Számomra a sütõben apróra összesütött paradicsom képviseli a nyári napsütést a setét téli napokon (persze nyáron is szeretem, de akkor van friss).
Idén se ússzátok meg az ismertetõt, hogy készítsük el ezt a csodás ételt.
Rengeteg módja van a fogyasztásának: kezdve a kanállal való arcba tolástól egy villámgyors Pasta Arrabbiata elkészítéséig. Most csak az alap készítését mutatom be.
Ez a fajta befõzés nagyon sok zöldfûszert igényel - legalábbis az én receptem szerint. Amikorra összejön kb. 15 kiló paradicsom a kertbõl, akkor megyek, és lekaszálom a fûszereket hozzá:
- 14 kg érett paradicsom Ökörszív vagy SanMarzano (ezek lé nélküli fajták)
- 5-7 dl olivaolaj (megkövezhettek, de a Bertolli teljesen jó a célnak)
- 1 kazal oregano (kb 35 dkg)
- 1 nagy csokor rozmaring
- 1 maréknyi friss kakukkfü
- 8-10 bazsalikom csúcs (nem nagyon szereti a fõzést)
- 4-5 fej fokhagyma (szintén saját termés, ezért olyan felemás a mérete)
- 10 dkg durva szemü só (izlés szerint. Ez most Himalája só)
- Nagy és mély tepsik (nekem kettõ is befér, mert két rácsom van)
A kép közepén egy fokhagymaszeletelõ a Microplane-tõl (nem egy durranás - a késem majdnem olyan gyors).
A tepsi alját alaposan megolajozom (belemegy tán 2 dl is). A fokhagymát megpucolom, majd felszeletelem (késsel, vagy a kézi készülékkel - ahogy jön). A tepsi aljára szórok kb 2 fejnek megfelelõ fokhagymaszeletet, a többit félreteszem a másik tepsihez.
A mosogató egyik felébe az öblítõvizet teszem, a másikba a hûtõvizet. Belepakolom a paradicsomot az öblítõbe - amennyi kényelmesen belefér. Felteszek egy nagy fazék vizet forrni, mert kell a hámozáshoz. A tepsi aljára meg sót sórok, majd a megmosott fûszerekkel majdnem teljesen beterítem. Közben egy adagnyi (kb 12 db) paradicsom csúcsát X alakban bevágom egy éles kiskéssel, és megy is a zubogó vízbe. Innen mintegy két perc múlva átteszem a hûtõvízbe. Ekkorra a paradicsom héja szépen fellazult. A paradicsomnak lehúzom a héját egy fazékba, majd ugyanoda kinyomom az esetleges levét és magjait. Az így kinyomott paradicsomokat vagy egy tálba teszem, vagy egyenesen a tepsibe állítom szorosan egymás mellé.
Az egyes paradicsomok közé szoktam némi kakukkfüvet is beszuszakolni. A lényeg, hogy szorosan legyenek.
Az elsõ tepsi megtelt. A tetejét is megsózom, és ha nem elég édes a paradicsom, akkor nagyon kevés cukorral is meghintem. Végül még egy decinyi olivát és körbelocsolok rajta.
Az én sütõmhöz nincs "gombvédõ" lemez, pedig grillezni nem is nagyon lehet anélkül - annyira felforrósodnak a gombok. Csináltam hát még régen egy darab alulemezbõl egy ilyen távtartót, ami nyitva tartja a sütõ ajtaját, de a kiáramló hõt elvezeti a gombok elõl - kvázi előtető.
A második tepsit ugyanúgy töltöttem meg, mint az elsõt. Ide is jutott az ökörszív paradicsomból.
A két tepsit betettem a sütõbe, amit minimumra állítottam (ez nálam elvileg 140C, gyakorlatilag csak az Isten tudja), de az ideális az 80C fok lenne. Azért beleszúrtam egy-egy maghõmérõt a paradicsomokba, biztos ami biztos - az majd jelez, ha 80C fölé megy a hőmérséklet.
A nagyfazékba - ahova a héjakat meg a kifacsart leveket tettem - beleszórtam a maradék zöldfûszereket. Szórtam bele még majorannát (az nem termett a kertben) és egy marék sót. Alaposan összekevertem, majd feltettem fõni. Bõ két óra elég volt neki, hogy minden megpuhuljon.
Egy nagy szûrõn átpasszíroztam a fõzetet, hogy a magok, héjak és a fûszerek kimenjenek belõle.
A tepsik 10 órát szaunáztak. Ekkor meóztam, és késznek itéltem. Nem - nem égett le, csak sötét lett imitt-amott. Két decis befõttesüvegekbe szuszakoltam, amennyi fért, majd valamennyit a megsült fokhagymából is tettem a tetejére. A nagytepsi kész.
Lett belõle 7 üvegnyi, pedig 8 kiló volt ennek a tepsinek az adagja.
A kisebbik tepsi is felkészült.
Betöltöttem az üvegekbe mind. A lepasszírozott paradicsomlevet sûrûre befõztem.
Lett belõle igazi Passata!
A maradékot tovább fõztem, így lett saját paradicsompüré is ...
A második tepsi tartalma kicsit kisebb üvegekbe került. Az üvegcsékbe kanalaztam a tepsiben lévő oliva olajból - az lezárja a levegő elől. Összesen 14 üvegben landolt a 14 kiló paradicsom (nomeg 8 üvegben a passata és a püré).
Termett sok SanMarzano is, azokból 3 kilót megaszaltam gyümölcsaszalóban, mert az a leggyorsabb. Elfért egyetlen 3 decis üvegben az eredmény! Jövõre biztos, hogy használni fogom a nemrég posztolt módszert!
Mivel tovább is termett a sok növény készült még hámozott paradicsom befõtt is vagy 10 üvegnyi - legalább nem kell a boltira pénzt költeni. Ezt már nem dokumentáltam.
Egy kis érdekesség:
5 évvel ezelőtt vettem ilyen virágot Valentin napra a feleségemnek. Meg a rákövetkező években is.
Ez lett belőlük idén: