Ez nem más, mint egy saláta ehető csomagolásban ... Hoztam az ázsiai boltból mindenféle rizspapírt: kicsit, nagyot, kereket és négyszögletest. Ha jól van lezárva a csomagolás. gyakorlatilag korlátlan ideig eláll. Napok óta kacérkodom az elkészítésével, de a feleségem mindig talált valami ürügyet, hogy miért holnap csináljam :)
Végül csak nekiálltam, mondván, hogy ez csak saláta, amit mindig lehet enni! Igyekeztem annyiféle textúrát és ízt belecsomagolni, amennyit csak tudtam. Pár napja be is vásároltam friss zöldségeket hozzá, nehogy a hiányuk akadályozzon a megfőzésében.
Összeválogattam a hozzávalókat, megtisztítottam a zöldségeket és előkészítettem a szerszámokat is (16 tekercsre elég):
- 16 fejessaláta levél
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1/3 kígyóuborka
- 1 szál halványító zeller
- 1 sörretek
- 1 méretes újhagyma
- 3 nagyobb nyers garnélarák (opcionális)
- csíkokra vágott disznó vagy csirkehús (opcionális)
- 1 kisebb marék vékony rizstészta
- 8 frissen leszedett bazsalikomlevél (kicsi volt a cserép, csak ennyi)
- 8 kerek rizspapír kb 20 cm-es átmérőjű
- 8 négyzetes rizspapír kb 25x25-ös
- az Eredeti Börner V Gyalu julienne betéttel
Persze mindjárt az első tolásra kiderült, hogy a vágóbetét túl vékony pálcikákat készít, nem lesz mit rágni, ezért kicseréltem egy picit nagyobbra a kést. Ez kb 2,5-3 mm vastag pálcikát vág a zöldségből. Feltettem egy pici fazékba 2 deci vizet forrni, és amikor felforrt beletettem a 3 elfelezett garnélarákot főni két percre. Közben gyalultam tovább a retek után a sárgarépát, majd az uborkát is.
A zellerszárat és az újhagymát nem a gyaluval, hanem késsel vagdostam vékonyra. A garnéla után friss vízben (nem kéne, de feleségem nem szereti a vizi élőlényeket) forraltam vizet a rizstésztának, amibe került véletlenül kis hagyma is ... Ezt is 2 percig főztem, majd kitettem egy másik tálkába.
Jöhetett életem első nyári tekercs kisérlete. Egy szép salátalevélre pakoltam a vékonyra vágott zöldségeket. Tetejére került kis rizstészta, zellerszár és újhagyma. Szépen feltekertem. A rizspapírt langyos vízbe mártottam, és kiterítettem egy vizes papírtörlőre (nedves konyharuha esetén még azt is látjuk, hogy hol van).
Belecsomagoltam a salátalevelet egy pici garnéla és bazsalikomlevél társaságában. Kicsit hosszúnak bizonyult a sok zöldség, és kilógott a rizspapírból a vége.
A következőnél a tenyeremben alakítgattam a saláta levelet. Így sikerült rövidebbre venni, és szabályosabban hajtogatni a rizslapot: először a két oldalát hajtom be, majd szépen feltekerem. A következőt ismét a deszkán állítottam össze. Itt nem felejtettem el a garnélát sem, és egész sikeresen csomagoltam be. A többi csomagolást már nem dokumentáltam, mert belejöttem rendesen. Az első néhány tekercs elkészítése alatt el lehet sajátítani a furcsa, nedves és ragadós rizspapír kezelését, ami könnyen szakad.
Már csak a mártogatós szószt kellett elkészíteni, mert az teszi fel a koronát a tekercsre. A hozzávalók:
- 1 pici gyömbér
- 1 girizd fokhagyma
- 1 mk tamarind paszta
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek víz
- 1 mk szezámmag olaj
- 2 ek édes csili szósz (lehet csípős is)
- 1 ek rizsecet
- kis lime héj reszelve
- 1-2 szál vékony újhagyma
- pici sárgarépa
A gyömbért és a fokhagymát lereszeltem egy tálkába. Hozzáadtam a tamarind pasztát, majd belekanalaztam a többi folyékony összetevőt.
Felaprítottam a vékonka újhagymát és belekvertem. Így a pasztát is sikerült eloszlatni a mártogatósban. Hirtelen felindulásból beleaprítottam pirinyóra vágva egy kis sárgarépát is, amit nem használtam el a tekercsekben.
Az első hat tekercset (amiben garnéla is volt) a mártogatós felével átadtam a szomszédoknak azzal a segítséggel, hogy vágják ketté a tekercseket, úgy szervírozzák (lásd nyitókép).
Nekiálltam a maradék elkészítésének, amihez a nagyobbik négyszögletes lapot használtam. Sokkal egyszerűbb volt kezelni.
Félretettem a feleségemnek folpackba csomagolva egy néhányat.
Én meg nekiálltam a maradéknak.
Meg egy egész közeli ötujjú villakép:
Fogyasztási javslat: a tekercset ferdén keresztbe elvágjuk, a mártogatósba mártjuk, vagy kanállal megkenjük és beleharapunk ...
Nagyon finom, üde és egészséges eledel, relatíve alacsony kalóriaszinttel. A nevével ellentétben télen is elkészíthető, legfeljebb fejessaláta helyett jégsalátát használunk.
Tanulság:
A töltelékből mindig kisebbet készítsünk, mint gondolnánk :)