Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Zöldség pakora

2019.12.29. 07:00 Andrass9

Indiai bundázott zöldségek csicseriborsós bundában. Ezt tavaly tanultuk a nagylyánnyal az indiai főzőiskolában. Elhatároztuk, hogy most elkészítem a családnak vacsorára.

25.jpg

Kicsit nagyobb választékot állítottam össze a zöldségek frontján, azután a kóstolgatás folyamán néhányat abbahagytam, mert nem jött be vagy az íz, vagy az állag. Használtunk egy remek fűszerkeveréket a tálalásnál: chaat masala a neve, összetétele a poszt végén található.

A zöldségek, amiket mi használtunk:

  • 1 krumpli szeletelve
  • 1 lilahagyma szeletelve
  • kismarék ceruzabab
  • kismarék ehető zöldborsóhéj
  • 1/3 karfiol kis rózsákra bontva
  • 1/4 brokkoli rózsákra bontva
  • 1 kis cukkíni
  • 5 zöldspárga felezve hosszában és keresztben
  • 2 csiperkegomba
  • 16 kis spenótlevél
  • 16 kis kelbimbó

A panír:

  • 1 pohár csicseriborsó liszt
  • 1/2 pohár rizsliszt
  • 1/2 tk piros csilipor
  • 2 ek kurkuma por
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • víz - sűrű palacsintatészta állaghoz
  • olaj - sütéshez

10.jpg

A bundázáshoz egy mély üvegtálba öntöttem az összetevőket. Az eredeti recept csak 1 evőkanál kurkumát írt, de szerintem jobb lett két evőkanálnyival (amúgy is azt tanultuk, hogy a kurkuma fontos fűszer, bánjunk vele bátran). Rizslisztünk nem volt, ezért sima lisztet használtam. Állítólag rizsliszttel még roppanósabb lenne a bundázás. Annyi vizet kevertem hozzá, hogy elég sűrű palacsintatészta legyen.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kivonultam a zöldségekkel és a masszával a teraszra, hogy ne büdösítsem össze a lakást az olajjal. Itt azután elkezdtem forró (nagyon forró) olajban sütni elsőre egy szelet cukkínit, majd egy spenótlevelet. Ekkor rájöttem, hogy kicsit higítani kell még a bevonatot, mert túl vastag lett a bunda. Egyszerre csak annyit tettem az olajba, amennyi kényelmesen elfér egymás mellett.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A cukkíni megbukott az állagteszten, azt abba is hagytam. A krumpli túl vastag lett, ezért lassan sült csak ki, viszont a hagyma az csodás! Nagy siker a kis kelbimbó is, meg a karfiol is. A gombát csak a vejem és én ettük, a brokkolit csak a kisunoka :). A spenót gyakorlatilag csak a bunda megformázója, így magában ettük vele a bundát - az se nyert.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A vejem csinált hozzá salátát (zöldséghez?) és a chaat masalával szórtuk meg a tányéron a bundázott zöldségeket. Ez igazán jó ízt adott még neki.

23.jpg

A nagylyány is evett hozzá salátát (nyitókép az ő tányérja).

A maradék elég sok volt, mert az alapanyag is rengeteg. Eltettük másnapra, de hidegen nem tetszett senkinek ...

26.jpg

A Chaat Masala (indiai street food fűszerkeverék) összetétele (forrás):

  • 2 1/2 ek (12g) római kömény
  • 1 ek (5g) koriandermag
  • 1 1/2 tk (4g) fennel mag
  • 1 1/2 tk (3g) köménymag
  • 1 ek (3g) szárított mentalevél
  • 1 ek (13g) kala namak (Himalája Fekete Só)
  • 1 tk (5g) kóser só
  • 3 ek (18g) zöld mangó por
  • 4 1/2 tk (16g) tamarind por
  • 1 tk (2g) feketebors
  • 5 tk (12g) piros csili por (nem csípős)
  • 1 tk (2g) gyömbérpor

A szemes fűszereket egy nagy serpenyőben kicsit pirítsuk meg, majd mozsárban törjük porrá. Keverjük össze a többi összetevővel, és egy légmentesen záró edényben hagyjuk legalább egy napig állni, hogy a fűszerek aromája összeérjen. 3-5 hónapig is eláll.

73 komment

Címkék: spenót krumpli kelbimbó spárga karfiol sütőpor kurkuma brokkoli lilahagyma cukkíni csiperke kömény ceruzabab rizsliszt csicseriborsó liszt csilipor zöldborsóhéj chaat masala

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr915353636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jegeskaveee. 2019.12.29. 09:43:57

Mennyire volt sikere? Lesz ismétlés?

Kumari aki Nilüfer 2019.12.29. 10:12:00

:) nahát..szépek, és finomak!
Nálunk romaneszku, karfiol, cukkini volt, és hidegen is ették:)

Kumari aki Nilüfer 2019.12.29. 10:16:14

Végül nem lett vietnámi, ,meg bármilyen tekercs, mert a nagylányom hozott egy halom vegán szusit.Minden mást legyártottam, és 95% el is fogyott. Némi húsféle van még, de már fő a kocsonya.
Természetesen kellett egy kis leveske is tegnap. egy tyúk főtt, az unokám és a férjem örömére.

Viszont az idén a tiszacsegei halászlé nem volt topon.Mondjuk, rengeteg halat raktak bele, és el is fogyott, de valahogy nem volt az igazi.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.29. 10:38:29

No, most honnan a bánatból vegyek 1 tk (5g) kóser sót?;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 11:24:36

@Kumari aki Nilüfer: Azért bőven eleget dolgoztál a menüddel, le a kalappal előtted! Nem hiszem, hogy a tekercs hiányzott volna belőle :) Vegán szusi meg nem is rossz étel még a húsevőknek sem (lásd pl. Kaliforniai tekercs).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 11:35:53

@jegeskaveee.: Egy évig biztosan nem megyek ki, hogy ismételjek:) Itthon is van már csicseriborsólisztem, lehet, hogy majd jobb időben próbálkozom. Most hideg van a teraszon!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 11:37:16

@látjátok feleim szümtükkel: A kóser só amúgy a durva szemű sót jelenti a gasztronómiai szlengben :)

kobold63 2019.12.29. 14:06:29

Mivel csak a Csendes óceán van közöttünk, errefelé szines ázsiai közösségek keverednek élvezetes ételeikkel, rengeteg vendéglővel ahol ezt ki is próbálhatjuk. A pakora kedvelt snack vagy előétel.
Hasonlóan, mint nálunk a töltöttkáposztát, különböző képen csinálhatják. Az egyszerűsége miatt felhozom az itt dívó pakurát.
A zöldségek közül a fő a hagyma, répa, koriander zöld (sajnálom, de ez is ázsiai kaja),karfiol, spenót, z.bab, z.borsó, főtt krumpli. Ezeket juliennezve, összekeverve a fűszerekkel meg a csicseriborsó liszttel, kevés vizet adva hozzá jól összegyúrják. Evókanállal vagy kézzel pottyantva a forró olajba sütik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.29. 15:21:54

Köszönök szépen!
A cukkini állagával mi volt a baj? Túl puha, vagy túl roppanós lett?
A chaat masalát gyaníthatóan kihagyom, az édesköménynek még a magját sem szeretem.
@kobold63: A pakura az finom. Vettél egy olajfinomítót? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 15:56:41

@kobold63: Hmmm - érdekes étel lehet! Vajon ropogósra, vagy puhára sül a tartalma?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 15:58:57

@látjátok feleim szümtükkel: Ráadásul valamiért az utóbbi időben nem kapok durva sót semelyik 3-4-5 betűsben sem, így kénytelen vagyok drága Himalája sót használni, ha ez kellene. Mi a szöszt csináltak vele?

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.29. 16:41:22

@Andrass9:

Bitosan összetörték.

De szerintem neked az a nagyszemű só kellene, amit ápám csinált abból a nagy darab kősóból, amit még az 930-a években szerzett be.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.29. 16:42:33

@látjátok feleim szümtükkel:

1930-a év akart lenni, nem vette be a szövegszerkesztő az 1-t.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.29. 17:18:28

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig már biztos voltam benne, hogy ápád 930-ban született - mindig azzal büszkélkedsz, hogy idősebb vagy nálam :)))

BOAR 2019.12.29. 18:53:49

Ennyit dolgozni a köretért...
Micsoda meló lehetett akkor a feltét... :-)

kobold63 2019.12.29. 23:00:06

@Andrass9:
Érdekes? Nézz körül a net-en, csak ezt találod "pakora" alatt.

kobold63 2019.12.30. 04:07:02

.@Waka:
Az "Evókanállal"-t kihagytad.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.30. 08:44:25

@kobold63:

Te meg ne kapd fel a vizet, mert a vicceken neveti szoktak. Waka ezt jelezte is, de te nem vetted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.30. 09:57:18

@kobold63: Lehet, hogy a neten csak ez van, de eleddig nem kerestem rá, valamint egy indiai házaspártól tanultuk így, ahogy a posztban szerepel.
Kiváncsiságból rákerestem a neten: nekem a Google első 3 találata az egyesével sütést adja fel, nem zsülienezi egyik sem (vagyis a fűszerezésen túl nem készül másképp), de másként rákeresve valóban van vegyesfelvágott is :)

kobold63 2019.12.30. 11:06:18

@Andrass9:

Biztosan magyar eredetű volt a Google, de ha így tanultad, így adod tovább. Én egy itteni módot írtam le, amit autentikusnak tartok, szivessen elviszlek néhány vencouveri vendéglőbe, OK?

@látjátok feleim szümtükkel:
Chill out, nyugodj le, nem kell mindenkinek nekiugrani aki csak ránéz Andrásra vagy Wakára. Van nekik is saját véleményük, nekem is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.30. 11:41:13

@kobold63: Én meg elviszlek néhány utcai árushoz Indiában - talán az is autentikus :)

kobold63 2019.12.30. 11:49:33

@Andrass9:
Biztosan, amint a fenti hozzászólásomban megjegyeztem, hogy a töltöttkáposztát is csinálják sokféleképen, mind autentikusan.

jegeskaveee. 2019.12.30. 12:01:57

@Andrass9: "Indiába sóért mezítláb megy Gandhi, nálunk vegyen telket Jancsi, Pista, Bandi" - ha jól tévedek, Gobbi Hilda mondta ezt egy kabaréjelenetben.:)))

De talán Indiáig nem kell elgyalogolni a nagyszemű sóért. Próbáltad már itt?:
sopince.hu/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.30. 12:06:07

@Andrass9: Tudom.
@kobold63: Nem akartam annyira genya lenni. Lehetett volna a "különböző képen" is. :D Magasa labda volt, sorry. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.30. 12:09:54

Feltettem főni a kocsonyát, holnap reggelre éppen kész lesz. Egy András-féle balzsamecetes mogyoróhagyma salátát készítek mellé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.30. 17:27:56

@Andrass9: Azért 11-ig várj vele, mert még kilötyög röptében. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.30. 17:36:37

@Waka: Azt hittem, reggelre már meg is köt - amilyen hideg van :)
Főznék én is, de a feleségem most nem kért (majd, amikor 25C fok lesz ...)

Kumari aki Nilüfer 2019.12.30. 19:11:19

@látjátok feleim szümtükkel: A Metró nevű műintézmányben van mindenféle szemű só. Én ott vettem.

Kumari aki Nilüfer 2019.12.30. 19:12:24

@Waka: Nálunk már a hűtőben..az unokám tegnap este alig várta, hogy megdermedjen, már meózta:DD Ehető!

Kumari aki Nilüfer 2019.12.30. 19:13:42

Holnap készül a korhelyleves, a pfalzi lencsetál, és a virsli, de a szépember kért egy kis friss sültkolbászt is..az is lesz.

élhetetlen 2019.12.30. 20:32:55

@Andrass9: “Főznék én is, de a feleségem most nem kért (majd, amikor 25C fok lesz ...)”. Ez áthidalható. Főzöl most, te eszed most, a feleségednek meg beraksz pár dobozzal a fagyóba, 25C foknál kiveszel egy-két adagot, felolvasztod, újra dermed a normál hűtőben. (Egy, két tányér befér, gondolom). Ha már írtam ilyet, akkor bocs.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.30. 20:33:40

@Kumari aki Nilüfer:

Én erdélyi sót szokok venni, olcsó és tényeg sós íze is van, nem kell belőle dupla adag.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.30. 21:04:59

@Andrass9: Nos, bele is estem a magam ásta verembe. A szabatos fogalmazás ugyebár. Szóval, a kocsonya éppen megfő holnap reggelre. Aztán szétosztom a húsneműt, leszűröm a lét, azt is szétmerem, aztán az erkélyen hagyom dermedni, utána megyen a hűtőbe.
@Kumari aki Nilüfer: Azért remélem, sikerült kiolvasztani az unokát. Bár dermedten biztosan nem nyüzsög annyit. Ismét SORRY!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.30. 22:24:41

@jegeskaveee.: Nem, nem próbáltam, de nem is fogom, mert az ilyen agresszív marketing csak eltántorít tőle ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.30. 22:27:23

@Kumari aki Nilüfer: Bezzeg nem küldtél belőle, hiába panaszkodtam ... :)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.30. 22:28:52

@élhetetlen: Nem írtál ilyet :) Én viszont szeretem együtt enni a feleségemmel az étkeket, így aztán ...

élhetetlen 2019.12.30. 22:39:56

@Andrass9: Értem, de attól, még ebédelhettek, vacsorázhattok együtt, hogy te előételnek kocsonyát eszel, neki meg készítesz valamit, amit szeret, a főfogás meg közös, nyáron meg ehetitek reggelire a kocsonyát együtt… A kenyérről írtad, hogy te valami rozsosat, a feleséged meg valami magosat, és ettől sem dől össze a közös étkezés. De te tudod.

élhetetlen 2019.12.30. 22:51:18

@Andrass9: Folytatás, csak magyarázom a hülyeségemet. Nem értem, hogy egy hideg reggeli, van a hűtőben kolbász, és sonka. Egyikőtök kolbászt enne, a másik sonkát, és ha mindketten azt eszitek, amit kívántok, az már nem egy közös családi reggeli? Jó, feladom!

jegeskaveee. 2019.12.31. 04:53:14

@Andrass9: Csak ötletként írtam, a Sóbarlangot, nem kellett volna betenni a linket. Elnézést kérek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.31. 10:23:03

@jegeskaveee.: Semmi gond nincs vele - mint láthatod, másnak hasznos volt (@látjátok feleim szümtükkel: ), csak az én reklámtoleranciám igencsak alacsony :)

Kumari aki Nilüfer 2019.12.31. 10:24:00

@látjátok feleim szümtükkel: Én is szokok:) de pl. dekor sónak az a nagyszemű, ami szép fehér is, az a földalattiből van. És szoktam wieliczkai adalékmentest is, a parajdi általában szürkés, és van étel, amibe nem teszem.A himalájai meg..van, több színben, de egyelőre a polc dísze,,valamiért ódzkodom tőle:)

Kumari aki Nilüfer 2019.12.31. 10:25:42

@Waka: :DD annyira igazad van:DD tegnap mondjuk tényleg megdermedt, mert a bevásárlásra pulcsiban jött, hiába mondtam, hogy az autó kinn fog állni a fagyban.....de most megtanulta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.31. 10:27:12

@élhetetlen: Én fogalmaztam helytelenül! Egyszerűen jobban esik úgy főzni valamit, ha mindketten eszünk belőle. Micsinyáljak - 45 év alatt berögződik némi szokás :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.31. 10:30:37

@jegeskaveee.:

Ez egy jó ötlet volt. Eszembe is jutott milyen szép, és még az orrodat is tisztíccsa. Tényleg.
Kirándultunk, és arra is járva eltöltöttünk egy-két órát a bányában. Mire kijöttünk, megszünt a náthám, és amíg haza nem értünk nem is jött elő. Itthon ezerrel zuhogott az eső, és továbbb élvezhettem a náthám áldásait.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.31. 11:29:54

@Andrass9: Na most lehet nyitni az ablakot. Még kicsit lágy a kocsonya, de az íze mennyei.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.31. 11:31:21

@Waka: Köszönöm! Sajna olyan éhes voltam, hogy gyorsan "főztem" egy zacskós levest ...

kobold63 2019.12.31. 12:12:37

@Andrass9:

Pedig én is küldtem egy adagot, a king crab lábakat itt tartottam, ha jól emlékszem halat, rákot nem szabad enni, mert alúszik a szerencse. Csupa jó akaratból!

Boldog Új Évet.

élhetetlen 2019.12.31. 14:39:39

@Andrass9: Értem! Még egy kört, ha megendesz. A szokások, igen. A szokások miatt nem értettem, mert nálunk ez kicsit másként ment. Anyu lelkesen, és jól főzött, és mindenkinek megfőzte, amit kért. Pl. csirkepaprikás, a többségnek nokedlival, nagyapámnak egy lábas rizs. Rántot hús, dinsztelt, vagy sült krumpli, nagyapámnak egy lábas rizs. Megette volna a nokedlit is, a krumplit is, de a rizst jobban szerette. Orjalevesből a főtt hús, savagyú tojás mártással, kivéve apu, ő kapta a tejmártását (cukrozott forralt tej, egy csipet sóval, aztán liszttel besűrítve, brrrr--, na, ezt csak ő ette meg). És a bohóckodások. Apu szerette a kolbászos krumplilevest pogácsával, anyu megfőzte neki, de az asztalhoz sem ült le, amíg ott volt a krumplileves. Egyszer apu rábeszélte két kanálnyira (hátha megszereti). Reggelre felkeltek, anyu már elfelejtette a kalandot, apu fogja, megpörgeti, nézi előről, hátulról. Mit csinálsz? Csak nézem, hogy sem sánta, sem púpos nem lettél a krumplilevestől. Persze, anyu továbbra sem volt hajlandó megenni. Sóskafőzelék? Én pépesítve szerettem, a többiek egész leveles változatban. Anyu kivette az adagomat, pépesítette, a többiek ették a “pulutykát”. Szóval én ilyen zűrös kajászati viszonyok között nőttem fel, ezért nem értettelek. B.U.É.K!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.31. 15:03:01

@kobold63: Nagyon köszönöm! Boldog Új Évet nektek is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.31. 15:07:42

@élhetetlen: Nálam is van zűrös kajálás, ha itt az összes gyerek. Akkor 5-6 féle ételt is főzök, hogy mindenkinek kedvére tegyek. Feleségemnek is főzök, de nem mindent - pl. a PK az én fazekamban nem főhet :))) Így azt megfőzi magának, viszont a kocsonya olyan, amit mindketten szeretünk, ezért voltam csalódott.
Boldog Új Évet neked is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.31. 15:08:53

Elkészült a lencsefőzelék, de azt hiszem kicsit túlbarnítottam a rántást. Ettől persze még megesszük éjjel, mert kell a pénz jövőre!!!

PiperPerabo 2019.12.31. 15:51:37

Boldog Új Évet Kocsmalakók!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.01.01. 00:00:01

Boldog Új Évet kívánok én is mindenkinek! :)

kobold63 2020.01.01. 00:29:40

@Waka:
Kiváncsiságból néztem be, nekünk még van 8,5 óránk, addig sokat lehet még tenni/inni.
Tradicionális/családi punch: vörösbor-erős tea-rum-cukor-narancs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.01. 11:27:35

@kobold63: Most már biztos, hogy nálatok is 2020 van :) Boldog Új Évet odaátra is!

PiperPerabo 2020.01.01. 13:28:27

@Andrass9: Elnézést! Alighanem téves helyre írtam. Bocs. Nem fog ismétlődni. ….((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.01.01. 13:31:23

@PiperPerabo: Szerintem nagyon is jó helyre írtál! Boldog Új Évet mégegyszer, hamár nem is válaszoltam azonnal a jókívánságodra ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.01. 18:40:18

@PiperPerabo:

Nem tudom én kocsmalakó vagyok-é, még a kocsmáros nem tájékoztatott, pedig neki van saját véleménye. A tájékoztatás szerint.

Ettől függetlenül ha kocsmalakó vagyok, ha nem, én is kívánok neked boldog új évet.

jegeskaveee. 2020.01.02. 08:35:52

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem kocsmalakók, mit kocsmalakók! kocsmabútorok vagyunk... :)))
Még akkor is, ha nem mindig kapunk választ egymástól.

Nem válaszoltam én se neked a múltkor, most megteszem: nem kell elnézést kérned:)))

jegeskaveee. 2020.01.02. 08:37:24

B.Ú.É.K. mindenkinek, kivétel nélkül! (*nevetős szmájli*)

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.02. 09:58:17

@jegeskaveee.:

Tudtam magamtól is, felőtt vagyok.Ö

Én is kívánok neked, meg mindenkinek minden jót, csörgő diót, mogyorót. ( mind a kettő igen derága mostanság ).

jegeskaveee. 2020.01.02. 10:30:53

@látjátok feleim szümtükkel: Bánnám is én, hogy drága a dó, mogyoró, ha el tudnám rágni...

És ha csak az lenne drága. Az ünnepek előtt megkérdeztem a helyi Sparban, hogy lesz-e zárás előtt pár órával olcsóbb valami. Azt mondta a helyettes, hogy nem tudja, mert a sertéshúsból kevesebbet rendelnek, mivel kétnaponta árazták át, és nem azért, mert olcsóbb lett...