Indiai bundázott zöldségek csicseriborsós bundában. Ezt tavaly tanultuk a nagylyánnyal az indiai főzőiskolában. Elhatároztuk, hogy most elkészítem a családnak vacsorára.
Kicsit nagyobb választékot állítottam össze a zöldségek frontján, azután a kóstolgatás folyamán néhányat abbahagytam, mert nem jött be vagy az íz, vagy az állag. Használtunk egy remek fűszerkeveréket a tálalásnál: chaat masala a neve, összetétele a poszt végén található.
A zöldségek, amiket mi használtunk:
- 1 krumpli szeletelve
- 1 lilahagyma szeletelve
- kismarék ceruzabab
- kismarék ehető zöldborsóhéj
- 1/3 karfiol kis rózsákra bontva
- 1/4 brokkoli rózsákra bontva
- 1 kis cukkíni
- 5 zöldspárga felezve hosszában és keresztben
- 2 csiperkegomba
- 16 kis spenótlevél
- 16 kis kelbimbó
A panír:
- 1 pohár csicseriborsó liszt
- 1/2 pohár rizsliszt
- 1/2 tk piros csilipor
- 2 ek kurkuma por
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/2 tk sütőpor
- 1/2 tk só
- víz - sűrű palacsintatészta állaghoz
- olaj - sütéshez
A bundázáshoz egy mély üvegtálba öntöttem az összetevőket. Az eredeti recept csak 1 evőkanál kurkumát írt, de szerintem jobb lett két evőkanálnyival (amúgy is azt tanultuk, hogy a kurkuma fontos fűszer, bánjunk vele bátran). Rizslisztünk nem volt, ezért sima lisztet használtam. Állítólag rizsliszttel még roppanósabb lenne a bundázás. Annyi vizet kevertem hozzá, hogy elég sűrű palacsintatészta legyen.
Kivonultam a zöldségekkel és a masszával a teraszra, hogy ne büdösítsem össze a lakást az olajjal. Itt azután elkezdtem forró (nagyon forró) olajban sütni elsőre egy szelet cukkínit, majd egy spenótlevelet. Ekkor rájöttem, hogy kicsit higítani kell még a bevonatot, mert túl vastag lett a bunda. Egyszerre csak annyit tettem az olajba, amennyi kényelmesen elfér egymás mellett.
A cukkíni megbukott az állagteszten, azt abba is hagytam. A krumpli túl vastag lett, ezért lassan sült csak ki, viszont a hagyma az csodás! Nagy siker a kis kelbimbó is, meg a karfiol is. A gombát csak a vejem és én ettük, a brokkolit csak a kisunoka :). A spenót gyakorlatilag csak a bunda megformázója, így magában ettük vele a bundát - az se nyert.
A vejem csinált hozzá salátát (zöldséghez?) és a chaat masalával szórtuk meg a tányéron a bundázott zöldségeket. Ez igazán jó ízt adott még neki.
A nagylyány is evett hozzá salátát (nyitókép az ő tányérja).
A maradék elég sok volt, mert az alapanyag is rengeteg. Eltettük másnapra, de hidegen nem tetszett senkinek ...
A Chaat Masala (indiai street food fűszerkeverék) összetétele (forrás):
- 2 1/2 ek (12g) római kömény
- 1 ek (5g) koriandermag
- 1 1/2 tk (4g) fennel mag
- 1 1/2 tk (3g) köménymag
- 1 ek (3g) szárított mentalevél
- 1 ek (13g) kala namak (Himalája Fekete Só)
- 1 tk (5g) kóser só
- 3 ek (18g) zöld mangó por
- 4 1/2 tk (16g) tamarind por
- 1 tk (2g) feketebors
- 5 tk (12g) piros csili por (nem csípős)
- 1 tk (2g) gyömbérpor
A szemes fűszereket egy nagy serpenyőben kicsit pirítsuk meg, majd mozsárban törjük porrá. Keverjük össze a többi összetevővel, és egy légmentesen záró edényben hagyjuk legalább egy napig állni, hogy a fűszerek aromája összeérjen. 3-5 hónapig is eláll.