Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Töki pompos

2019.12.17. 07:00 Waka

Avagy langalló. Kezdetben vala a maradék kenyértésztából készült lepény, ami abban különbözött a lángostól, kemencében sült, nem pedig bő zsiradékban. Később megjelent az a fajta, amihez már direkt dagasztották a tésztát, hogy legyen miből sütni. Ilyesfélét ettem magam is Sármelléken, valamikor 90'-ben. Egy egész kiló kenyérhez való tésztából készült, kicsit bevagdosták, mielőtt bevetették a kemencébe, és nem került rá más, csak egy kis olaj és némi öreg szemű só. Aztán persze divat lett a langalló, a magyarok pizzája. Tejföllel kenegetik, hagymával és szalonnával szórják, néhol még sajt is kerül a tetejére. Aztán van olyan is, aki füstölt kolbásszal, -tarjával gazdagítja, meg még az ördög tudja, miket nem tesznek rá. Vigántpetenden például egészen jót lehetett kapni pár éve, mikor még előfordultam arrafelé. Most nézem, véglegesen bezárt. Kár.
A töki pompos a langalló egyik elágazása. Gyakorlatilag nem sok különbség van köztük, legfeljebb annyi, hogy ez utóbbi tésztáját néhol fött krumplival vegyítik. Egy ilyet sütöttem hétvégére.

img_20191214_134020.jpg

Hozzávalók:
- 1 kg búzafinomliszt
- 0,5 kg főtt krumpli
- 0,5 l tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg só
- 85 dkg 20 %-os tejföl
- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg lila hagyma (jelen esetben mogyoróhagymát használtam)

Kimértem a lisztet és összekevertem a sóval. A megfőtt burgonyát hagytam kicsit kihűlni, aztán áttörtem a liszt tetejére.

img_20191214_112107.jpg

Két deci cukros tejben felfuttattam az élesztőt és a tésztához adtam.

img_20191214_113008.jpgimg_20191214_113217.jpg

További három deci tej hozzáadásával lágy tésztát dagasztottam belőle. Lefedve meleg helyre tettem kelni.

img_20191214_114100.jpg

Míg az élesztő dolgozott, felaprítottam a szalonnát és a mogyoróhagymát.

img_20191214_120704.jpg

A tészta elég rendesen megkelt, a tál tetejére tett fedőt alig tudtam levenni, mert odaragadt.

img_20191214_122626.jpg

Három részre osztottam a tésztát és tepsi méretűre nyújtottam. A krumplinyomó szélén kicsusszant pár darab krumpli, azok kikandikáltak a tésztából, de különösebb bajt nem okoztak. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a tűzhely tetején hagytam még fél órát kelni.

img_20191214_123311.jpgimg_20191214_125417.jpg

Hármas fokozaton kb. 15 percig sütöttem, aztán - mikor kezdett felpúposodni a teteje - kivettem a sütőből.

img_20191214_130931.jpg

Rákentem a tejföl harmadát, és megszórtam a szalonna és a hagyma harmadával.

img_20191214_131224.jpg

Visszatettem a sütőbe, és még 25 percig sütöttem, míg az alja el nem kezdett megpirulni.

img_20191214_134011.jpg

Kicsit hagyni kellett hűlni, mert melegen nehéz volt szépen szeletelni.

img_20191214_200152.jpg

Jó adag, egyszerű és finom, ugyanakkor igencsak időigényes étel lett. (Már, ha az ember ekkora adagot készít.) A krumplinak köszönhetően a tészta lágy maradt még harmadnapra is.

42 komment

Címkék: tejföl töki pompos mogyoróhagyma kolozsvári szalonna langalló

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9915354836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.17. 09:19:44

Hagyma nélkül én is betolnám, de anélkül sajnos nem az igazi.:D

jegeskaveee. 2019.12.17. 10:01:08

Nem tudom ki, milyen gyakran szokott mostanában Szegeden előfordulni. Ott lakozik egy (albán)pékség (Csiga), két üzletük is van a városban. Ott ettem kinézetre ugyanilyet, csak ők kenyérlángosnak adták. Nem ettem még olyan finomat életemben. A feltét ugyanez volt, a tészta puha, nem kopogós. Csak azt sajnálom, hogy Budapesten nincs, igen sikeres lenne. Mondjuk Szegeden is az, mindig sokan vannak. Ha tehetitek térjetek be oda, megéri.

Waka, egyet kérdeznék: miért olajjal kened meg a langallót, zsír nem jó?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.17. 12:40:17

Nagyon jól néz ki, de ahányszor kóstoltam annyiszor nem izlett :(
Illések és pofonok ...

trux77 2019.12.17. 15:00:03

@jegeskaveee.: majdnem minden albán pékségnek van a kínálatában. szerintem nagyon nehéz, olajos a tésztája.
a töki pompos jó :)
azt szeretem nagyon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.17. 15:22:23

@trux77: A feleségem Albániában nagyon jókat evett, ott nem olajozták agyon :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.17. 16:55:56

Köszönök szépen!
@jegeskaveee.: Nem rémlik, hogy megkentem volna olajjal. Hol olvastad?
@Andrass9: Talán másféle feltéttel.

jegeskaveee. 2019.12.17. 19:52:07

@Waka: Akkor bekentem én...
De komolyan a frász jött rám, honnan szedtem, hogy te voltál. De aztán figyelmesebben végigolvastam, és egyikünk se olajozott, hanem a régiek kenték be olajjal, és öreg szemű sóval.

jegeskaveee. 2019.12.17. 20:03:41

@trux77: Nekik nem volt az. Hosszabb útra készültünk, és reggelinek vettük a kenyérlángost. Puha, nem zsírtól tocsogó volt a tésztája, tejfölös-sajtos-baconos feltéttel. Valószínű én vagyok rosszul összerakva, de olajat csak hidegkonyhához használok. Sok évvel ezelőtt ritkán krumplisütéhez, mert úgy gondoltam, jobb úgy. Végül leálltam vele, mert jobb sem lett, de legalább teli lett a lakás olajszaggal. Azt meg nagyon nem szeretem.

Idén márciusban Kék-túráztunk a Balaton-felvidéken. Az egyik bélyegzőhelynél a kis helyi boltban lehetett kapni friss rétest. Nagyon megörültem neki, jólesett - volna...
Ugyanis tocsogott az olajban a rétes alja, és teljesen átitatta az olajszag. Nem tudtam megenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.18. 00:19:44

@jegeskaveee.: Rétesnél az olvasztott disznózsirt szeretem. Azon ritka alkalmak egyike, amikor azt használom.

jegeskaveee. 2019.12.18. 10:56:39

@Andrass9: Egyébként olajat használsz mindenhez, vagy liba/kacsazsírt?

Jobb szeretem én is a liba/kacsazsírt a disznózsírnál, de szégyenszemre kénytelen voltam visszatérni a bolti disznózsírra, mert a kisütött kacsazsír megavasodott, pedig hűtőben tartottam.

Az meg szerintem elvetemült dolog, ha a sülthúst (oldalast, tarját) olajban sütnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.18. 11:54:47

@jegeskaveee.: Olivát használok néha, meg ghí-t (tisztított vajat). Alapvetően baromfizsírt (kacsa, liba), és nem hűtöm, mégsem avasodik (rendesen vízmentesre kell kisütni).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.18. 20:16:37

@látjátok feleim szümtükkel: Hát, ha erre nem is tettem, azért más mellé fogy a csili. Nincs olyan nap, hogy valamely fogáshoz ne ennék.

kobold63 2019.12.18. 22:43:11

@Waka:

Kovászos rozskenyér házi zsirral megkenve, valammi csili származékkal, jól megsózva.

MadMary 2019.12.19. 16:19:32

A töki pompossal én is majdnem egy évtizede találkoztam először, amikor kezdett divatba jönni a fesztiválokon, szabadtéri eseményeken... az első szeletre még most is emlékszem, pizzarajongóként két pofára faltam a magyar rokont, amit aztán elért minden divat-étel végzete. Egy következő alkalommal már kilométeres volt a sor a sütödénél, kivártuk, és kaptunk egy sületlen, sápadt tésztadarabot, félig nyers szalonna- és hagymadarabokkal a tetején. Nyilván a személyzet szeretett volna gyorsan kiszolgálni mindenkit, ezért szedték ki a kemencéből túl korán. Emiatt (meg a csillagászati ára miatt is) sürgősen leszoktunk a pomposozásról, viszont a recept új reményt ébresztett bennem. Meg fogom sütni itthon. :-)

jegeskaveee. 2019.12.19. 16:37:25

@MadMary: A csillagászati árról ugrott be: tegnapelőtt a Bazilikánál jártam, a karácsonyi vásárban. Na nem azért mentem, hogy vásároljak, de azért megnéztem az árakat. Egy sima lángos 1000 Ft, egy sajtos-tejfölös 2100 Ft volt, egy adag hurka (1 db) 2000 Ft, egy kürtőskalács 1500 Ft volt. A 3 dl forraltbor 900 Ft-tól indult...

MadMary 2019.12.19. 17:18:28

@jegeskaveee.: Én már nem bosszantom magam a pesti karácsonyi vásárokkal, hiába szavazta meg a lelkes nép a legszebbnek a Bazilika mellettit... régebben rendszeres program volt az unokahúgommal, hogy kimentünk a vásárba egy bögre forralt borra, és megtartottuk emlékbe a bögrét, de leszoktunk róla. Értem én, hogy csillagászati a helypénz, amit ki kell termelni, meg a gazdag nyugati turisták szívesen költenek ungarische Langoschra, és egyébként is könnyebben szalad meg a kezük 2-3 ezer eurós havi fixszel, mint 170 ezer forintból... de akkor is. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.19. 17:18:59

@jegeskaveee.: Gondolj bele, mekkora helypénzt kell fizetni erre az időszakra! A nyereség csak annak kifizetése után jön (kivéve, ha NER lovag vagy, mert akkor te nem fizetsz semmi, megy a mi adónkból)...

jegeskaveee. 2019.12.19. 19:13:56

@MadMary: Dél körül voltam kinn, de alig voltak. És hogy őszinte legyek semmi különös nem volt benne. A jégpálya elfoglalja a terület nagy részét, nagyon kicsi a terület, és túl sok a sütöde, mindenhol ugyanazt lehet kapni.

jegeskaveee. 2019.12.19. 19:33:33

@Andrass9: Kíváncsiságból utánakerestem a neten. Találtam egy olyan tavalyi cikket, amiben az egyik árus azt mondja, hogy a helyek tényleg le vannak osztva, ez mondjuk nem meglepő. Azt is írja a cikk, hogy aki minőségi kézműves terméket árul, az az éves bevételének közel a felét megkeresheti a karácsonyi vásár alatt.

Helyesbítek: azt írtam, hogy kicsi a hely a Bazilikánál. Elfelejtettem, hogy a Bazilikával szembeni Zrínyi utcában is vannak árusok.
Ami miatt megkapta a legszebb címet, az inkább az esti fényjáték szerintem. Az tényleg szép.

MadMary 2019.12.19. 21:28:40

@jegeskaveee.: Még egy darabka infó, aztán abbafejezem... kedves barátnőm barátnője (kisnyugdíjas, minden fillér számít), személyes "protekció" révén árusíthatott karácsonyi édességet egy bizonyos nagyon ismert cég nagyon ismert helyen lévő budapesti árudájában. "Zsebbe" napi 10 ezret adtak neki napi hozzávetőlegesen 10 óra munkáért, amiért ő nagyon hálás volt - az első napon pedig az áruda nagyjából 1 milliót árult ki a nagyon népszerű és nagyon drága édességekért.
Tényleg abbafejezem, mert ez már politika. :-(((

MadMary 2019.12.19. 21:36:34

@MadMary: Édességekből. Na. Nyelvtan.

kobold63 2019.12.19. 23:39:32

@MadMary:
Szerintem gazdaságpolitika.

élhetetlen 2019.12.20. 00:37:56

@Waka: Vicces, kicsi ez az ország, de a szóhasználat elég változatos. Igen, én is voltam gyerek, és volt kemencénk, és a nagyanyám sütött két hetente két hatalmas kenyeret ( furcsa módon nem száradt ki, nem romlott meg). A kenyértésztából sütött szárazon harminc cm átmérőjű, 1 cm magas izéket, ezt hívtuk lángosnak. Mikor kijött a kemencéből, akkor kentük meg zsírral, tejfölöztük, sóztuk. A pompos, az a gyerekeknek sütött, két ökölnyi kis kenyér volt, hogy örüljenek, kaptak saját kis kenyeret. Bevallom, azt sem tudom, hogy ez az egész megyére jellemző volt-e, elég vegyes a megye, vannak majdnem tiszta sváb falvak, van egy falu, ahol úgy “ö”-ztek, mint Szögeden. Csak ennyit a pomposról. Mi ezt a szót nem a lángosra használtuk.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.20. 10:11:56

@élhetetlen: "furcsa módon nem száradt ki, nem romlott meg"

Nincs abban semmi furcsa. A hagyományos módon készített kenyér most sem szárad ki és nem romlik meg. Mert nincs benne élesztő, és a fele nem víz. Több órán át gyúrták anno a kenyétésztát, és csak a korábbi sütésből maradt száritott kovásszal ( morzsókával ) keveték, són és viszonylag kevés langyos vízen kívül más ( tartósító, meg egyéb adalék ) nem került bele, legfeljebb a kis cipókba egy darabka füstölt kolbász. Ja, és hosszabb ideig kelesztették, meg nem gőzölős kemencében, hanem nagyon forróra felfűtött kemencében sütötték.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.20. 11:35:52

@élhetetlen: A pompos szót csak mostanában ismertem meg. A lángos nekem is a centi vastag kenyérlángos a kemencéből. Gyerekkorom legszebb emléke, amikor a friss lángost friss házi tejfellel locsolták és sózták. Még meleg volt a tésztája!
Áriás kenyérguriga még a tizenéves koromig követett nyaranta, ahol egy-egy kenyeret süttetet nekünk egy szomszéd minden héten. Este bedagasztotta, hajnalba vitte a pékhez. Ez se romlott meg :)))
Amúgy jó ideig én is sütöttem idehaza kenyeret, ami szépen elállt (volna) egy héten is túl, de elébb megettem. Az is csak lisztet, sót kovászt és vizet tartalmazott. Próbálkoztam persze mindenféle adalékkal, úgymint rozsliszt (ez volt a rozsos kenyér), vagy Alakor búza (valami ősi fajta), ami nem jött be. Kis krumpli is került bele egyszer, de azért alapban a BL112-es liszttel készült kenyeret sütöttem.

élhetetlen 2019.12.20. 12:36:28

@látjátok feleim szümtükkel: Bocs, ezt eltoltam. Ezt, "furcsa módon nem száradt ki, nem romlott meg" nekem kellett volna idézőjelbe tennem, inkább csak fricska akart lenni a mostani bolti kenyereknek. Igen, hosszabban kelesztettük, este dagasztotta be a nagyanyám, és másnap sütöttük. A “korábbi sütésből maradt száritott kovász” meg ott lógott a spájzban egy fehér textilzacskóban, ahogy mondod.

élhetetlen 2019.12.20. 12:37:24

@Andrass9: Ami nekem bejött, az a fele fehér liszt, a fele Graham. (És szoktam bele szárított lestyánt, vagy petrezselyem zöldet morzsolni).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.20. 12:53:35

@élhetetlen: Ebből feltételezem, te a nagy lyukú kenyeret szereted :)

élhetetlen 2019.12.20. 17:32:50

@Andrass9: Ezt nem igazán értem. A Grahamtól sem, és a lestyántól sem lesz nagy lyukú a kenyér. A Grahamet azért preferálom, mert nem bízom a permetezett búzamezőkben, vagy esetleg valami gomba is előfordulhat a héjon.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.20. 18:50:13

@élhetetlen:

Dehogy toltad el, lehetőséget adtál egy olyan technológia elmondására, amit a mai emberek nagy része még hírből sem ismer.

kobold63 2019.12.20. 18:57:44

@élhetetlen:
Sohasem használtam, mert errefelé nincsen, de úgy tudom, hogy a Graham teljés kiörlésű, csak nagyobb szemüre van őrölve. A héj abban is benne van. Különleges hatása a szem méretből adódik, lassabb a lebomlás és felszívódás, nem löki meg annyira a vércukor szintet.

élhetetlen 2019.12.20. 19:51:52

@kobold63: Nem vitatkozom, nem vagyok én molnár! Én úgy tudom, hogy egy külső réteget lekoptanak róla.
tudas-galaxis.blogspot.com/2012/11/mibol-keszul-graham-liszt.html
Tehát vagy “a héj abban is benne van”, vagy “van benne héj is”. És az is benne lehet a pakliban, hogy azért nem azt írják, hogy koptatott teljes kiőrlésű, mert az hosszabb is, magyarázni is kéne, és be kéne ismerni, hogy a gyerekeknek ezt kéne tolni, nem a teljes kiőrlésűt. (De ennek már összeesküvés elmélet szaga van).

kobold63 2019.12.20. 20:28:58

@élhetetlen:

Inkább ismeretszerzés miatt néztem meg jobban, az angolnyelvű ismertetések szerint "whole wheat", tehát teljeskiörlésű, DE a korpa és a cs1ra külön van őrölve, nagyobb szemüre, a maradék pedig finomra.
Én sem vagyok se molnár, se pék, csak szeretem a finom magyar kenyereket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.20. 20:37:00

@élhetetlen: A fehérliszttől lesz könnyebb a kenyér. A teljes kiőrlésűt én sem preferáltam a gombák miatt...

élhetetlen 2019.12.20. 21:47:40

@kobold63: Igazad van, nevezhetjük teljes kiőrlésűnek is, legtöbben annak is nevezik, mert van benne héj, benne van a csíra, és a magbelső is. Most azon vitatkozunk, hogy teljes kiőrlésű, vagy hogy a Wikit idézzem, “Graham búzaliszt, MEGKÖZELÍTŐLEG teljes kiőrlésű”? https://hu.wikipedia.org/wiki/Liszt” . Egyébként mindenki hisz valamit, a kajával kapcsolatban is. És vannak más szempontok is. Egyik baráti családnak bio boltja volt, és azt, csakis azt szabad enni. Aztán Tescoztunk, és a srác leemelt egy flakon “műanyag” tejszínhabot. Ember, ez aztán nem bio! Válasz, nem baj, de szeretem. Én a Grahamról/ről hiszem azt, hogy jobban tisztított.

élhetetlen 2019.12.20. 22:08:18

@Andrass9: “A fehérliszttől lesz könnyebb a kenyér”. Ezt tudom, nem is szeretek vattát venni kenyér címszóval, (általában íze sincs). Utoljára a nagyanyámé jött be. Aztán beadta az ipart, nem bírja már. Apa húzta az orrát, de jött a bolti. Akkortájt jött a három forintos barna mellé a háromhatvanas fehér (legalábbis falun). A család áttért arra, de a kutyának és nekem vették a barnát. Azért ezt a Grahamet kipróbálhatnád egyszer úgy felesben.

kobold63 2019.12.20. 22:47:46

@élhetetlen:

Sokféle, kicsit-nagyon eltérő véleményeket, ismertetéseket lehet olvasni, dehát az internet mindent elbír.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.20. 22:49:34

@élhetetlen: Kösz az ötletet, de már két éve nem sütök kenyeret. 1 hét alatt összesen 35 deka rozsos kenyeret eszem, feleségem meg valami magos rozst. A kovászom elpusztult, újba meg nem kezdtem, mert tényleg nem érdemes egy félkilós cipóért ennyit vesződni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.20. 22:50:32

@kobold63: Grahamet használ a feleségem bőven a süteményeibe!

élhetetlen 2019.12.20. 23:27:13

@Andrass9: Félre ne érts, nem erőltetem, de én is negyed-negyed kiló lisztből sütök simán, tepsiben, két hosszúkásra nyújtott darabot. Ha meg már elfelezted a tésztát, az egyik felébe/re mehetnek magok. És nem az egyik megy a mélyhűtőbe, mint nálam, hanem két fél. És porélesztővel sütök. Már kitalálták a dietetikusok, hogy az élesztő mégsem ártalmas. Tudod, ahogy a tojás közellenség volt sok éven keresztül, most meg nagyon egészséges, mert jó koleszterin van benne. Haha. Na, erről ennyit! Jó éjszakát!

élhetetlen 2019.12.20. 23:33:26

@kobold63: Így van! És erre írtam, hogy mindenki azt hisz el, amit akar. Jó éjt!