Nagy igazság! Okos telefon csak okos embernek hasznos :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.21. 14:07:35

@látjátok feleim szümtükkel: Ezek a gőzzel eltett zöldségek nagyon finomak!
A túrógaluska hogy készül? Mint a strapacska?

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.21. 18:22:19

@Andrass9:

250 g krémtúró, 3 kanál gríz, egy csapott kanál liszt, só, 2 tojás.
A túrót, tojás sárgát összekeverem a felvert tojásfehérjével, csipet sóval, és ebbe szórom a grízt és a lisztet. Ha nincs elég tartása, híg, akkor még egy kevés liszt mehet hozzá. Közben forralom a vizet, majd amikor már van a masszának húzása, kanállal galuskát szaggatok a forrásban lévő vízbe, és szépen lassan megfőzőm. Százrazon pirítok zsemlemorzsát, ha szép színe van, kevéske zsiradékot rakok rá ( most kevés olivaolaj ), és jól összekeverem, hogy szórható állaga legyen. A megfőtt galuskákat szűrőkanállal adagokban tálba szedem, közben megszórom a morzsával, a végén jól összerázom. Most kristálycukorral ettem. De mivel nincs benne cukor, lehet sajtot is rá reszelni, ráolvasztani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.21. 18:28:13

@Andrass9: Ami recepteket ebben a témában találtam, leginkább a túrógombócra hajaznak, de juhtúróval pont a sztrapacskát kaptam. Jó lehet sósan, szalonnával és lilahagymával :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.21. 18:29:32

@látjátok feleim szümtükkel: Vagyis tényleg a túrógombóc receptje :) Köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.21. 18:31:59

Lereszeltem egy fej káposztát és karamellizált cukron zsírral megpároltam középbarnára. Kb. 1/2 kg fodros kockatésztára elegendő lett, de csak feleannyit főztem. A többi megy a fagyasztóba legközelebbre. Van előnye a teraszon tanyázó indukciós rezsónak: nincs káposztaszag a lakásban :)))

MadMary 2020.01.21. 19:35:45

@Andrass9: ÓÓóóó kápikápikápi, érzem az illatát, érzem az ízét, ide nekem úgy ahogy van, édes-sós-borsos káposztás cvekedli, kéééremmmm.... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.21. 20:33:08

@MadMary: Küldöm, nyisd az ablakot :) Nekem is a kedvencem, és már nagyon kívántam - ezért készítettem.

MadMary 2020.01.21. 21:42:46

@Andrass9: MZxX, jelkezz, jelkezz! Kápnemitt, kápnemitt! Retry, retry! :-D

MadMary 2020.01.21. 22:25:36

@Andrass9: "Mért nem mentem inkább a Hufnágel Pistihez???" :-D

vörösbor(de)minőségi 2020.01.22. 00:08:09

@Andrass9: és milyen nagyszerü dolog az a régi régi nyárikonyha,természetesen a házban is volt konyha.egyre több helyen látom,hogy egy fedett majdnem teljes értékű konyhát kint a teraszon vagy direkt konyhának -építenek.
szuper jó dolog,nyáron azért mert nem lesz dögmeleg a főzéstől sütéstől a szagokról nem is szólva,télen meg ...nem tudom de tán akkor is jó egy hosszabb valamit kint elpöfögtetni.
a spagettivel kapcsolatban:"..összekeverve nem olyan mutatós..."
DE!

olaszországban ez annyira alap,hogy valószínű ami nem összeforgatva a szósszal-az tán nem is étel:))

hidd el-nagyon mutatós.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.22. 09:41:24

@MadMary: Ezen már késő rágódni, de majd a kedves szomszéd ... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.22. 09:49:28

@vörösbor(de)minőségi: Pedig nem is piros tányérba tettem ... :) Köszönöm!
A nyári konyha gyerekkorom óta kisér(t). Dömösön volt egy óriási (télen csak egy pirinyó lyuk, de akkortájy télen nem jártunk le) nyári konyha. Két oldalról nyitott, volt egy kerti csap is víznek. Azután apámék felújították a házat és beépítették a nyárikonyhát is. Akkor lett fürdőszoba meg WC és egy étkezőkonyha belőle. Ezzel egyszerre téliesítették is, attól kezdve lejártunk télen is. Volt, hogy Szegedről feljöttünk vizsgaidőszakra tanulni jónéhányan. Vodka almalével segítette a hangulatot és bridzset játszottunk. Mindannyian jól vizsgáztunk, vagyis nem ártott.

vörösbor(de)minőségi 2020.01.22. 22:23:06

@Andrass9: jót nevettem a piros tányéron.egy baj van ezzel a kocsmával:tilos! késő este benyitni.kéne valami nyitvatartás,mert a spagettis eset az konkrétan úgy történt,hogy éjfél előtt kicsivel nyitottam be és olvasom,nézem....majd komoly harc volt,hogy ne menjek ki a konyhába...hiszen mig a tészta 8perc alatt kész addig egy szósz is előáll,pláne ha van ilyenolyan sugo itthon.azt csak kicsit kell felturbózni-szóval valami rendezettebb látogatást kell bevezetnem-mert ez igy nem állapot.mindennek ellent tudok állni csak a kisértésnek nem.
a nyárikonyha pedig a csoda!

vörösbor(de)minőségi 2020.01.22. 22:45:18

@MadMary: eszembe juttatta a kevés valuta/utazás/ történeted az én skandináv túrámat.irgalmatlanul kevés pénzből egy hónapot sikerült akkor is ha volt dugimárka-amit már szinte senki nem is képes felfogni-minek,mi is az,meg úgy egyáltalán :) ennek következtében nagyon beosztottuk a pénzt,mert vagy előbb jövünk haza vagy okosan csináljuk.no a kőrösi különleges húskrém az egy majdnem pörköltes ízesitésű valami volt pirosas szinű és szivesen ettük itthon.na de nem olyan tempóban mint mondjuk a svédeknél,ahol reggel megvettük a zsemlét az itthonról vittet rákentük ,bele mondjuk paprikát(vékonyan és keveset) oszt ez volt a napi kaja.este néha zacskósleves a szálláson.néha egy üveg vörösbor kettéosztva.néha.dili volt,jó móka volt,fiatalság volt,minden volt millió élménnyel.de! hazaérve soha többet nem tudtam ránézni se erre a konzervre annak ellenére,hogy tényleg kimondottan érdekes volt mert kicsit szaftosabb, kicsit nem májas ízű, enyhén hajazott egy otthon elkészitett pörkölt alapú pástétomhoz. olyan sok volt az a 30napos kőrösi különleges húskrémtúra,hogy én sem gondoltam volna-mennyire odacsap ez a- ....ööö nevezzük monodiétának- táplálkozás aminek nem a sz@rrágás volt az oka,hanem a svéd árak.mikor beszélgettünk ottani fiatalokkal-nem hitték el,mennyi pénzt kaptunk mi egész hónapra.nem volt vita.nem hitték el.kedvesen nevettek.és milyen érdekes:se navi se google maps hanem nagy kihajtható térkép.meg az a krva körösi különleges húskrém amit az utolsó héten már szinte nem voltunk képesek kinyitni se nem ám megenni.de jó volt-minden szempontból.ezt az egyet kivéve...:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.23. 09:21:33

@Andrass9: Még volt nyárikonyha, amikor megvettem az első autómat, egy használt Fiat600-ast, hogy ezzel járjuk körbe NyEurópát a barátnőmmel. Az indulás előtti nap sikerült a motorját elindítani. Eljutottunk Dömösig, ameddig megivott 4 liter hűtővizet és 1 liter motorolajat. VIssza busszal Pestre vizpumpa és főtengelytömítésekért, amit még aznap be is szereltem. Akkoriban lehetett Autoklub csekket váltani, ha valami gond van - én vettem :) Münchenben a motor szó szeritn felrobbant. A csekkel vettem egy használt motort a bontóban, az utcán motort cseréltem a rendőrök és az emberek csodálkozására. Az csak 2 nap volt, majd körbejártuk Európát. Még a Dolomitok tetejére is felvitt az autó. Szóval jól éreztük magunkat. Hazaértünk és kivittem az autót a nyárikonyhába, ahol az oldalára fordítottam, mert gyanús volt.
Az egész első futóművet egy csavar tartotta már csak. A talplemez, mint a kettes metró talplemezei, a küszöbök szétrohadva, stb. A helybéli kovácsmester kölcsönadta hétvégenkén az acetilénfejlesztő nagyharangját, meg az oxigénpalackot. 5 hónapig dolgoztam rajta. Kitanultam a karosszérialakatos szakma minden csínját és bínját. Még a lámpatesteket is lecseréltem trabantra, mert azt lehetett kapni. Szóval lett egy felújított autóm és megtanultam gázzal hegeszteni. Utána az öcsémnek ajándékoztam, aki még vagy 5 évet járt vele. Én csak azt láttam álmaimban, hogy a nyárikonyhában az oldalán fekszik az autó, én meg dolgozom rajta...
Azután beépült.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.23. 09:28:33

@vörösbor(de)minőségi:

Te Nietzsche szoksz olvasni? Mondjuk nem ártana a mai fiataloknak sem. Kőrösi húskrémmel ízesítve.

vörösbor(de)minőségi 2020.01.23. 12:15:49

@látjátok feleim szümtükkel: nem szokok.
de hát ez van,legfeljebb nem állsz szóba velem többet.....

:))))

vörösbor(de)minőségi 2020.01.23. 12:21:51

@Andrass9: tisztelt uram,B10 be került ezzel a történettel,csak nem tudom ha a későbbiekben még megvillan valami és az hasonlóan kellemes lesz-akkor hogyan tovább...:))
vagy esetleg alakítok egy B10 szpesölt....-megoldom.

jegeskaveee. 2020.01.23. 12:23:16

@MadMary: Istenbizony azt olvastam a "Retry, retry!" helyett, hogy " Rotty, rotty"...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.23. 13:32:13

@vörösbor(de)minőségi: :))) C10 se rossz - olyat még nem láttam, csak C9-et. Valamiért a Casco nem ad 10-es besorolást akkor se, ha elütöd az O1G-t.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.23. 13:33:00

@jegeskaveee.: Szeretem az ilyen félreolvasásokat. Velem is nagyon gyakran előfordul, de igyekszem nem elhinni - és akkor járok jól!

MadMary 2020.01.24. 17:57:14

@jegeskaveee.: Hát ha babfőzelék lett volna az ebéd, tényleg igazad lehetett vón.. :-)