Ez nem más, mint egy saláta ehető csomagolásban ... Hoztam az ázsiai boltból mindenféle rizspapírt: kicsit, nagyot, kereket és négyszögletest. Ha jól van lezárva a csomagolás. gyakorlatilag korlátlan ideig eláll. Napok óta kacérkodom az elkészítésével, de a feleségem mindig talált valami ürügyet, hogy miért holnap csináljam :)
Végül csak nekiálltam, mondván, hogy ez csak saláta, amit mindig lehet enni! Igyekeztem annyiféle textúrát és ízt belecsomagolni, amennyit csak tudtam. Pár napja be is vásároltam friss zöldségeket hozzá, nehogy a hiányuk akadályozzon a megfőzésében.
Összeválogattam a hozzávalókat, megtisztítottam a zöldségeket és előkészítettem a szerszámokat is (16 tekercsre elég):
- 16 fejessaláta levél
 - 1 nagyobb sárgarépa
 - 1/3 kígyóuborka
 - 1 szál halványító zeller
 - 1 sörretek
 - 1 méretes újhagyma
 - 3 nagyobb nyers garnélarák (opcionális)
 - csíkokra vágott disznó vagy csirkehús (opcionális)
 - 1 kisebb marék vékony rizstészta
 - 8 frissen leszedett bazsalikomlevél (kicsi volt a cserép, csak ennyi)
 - 8 kerek rizspapír kb 20 cm-es átmérőjű
 - 8 négyzetes rizspapír kb 25x25-ös
 - az Eredeti Börner V Gyalu julienne betéttel
 
Persze mindjárt az első tolásra kiderült, hogy a vágóbetét túl vékony pálcikákat készít, nem lesz mit rágni, ezért kicseréltem egy picit nagyobbra a kést. Ez kb 2,5-3 mm vastag pálcikát vág a zöldségből. Feltettem egy pici fazékba 2 deci vizet forrni, és amikor felforrt beletettem a 3 elfelezett garnélarákot főni két percre. Közben gyalultam tovább a retek után a sárgarépát, majd az uborkát is.
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
A zellerszárat és az újhagymát nem a gyaluval, hanem késsel vagdostam vékonyra. A garnéla után friss vízben (nem kéne, de feleségem nem szereti a vizi élőlényeket) forraltam vizet a rizstésztának, amibe került véletlenül kis hagyma is ... Ezt is 2 percig főztem, majd kitettem egy másik tálkába.
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
Jöhetett életem első nyári tekercs kisérlete. Egy szép salátalevélre pakoltam a vékonyra vágott zöldségeket. Tetejére került kis rizstészta, zellerszár és újhagyma. Szépen feltekertem. A rizspapírt langyos vízbe mártottam, és kiterítettem egy vizes papírtörlőre (nedves konyharuha esetén még azt is látjuk, hogy hol van).
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
Belecsomagoltam a salátalevelet egy pici garnéla és bazsalikomlevél társaságában. Kicsit hosszúnak bizonyult a sok zöldség, és kilógott a rizspapírból a vége.
A következőnél a tenyeremben alakítgattam a saláta levelet. Így sikerült rövidebbre venni, és szabályosabban hajtogatni a rizslapot: először a két oldalát hajtom be, majd szépen feltekerem. A következőt ismét a deszkán állítottam össze. Itt nem felejtettem el a garnélát sem, és egész sikeresen csomagoltam be. A többi csomagolást már nem dokumentáltam, mert belejöttem rendesen. Az első néhány tekercs elkészítése alatt el lehet sajátítani a furcsa, nedves és ragadós rizspapír kezelését, ami könnyen szakad.
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
Már csak a mártogatós szószt kellett elkészíteni, mert az teszi fel a koronát a tekercsre. A hozzávalók:
- 1 pici gyömbér
 - 1 girizd fokhagyma
 - 1 mk tamarind paszta
 - 1 ek szójaszósz
 - 1 ek víz
 - 1 mk szezámmag olaj
 - 2 ek édes csili szósz (lehet csípős is)
 - 1 ek rizsecet
 - kis lime héj reszelve
 - 1-2 szál vékony újhagyma
 - pici sárgarépa
 
A gyömbért és a fokhagymát lereszeltem egy tálkába. Hozzáadtam a tamarind pasztát, majd belekanalaztam a többi folyékony összetevőt.
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
Felaprítottam a vékonka újhagymát és belekvertem. Így a pasztát is sikerült eloszlatni a mártogatósban. Hirtelen felindulásból beleaprítottam pirinyóra vágva egy kis sárgarépát is, amit nem használtam el a tekercsekben.
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
Az első hat tekercset (amiben garnéla is volt) a mártogatós felével átadtam a szomszédoknak azzal a segítséggel, hogy vágják ketté a tekercseket, úgy szervírozzák (lásd nyitókép).
Nekiálltam a maradék elkészítésének, amihez a nagyobbik négyszögletes lapot használtam. Sokkal egyszerűbb volt kezelni.
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
Félretettem a feleségemnek folpackba csomagolva egy néhányat.
Én meg nekiálltam a maradéknak.
Meg egy egész közeli ötujjú villakép:
Fogyasztási javslat: a tekercset ferdén keresztbe elvágjuk, a mártogatósba mártjuk, vagy kanállal megkenjük és beleharapunk ...
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
Nagyon finom, üde és egészséges eledel, relatíve alacsony kalóriaszinttel. A nevével ellentétben télen is elkészíthető, legfeljebb fejessaláta helyett jégsalátát használunk.
Tanulság:
A töltelékből mindig kisebbet készítsünk, mint gondolnánk :)









































