"Vót má" - de egy újszülöttnek minden recept új. És különben is, levesre éheztünk és volt itthon egy méretes póréhagyma.
Sőt! Találtam még egy zöldségalaplevet is, nem kell mindenféle mást belepakolnom :)
A hozzávalókat meg begyűjtöttem a kamrából:
- 1 nagy póréhagyma (40 dkg)
- 1 kis lilahagyma
- 1 kis vereshagyma
- 3 girizd fokhagyma (hogy mindenféle hagyma is legyen benne)
- 1 krumpli (20 dkg)
- 1 tojás sárgája
- 1 dl tejszín
- 1 literrevaló zöldségalaplékocka (ez a csodahüttőből származik)
- 1/8 frissen reszelt szerecsendió
- 1/2 tk őrölt fehérbors
- 1 csipet kakukkfü
- 2 dkg sokéves kemény sajt Kalla műhelyből (parmezán is megteszi)
- 3 ek olivaolaj (nincs a képen)
- 1 mk csiliolaj "
- só izlés szerint
Ahhoz képest milyen kevésnek tűnik a képen oly hosszú a lista ...
A pórét hossszában kettévágtam és alaposan kiöblitettem, ha netán homok lenne benne, az távozzon. A másik két hagymát is megpucoltam, majd mindent kicsire összevágtam. A fokhagymát is! A meghámozott krumplit kis kockákra aprítottam - segíteni fog besüríteni a levest. Ráreszeltem a szerecsendiót, kimértem rá a fehérborsot is. Mindent a felforrósított olivaolajba szórtam. Kapott egy csipetnyi kakukkfüvet is, mert miért ne, és alaposan összekevertem. Megsóztam kicsit és lefedve pároltam saját levében.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Szétválasztottam a tojás sárgáját és fehérjét. Ez utóbbi a hűtőben landolt, jó lesz majd valamihez. A sárgájába őröltem egy kis borsot, az csak nem árt meg. A hagymák már üvegesre párolódtak, ezért beletettem a sürített alaplét és felöntöttem 1,3 liter vízzel. Lefedve felforraltam, majd 20 percre pici lángra állítottam. A tojásba beleöntöttem a deci tejszínt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kis habverővel alaposan összekevertem. A sajtból annyit reszeltem, hogy 6 nagyobb csipetnyi = kb. púpos teáskanálnyi legyen, majd képeztem 6 kis kupacot egy teflonserpenyőben. Ezt közepes lángra tettem, ahol addig bugyorgott a sajt, míg színt kapott. Ezalatt a leves is átfőtt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A lét botmixerrel krémesítettem, két merőkanálnyival temperáltam a tojásos tejszínt, hogy össze ne kapja a tojást, majd belekevertem. 90C fokig melegítettem, így éppen besűrűsödött, de nem csapódott ki a tojás.
Egy kávéskanálnyi csípős csiliolajjal dekoráltam, és két - immár roppanós - sajtcsipszet adtam levesbetétként.
Most is finom leves, de most sem úsztam meg egy óránál rövidebb munkával.