Avagy langalló. Kezdetben vala a maradék kenyértésztából készült lepény, ami abban különbözött a lángostól, kemencében sült, nem pedig bő zsiradékban. Később megjelent az a fajta, amihez már direkt dagasztották a tésztát, hogy legyen miből sütni. Ilyesfélét ettem magam is Sármelléken, valamikor 90'-ben. Egy egész kiló kenyérhez való tésztából készült, kicsit bevagdosták, mielőtt bevetették a kemencébe, és nem került rá más, csak egy kis olaj és némi öreg szemű só. Aztán persze divat lett a langalló, a magyarok pizzája. Tejföllel kenegetik, hagymával és szalonnával szórják, néhol még sajt is kerül a tetejére. Aztán van olyan is, aki füstölt kolbásszal, -tarjával gazdagítja, meg még az ördög tudja, miket nem tesznek rá. Vigántpetenden például egészen jót lehetett kapni pár éve, mikor még előfordultam arrafelé. Most nézem, véglegesen bezárt. Kár.
A töki pompos a langalló egyik elágazása. Gyakorlatilag nem sok különbség van köztük, legfeljebb annyi, hogy ez utóbbi tésztáját néhol fött krumplival vegyítik. Egy ilyet sütöttem hétvégére.
Hozzávalók:
- 1 kg búzafinomliszt
- 0,5 kg főtt krumpli
- 0,5 l tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg só
- 85 dkg 20 %-os tejföl
- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg lila hagyma (jelen esetben mogyoróhagymát használtam)
Kimértem a lisztet és összekevertem a sóval. A megfőtt burgonyát hagytam kicsit kihűlni, aztán áttörtem a liszt tetejére.
Két deci cukros tejben felfuttattam az élesztőt és a tésztához adtam.
További három deci tej hozzáadásával lágy tésztát dagasztottam belőle. Lefedve meleg helyre tettem kelni.
Míg az élesztő dolgozott, felaprítottam a szalonnát és a mogyoróhagymát.
A tészta elég rendesen megkelt, a tál tetejére tett fedőt alig tudtam levenni, mert odaragadt.
Három részre osztottam a tésztát és tepsi méretűre nyújtottam. A krumplinyomó szélén kicsusszant pár darab krumpli, azok kikandikáltak a tésztából, de különösebb bajt nem okoztak. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a tűzhely tetején hagytam még fél órát kelni.
Hármas fokozaton kb. 15 percig sütöttem, aztán - mikor kezdett felpúposodni a teteje - kivettem a sütőből.
Rákentem a tejföl harmadát, és megszórtam a szalonna és a hagyma harmadával.
Visszatettem a sütőbe, és még 25 percig sütöttem, míg az alja el nem kezdett megpirulni.
Kicsit hagyni kellett hűlni, mert melegen nehéz volt szépen szeletelni.
Jó adag, egyszerű és finom, ugyanakkor igencsak időigényes étel lett. (Már, ha az ember ekkora adagot készít.) A krumplinak köszönhetően a tészta lágy maradt még harmadnapra is.