Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (35) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (21) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (252) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (9) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (21) cukor (124) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (93) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (376) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (11) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (63) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (104) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (279) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (3) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (40) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (76) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (15) kömény (70) köménymag (15) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (138) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (4) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (13) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (98) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (78) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (22) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (48) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (115) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (49) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (134) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (72) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (3) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (3) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (63) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (2) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (140) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (246) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (10) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (34) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (78) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (189) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (199) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (18) vöröshagyma (110) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Egyszerű póréhagyma krémleves

2020.01.13. 07:00 Andrass9

"Vót má" - de egy újszülöttnek minden recept új. És különben is, levesre éheztünk és volt itthon egy méretes póréhagyma.

24.jpg

Sőt! Találtam még egy zöldségalaplevet is, nem kell mindenféle mást belepakolnom :)

A hozzávalókat meg begyűjtöttem a kamrából:

  • 1 nagy póréhagyma (40 dkg)
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 kis vereshagyma
  • 3 girizd fokhagyma (hogy mindenféle hagyma is legyen benne)
  • 1 krumpli (20 dkg)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tejszín
  • 1 literrevaló zöldségalaplékocka (ez a csodahüttőből származik)
  • 1/8 frissen reszelt szerecsendió
  • 1/2 tk őrölt fehérbors
  • 1 csipet kakukkfü
  • 2 dkg sokéves kemény sajt Kalla műhelyből (parmezán is megteszi)
  • 3 ek olivaolaj (nincs a képen)
  • 1 mk csiliolaj        "
  • só izlés szerint

Ahhoz képest milyen kevésnek tűnik a képen oly hosszú a lista ...

10.jpg

A pórét hossszában kettévágtam és alaposan kiöblitettem, ha netán homok lenne benne, az távozzon. A másik két hagymát is megpucoltam, majd mindent kicsire összevágtam. A fokhagymát is! A meghámozott krumplit kis kockákra aprítottam - segíteni fog besüríteni a levest. Ráreszeltem a szerecsendiót, kimértem rá a fehérborsot is. Mindent a felforrósított olivaolajba szórtam. Kapott egy csipetnyi kakukkfüvet is, mert miért ne, és alaposan összekevertem. Megsóztam kicsit és lefedve pároltam saját levében.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Szétválasztottam a tojás sárgáját és fehérjét. Ez utóbbi a hűtőben landolt, jó lesz majd valamihez. A sárgájába őröltem egy kis borsot, az csak nem árt meg. A hagymák már üvegesre párolódtak, ezért beletettem a sürített alaplét és felöntöttem 1,3 liter vízzel. Lefedve felforraltam, majd 20 percre pici lángra állítottam. A tojásba beleöntöttem a deci tejszínt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kis habverővel alaposan összekevertem. A sajtból annyit reszeltem, hogy 6 nagyobb csipetnyi = kb. púpos teáskanálnyi legyen, majd képeztem 6 kis kupacot egy teflonserpenyőben. Ezt közepes lángra tettem, ahol addig bugyorgott a sajt, míg színt kapott. Ezalatt a leves is átfőtt.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A lét botmixerrel krémesítettem, két merőkanálnyival temperáltam a tojásos tejszínt, hogy össze ne kapja a tojást, majd belekevertem. 90C fokig melegítettem, így éppen besűrűsödött, de nem csapódott ki a tojás.

23.jpg

Egy kávéskanálnyi csípős csiliolajjal dekoráltam, és két - immár roppanós - sajtcsipszet adtam levesbetétként.

Most is finom leves, de most sem úsztam meg egy óránál rövidebb munkával.

52 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma sajt tejszín fokhagyma parmezán póréhagyma lilahagyma fehérbors olivaolaj szerecsendió zöldségalaplé kakukkfü csiliolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2515399862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.13. 08:48:06

Ha nagyobb kockára vágjuk a zöldségeket, majd amikor megfőtt turmixoljuk, akkor mi a különbség ahhoz képest, ha apróra metélve főzzük meg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.13. 09:44:44

@látjátok feleim szümtükkel: Elég lényeges különbség van a kettő között: amikor nagyobb darabokban főzöd a zöldséget, akkor annak belseje nem éri el a 100C fokot, mert odáig nem jul el a forrásban lévő víz hőmérséklete, vagy szétrobbanna a gőzfejlődéstől. Ezért fő ronggyá a kuktában - ott kívül is melegebb van, mint 100C :) Emiatt picit más íze lesz a nagydarab zöldségnek, mint az aprónak, ahol a főzővíz majdnem ki-be jár a pici zöldségek rostjai között, ezzel minden sejtet megfőzve. A turmixolás már csak a forráspont alatt lévő zöldségek ízét elegyíti el a főzővízzel, mig az aprókból a teljesen átfőtt anyagból lesz pép.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.13. 09:47:15

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Nem beszélve olyan apróságokról, hogy az apróra vágott zöldséget sokkal rövidebb ideig kell főzni, hogy megpuhuljon - így kevésbé párolog el az íze :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.13. 17:56:19

No mi van? Kiírtotta a kocsmát a leves?;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.13. 18:54:46

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem két dologtól félnek:
1, Nekik is küldök nyers halat
2, Hátha őket is apróra kockázom

:)

Kumari aki Nilüfer 2020.01.13. 19:20:59

Jó kis leves ez:)

Én egy nagy fazék frankfurtit főztem, így most a levesek nem hoznak lázba.(három napja esszük, és még ma is maradt...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.13. 19:26:25

@Kumari aki Nilüfer: Pedig most készülök egy kis kolbászos krumplilevesre :) De nem posztolom legalább 3 napig ...

MadMary 2020.01.13. 19:44:40

Halacka ide jöhet mindenféle formában, a tonhal nigiri után többször végignyaldostam a képernyőt, a póréhagyma pedig szintén nagy kedvenc - vasárnap volt pasta ai porri, de tápláló krémlevesnek, és még annyi minden másnak is jó a pór(é)hagyma. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.13. 19:53:28

@MadMary: Szóval akkor te az apróra kockázástól rémültél meg :)
"pasta ai porri"-t nem ismertem, de legközelebb mindenképpen kipróbálom, tetszik a gondolat!

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.13. 20:26:11

Én valaha a pórét nyersen ettem, zsíroskenyérre karikázva, meg hideg sülthöz, meg salátában, meg párolva, meg tojással sütve, meg töltve és kirántva, de ma valamiért nem birom enni, csak nézni, és nyálat csurgatni.:(

Egyébként nagyon jó ez a leves, ilyen párás, nyálkás időben jó vitaminforrás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.13. 21:13:30

Köszönök szépen!
Jó tartalmas leves, forrón, kis csípőssel, éppen ehhez a zegernyéhez való.
@Andrass9: Ha már nyers hal és kockázás, éppen lehetne ceviche is.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.13. 21:25:03

@Waka:

Felénk szélcsend, és bazi nagy köd van elég jó zúzmarával, de nagyon védett részen nincs. Viszont a kismadarak három óra körül elhúznak aludni. Három után egy darab sem jár enni. Egy okos kis veréb pedig kitalálta, hogy a "nyári" konyha eresze alatt éjszakázik egy gerenda tövében, míg a többiek a fenyőfán bújnak el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.13. 21:52:29

@Waka: Az a csípős olaj nem volt igazán békés ...
A ceviche is fenn van a bakancslistámon :) Most, hogy talán van valami megbízható hal forrás, esetleg megpróbálhatnám azt is (tonhal rulez)!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.13. 22:11:41

@látjátok feleim szümtükkel: Szélcsend, zuzmara itt is töményen!
Verebek nálunk a borostyánban laknak, ami a házra fut fel, ezért meleg is.

vörösbor(de)minőségi 2020.01.14. 00:20:40

@látjátok feleim szümtükkel: ez azért is érdekes,mert akik gyomorilag nem bírják a hagymát-azok kedvelik a pórét,mert minden irritáló belőle hiányzik-ami a hagymában megvan.ha végképp nem megy akkor marad a kissé drága és nehezen beszerezhető tropea hagyma,ez a legkényesebb gyomrot is békén hagyja.amellett pedig nagyon finom.

kobold63 2020.01.14. 03:06:32

Ránkzúdult a TÉL, ami itt szokatlan. Nem a 25 cm hó, az akad időnként, de a -8 C ami már este van és -15 van beigérve a következő 3 napra. A hegyoldalakon lévő oldal utcák még járatlanok.

Minden madáretető feltöltve, extrán tálcákra a hóra apróbb magok is, az itt telelő kolibriknek a fűtött sziruptartó, nekünk jó vörösbor. A besózott húst ki-be rakodjuk, kertből konyhába és vissza.

Átvészeljük.

Kumari aki Nilüfer 2020.01.14. 06:13:14

@kobold63: Fűtött sziruptartó??? azannya..komoly, elismerésem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.14. 10:48:01

@Kumari aki Nilüfer: Ez valami olyasmi, mint a mi macskaitató szökőkutunk :) Ez a lökött állat csak csapból tud inni, ezért vettem neki egy itatót, ami a pincében van, ahol ki-be járásra nyílik lehetőség a macsnak.
www.zooplus.hu/shop/macska/eteto_itato/itatokut/241456
Mit meg nem teszünk a kedvenceinkért!

kobold63 2020.01.14. 13:37:24

@Kumari aki Nilüfer:

Az itteni enyhe télek miatt egy fajta kolibri itt marad, ha van kellő védett helye és élelme. A nyár folyamán a megfelelő virágok ültetésével a kertbe csalogatott kolibrik visszajárnak, gondoskodni kell róluk. A sziruptartót, amivel egész évben etetjük őket, díszkörte girlanddal vesszük körül, ez melegíti, nem hagyja befagyni.

n

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.14. 13:42:20

@kobold63: Ez tök jó! Tetszik az ötlet. Néha gondolkodtam hasonlón télen, hogy a kutya vize ne fagyjon be, de lusta voltam kivitelezni (pedig csak egy 10W-os izzó a vizestálja alatt), ezért napjában háromszor kapott friss vizet :)))

kobold63 2020.01.14. 15:07:47

@Andrass9:
Ahogy mondod "Mit meg nem teszünk a kedvenceinkért!"

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.14. 17:26:34

@Kumari aki Nilüfer: Múltkor én is láttam a kisállat kereskedésben. Ott volt mindjárt a zsiráfvályú mellett. :D
@Andrass9: Nyomóskút a kertbe? Majd megtanulja használni.
Ma néztem az ábécében a póréhagymát, gyalázat volt, pedig a holnapi szendvicsbe jó lett volna. Maradt a csilikrém.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.14. 17:50:45

@Waka: Itt az ABC-ben 5 cm átmérőjű példányok voltak! Igazán vigasztaló méretek :) Ami a nyomóskutat illeti - ez a lökött macska nem is érti, mi az :((((
Na jó, elfogadtam, ezután etetni és itatni is kell :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.14. 18:47:21

@Andrass9: Nem panaszkodom, mert szeretem ezt a kis lököttet ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.14. 19:00:56

@vörösbor(de)minőségi:

Tényleg édekes, mert fiatal koromban nagyon bezabáltam egyszer a friss tavaszi zöld fokhagymából, és utána évekig rá sem bírtam nézni. Most viszont gyakorlatilag csak fokhagymát főzök az ételbe, nem fogy el nálunk egy-két kiló vöröshagyma egész évben. Pórétól meg még leves formájában is ég a gyomrom, pedig nagyon szeretem, illetve csak szeretném nyersen is enni. Majonézes salátába nagyon finom.

MadMary 2020.01.14. 19:57:29

@kobold63: Tényleg nagyon fontos, hogy a kertbe csábított madarakat ne hagyjuk éhen télvíz idején sem... mi nyáron folyton frissítjük a madáritatót, késő ősztől kezdve pedig mindig van kint mag és madárkalács a cinkéknek és más vendégeknek. Bárcsak volna néhány kolibrink is... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.14. 20:58:58

@MadMary: Abból sok kell, hogy jóllakjál vele :)
Nálunk sok őszapó van, olyan aranyos pirinyó madarak!

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.15. 08:57:40

@Andrass9:

Régebben egy évben a mi utcánkban is volt egy őszapó család. Azért tudom, hogy család volt, mert amikor vártam a buszt, többször arra röpködtek, összesen heten. Azóta nem láttam a környéken egyet sem. Tényleg nagyon tüneményes madárkák.

jegeskaveee. 2020.01.15. 09:34:57

@Waka: Kerekeskút kell a kertbe, mert azt oda húzod, ahová akarod... :)

kobold63 2020.01.15. 09:47:48

Errefelé az őszapó családjába tartozó kis szürke gömböc, a "bushtit" él, csapatosan zúdulnak rá a faggyúkockára, lógnak rajta körbe-körbe. A cinkék egyenként jönnek, várva a sorukra a közeli ágon. Több pinty féle, 3 egészen különböző harkály, ezek a fő téli vendégek. Lógnak az etetők a cinkéknek, csak most a nagy hó miatt tettem ki tálcára is, a földre. A macska szobafogságban van.

MadMary 2020.01.15. 09:52:14

@Andrass9: Ááááá, gonosz ember... :-D

jegeskaveee. 2020.01.15. 10:45:49

@Andrass9: Az őszapóból is sok kell.:)))

jegeskaveee. 2020.01.15. 10:47:07

@kobold63: Azért van a macska szobafogságban, hogy ne egye el a földről a madárkák elől a faggyúkockát? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.15. 10:55:25

@jegeskaveee.: Csudát! A tálcát félti a macskától :))))

jegeskaveee. 2020.01.15. 11:27:04

@Andrass9: Az meglehet:)))
De az is lehet, hogy a macskát félti a tálcától. De majd jön @kobold63:, és felhomályosít minket :)))

kobold63 2020.01.15. 11:34:50

@jegeskaveee.:
persze, ez különleges faggyú, az olasz hentestől kapom kilószámra, ingyen. Kisütöm, a tepertőjét is beledarálom, mogyoróvaj, tört földimogyoró, sok napraforgó mag, kevés cukor, hiszen nem diétáznak, kockába öntve. Tálalni.

Ornitológia, gastronómia kipipálva!

kobold63 2020.01.15. 11:37:33

@jegeskaveee.:

Csak neked : EZEN a blogon nem homályosítunk :)))

MadMary 2020.01.15. 15:08:38

@kobold63: Woooooo... Snickers szelet madárkáknak, én is zúdulnék csapatosan erre a csemegére!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.15. 15:10:54

@MadMary: Én csak akkor, ha ki is rántja!!! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.15. 16:35:04

@látjátok feleim szümtükkel: A Snickers-t (valami édesség) Amerikában be is panírozzák, és olajban kirántják ...

jegeskaveee. 2020.01.15. 18:50:30

@Andrass9: Hát, megnéztem a neten, tényleg van-e olyan, aki ezt kirántja. Van...
Nem lenne a kedvencem, nekem már maga a csoki is túl édes.

MadMary 2020.01.15. 21:01:05

@Andrass9: Skóciában, Skóciában. Onnan indult a dili, eredetileg Mars szelettel - aztán elterjedt az egész világban ez a kihívás, márminthogy milyen lehetetlenebbnél lehetetlenebb ennivalókat mártsunk "batter"-be és süssünk ki olajban.
www.telegraph.co.uk/foodanddrink/8969592/Deep-fried-butter-served-up-in-Scotland.html
www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8970054/Deep-fried-butter-balls-and-other-Scottish-delicacies.html
www.buzzfeed.com/hilarywardle/deep-fried-everything

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.15. 21:05:55

@MadMary: Mondjuk, amennyire vajimádó vagyok, akár ki is rántanám, csakhogy ehessem :)
Viszont az édességek nem a kedvenceim, így se a Mars, se a Snickers nálam nem sülne ... még nyersen sem eszem őket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.15. 21:06:43

@MadMary: Amúgy azt hittem, ez is amerikai dili!!!

MadMary 2020.01.15. 21:31:00

@Andrass9: Egyáltalán nem meglepő, hogy ezt gondoltad...
www.mentalfloss.com/article/31488/25-deep-fried-foods-texas-state-fair
(Amiből a sült vaj, a rántott Cadbury Egg és a pizza IS skót eredetű).
Amúgy a skótok bajnokok a zsiradékban sütés területén meg általában az egészségtelen étkezésben, merthogy még mindig széles körben tartja magát a néphit, miszerint "egy igazi skót nem eszik zőccséget". :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.15. 21:51:16

@MadMary: Hááááááttt - én se sok zöldséget eszem, pedig nem vagyok skót :) Nekem a malackaraj régi szlogenje jön be: A zsír összeköt! ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.15. 22:04:05

@MadMary: Bubblegum mindent visz! :)
Jellybelly is a cheat :(
French fried coated hot dog - coooool!!!
Too bad I hate PB ...
Pop tarts - my kids favorite. I can't see it either!
You can give me as much margaritas as you want - I'll drink/eat/slurp/whatever...
I love Jambalaya in any form.

Köszönöm a linket, jó volt!

MadMary 2020.01.15. 22:18:10

@Andrass9: Örülök, hogy jót mulattál, én is hatalmasat szórakoztam az eszement gasztroötleteken... és bevallom, én is kipróbálnék egyet-kettőt közülük, puszta kíváncsiságból, egy falatnyit legalább. :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.16. 10:50:52

@Andrass9:

Ezt én már régebben láttam egy amerikai ételekről szóló filmben. De nem ezt is kérdeztem.;D