Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tonhal nigiri házilag

2020.01.10. 07:00 Andrass9

Megszállott szusievő vagyok, kedvencem a szasimi és a nigiri. A jómultkor belefutottam a Li..-ben egy gyönyörű doboz friss sárgaúszójú tonhal szasimi filébe. Mivel nem kérték el érte a fél házamat, megpróbáltam, és tökéletesnek itéltem. A napokban ismét kapható, bár ez már "előzőleg fagyasztott" adag volt.

10.jpg

Vettem is ismét egy dobozzal (ez kb 4 személynek elegendő). Szusit még soha nem készítettem, ideje elveszteni a szüzességemet. Mivel a vietnámi nyári tekercs jól sikerült, most még készítek tavaszi tekercseket is, de az egy másik poszt lesz. Szóltam a fiaméknak, hogy holnap ázsiai nap lesz, úgy készüljenek.

Mielőtt nekiláttam a nigiri elkészítésének, azért kibontottam a csomagolást. Egyszerűen SEMMI halszag nem volt benne!!! Sajnos elfelejtettem lefotózni, csak a végén megmaradt darabkáról van képem.

11.jpg

A nigiri olyan szusi, ahol a halat vagy egyéb "tölteléket" egy kis rizsgombócra helyezik. Itt nincs algalap (néha azért egy kis szalagot tesznek rá), csak a rizs és a hal, vagy körbeveszik, és sok-sok nagy ikrát tesznek rá. Akkor nekiláttam a rizsnek:

  • 20 dkg Arborio rizs (elfogyott a szusirizs, mert megettem rizottónak)
  • 5 dl víz
  • 2 ek rizsecet
  • 1 ek porcukor
  • 1 tk só

12.jpg

Egyes bloggerek LEMOSSÁK a rizst a nigirihez ????? Ez teljesen hibás. Ragadós rizst akarunk készíteni, mert valaminek össze kell tartania a rizsszemeket. Egy literes lábaskában tettem fel a rizst a vízzel főzni. Ez a vízmennyiség szokatlanul sok, de addig kell főzni, amíg a rizs mind felveszi. Persze így lehet, hogy akár le is moshatnánk a rizst főzés előtt? Mea culpa! Beletelt vagy 30 percbe, mire felszívta az összes vizet. Ekkor beleöntöttem az ecetet, sót és a porcukrot (ezt sem értettem, hisz a kristálycukor is feloldódott volna). Alaposan összekevertem, majd egy nagy tepsibe fektetett alufóliára kiterítettem, hogy gyorsan kihüljön (erről nincs képem).

13.jpg 14.jpg 16.jpg 17.jpg

Legutóbb ettem ilyen nigirit a Budagyöngye üzletház alagsorában lévő kis szusizóban, ahol valami érdekes pici sárga kockákat is tettek a tálkára, ami ropogós és édes/savankás volt. A szakács szerint ez jégcsapretek savanyítva, de nem ő csinálja, hanem veszi. No ez rajtam csak nem fog ki, megcsinálom magam is:

  • 25 dkg jégcsapretek apróra kockázva, vagy akár csak simán zsülienre vágva
  • 1 dl víz
  • 1 dl rizsecet
  • 1 ek cukor
  • 1/4 tk só
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk kurkuma
  • 7 szem feketebors
  • 1 babérlevél

18.jpg

Hamár a porcukor elöl volt abból tettem a keverékbe, amit egy pirinyó láboskában főztem össze. 10 percig forraltam kislángon, majd hagytam kicsit lehülni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Amikor már nem forrázná le a retket, belekevertem a kockácskákat (nomeg a véletlenül benne maradt szálakat is). Be is tettem a hűtőbe, hogy majd a maradékot üvegbe pakolom későbbre.

23.jpg

A halhoz, meg a tekercsekhez készítettem egy mártogatóst:

  • 3 ek kevésbé sós szójaszósz
  • 1 tk Hoisin szósz
  • 1 tk szezámmag olaj
  • 2 tk osztrigaszósz
  • 1 tk tamarind paszta
  • 2 ek víz
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 tk reszelt friss gyömbér

24.jpg

A fokhagymát lereszeltem egy tálkába, utána reszeltem a gyömbérből. A szószokat is beleöntögettem a tálkába. Végül a vízzel simára kevertem (ezt már nem fotóztam).

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A kihült rizst az alufóliával kisebb hengerekké tekertem, majd kézben összenyomtam kismaréknyi adagokat ovális gombócokká. Sajnos annyira ragadt a rizs, hogy féltettem a fényképezőgépet :).

Van két szép és egyforma tálcácskám az ÁzsiaBt-ből, amire ráhelyeztem a 6-6 gombócot. A halból 8cm*2cm*3mm-es szeleteket vágtam (+-15% hibával), egyet-egyet megettem a munka közben, de a többit szépen a rizsgombócra nyomtam. Egy kis wasabi tormát nyomkodtam az egyik végükhöz, a sárgított retekből meg kis kupacokat a másikhoz. A mártogatóst és egyszerű szójaszószt is adtam hozzá.

29.jpg

Volt, aki tudott pálcikával is enni, annak szépet adtam :)

30.jpg

A fiam belekevert a szójaszószba egy kis wasabit, hogy pikánsabb legyen.

31.jpg

Pálcikával megfogva belemártottam a mártogatósba. Wasabival is megkentem egyet.

32.jpg 33.jpg

Szó nélkül elfogyott a 12 nigiri.

Ez azért is nagy dolog, mert a fiam párja életében nem evett még semmilyen szusit, de azt mondta, hogy nem szól nekem, mert tudja, hogy finomat főzök... Ezután bátran mer majd szusit enni később is!

Persze maradt bőven, amit ma meg kell enni (azért halat nem tárolunk hosszú ideig). Elővettem hát a félretett tálcát. Volt benne hal is, meg a szusi rizs, ami egy éjszakát töltött a hűtőben - szerencsére már megformáztam az amorf rizsgombócokat.

34.jpg

No, ebből lehet egy szép tálat készíteni a szomszédasszonynak. Ismét felsorakoztattam a rizsgombócokat. Kicsit meg is díszítettem wasabival, meg savanyított retekkel. Felszeleteltem a maradék halat is 4-5 mm-es szeletekre.

35.jpg 36.jpg 37.jpg

A rizsgombócokra pakoltam a halszeleteket.

38.jpg

Ezek után a Piroska kosarába rámoltam a lefóliázott nigiriket, kis szója szószt és a szójás tányérkát, amivel elindultam a süvítő szélviharban a szomszédasszonyhoz. Hiába, nehéz a Piroska élete ...

39.jpg

Azt hittem, evett már ilyet, de nem... Bátor asszony: 6 nigirinél állt meg (azért a többi is elfogyott) :)

Tanulság: Érdemes ezt a szép halat megvenni. A négyszemélyes adag anyagára valahol 2000Ft körül volt a rizzsel együtt, míg 24 ilyen nigiriért egy szusizóban elkérnek 24*400Ft-ot is, munka meg alig van vele.

Nekem a legjobb étel, amit ehetek! Bátrabbak elkészíthetik ugyanezt lazacból is, csak az nem az én ízvilágom ...

 

54 komment

Címkék: lazac sushi fokhagyma tonhal wasabi szójaszósz rizs bors gyömbér cukor kurkuma babér nigiri tamarind rizsecet szezámolaj jégcsapretek arborio rizs szusirizs Hoisin szósz yellow fin tuna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3015394638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2020.01.10. 13:11:27

Szép munkát végeztél! Errefelé minden második üzlet sushi bar. Rém élvezetes nézni, hogyan dolgoznak a "művészek". Ez az egy hely, ahol nem irtózom a kézzel megfogott(szakács által) ételtől.

Japán barátnőm a sushihoz a rizst nagy fatálba teszi, ecetes-cukros vizzel locsolgatja, közben keveri és legyezi, így szárítja, hogy fényes legyen. Egyedül csinálni kicsit macerás.

Topy 2020.01.10. 14:16:09

Hogy én ugyanebből milyen jó tonhalsteak-et sütöttem! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.10. 15:29:08

@kobold63: Elsősorban a hűtés miatt keverik, legyezgetik ...
Nekem erre megfelelt a tepsibe teregetés, mert a nigirihez ragadósabb rizs kell, mint a makihoz/sushihoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.10. 15:50:54

@Topy: Nem csoda, mert csodás szép szeletek voltak!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.10. 21:36:34

Köszönök szépen!
Bár van némi különbség a sushi és sashimi között, ha egyszer úgy adódna, az utóbbit választanám.
A tálalás igen-igen szép lett, egy cseppet csorgott is a nyálam. Gondolom, a wasabi torma bóti volt. A retek talán daikon lehet eredetileg, de ízben nem hiszem, hogy nagy különbség lenne.
Szép munka!

élhetetlen 2020.01.11. 00:08:42

@Andrass9: Off, nem a nigiri, csak a Lidl. Néha megőrülök. Jakab kagyló, vagy negyven pici rákocska ehetően, körtálcán, középen mártással, de nem szállítanak házhoz. Karácsony előtt volt lazacból a kedvenc kiszerelésem, 12 dkg, 3 vagy 5 darab, szeletenként lehegesztve, tehát ha levágsz egy szeletet, a többi nem kap levegőt, stb., mehet vissza a fagyóba. Ez 5 darabos szalag volt. Szombat, vasárnap az akció. Hívom az ismerősöket, senki nem ér rá, vagy már elutazott. Végül akadt valaki, de akkor már ott tartottam, hogy akkor két adagot hozzon, azaz tíz szeletet, mert nem bírom idegekkel a beszerzést. (csak annyi, hogy a dec 25-i vacsora egy ilyen szelet volt egy adag céklasalátával, köret nélkül, és bőven elég volt).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.11. 10:00:12

@Waka: Google szerint: "Daikon (Jégcsapretek)
Radish
Description
Daikon, Raphanus sativus var. longipinnatus, also known by many other names depending on context, is a mild-flavored winter radish usually characterized by fast-growing leaves and a long, white, napiform root."
Vagyis a retek eredetileg és itt IS daikon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.11. 10:11:27

@élhetetlen: Sajnos valamit valamiért: "Országos bolthálózattal rendelkező kereskedő vállalatként jelenleg, annak érdekében, hogy termékeinket az eddig megszokott minőségben, a legjobb áron tudjuk kínálni Önnek, még nem nyújtunk ilyen szolgáltatást."
Ha közelebb laknánk, tán tudnék segíteni néha.

jegeskaveee. 2020.01.11. 11:10:51

@Andrass9: Lehet, nem jól látom, de a Lidlinek jó üzletei vannak. Így is megy neki, egyenlőre nincs szüksége arra, hogy beindítsa ezt a szolgáltatást, pedig megtehetné, nem járnának rosszul szerintem.

Az Auchan is akkor indította a házhoz-szállítást, amikor látta, hogy a Tescónak bejött. Mindkettőnek szüksége is van rá, mert eléggé leszálló ágban vannak, legalábbis a Savoya. A Tesco választéka is sokat romlott. Nagy üzletek, félig tele áruval.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.11. 11:41:49

@jegeskaveee.: Belsős informátorom szerint nincs akkora nyereségük, amibe még beleférne a kiszállítás is. Az áru minősége jó, a bolt ellátottsága még épp megfelelő (az akciós műszaki áruk nagyon hamar elfogynak). Sok árufeltöltővel dolgoznak, a polcok mindig tele vannak.
Régebben dicsértem a solymári Auchant, de az mára már a béka hátulsója alatt van. Ez persze annak is köszönhető, hogy nyílt egy óriási Lidl, van Spar és Aldi is a közelben, amik elszívják a vásárlókat. Mi is átszoktunk oda, ritkán látogatjuk a madarast.

kobold63 2020.01.11. 11:57:35

@Andrass9:
Errefelé a sok etnicitásban kiemelkedik a távolkeleti, tehát kinai, japán, koreai, vietnámi, stb. Számtalan vendéglő, élelmiszer üzlet szolgálja ki speciális gasztronómiai igényüket. Ennek köszönhetően megismerjük és hozzéjutunk különleges gyümölcs és zöldségekhez is. A daikon igaz, hogy jégcsapreteknek van fordítva, de nem azonos az otthon kaphatóval. Hatalmas, kar hosszúságú és vastagságú, tömörebb és enyhébb az íze. Jól lehet gyalulni, szeletelni, ezért is alkalmas kimcsibe keverve vagy savanyítva használni.

Sajnos, hogy az otthon ismert sokféle jégcsapretek és a feketeretek viszont nem kapható helyileg.

jegeskaveee. 2020.01.11. 15:14:02

@Andrass9: Akkor hitelesebb az informátorod.
Én úgy gondolom, hogy a Tesco/Auchan akkor kezdte el a kiszállításokat, amikor csökkent a forgalmuk, silányult az árukészletük. A Campona Tescót nem szeretem, túl nagy, és nincs sokkal nagyobb választék, mint az újbudai kisebben, csak több.
A Lidlinek meg -egyenlőre- tűrhető az árukészlete, és tényleg folyamatosan töltik fel a polcokat. A műszaki-, ruházati, egyéb árujuk elég jó is. Most is nemsokára indulok lidlizni, még kétszer nem láttam eladót, árufeltöltőt egyet sem.

Aldi szintén van a Savoyában, de azt nem szeretem, Penny meg szinte csak Pesten van. Ami Budán, az pedig Óbudán, a város másik végén, nagyon nem hiányzik, ahol jártam, ott mindegyiknél elég szegényes a választék.

élhetetlen 2020.01.11. 15:27:06

@Andrass9: Kedves vagy, de nem panaszkodni akartam, az alapellátásom megoldott. A Lidl csak a csemegéket szolgáltatná, általában az is összejön, de ha nem, mint esetleg a két napos hétvégi akciónál, akkor sem történt semmi. Nem kergettek az asztal körül gyerekkoromban, ha nem akartam kagylót, vagy lazacot vacsorázni. De köszönöm a jószándékot!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.11. 15:59:35

@Andrass9: @kobold63: Ebben a videóban azt hiszem, éppen a daikon szerepel. Amúgy imádom a keleti leányzó videóit, csaknem olyan nyálcsorgató, mint az Almazankitchen:
www.youtube.com/watch?v=Jv444RhAWCQ

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.11. 16:55:59

@kobold63: Amit árulnak a boltok, azok karhosszúszáguak és karvastagságúak. A daikon hivatalos fordítása jégcsapretek, a növénytani meghatározásuk azonos...
@Waka: Nagyjából olyat vettem, mint az alsó, amit a lyányka tart. A Sparban árulnak ilyen óriásokat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.11. 17:15:05

@élhetetlen: Lidl-ben nem érdemes feketekagylót venni, mert nagyon aprócska a hús benne. Ebben a műfajban az Aldi hozza a jobbat, az Hollandiából jön. (A Lidl-s szlovént árul.)
Most néztem épp a Metrót, de nagyon drága lett (2300Ft/kg)

élhetetlen 2020.01.11. 18:03:52

@Andrass9: Bocs, kicsit elnagyoltam itt a kagyló ügyet, nem a fekete kagylóról, hanem a jakab kagylóról, rendes nevén Szent Jakab kagylóról írtam. Az szokott időnként lenni a Lidlben 6 darabos kiszerelésben, fél kagylóhéjban tálalva. Erről maradtam le a múltkor, de ez azért túlélhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.11. 18:25:49

@élhetetlen: Arról sajnos én is lemaradtam: már nem volt, mire beértem a boltba :(((

jegeskaveee. 2020.01.11. 19:20:34

@élhetetlen: @Andrass9: Jó órája jöttem meg a Lidliből.
Valahogy most nem voltak tele a hűtők, eléggé le volt rabolva. Gondolom reggelre feltölti.

Viszont volt színes (lila, sárga), és pagoda karfiol is, 699 Ft/db. Én lilát vettem, bőven 1 kg felett volt, zöldje nélkül. Már csak egy jó receptet kell találnom hozzá.

kobold63 2020.01.11. 19:45:46

@Waka:
Nagyon köszönöm, irtózatosan élvezetes, már több videót végignéztem.

élhetetlen 2020.01.11. 20:35:04

@jegeskaveee.: Ennél fogsz sokkal jobb recepteket is kapni, én egyszerűen főzök, de azért leírom. Ha flancolok, akkor előfőzöm, úgy rakom a sütő edénybe, de a besamellel nem szórakozom, (különben is a tejfölt is tejföllel eszem), tehát a tejfölbe egy kevés liszt (vagy nem), egy tojás, só, bors, szerecsendió (vagy nem), és sülhet. Nem lesz a pirított liszt íze, de nem gond, mert a karfiol ízét szeretem. Ha már megsült, lehet rápirítani a reszelt sajtot (vagy sajt szeletkéket). Ha csak úgy magamnak, akkor felaprítom, serpenyő, olíva olaj, egy kevés víz, só, bors, és fedő. Ha már puha, fedő le, ami a kicsi vízből maradt, elpárolog, egy-két kanál tejföl, összeforralom, megeszem. Jó lenne köretnek is, de azt még nálam nem élte meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.11. 22:28:18

@élhetetlen: Hasonlóan, csak én pirítok rá prézlit is - megkövezhetsz!

élhetetlen 2020.01.11. 22:44:24

@Andrass9: Miért köveznélek meg? Ízlések és pofonok. Anyu a túrógombócra is pirított prézlit, én meg csupaszon, cukrozott tejföllel szeretem. Én megkövezhetőbb lehetnék pl. azért, mert két darabot nem lehet, nem érdemes főzni, tehát a zöme az megy a fagyóba, és két gombóconként szedegetem ki, cukros tejfölt meg nem idő csinálni hozzá. Hát konyhavezetés ez? Nem, de ez van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.11. 22:46:05

@élhetetlen: A túrógombócot majdnem így eszem én is :) Az eltérés, hogy én egy kis citromot is facsarok a cukros tejfelbe ...

élhetetlen 2020.01.11. 23:24:11

@Andrass9: Ez az, nem vagyunk egyformák. Talán már írtam, hogy pl. fokhagyma 40 éve nem volt a lakásomban. A kapor szóba sem jöhet, de olyan szinten, hogy a barátnőm, akivel 15 évig felváltva vittük az ebédet a munkahelyre, ha tökfőzeléket főzött, mielőtt bekaprozta volna, kivette a másnapi adagomat. Ecetem azért van itthon, mert egyszer egy mesternek az kellett valami műanyag cső zsírtalanításához. Ez majdnem húsz éve volt, de van még a köv. mesternek. Savanyúságot nem eszem, legfeljebb a piaci céklát, “onnét”, de az inkább édes, és a kevés olíván sült szeletelt paradicsomot, ami kicsi sós, kicsit édes. Citromhéjat használok ragulevesekbe, tejfölös zöldséglevesekbe, ezt beszerzem a citrom evő barátoktól, de a belsejével nem tudok mit kezdeni, az savanyú. Ha csak ránézek, már begörcsölnek a nyálmirigyeim. Nekem elég a tejföl savanykássága.

Isley 2020.01.12. 07:20:29

@jegeskaveee.: Van egy Penny Gazdagréten, de nem érdemes átmenni

jegeskaveee. 2020.01.12. 07:51:25

@élhetetlen: Köretként nem ettem még. Amit nálam nem élt meg az a rakott karfiol. Ha azt csinálok -többnyire szezonjában, ősszel-, akkor volt már rá példa, hogy a megfőzött karfiolt egyszerűen összekevertem tejföllel, és úgy ettem meg. A rakott karfiolt és is jó sok zsemlemorzsával szeretem. Valószínű most is ez lesz.
A tejfölt meg összekeverem tojással, sózom, fűszerként (ezért meg engem lehet megkövezni) vegetát teszek bele...

jegeskaveee. 2020.01.12. 07:54:29

@Andrass9: Egyébként a pirított prézlis változatot nevezik lengyel karfiolnak, ugye?

jegeskaveee. 2020.01.12. 08:04:44

@élhetetlen: Én viszont szeretem a savanyút. Gyerekkoromban sokáig csak az ecetes lét ettem, a salátát nem.
A citrompótlót se volt gond régebben elszopogatni. Általános iskolában oroszórán (ötödikben) egy citrompótlóval a számban mentem ki, amikor létszámot jelentettem, mert nem hitték el a többiek, hogy meg tudom állni, hogy ne szoruljon ökölbe az arcom...:)

jegeskaveee. 2020.01.12. 08:14:16

Ezt nem is tudtam. Ahol én néztem, ott ezt a Pennyt nem írta be a listába. Fél órát kéne buszoznom Budafokról odáig. Annyit még a Lidli kedvéért sem utaznék, nemhogy a Pennyért.:)))

A húgom szereti, de neki csak a parkolón kell átbicegni a Sibriken.

FogarasiArpi 2020.01.12. 09:20:20

Aztán nehogy férges legyen a T. cikkiró a bizonytalan származású, tenger gyümölcsének nyersen fogyasztásától.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.12. 10:00:21

@FogarasiArpi:

Megmagyaráznád, hogy honnan vetted a bizonytalan származást?
Üzletben vette, nem az őstermelői piacon. Bár ott is szigorú előírások szerint lehet értékesíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.12. 10:04:00

@jegeskaveee.: Nem ettem még a lengyeleknél karfiolt, így nem tudom :) Nálunk viszont rendszeresen van picit előfőzött karfiol, kivajazott jénai tepsibe lerakva, tojásos-szerecsendiós-sós tejfellel locsolgatva, rétegenként pirított prézlivel, tetején sajttal, sütőben pirosra sütve. No ez ritkán él meg egy napot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.12. 10:09:10

@FogarasiArpi: Tudod mit? Átküldöm neked a férgeket, én meg biztonságban leszek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.12. 10:10:42

@látjátok feleim szümtükkel: Szerinted ez az okos ember eszik kolbászt, sonkát? Vagy attól is az aprófrász töri ...

jegeskaveee. 2020.01.12. 11:00:16

@Andrass9: Teli van a net "lengyel karfiol" receptekkel, de az, hogy mitől lengyel azt sehol nem látom leírva.

Ellentétben arra, hogy a zsidótojás másik neve miért lengyeltojás, arra több -hiteles- helyen is.

jegeskaveee. 2020.01.12. 11:01:30

@Andrass9: Én eszek sonkát, kolbászt, akkor én okos vagyok?:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.12. 11:03:39

@jegeskaveee.: Szerintem te @FogarasiArpi: számára buta vagy, pedig csak vele van valami baj :)

kobold63 2020.01.12. 11:35:09

@Andrass9:

A halakban gyakran található parazitaként (nem utólagos fertőzöttségként) előforduló férgek főzéskor és FAGYASZTÁSKOR is elpusztulnak. A legbiztonságosabban fogyasztható nyershal a kereskedelmileg árult, lefagyasztott hal.
Biztonságban vagy.

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.12. 13:57:31

@Andrass9:

Ha küldenél neki, megenné a nigirit is.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.12. 14:11:34

@látjátok feleim szümtükkel: Csak nem képzeled, hogy elpazarolnám erre az alakra a finom, férges nigirijeimet???

jegeskaveee. 2020.01.12. 14:35:17

@Andrass9: De a férgeket nem sajnálnád elküldni, ugye?:)))

jegeskaveee. 2020.01.12. 14:37:21

@kobold63: Ha csak egy ismeretlen nick számára vagyok az, akkor csak egy *legyintős szmájlit* ér az egész.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.12. 15:02:10

@jegeskaveee.: Lehet, inkább bedobálnám a tóba a halaimnak :)

élhetetlen 2020.01.12. 17:05:06

@Andrass9: Bocs, megint eszembe jutott két régi sztori. Nyers hús. Anyu tartott kacsákat, tömte is őket, és darabolva, nagy lábasban lassú túzön sütötte meg. Tökéletes, de a csontján sütött mellehúsa az gyalázatosan száraz maradt, néha a végén a kutya kapta meg. Felnőttem, mondtam, kérem a mellet a csontról leválasztva, elhoztam. Steak-nek is jó, felaprítva kevés szalonnával, hagymával, ananásszal, öt fűszer keverékkel gyors vacsora. Aztán egy vasárnap reggel bedobtam, hogy csináljunk belőle tatár bifszteket, végül is egy vörös hús. Anyu, nyers húst? Mondom kolbász, sonka, szalonna? Ja, igaz. Rátoltam, attól kezdve fele annyi mellet kaptam, mert a másik felét megették. Még a kacsához, az öcsém nem szerette a máját, addig, amíg nem sütöttem neki szeletelve, paradicsommal, és sajttal. Itt is buktam a fele részemet. A másik, az ronda húzás volt. Társasút Moszkvába anyuval. A reggeli pácolt lazac. Két szegedi nő volt az asztaltársunk. Ez mi, kérdezik. Nyers hal, mondom. Akkor ők nem kérik. Megehetjük? Igen. Ez azért volt szemét húzás, mert nekik is jöhettem volna a szalonna példával, de egyszerűen megettük a reggelijüket. Persze, meg is kóstolhatták volna, mielőtt elutasítják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.12. 17:10:35

@élhetetlen: Nem kell senkit se akarata ellenében pácolt lazaccal etetni :)

élhetetlen 2020.01.12. 17:20:21

@Andrass9: Örülök, hogy megértő vagy, de nekem még 35 év után is van egy kis lelkiismeret furdalásom, hogy akár meg is szerethettem volna velük, de nem tettem.

jegeskaveee. 2020.01.12. 17:32:16

@élhetetlen: Nekem nem lenne lelkiismeret furdalásom, egy csepp sem. A rokonoktól is csak egy kicsit sajnálnám:)))

MadMary 2020.01.28. 13:26:47

András, András, hogy mennyire képes vagy befolyásolni a konyhai döntéseimet... tonhal steak lesz ma az ebéd, a Li...ben jártam, eszembe jutott a poszt, szereztem én is halackát. :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.28. 14:38:39

@MadMary: Szuper! Ugye, hogy gyönyörű darabok???

MadMary 2020.01.28. 14:49:45

@Andrass9: Csodálatos darabok... medium rare-re készítve, icipici zöldfűszer-keverékkel fűszerezve, zöldsalátával, balzsamecet-sűrítménnyel... pihegni is alig tudunk, de abban megegyeztünk, hogy ezt az élményt havonta legalább egyszer meg kell ismételnünk. :-D

MadMary 2020.01.29. 21:47:06

@Andrass9: Igen, én is így gondolom. :-D