Megszállott szusievő vagyok, kedvencem a szasimi és a nigiri. A jómultkor belefutottam a Li..-ben egy gyönyörű doboz friss sárgaúszójú tonhal szasimi filébe. Mivel nem kérték el érte a fél házamat, megpróbáltam, és tökéletesnek itéltem. A napokban ismét kapható, bár ez már "előzőleg fagyasztott" adag volt.
Vettem is ismét egy dobozzal (ez kb 4 személynek elegendő). Szusit még soha nem készítettem, ideje elveszteni a szüzességemet. Mivel a vietnámi nyári tekercs jól sikerült, most még készítek tavaszi tekercseket is, de az egy másik poszt lesz. Szóltam a fiaméknak, hogy holnap ázsiai nap lesz, úgy készüljenek.
Mielőtt nekiláttam a nigiri elkészítésének, azért kibontottam a csomagolást. Egyszerűen SEMMI halszag nem volt benne!!! Sajnos elfelejtettem lefotózni, csak a végén megmaradt darabkáról van képem.
A nigiri olyan szusi, ahol a halat vagy egyéb "tölteléket" egy kis rizsgombócra helyezik. Itt nincs algalap (néha azért egy kis szalagot tesznek rá), csak a rizs és a hal, vagy körbeveszik, és sok-sok nagy ikrát tesznek rá. Akkor nekiláttam a rizsnek:
- 20 dkg Arborio rizs (elfogyott a szusirizs, mert megettem rizottónak)
- 5 dl víz
- 2 ek rizsecet
- 1 ek porcukor
- 1 tk só
Egyes bloggerek LEMOSSÁK a rizst a nigirihez ????? Ez teljesen hibás. Ragadós rizst akarunk készíteni, mert valaminek össze kell tartania a rizsszemeket. Egy literes lábaskában tettem fel a rizst a vízzel főzni. Ez a vízmennyiség szokatlanul sok, de addig kell főzni, amíg a rizs mind felveszi. Persze így lehet, hogy akár le is moshatnánk a rizst főzés előtt? Mea culpa! Beletelt vagy 30 percbe, mire felszívta az összes vizet. Ekkor beleöntöttem az ecetet, sót és a porcukrot (ezt sem értettem, hisz a kristálycukor is feloldódott volna). Alaposan összekevertem, majd egy nagy tepsibe fektetett alufóliára kiterítettem, hogy gyorsan kihüljön (erről nincs képem).
Legutóbb ettem ilyen nigirit a Budagyöngye üzletház alagsorában lévő kis szusizóban, ahol valami érdekes pici sárga kockákat is tettek a tálkára, ami ropogós és édes/savankás volt. A szakács szerint ez jégcsapretek savanyítva, de nem ő csinálja, hanem veszi. No ez rajtam csak nem fog ki, megcsinálom magam is:
- 25 dkg jégcsapretek apróra kockázva, vagy akár csak simán zsülienre vágva
- 1 dl víz
- 1 dl rizsecet
- 1 ek cukor
- 1/4 tk só
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk kurkuma
- 7 szem feketebors
- 1 babérlevél
Hamár a porcukor elöl volt abból tettem a keverékbe, amit egy pirinyó láboskában főztem össze. 10 percig forraltam kislángon, majd hagytam kicsit lehülni.
Amikor már nem forrázná le a retket, belekevertem a kockácskákat (nomeg a véletlenül benne maradt szálakat is). Be is tettem a hűtőbe, hogy majd a maradékot üvegbe pakolom későbbre.
A halhoz, meg a tekercsekhez készítettem egy mártogatóst:
- 3 ek kevésbé sós szójaszósz
- 1 tk Hoisin szósz
- 1 tk szezámmag olaj
- 2 tk osztrigaszósz
- 1 tk tamarind paszta
- 2 ek víz
- 1 girizd fokhagyma
- 1 tk reszelt friss gyömbér
A fokhagymát lereszeltem egy tálkába, utána reszeltem a gyömbérből. A szószokat is beleöntögettem a tálkába. Végül a vízzel simára kevertem (ezt már nem fotóztam).
A kihült rizst az alufóliával kisebb hengerekké tekertem, majd kézben összenyomtam kismaréknyi adagokat ovális gombócokká. Sajnos annyira ragadt a rizs, hogy féltettem a fényképezőgépet :).
Van két szép és egyforma tálcácskám az ÁzsiaBt-ből, amire ráhelyeztem a 6-6 gombócot. A halból 8cm*2cm*3mm-es szeleteket vágtam (+-15% hibával), egyet-egyet megettem a munka közben, de a többit szépen a rizsgombócra nyomtam. Egy kis wasabi tormát nyomkodtam az egyik végükhöz, a sárgított retekből meg kis kupacokat a másikhoz. A mártogatóst és egyszerű szójaszószt is adtam hozzá.
Volt, aki tudott pálcikával is enni, annak szépet adtam :)
A fiam belekevert a szójaszószba egy kis wasabit, hogy pikánsabb legyen.
Pálcikával megfogva belemártottam a mártogatósba. Wasabival is megkentem egyet.
Szó nélkül elfogyott a 12 nigiri.
Ez azért is nagy dolog, mert a fiam párja életében nem evett még semmilyen szusit, de azt mondta, hogy nem szól nekem, mert tudja, hogy finomat főzök... Ezután bátran mer majd szusit enni később is!
Persze maradt bőven, amit ma meg kell enni (azért halat nem tárolunk hosszú ideig). Elővettem hát a félretett tálcát. Volt benne hal is, meg a szusi rizs, ami egy éjszakát töltött a hűtőben - szerencsére már megformáztam az amorf rizsgombócokat.
No, ebből lehet egy szép tálat készíteni a szomszédasszonynak. Ismét felsorakoztattam a rizsgombócokat. Kicsit meg is díszítettem wasabival, meg savanyított retekkel. Felszeleteltem a maradék halat is 4-5 mm-es szeletekre.
A rizsgombócokra pakoltam a halszeleteket.
Ezek után a Piroska kosarába rámoltam a lefóliázott nigiriket, kis szója szószt és a szójás tányérkát, amivel elindultam a süvítő szélviharban a szomszédasszonyhoz. Hiába, nehéz a Piroska élete ...
Azt hittem, evett már ilyet, de nem... Bátor asszony: 6 nigirinél állt meg (azért a többi is elfogyott) :)
Tanulság: Érdemes ezt a szép halat megvenni. A négyszemélyes adag anyagára valahol 2000Ft körül volt a rizzsel együtt, míg 24 ilyen nigiriért egy szusizóban elkérnek 24*400Ft-ot is, munka meg alig van vele.
Nekem a legjobb étel, amit ehetek! Bátrabbak elkészíthetik ugyanezt lazacból is, csak az nem az én ízvilágom ...