Ez egy jó példa arra, hogy mit NE készítsünk, ha nem akarjuk magunkra uszítani a dietetikusokat! Eredetileg a Rice Krispies® egy cereal (Kellogg's), alacsony cukortartalommal, bár a felpuffasztott rizsben van azért szénhidrát bőven.
A nagylyány azért megcsinálta a kisunokával közösen, én meg dokumentáltam és megkóstoltam.
Elkészíthető bármilyen reggeliző pehelyből (zabpehely, kukoricapehely, stb.), de a mostani recept a rizspehelyből készült. Gyakorlatilag teljesen mindegy, melyikből készül, akkor is egy kalória és cukortemető ...
Ennyiből egy tepsinyi lesz:
- 6 pohár rizspehely
- 4 pohár mini mályvacukor
- 1 tk vaníliakivonat (hogy valami aromája is legyen)
- 5 dkg vaj
Egy nagyobb keverőtálba kimérték a rizspelyhet. Kimérték a vajat, és egy teflonfazékba tették a gázra felforrósítani. A sistergő vajba adagolták a mályvacukor felét.
Ezt kemény kavarással olvadásig melegítették.
Hozzáadták a kimért rizspelyhet, majd addig kavarták, míg a rizsszemeket kicsit bevonta a vajas cukor. Ekkor beleborították a mályvacukor maradékát, amit csak úgy tessék-lássék kevertek bele, hogy egybemaradjanak a kis habos cukorkák. Ekkor egy alufóliával kibélelt tepsibe öntötték.
Kézzel, fakanállal elegyengették egyforma vastagságra.
Félretették 40 percre, hogy kihüljön. Ekkorra szépen összeállt a massza, ki lehetett venni a formából (tepsi).
Fogtam egy hosszú kést, és kockákra vágtam. Ezt persze gyorsan megvámolták ...
Valahogy nekem nem jött be. Rengeteg cukor egy halom puffasztott rizzsel keverve :(