Az egyik négybetűsben akciós volt a borjúcomb. Gyorsan lementem a közeli boltba, mert hamar elfogy ám az ilyen ajánlat, és még kaptam is egy szép példányt.
Ritkán árulnak egyben, hisz ez jó lenne bécsiszeletnek is. Szóltam is a gyerekeknek, hogy jöjjenek vacsorára, mert már rég volt igazi egyben sült marha az asztalon!
A kicsilyány csak csirkét ehet, neki is kedveztem kis csirkemellel. Hozzávalók:
- 1,5 kg borjúcomb vékony zsírréteggel
- 3 fél csirkemellfilé (hogy másnapra is jusson neki)
- 2 nagy fej vereshagyma
- 25 dkg rizs
- 8 dkg só
- 5 dkg csemegeszalonna tüzdeléshez
- 3 dkg keménysajt (Kalla Sajtműhelyből, de lehet parmezán is)
- 3 dl olivaolaj
- 0,5 dl almaecet
- 1 ek fokhagymapor
- 1 Lipton hagymalevespor
- 1 Good Seasons olasz salátaöntet por
- 1 ek Jerk fűszerkeverék (az összetétel a cikk végén)
- 1 ek saját oldalas fűszerkeverék (My Rib Rub)
- 1 ek bors (őrölt)
Először is nekiálltam a száraz fűszerkeveréknek, amivel majd a húst bedörzsölöm: a levespor, bors, só, saját fűszer. Ezt jól összekevertem. Lereszeltem 5 dekát a Kalla féle sajtból (Káptalantótiban is árulnak a piacon, és csodás parmezánjellegű sajtot is készítenek - külön a sajtjaikért látogattuk meg őket, amikor Hévízen pihentünk). Kevertem egy 6%-os sóoldatot is a csirkemellnek, amibe be is áztattam a filéket (ez nagyon finom szaftossá teszi). Összekevertem a jerk-öt és a fokhagymaport a reszelt sajttal. Belekanalaztam 2 ek olivát.
Amivel egy sűrű pépet kaptam.
Egy folpackkal bevont deszkára helyeztem a borjúcombot. Alaposan megszurkáltam, hogy legyen hova betüzködni a szalonnát, ez a hús önmagában elég száraz lenne. A szalonnát meg csíkokra vágtam, és úgy dugtam be a likakba. Egy nagyon keveset kentem rá a sajtos pépből, hogy jobban tapadjon rajta a száraz fűszer, amivel teljesen bevontam.
A folpack segített a száraz fűszert a hús körül tartani, jól be is csomagoltam vele, és félretettem, had pácolódjék kicsit.
A rizst megpirítottam egy pici olajon szép barnásra. Felöntöttem 4 dl forrásban lévő vízzel, kicsit megsóztam. Itt persze lebuktam - voltak jobban megsült rizsszemek is, de ez később kifejezetten finomnak bizonyult. Fedő alatt pici lángon 8 percig forraltam.
A gázt lezártam és letakartam konyharuhával: puhuljon meg a saját gőzében.
Mintegy két óra elteltével beolajoztam a fedeles jénai tepsimet. Hagymakarikákkal megágyaztam a húsnak. Kibontottam a folpackba csomagolt combot, amire szépen rátapadt a száraz fűszer. A hagymaágyra helyeztem, majd felülről is beborítottam hagymakarikákkal.
Ugyanebben a menetben a csirkének szánt Rachael Ray cseréptálat is kiolajoztam (az olivaolaj kiöntő is az ő márkája). A melleket papírtörlővel leitattam, majd a sajtos keverékkel szépen bepacsmagoltam. Elrendeztem a cseréptálban, majd a lefedett tepsivel együtt a 220C fokos sütőbe dugtam.
Az előírással ellentétben a befőttesüvegbe öntöttem 1/2 dl ecetet, 2 ek vizet és 1 dl olivaolajat, majd beleszórtam az öntetes zacskó tartalmát. Nagyon alaposan összeráztam. Így is sikerült tökéletes salátadresszinget készíteni.
Egy óra elteltével a borjúhús maghőmérséklete még csak 47C fok volt, de ezalatt a csirkemell épp elkészült. A borjúra öntöttem a felrázott olasz salátaöntetet. Az eredeti recept itt még kérne egy kis gombát is, de feleségem azt nem szereti. Visszatéve a borjút a sütőbe immáron csak 180C fokra (ismét lefedve), további másfél óra alatt tökéletesen megsült. Ekkor kitettem egy deszkára, fóliával letakarva. A tepsiben felgyülemlett hagymás-fűszeres szaftot botmixerrel simára elkevertem. A húst éles késsel felszeleteltem kb. centis szeletekre.
Végül az összes szeletet visszahelyeztem a szaftból készült szószba.
Eléggé az utolsó pillanatban jutott eszembe legalább egy tányérképet készíteni.
Ugyanez a csirkéről pedig életlen lett, de azért a kicsilyány lelkesen beburkolta.
A húsból is fogyott rendesen, de azért a gyerekek vittek maguknak másnapra is ...
A jamaikai Jerk (ejtsd dzsörk) fűszer összetétele:
- 1 ek fokhagyma por
- 2-3 tk cayenne bors
- 2 tk hagyma por
- 2 tk szárított kakukkfü
- 2 tk szárított petrezselyem
- 2 tk cukor
- 2 tk só
- 1 tk paprika
- 1 tk őrölt szegfübors
- 1/2 tk fekete bors
- 1/2 tk szárított csilipehely
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 1/4 tk őrölt fahéj