Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Vietnámi nyári tekercs

2019.12.20. 07:00 Andrass9

Ez nem más, mint egy saláta ehető csomagolásban ... Hoztam az ázsiai boltból mindenféle rizspapírt: kicsit, nagyot, kereket és négyszögletest. Ha jól van lezárva a csomagolás. gyakorlatilag korlátlan ideig eláll. Napok óta kacérkodom az elkészítésével, de a feleségem mindig talált valami ürügyet, hogy miért holnap csináljam :)

53.jpg

Végül csak nekiálltam, mondván, hogy ez csak saláta, amit mindig lehet enni! Igyekeztem annyiféle textúrát és ízt belecsomagolni, amennyit csak tudtam. Pár napja be is vásároltam friss zöldségeket hozzá, nehogy a hiányuk akadályozzon a megfőzésében.

Összeválogattam a hozzávalókat, megtisztítottam a zöldségeket és előkészítettem a szerszámokat is (16 tekercsre elég):

  • 16 fejessaláta levél
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1/3 kígyóuborka
  • 1 szál halványító zeller
  • 1 sörretek
  • 1 méretes újhagyma
  • 3 nagyobb nyers garnélarák (opcionális)
  • csíkokra vágott disznó vagy csirkehús (opcionális)
  • 1 kisebb marék vékony rizstészta
  • 8 frissen leszedett bazsalikomlevél (kicsi volt a cserép, csak ennyi)
  • 8 kerek rizspapír kb 20 cm-es átmérőjű
  • 8 négyzetes rizspapír kb 25x25-ös
  • az Eredeti Börner V Gyalu julienne betéttel

10.jpg

Persze mindjárt az első tolásra kiderült, hogy a vágóbetét túl vékony pálcikákat készít, nem lesz mit rágni, ezért kicseréltem egy picit nagyobbra a kést. Ez kb 2,5-3 mm vastag pálcikát vág a zöldségből. Feltettem egy pici fazékba 2 deci vizet forrni, és amikor felforrt beletettem a 3 elfelezett garnélarákot főni két percre. Közben gyalultam tovább a retek után a sárgarépát, majd az uborkát is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A zellerszárat és az újhagymát nem a gyaluval, hanem késsel vagdostam vékonyra. A garnéla után friss vízben (nem kéne, de feleségem nem szereti a vizi élőlényeket) forraltam vizet a rizstésztának, amibe került véletlenül kis hagyma is ... Ezt is 2 percig főztem, majd kitettem egy másik tálkába.

15.jpg 17.jpg 16.jpg 18.jpg

Jöhetett életem első nyári tekercs kisérlete. Egy szép salátalevélre pakoltam a vékonyra vágott zöldségeket. Tetejére került kis rizstészta, zellerszár és újhagyma. Szépen feltekertem. A rizspapírt langyos vízbe mártottam, és kiterítettem egy vizes papírtörlőre (nedves konyharuha esetén még azt is látjuk, hogy hol van).

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Belecsomagoltam a salátalevelet egy pici garnéla és bazsalikomlevél társaságában. Kicsit hosszúnak bizonyult a sok zöldség, és kilógott a rizspapírból a vége.

23.jpg

A következőnél a tenyeremben alakítgattam a saláta levelet. Így sikerült rövidebbre venni, és szabályosabban hajtogatni a rizslapot: először a két oldalát hajtom be, majd szépen feltekerem. A következőt ismét a deszkán állítottam össze. Itt nem felejtettem el a garnélát sem, és egész sikeresen csomagoltam be. A többi csomagolást már nem dokumentáltam, mert belejöttem rendesen. Az első néhány tekercs elkészítése alatt el lehet sajátítani a furcsa, nedves és ragadós rizspapír kezelését, ami könnyen szakad.

24.jpg 25.jpg 26.jpg
27.jpg 28.jpg 29.jpg

Már csak a mártogatós szószt kellett elkészíteni, mert az teszi fel a koronát a tekercsre. A hozzávalók:

  • 1 pici gyömbér
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 mk tamarind paszta
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek víz
  • 1 mk szezámmag olaj
  • 2 ek édes csili szósz (lehet csípős is)
  • 1 ek rizsecet
  • kis lime héj reszelve
  • 1-2 szál vékony újhagyma
  • pici sárgarépa

31.jpg

A gyömbért és a fokhagymát lereszeltem egy tálkába. Hozzáadtam a tamarind pasztát, majd belekanalaztam a többi folyékony összetevőt.

32.jpg 33.jpg 34.jpg

Felaprítottam a vékonka újhagymát és belekvertem. Így a pasztát is sikerült eloszlatni a mártogatósban. Hirtelen felindulásból beleaprítottam pirinyóra vágva egy kis sárgarépát is, amit nem használtam el a tekercsekben.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Az első hat tekercset (amiben garnéla is volt) a mártogatós felével átadtam a szomszédoknak azzal a segítséggel, hogy vágják ketté a tekercseket, úgy szervírozzák (lásd nyitókép).

39.jpg

Nekiálltam a maradék elkészítésének, amihez a nagyobbik négyszögletes lapot használtam. Sokkal egyszerűbb volt kezelni.

41.jpg 43.jpg 42.jpg 44.jpg

Félretettem a feleségemnek folpackba csomagolva egy néhányat.

45.jpg

Én meg nekiálltam a maradéknak.

47.jpg

Meg egy egész közeli ötujjú villakép:

48.jpg

Fogyasztási javslat: a tekercset ferdén keresztbe elvágjuk, a mártogatósba mártjuk, vagy kanállal megkenjük és beleharapunk ...

50.jpg 51.jpg 52.jpg

Nagyon finom, üde és egészséges eledel, relatíve alacsony kalóriaszinttel. A nevével ellentétben télen is elkészíthető, legfeljebb fejessaláta helyett jégsalátát használunk.

Tanulság:

A töltelékből mindig kisebbet készítsünk, mint gondolnánk :)

 

 

 

58 komment

Címkék: saláta fokhagyma szójaszósz bazsalikom gyömbér garnélarák rizstészta sárgarépa újhagyma kígyóuborka tamarind rizsecet szezámolaj zellerszár halványító zeller csiliszósz sörretek rizstészta lap lime héj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10015353184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trux77 2019.12.20. 07:25:37

Hat ez eleg nyammmm kategoria. Es csupa egeszseg!

MadMary 2019.12.20. 09:18:15

Lassan cukormérgezésem van a karácsonyi sütéstől, mézeskalács és más édességek magyar és holland címzetteknek, "Nyuszi barátai és üzletfelei" létszámban... csak sósat óhajtok, roppanós zöldségeket, sajtot, szezámmagot, szójaszószt, csilit, bármit, ami nem édes. Van itthon rizspapírom, irány a piac, zöldségért. :-)

kobold63 2019.12.20. 10:42:47

Hol van a cilantro?

Kiegészítő a nagyon guszta tekercsekhez egy egyszerübb szósz, a Nuoc Nam, rugalmas recept, mi így csináljuk: 6 ek. víz, 2 ek. cukor, 2 ek. lime lé, 2 ek. fish/hal szósz, felkarikázott thai madárszem csili.

jegeskaveee. 2019.12.20. 11:40:03

Egyáltalán nem sózod?

Én csak azért sajnálom magam, hogy ebből a kétségtelenül finom ételből csak a vízi élőlényeket szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.20. 11:41:10

@kobold63: A cilantrót neked adom. Van elég poloska, minek szaporítsam a büdöset ...
Halszószt meg nem szereti a feleségem. Szóval eléggé behatárolt volt a mártogatós alapíze :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.20. 12:55:15

@jegeskaveee.: Nem sózom, mert az kiszívja a nedvességet a zöldségekből. Pont elég sós a szójaszósz (vagy a halszósz) a mártogatósban. Nem vagyok nagy salátás, de ezt szerettem:)

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 09:03:40

András, ugye ez a rizslap vegán? (se tojás, se tej). és ezt előre is meg lehet csinálni? (nem szeretnék az első napi vendégségben tekercselgetni, mert 9 után már érkeznek a vendégek)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.21. 12:33:19

@Kumari aki Nilüfer: A rizslap összetevői:
rizsliszt

víz
Ezt bambuszgyékényre kenik, ahol megszárad, utána csomagolják. Nagyon törékeny szárazon.
Gondolom, ez elég egyszerű :)
Ha előre akarod megcsinálni, a tekercseket egyesével kell folpackba tenni, össze ne ragadjanak. Hűtőben eláll másnapig, bár a tanácsok szerint 2 órán belül fogyasszuk. Nekem volt 6 darab fóliázva, és másnap is finom volt.

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 12:45:21

@Andrass9: Köszönöm, közben magam is utánaolvastam..hamarabb is megtehettem volna.Bizonyos receptek szerint a csomagokat sütni kell, így azt választom, hogy párolt cuccal töltöm, és másnap tálalás előtt gyorsan megsütöm, nagy baj nem lehet belőle:)

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 12:47:27

@Andrass9: Az a "baj", hogy első nap leszünk 16-an, vegán vega és hagyományos csapat, és előre akarok dolgozni, ami jól működik a szokásos dolgokkal, az újakat kell kitapasztalni.

jegeskaveee. 2019.12.21. 14:32:51

@Kumari aki Nilüfer: Megemelem az összes kalapomat előtted!
Nem semmi háromféle étkezési szokásnak megfelelően főzni.
Érdekelne is, hogy milyen menüsort állítasz össze.:9

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.21. 15:03:15

Köszönök szépen!
Ez igen jó étel. Imádom a nyers zöldségeket. A rizspapírt akár ki is lehetne hagyni, csak úgy nem áll meg a zöldség. :)
Túl vagyok a karácsonyi céges murin, meg a másnaposságon. 35 főre készült ropogós sült csülök, pirított burgonya, friss csalamádé, meg 2,5 liter BBQ szósz. Felfalták mind egy szemig.

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 15:26:21

@Waka: Húha..ez nagyon jól hangzik, gratulálok!

@jegeskaveee.: A pillanatnyi tev? leves csak a húsosoknak, tiszacsegei halászlé,. ha lesz kívánság levesre, a vegánok paradicsomlevest kapnak.
lesz töltött káposzta vegán és szabolcsi módra, a vegánokra tekintettel :Ájult imám( töltött padlizsán) török babsaláta, sült gomba ,és édeskkrumpli valamilyen módon, és lesz mentás borsópüré, a vetáriánusoknak még ehhez jön krumlisaláta( ja, a nyers hagymát sem eszi egyik vejem), céklasaláta( ez alighanem narancsos lesz, és nem majonézezem el), még megkérdezem, vagy káposztás rizs,vagy mediterrán bulgur.ez köret másoknak is vagy kukoricakrém, ezek gyorsan megvannak, és mindenki ehet,húsok: egy töltött karaj, most nem vacakolok a wellingtonnal, rántott karaj és csirke, kacsamell csíkok, és egy szép hízott kacsamáj

Szentestére plusz az egyik lányom hoz báránybordát konfitálva, meg egy kis szarvaspörköltet..hogy éhen ne haljunk:DD ja, és a vegetáriánusok szentestén rántott camambert kapnak, ehhez és a bárányhoz jön a mentás borsó.A vegánok csak első nap jönnek.

Sütök flódnit, babkát és kelt nutellás csillagkalácsot, és stollent, meg van leveles tésztám, azt megsózom, lesz sós rúd.De linzert a boltból veszek...de vegán édességre már nem lesz időm, és ök a kisebbség.Ehetnek gyümölcsöt.

Ez így soknak tűnik, de holnap sütemény, hétfőn a káposta és a saláták alapja( krumplit megfőzöm, bepácolom, imámot , babsalátát stb megsütöm-főzöm, húsokat panírozom, pácolom, aztán kedd délelőtt ezekez sütöm. kedden délben elhagyom a konyhát, Terveim szerint:)

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 15:28:12

Ja, lesznek még rántott és párolt zöldségek, úgymint karfiol, gomba és pagodakarfiol.Pakora bundában. és ha úri kedvem úgy diktálja,( időm és energiám engedi) rántott savanyú káposzta

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 15:29:00

és a vietnámi tekercs..:DDDDDmegvan a rizslap. és zöldsaláta, de azt összerakja, aki azt óhajt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.21. 15:37:19

@Kumari aki Nilüfer: Ha "crispy rollt" akarsz csinálni (ami ki van sütve), ahhoz a rizspapír nem igazán jó, mert széthullik (mondják, én nem próbáltam), de ha a rizslap helyett (akár GM) liszt és víz keverékét kanálnyi kukoricakeményítóvel keverve, mint papírvékony palacsintát elkészíted (csak az egyik oldalát kell éppen csak megsütni, ameddig a teteje kicsit megszárad kislángon), abba csavarva kisütheted olajban ropogósra. Ennek csak most jártam utána, mert a feleségem azt szeretne enni. Ezt hívják ropogós tavaszi tekercsnek, amibe persze lehet tenni húsféléket, meg vizilényeket is :)
Ha "friss tavaszi tekercset" emlegetnek, akkor az közel a posztolt recept, de több fehérje lakozik benne, míg a nyári tekercsben csak elvétve van protein :)
Reménykedtem, hogy bolti wonton tésztából elkészíthető, de az túl vastag és kicsi ehhez a feladathoz. A rizspapírt nem próbáltam még megsütni, de ami késik nem múlik!

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 15:41:45

@Andrass9: Megnéztem a rizs izéket, az egyik csomag nem papir, hanem palacsinta, Na, majd meglátjuk...ha belefér, akkor kísérletezek, ha nem, akkor is lesz mit enni,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.21. 15:42:14

@Kumari aki Nilüfer: A pakora bundát pár poszt múlva adom közre, mert azt is készítettünk a nagylyánnyal a mostani látogatásom alatt (még tavaly tanultuk egy indiai főzőiskolában). Lényeg, hogy ne sajnáld a kurkumát a csicseriborsó liszt mellől, valamint legalább 180 fokos legyen az olaj, amiben sütöd. A mi választékunk:
krumpli (vékonyra szeletelve), cukkíni, karfiol és brokkoli rózsácskák, apró kelbimbók, zöldbab, zöld spárga, gomba szeletek és végül spenótlevél! Igen, a spenótlevelet is ki lehet rántani!

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 15:57:02

@Andrass9: Most restellkedek, mert a pakorát készen veszem( arab fűszeresnél, és nagyon bevált)de valóban cukkini is van, úgyhogy lesz az is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.21. 16:05:43

@Kumari aki Nilüfer: Nem szégyen az! Az arabok sokkal jobban tudják, mint és, hogy kell csinálni :)) Én csak egy indiai receptet tanultam meg ...

jegeskaveee. 2019.12.21. 17:51:14

@Kumari aki Nilüfer: mennék vendégnek erre a menüre.:)))

Kumari aki Nilüfer 2019.12.21. 18:25:30

@jegeskaveee.: Itt egy.két(öt.hat plusz ember nem számít:) gyere!

vörösbor(de)minőségi 2019.12.21. 20:29:54

@Kumari aki Nilüfer: rántott savanyú káposzta?
ez valami fenomenális lehet.rákerestem de semmi...:(
(megtévesztő cimek után ....)

kobold63 2019.12.21. 21:26:34

@Andrass9:
@Kumari aki Nilüfer:

Errefelé, érthetően , nagyon gyakori a különböző tekercsek fogyasztása. Más a kinai, thai vagy vietnámi. Magam is gyakran készitettem, így kipróbált tanácsot tudok adni.

A rizspapirt ki lehet sütni, de nem ezzel a töltelékkel, hanem az előre megdinsztelt, nem szaftos keverékkel. Ez lehet húsos, vagy vegan, káposzta-gomba-répa-hagyma-stb vékonyra gyalulva, reszelve, dinsztelve, kihűtve.
Kicsit ragacsos sütés közben, deformálódik is. Ezt aztán salátalevélre téve, friss zöldségekkel, zöld fűszerekkel magpakolják, úgy eszik. Ehhez a verzióhoz a vékonyra gyalult répát és retket besózzák és utána ecetes-cukros vizben tartják. Mindez eléggé macerás, kerti összeüléshez inkább megy.

Ne variáld, ez a tekercs így tökéletes, ahogy András leírta.

kobold63 2019.12.21. 22:19:56

@Kumari aki Nilüfer:
Nehéz bizony nagy seregre főzni, ráadásul a különböző étkezési szokásokat figyelembe venni.

Minálunk most a keto, vagy ketogenik, alacsony szénhidrát tartalmú étkezés ad feladatot, történetesen, hogyan illesszem be a hagyományos karácsonyi menüt ebbe a nagyon egészséges étrendbe.

Minden sütemény liszt és cukor nélkül készül, nem is nagyon kivánják, megváltozott az izlés és az étvágy. Egyedül az unoka kap kevert kakaós tortát.

A menü : lox lazac krémtúró alapon, tapenade/oliv bogyó-szardella keverék, füstölt lazac pástétom és guacamole , mindez mandula-lenmag crackers-on. Esetleg még krémsajttal töltött jalapeno, sütőben sütve.

Rántott sole filé vagy halibut, ha kapok frisset. Egy személynek nem használhatok prézlit. Házi készítésű mayonéz avocado olajjal, majonézes krumplisaláta, francia saláta sok gombával, töltött tojás.

Liszt nélküli diós piskóta tekercs ganache(tejszin és csokoládé keverék) töltelékkel. Cukor nélkül. Tejszinhab.
Gyükölcs tál.

A továbbiakban főleg magunk vagyunk, esszük a maradékot, úgyis el vagyunk telve, de azért az éhenhalás ellen csinálok töltött káposztát a közben elkészült házi savanyításommal.

Pezsgő, száraz bor, vodka megengedett, magyar pálinka sajnos nincs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.21. 22:38:35

@kobold63: Az a házi savanyú káposzta lesz a legjobb karácsonyi ételetek! Sok sikert hozzá :)

kobold63 2019.12.22. 00:08:59

@Andrass9:
lemaradt, hogy a savanyítás a te kb. 2 évvel ezelötti recepted iránt készült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.22. 09:30:49

@kobold63: Köszönöm szépen! Remélem legalább annyira izlik, mint nekünk :)
A történelmi hűséghez az is hozzátartozik, hogy Pizzaszeletvágó aka Kocsmagomba aktív tanítása nélkül nem született volna meg a poszt sem, nemhogy a káposzta, lévén első volt az életemben!

Kumari aki Nilüfer 2019.12.22. 12:29:53

@vörösbor(de)minőségi: Azt úgy kell, hogy kellő savanyúra veszed a káposztát,kimosni, ha vad, kifacsarni,aztán egy villára csavarni falatnyi adagokat, belemártani a sörtésztába vagy párizsi bundába, és olajban sütni, Szerintem szenzációs:)

Kumari aki Nilüfer 2019.12.22. 14:15:09

@dikusz.: Tényleg? de ha az ember kis falatkákra vágja, és valamibe még bele is tunkolja, akkor elboldogul:)

MadMary 2019.12.22. 14:43:24

@Kumari aki Nilüfer: Sok mindent láttam már bundázva-kisütve (lásd a hírhedt bundázott Mars szeletet...), de savanyúkáposztát még sose, a módszered pedig zseniális! :-D

Kumari aki Nilüfer 2019.12.22. 15:02:18

@MadMary: Bárcsak saját kútfő lenne, de valamikor, valahol olvastam, és kipróbáltam.És bejött:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.22. 15:10:16

@Kumari aki Nilüfer: Amint hozzájutok savanyú képosztához, kipróbálom. Pakora nincs most, de egy kis sörtésztát össze tudok hozzá csapni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.22. 16:56:05

@jegeskaveee.: A sörtészta nem pakora. Az utóbbi csicseriborsólisztből készül, és sok fűszer is van benne! Egy kis rizsliszttel ropogósabb lesz :)

élhetetlen 2019.12.22. 19:41:39

@Kumari aki Nilüfer: “van leveles tésztám, azt megsózom, lesz sós rúd”. Lehet, hogy késő, de azért leírom. Nem saját, Lorraine Pascale-tól lestem el. Ha ismered, bocs. A bacont vagy félbe vágod, vagy nem, rövidebb rúd, hosszabb rúd. Kinyújtod a tésztát téglalap alakúra, 2 mm vastagra, a magassága a baconé. Ráfekteted a szeleteket centis távolságra, és elvágod a tésztát köztük. Aztán fogod az alsó, felső végét, és ellentétes irányba tekered, szép, egyenletesen megsülő rúd lesz belőle. Tudom, a tésztában van margarin, és ehhez még a szalonna, de a felét érdemes megcsinálni így, a vegánoknak marad a fele szalonna nélkül. Ha elszántabb vagyok, akkor ue. kelt tésztából, az nem annyira zsiradékos, de ugyanolyan finom.

Kumari aki Nilüfer 2019.12.22. 20:22:27

@élhetetlen: Köszönöm, majd máskor:) ma elkészült az összes süti, flődni, nutellás csillag, stollen, és ráadásnak egy adag vegán fahéjas csiga, ezek mellé tényleg csak kitekertem, megtojásoztam, megsóztam, a másikat megsóztam, borsoztam és egy hangyányi pirospaprikáztam, pillanatok alatt megvolt, Plusz a szaloncukrokat is megkampóztuk a szépemberrel, mert 24-én későn jönnek a gyerekek, arra már nem lesz annyi idönk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.22. 20:36:38

@Kumari aki Nilüfer: Ügyes vagy! Én még csak most tettem fel éjszakára a monstre húslevest (nagyon finom már így is). A feleségem vagy 6 féle süteményt sütött (lehet, hogy annál is többet, nem követem, mert ritkán eszem). Holnap kijönnek a gyerekek, ezért beborsoztam 4 szelet marhasteaket, hogy azt majd vacsorázzuk a leves után. A csirkéket holnap teszem be a sós páclébe, hogy keddre jól átjárja! Még nem tudom, holnap mit kapnak a marhához, de most lemegyek a csodahüttőbe körülnézni :)
24-én a sült csirkékhez krumplipüré és sült zöldségek lesznek. Sütök nagy kalácsot is, mert az finom ... A csirkék maradéka a 25-i egésznapos csipekedés, akkor pihennék, de nem lehet, mert még nincs káposztám, de bekevertem a tölteléket, szóval a töltött káposzta is rám vár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.22. 21:07:38

@Andrass9: Két-két kiló spenót, zöldborsó és fejtettbab fogadott odalenn. Ezen kívül 12 galanga gyökér és 12 thai citromnád - ha netán thai levesre vágyom. Gyömbér, birskörte, málna, szeder, kapor szintén kilószám. 2015-ből grillezett padlizsán és fehérspárga. Hogy ez mikorra fog elfogyni, nem tudom. Ez csak a zöldséges fiók :)
Ja, meg egy zacskó panírozott trappista ...

élhetetlen 2019.12.22. 21:09:12

@Andrass9: Nagyjából. Mert már én is mustároztam, sajtoztam is, kentem rá pirított szezámmag olajat, stb., de nekem anno a csavarás volt új, mert előtte kerek lapot cikkekre vágva tésztából sütöttem a szalonnás, azaz baconos kifliket, de annak a közepe ugye vastagabb, mint a vége. A káposzta. A káposztámba nem rakok csülköt és hasonlókat, csak a fél kiló húsból a gombócokat a másfél kiló káposztához, tehát fontos, hogy a káposzta jó legyen. A Lehelen pl. nincs jó, pedig mind vecsési… Ez csak egy kóstolási ötlet, nem tudom, milyen messze vagy a fehérvári útitól. Ha nem a villamosmegállótól mész be, hanem az Hallé felől az utolsó ajtón, ott egy mozgólépcső, és az első szinten az első bódé. Igaz, fél órás sor, míg a többinél csak lézengenek, de húsz éve ott veszem, nekem bejött. De ez tényleg csak egy ötlet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.22. 21:37:31

@élhetetlen: Köszi az ötletet! Talán be tudom szuszakolni holnap a menetrendembe. Ha nem fér, akkor marad Sparos káposzta.

jegeskaveee. 2019.12.22. 21:38:31

@Andrass9: Annyira fura neve van ennek az ételnek -állandóan pakurának olvasom-, hogy rákerestem a neten. Ott olvastam olyan receptet, amelyikben sárgaborsólisztből készül a pakora.
Biztos finom lehet, bár a receptekben forró olajban sütik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.22. 21:40:03

@jegeskaveee.: Miért "bár" ??? Egy panírt általában olajban sütnek - legalábbis Indiában :)

jegeskaveee. 2019.12.22. 21:43:05

@Kumari aki Nilüfer: Ha késő, akkor már nem is érdemes leírnom a sajtos rúd receptjét, amit kp egy éve kaptam. Sosem sikerültek a sajtosaim, mind olyan kemény lett mint a kő. Ez meg finom, könnyű, és nem szárad ki. Tojás nem kell bele, csak langyos víz, és egy kanál ecet, sajt, vaj, liszt, pici só. Mondjuk nem vega, de különben nagy sikere lenne.

jegeskaveee. 2019.12.22. 21:48:16

@Andrass9: "Gyömbér, birskörte, málna, szeder, kapor szintén kilószám." - ez milyen finom lehet együtt!:)))

jegeskaveee. 2019.12.22. 21:50:16

@élhetetlen: Apukámék is mindig ott vettek mindent, nemcsak káposztát. Ilyenkor több, mint félórás sor lesz az, pláne holnap.

jegeskaveee. 2019.12.22. 21:52:53

@Andrass9: Én már alapból Sparos káposztát/káposztalevelet vettem. Most próbálom először, eddig én is mindig a piacunkon vettem a vecsésiektől káposztát.

MadMary 2019.12.22. 22:27:27

@jegeskaveee.: Engem érdekelne... szóval mik az arányok, ha esetleg leírnád.... :-)

élhetetlen 2019.12.22. 23:01:17

@jegeskaveee.: Természetesen ott veszem céklát is, és az édes csalamádét is, meg ami még eszembe jut. Csak egy sztori a stílusukról. Pár éve tavasz vége felé akartam céklát venni. Már nincs, majd télen lesz. De a szomszédnál még van. Nála igen, nálunk már nincs, és pár szóval elmondta, hogy bizonyos hőfok felett a cékla bomlani kezd, és mérgező lehet, ezért nincs náluk, ha már melegebb van. Megbízom bennük. Már egy éve nem tudok lemenni a piacra, a “házi beszállítómat” (akit megkértem, hogy vegye meg a kápimat), ugyan figyelmeztettem, hogy hosszú lesz a sor, de elfelejtette, és meglepődött. Ez szombaton volt, hogy most, az utolsó pillanatban mi lesz, azt nem tudom.
A vecsési meg sajnos már csak gyűjtő fogalom, mint írtam a Lehelen egy jó vecsésit sem találtunk, és itt is a mellette levő is, és az amellett levő is vecsési, de amíg tehetem, maradok ennél a családnál.

jegeskaveee. 2019.12.23. 08:54:53

@MadMary: Itt a recept, remélem ízleni fog:

25 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 kávéskanál só
6 evőkanál víz
1 evőkanál 20%-os ecet
8 dkg sajt
Nem kell mást csinálni, összegyúrni, kinyújtani, késsel rudakká szelni, be a tepsibe, majd a sütőbe, és ennyi.
Nem tudom meddig kell sütni, ha benézel a sütőbe, úgyis látod mennyire pirult meg. Nem sok idő kell hozzá, elég hamar kész lesz. Én azt tapasztaltam, hogy nem kell túl vastagra nyújtani. A mennyiség meg adja magát.
A margarin helyett vajat használok, és nem trappistát, hanem zamatosabb sajtot, most éppen Maasdamert. A 8 dkg sajtot (de inkább többet) a tésztába teszem, és a tetejét is megszórom. Ahonnan a receptet kaptam, ott a sajt helyett szezámmagot szórtak e tetejére.
Remélem lesz időd elkészíteni, és ízleni fog. A barátnőm egy hete kapta meg a receptet, kipróbálta, hamar elfogyott, mára vendégvárónak süti. Náluk is nagy sikere volt. Írd meg az eredményt.:)

vörösbor(de)minőségi 2019.12.23. 11:26:05

@Kumari aki Nilüfer: hálás köszönet.erre nem gondoltam,mert a rántott húsok elkészitése jelent meg előttem :) és meg is állt a tudomány itt azonnal.
aztán káposztalevélre gondoltam.na de azt meg hogyan......

most igy már egyenesen szuper egy étel!
(csak legyen aki elbíbelődik vele)

vörösbor(de)minőségi 2019.12.23. 11:29:34

@jegeskaveee.: én is kipróbáltam és nincs semmi kifogásom a káposztájuk ellen,de szomorúan vettem tudomásul,hogy nincs/nem létezik már IGAZI piaci.
pedig akár lehetne drágább is a gyorsitott boltiaknál-szerintem lenne rá igény.

jegeskaveee. 2019.12.23. 20:00:13

@vörösbor(de)minőségi: Mintha régebben te írtad volna, hogy ismered a piacunkat(Budafok), vagy nem jól emlékszem? Ha nem, meg kellene próbálnod. Amikor ideköltöztünk, a régi kispiacon négy káposztás volt, szombatonként hordóból árulták a káposztát a nénik, mindegyik vecsési sváb asszony volt. Mára már csak az egyik néni unokája maradt (nem lehet az akcentusát nem felismerni:), azt azonban nem tudom, hogy a hagyományos módon savanyítják-e a káposztát, vagy nagyipari módon. Mindenesetre jókora sor állt nála vasárnap, de állandóan nagy forgalma van. Van még egy savanyús is, az is vecsési, de nem a régiek utódja.

vörösbor(de)minőségi 2019.12.23. 21:41:56

@jegeskaveee.: nem emlékszem én irtam-e de tény,hogy magát a budafoki piacot ismerem,fiatalkoromban arrafelé laktam de a hegyen,pár év albérletben.nem fogom elfelejteni és messze sincsen.jó káposztáért bárhova,és ide tartozik már a sóska is.....:))

MadMary 2019.12.24. 09:59:51

@jegeskaveee.: Nagyon szépen köszönöm, újabb 4 tepsi édes süti után már majd megveszek valami fiiiiííínom sósért! Az ecet érdekes hozzávaló, sose láttam még sajtos rúdban, de ha megcsináltam, feltétlenül referálok róla. :-)