Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (276) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (407) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (20) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (81) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (110) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (275) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (60) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egybensült borjúcomb ismét

2019.11.29. 07:00 Andrass9

Az egyik négybetűsben akciós volt a borjúcomb. Gyorsan lementem a közeli boltba, mert hamar elfogy ám az ilyen ajánlat, és még kaptam is egy szép példányt.

45.jpg

Ritkán árulnak egyben, hisz ez jó lenne bécsiszeletnek is. Szóltam is a gyerekeknek, hogy jöjjenek vacsorára, mert már rég volt igazi egyben sült marha az asztalon!

A kicsilyány csak csirkét ehet, neki is kedveztem kis csirkemellel. Hozzávalók:

  • 1,5 kg borjúcomb vékony zsírréteggel
  • 3 fél csirkemellfilé (hogy másnapra is jusson neki)
  • 2 nagy fej vereshagyma
  • 25 dkg rizs
  • 8 dkg só
  • 5 dkg csemegeszalonna tüzdeléshez
  • 3 dkg keménysajt (Kalla Sajtműhelyből, de lehet parmezán is)
  • 3 dl olivaolaj
  • 0,5 dl almaecet
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 Lipton hagymalevespor
  • 1 Good Seasons olasz salátaöntet por
  • 1 ek Jerk fűszerkeverék (az összetétel a cikk végén)
  • 1 ek saját oldalas fűszerkeverék (My Rib Rub)
  • 1 ek bors (őrölt)

10.jpg

Először is nekiálltam a száraz fűszerkeveréknek, amivel majd a húst bedörzsölöm: a levespor, bors, só, saját fűszer. Ezt jól összekevertem. Lereszeltem 5 dekát a Kalla féle sajtból (Káptalantótiban is árulnak a piacon, és csodás parmezánjellegű sajtot is készítenek - külön a sajtjaikért látogattuk meg őket, amikor Hévízen pihentünk). Kevertem egy 6%-os sóoldatot is a csirkemellnek, amibe be is áztattam a filéket (ez nagyon finom szaftossá teszi). Összekevertem a jerk-öt és a fokhagymaport a reszelt sajttal. Belekanalaztam 2 ek olivát.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Amivel egy sűrű pépet kaptam.

19.jpg

Egy folpackkal bevont deszkára helyeztem a borjúcombot. Alaposan megszurkáltam, hogy legyen hova betüzködni a szalonnát, ez a hús önmagában elég száraz lenne. A szalonnát meg csíkokra vágtam, és úgy dugtam be a likakba. Egy nagyon keveset kentem rá a sajtos pépből, hogy jobban tapadjon rajta a száraz fűszer, amivel teljesen bevontam.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A folpack segített a száraz fűszert a hús körül tartani, jól be is csomagoltam vele, és félretettem, had pácolódjék kicsit.

25.jpg

A rizst megpirítottam egy pici olajon szép barnásra. Felöntöttem 4 dl forrásban lévő vízzel, kicsit megsóztam. Itt persze lebuktam - voltak jobban megsült rizsszemek is, de ez később kifejezetten finomnak bizonyult. Fedő alatt pici lángon 8 percig forraltam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

A gázt lezártam és letakartam konyharuhával: puhuljon meg a saját gőzében.

31.jpg

Mintegy két óra elteltével beolajoztam a fedeles jénai tepsimet. Hagymakarikákkal megágyaztam a húsnak. Kibontottam a folpackba csomagolt combot, amire szépen rátapadt a száraz fűszer. A hagymaágyra helyeztem, majd felülről is beborítottam hagymakarikákkal.

35.jpg 34.jpg 32.jpg 33.jpg

Ugyanebben a menetben a csirkének szánt Rachael Ray cseréptálat is kiolajoztam (az olivaolaj kiöntő is az ő márkája). A melleket papírtörlővel leitattam, majd a sajtos keverékkel szépen bepacsmagoltam. Elrendeztem a cseréptálban, majd a lefedett tepsivel együtt a 220C fokos sütőbe dugtam.

36.jpg 37.jpg 39.jpg

Az előírással ellentétben a befőttesüvegbe öntöttem 1/2 dl ecetet, 2 ek vizet és 1 dl olivaolajat, majd beleszórtam az öntetes zacskó tartalmát. Nagyon alaposan összeráztam. Így is sikerült tökéletes salátadresszinget készíteni.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Egy óra elteltével a borjúhús maghőmérséklete még csak 47C fok volt, de ezalatt a csirkemell épp elkészült. A borjúra öntöttem a felrázott olasz salátaöntetet. Az eredeti recept itt még kérne egy kis gombát is, de feleségem azt nem szereti. Visszatéve a borjút a sütőbe immáron csak 180C fokra (ismét lefedve), további másfél óra alatt tökéletesen megsült. Ekkor kitettem egy deszkára, fóliával letakarva. A tepsiben felgyülemlett hagymás-fűszeres szaftot botmixerrel simára elkevertem. A húst éles késsel felszeleteltem kb. centis szeletekre.

44.jpg 46.jpg 48.jpg 47.jpg

Végül az összes szeletet visszahelyeztem a szaftból készült szószba.

49.jpg

Eléggé az utolsó pillanatban jutott eszembe legalább egy tányérképet készíteni.

50.jpg

Ugyanez a csirkéről pedig életlen lett, de azért a kicsilyány lelkesen beburkolta.

51.jpg

52.jpg

A húsból is fogyott rendesen, de azért a gyerekek vittek maguknak másnapra is ...

 

A jamaikai Jerk (ejtsd dzsörk) fűszer összetétele:

  • 1 ek fokhagyma por
  • 2-3 tk cayenne bors
  • 2 tk hagyma por
  • 2 tk szárított kakukkfü
  • 2 tk szárított petrezselyem
  • 2 tk cukor
  • 2 tk só
  • 1 tk paprika
  • 1 tk őrölt szegfübors
  • 1/2 tk fekete bors
  • 1/2 tk szárított csilipehely
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1/4 tk őrölt fahéj

 

39 komment

Címkék: hagyma salátaöntet rizs bors szalonna olivaolaj almaecet csirkemell filé borjúcomb kemény sajt hagymalevespor Jerk fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5515305786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.11.29. 09:23:12

Marhahúst mindig marinálok mustár-bors-hagymakarika keverékkel és ez nagyon pompás ízt ad. Használtál hagymaport is, hagymát is, a levespor mégis dobott rá egy lapáttal?

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.29. 12:33:13

Ez húsostól, szószostól nagyon bejön(ne).

Azért én sem panaszkodok, mert én meg sárgarépából és paszternákból csináltam kókusztejjel nagyon jó mártást, sonkás-gombás batyu mellé ( utóbbit boltba vettem ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.29. 16:51:07

@kobold63: Mindenki úgy készíti a marhát, ahogy ő szereti. Én például nem marinálom a steaket, mert ott a hús ízére vagyok kiváncsi.
Igen, a levespor nagyon sokat dob rajta (főleg a benne levő liofilizált marhús alaplé), de igazából az olasz salátadresszing, ami viszi a hátán ezt az ételt. Nagyon jó, ha mellette gomba is sül, de feleségem nem eszik gombát ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.29. 16:53:08

@látjátok feleim szümtükkel: A répa mártásod jól hangzik! Én most édeskrumpliból készítettem valami tepsis dolgot, amibe mandulatejet tettem, mert mindenmentesre kellett készíteni :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.29. 17:12:34

@Andrass9:

Délben a töltött batyuhoz csak sóval ízesítettem, vacsorára garam maszalát kevertem bele, és kétszesülttel ettem, szenzációsan jó volt.

kobold63 2019.11.29. 20:21:39

@Andrass9:
Az itteni steaknek nincs is szüksége marinálásra. Viszont én ált. marhahúst használok, a felsált szoktam marinálni, a fehérpecsenyét is, flank steaket, stb.)..., got my drift?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.30. 00:42:37

@kobold63: I got it... Just disagree with you, but its OK :)

kobold63 2019.11.30. 00:57:55

@Andrass9: All the time.)

Hogy sikerült a pulyka és egyebek?

kobold63 2019.11.30. 01:00:08

@Andrass9:
Kellemes András napot minden érintettnek. Mi erről már elszoktunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.30. 01:57:49

@kobold63: Nagyon köszönöm az Andrások nevében! Én már akkor leszoktam róla, amikor születtem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.30. 02:11:18

@kobold63: Egy pici Butterball Turkey-t kellett felvágnom. Alig 10 lbs volt :) - erre voltunk négyen ...
Így azután csak egy fél mellet és egy fél combot szeleteltem fel (ez az én feladatom immár 27 éve hálaadáskor, mert nekem van hozzá késem :). Magamnak meg a szárnya közepét vágtam ki, mert az a legjobb hús egy baromfiból :))
A mirelit ipar rendesen teljesített - a vendéglátóm szerintem még egy hajában sült krumplit se sütött életében, viszont a mash és a green bean casserole egész elviselhető volt. Két éve csináltam nekik cranberry sauce-t, de nem értékelték. A bolti konzervet jobban szeretik. Viszont nagyon büszke erre a pulykára, amit süt. Ehhez képest a bőre hamvas és puha volt ... Sebaj. 27 éve eszem belőle évente egyszer egy szeletet - még eddig túléltem :)
A lényeg, hogy ők nekem 30+ éves barátaim, így legalább évente egyszer találkozunk!

Persze utána elmentem a nagylyánnyal BF vásárlásra, de megállapítottuk, hogy mi már kinőttünk ebből. Semmi érdekeset nem láttunk, és nem is harcoltunk 60 collos TV-ért senkivel ...
Végül vettünk egy 4 dolláros DVD-t, meg egy Elsa-Anna takarót a kicsiknek :)
Szóval olcsón megúsztuk, de mi ezt a lyánnyal huszonx éve végigjárjuk, akár kell valami, akár nem. Jókat beszélgetünk közben, és nincs semmi rizikója a dolognak (az unokák otthon maradnak a vejemmel - ez szigorúan a kettőnk kalandja) :)
Ennyit a pulykáról ...

kobold63 2019.11.30. 05:12:01

@Andrass9: Én online intéztem el, Amazon, ToysRus, Staples, Hudson Bay. Persze főleg az unokának karácsonyra.
Fényképek a gyerekekről? Milyen nagypapa vagy, kötelező dicsekedni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.30. 15:40:38

@kobold63: A BF-nak megvan a maga hangulata és célja. Van, akinek bejön, és szórakoztatja és van akinek nem. Mi élvezzük, mindaddig, amíg nem kell valami, amit akkor árulnak csak...
Gyerekek képeit feltenni nem igazán ildomos mindenki által látogatott nyitott oldalakra. Ki tudja, mire használják fel ezeket...

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.30. 18:55:13

@Andrass9:

Jogos. A gyereknek is van joga, de nem kérdezi tőle senki, hogy ő mit akar.

De az életben van még is olyan helyzet, amit nem lehet kivédeni. Pl. amikor a szomszéd szülő reggel ordibál az iskolába induló gyerekével, mert az nem elég fürgén ül be az autóba. Az ordibálást meg minden szomszéd hallhatja, ha nem süket.
Kicsit túlliheg az írás, mert nem baj az, ha a szülők büszkék a gyerekeikre és megmutatják büszkeségük tágyát az ismerősiknek is. Az viszont kétségtelen, hogy vigyázni kell arra, mit mutatnak. Mert a visszacsapódás akár tíz évek múlva, felnőtt korában is érheti a gyereket.

kobold63 2019.12.01. 00:32:01

@Andrass9: A karácsonyi vásárok vagy egyéb, speciális események (csabai kolbász fesztivál, növény vásárok,...stb) érdekesek számomra, de a BF alkalmával tülekedni lökdöső tömegben, a közlekedés és a parkolás nehézségével megtetézve, nem az én időtöltésem. Az apa-lánya tradició és az együtt töltött idő viszont irigylésre méltó.

A gyermekfényképekkel kapcsolatban az új felfogásod is helyes, mégha élveztük is több éven keresztül a feltett fotókat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.01. 11:43:31

Szép husi, biztos finom is. A savanykás szószban való rottyantás tetszik igazán.
A BF alkalmából csak pár fröccsöt vettem, igaz, nem volt akciós.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.01. 21:03:26

Jön az idei tél első hóvihara. 25 cm-re számítanak holnap reggelig. Persze, hogy holnap reggelre jegyeztettem elő a kocsimat fékjavításra. Szerencsére a nagylyánynak több esze van, most gyorsan levittem a kocsit a szervizhez, bedobtam a kulcsot a levélládába, és ő hazahozott.
Itt megáll a világ az első nagy hónál. A suli és a bölcsi is bezár. A szülők meg itthonról fognak holnap dolgozni.
Most álltak neki a karácsonyfadíszítésnek, amit megvettünk tegnap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.01. 21:04:36

@Waka: Érdekes módon nem lesz tőle savankás a hús egy cseppet sem! Valahogy belesimul szépen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.01. 22:12:19

@Andrass9: Viszont prímán fellazítja a rostokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.02. 16:56:45

@Galuska Galagonyovich: A fiamék vettek egyet és használják is. Pár napra kölcsönkértük, hogy mi is kipróbáljuk.
Nagyon jó volt benne a sültkrumpli, meg a hagymakarika. A hal lehangoló volt - kifolyt a szaftja és roppant erős szag terítette be a lakást. NAgyjából ekkor adtuk vissza: nekünk nem jött be. Azt hiszem túl kicsi volt a teljesítménye a rántott halhoz. Mást nem próbáltunk benne, így kezeld a véleményemet óvatosan :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.02. 19:06:53

@Andrass9:

Ha hó. Itt is leesett reggelre az első hó, nem mindenütt, de felétek igen. Meg is bolodult a vasúti közlekedés. Ja, és a járdákat sem takarították ma, pedig egész héten azt fújta rádió, hogy vasárnap éjszaka jön a tél. Csak a hótakarítónak elfelejtettek szólni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.02. 19:11:11

@látjátok feleim szümtükkel: Olvasom, hogy már megint felkészült a Főkefe a télre ...
Itt reggelre eltolták a havat :)

MadMary 2019.12.02. 20:54:10

@Galuska Galagonyovich: Hosszas töprengés után ma délelőtt vettünk egy forró levegős fritőzt a Lídi.. Lilla.. L.. akármiben. A sült krumpli pompás, a panírozott halszeletek szintén remekek, az interneten pedig receptek garmadája sorakozik "hot air fryer" keresőszavak alatt. Lehet, hogy a lelkesedésünk idővel alább fog hagyni, az eddigi (minimális) tapasztalataink viszont igen jók.

MadMary 2019.12.02. 20:55:43

@Galuska Galagonyovich: Nem igazán halszeletek, hanem "fish fingers"... de igen jól sikerültek.

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.02. 20:55:59

@Andrass9:

Eccer volt, hol nem volt eg önkormányzat, amelyiknek volt kertészeti főiskolai végzettségű dolgozója, akit főként irodai munkára alkalmaztak. Azért, mert a település kertészeti munkáit vállalkozónak adták ki. Egy tavaszi napon, amikor már kezdett a gaz is növögetni, látom ám, ez a dolgozó magyarázza és mutigatja a vállalkozónak, hogy egy adott közterületen az előző évi száraz gazt ki kell szedni a frissen hajtottakkal együtt. No komment.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.02. 22:08:06

@MadMary: Akkor én biztos, hogy elrontottam valamit a hallal :(

MadMary 2019.12.02. 23:48:33

@Andrass9: Az halt egy rétegben kell a sütőkosárba elhelyezni, a sütési idő felénél pedig 180 fokban ("tetőtől talpra") át kell forgatni, hogy minden szeletke egyenlő módon kapjon a forró légből.

MadMary 2019.12.02. 23:56:43

@Andrass9: ...És eléggé magas hőmérsékleten kell az halt sütni, 190-200 fokon. Celsiusban. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.03. 01:13:18

@MadMary: Ez nem fish fingers volt, hanem panírozott tőkehal szeletek. Nem világos, miért kellett volna forgatni, hisz a forró levegő körbejárja - én minden esetre nem forgattam, mert egy réteg volt csak :)
Barátainknak Tatán van egy komolyabb példány, ők boldogok vele (nincs egyáltalán más sütőjük ott)!

MadMary 2019.12.03. 01:26:40

@Andrass9: French fries sütése kapcsán van tapasztalatom - ha a sütnivalók több rétegben vannak jelen, akkor félidős sütésnél célszerű átkeverni a sütendőket. Ha a tőkehalak egy rétegben hevertek a sütőben, akkor a módszer tökéletes volt. Mi fish fingers-t is sütöttünk, nekem köszönhetően két rétegben összevissza lepakolva a sütőkosárban; na ez volt az az elrendezés, ahol "alsó réteg felülre fuss", "felső réteg piruljááál"-cseréljünkpozíciót" alapon összevissza pakolgattam a halrudacskákat, alulról felülre, jobbról balra. Javunkra szóljon, hogy minden megsült, minden ízletes volt, és várjuk a következő sütőkalandot. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.03. 04:55:09

@MadMary: Az a masina, ami a barátainknál van, annak van egy rácsos forgó dobja - mint egy hordó. Ebben mindig mozog a french fries :) Mondjuk fish fingerst tennék bele, de panírozott tőkehalfilét, azt nem. Amit a gyerekektől kölcsönöztünk, az valószínűleg a Lidi által forgalmazott termék. Abban nincs dob, csak kosár, ami szintén jó, de nem 100%-os hatásfokú.
Nagyon szeretnék légkeveréses sütőt, de gázban olyat nem kaptam, amikor cseréltem.

MadMary 2019.12.04. 22:46:48

@Andrass9: Hát bizony mi egy olcsóbb-egyszerűbb szerkentyűre neveztünk be, nincs forgókosár és más kiegészítő, félidőben rázogatni kell a kosár tartalmát... viszont életem hollandusa boldogan süti benne a krumplit, ami - el kell hogy ismerjem - igen jó. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.04. 23:06:26

@MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel sültkrumplit egyszer egy évszázadban eszönk, ezért nem érte meg (hogy őszinte legyek, panírozot tőkehalat még ritkábban :)))
Az tény, hogy krumpit remekül süt gyakorlatilag mindegyik.