Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (276) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (407) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (20) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (81) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (110) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (275) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (60) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Maszatos tészta

2019.11.26. 07:00 Waka

Bódi Margótól tudjuk, hogy milyen a mocskos tészta. Széles metélt szilvalekvárral összeforgatva. Végül is, nem egy nagy huppanás. Aztán megjelentek a különféle klónok, az egyik kockatésztát főz, a másik dióval szórja meg, és megsüti.
Valami hasonlót akartam én is főzni, csak éppen a tavalyi szilvalekvár elfogyott, idén meg nem termett. A dióval sem volt szerencsém, mind egy szemig megfeketedett, hála az átokverte dióburokfúró legyeknek. Ellenben volt tavalyelőtti baracklekvár, és némi mák, ami a legutóbbi süteményből kimaradt. Már csak valami frappáns nevet kellett kiötleni, ami tükrözi az ihlető étel szellemiségét, de mégsem gondolja senki, hogy az lenne. Így lett a maszatos tészta.

img_20191113_183348.jpg

Hozzávalók:
- 50 dkg búzafinomliszt
- 5 db M-es tojás
- 2 dkg só
- 3/4 üveg (720 ml) baracklekvár
- 15-20 dkg cukrozott darált mák
- 3 dkg sertészsír vagy vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa

Egy esős hétvégi napon, mikor nemigen tudtam mást csinálni, elkészítettem a tésztát. A lisztből a sóval és a tojásokkal rugalmas tésztát gyúrtam. Gondolkodtam rajta, hogy kevésbé sósra csinálom, de aztán úgy véltem, a sós tészta kellemes kontrasztot alkot majd az édes lekvárral és a mákkal.

img_20191110_121712.jpg

A kis tésztanyújtó gépemmel széles metéltet készítettem, aztán kiterítve megszárítottam.

img_20191110_125540.jpgimg_20191110_131829.jpgimg_20191110_132326.jpgimg_20191112_162743.jpg

Lobogó sós vízben kifőztem.

img_20191112_163736.jpg

Míg a tészta főtt, egy tepsit bekentem zsírral és megszórtam zsemlemorzsával.

img_20191112_163431.jpg

Adagonként kiszedtem egy lábosba, kanalaztam rá a lekvárból, és alaposan összekevertem.

img_20191112_165115.jpg

A tepsibe simítottam és a tetejét megszórtam a cukrozott mákkal.

img_20191112_165517.jpg

Hármas fokozaton 40 percig sütöttem.

img_20191112_173532.jpgimg_20191113_183327.jpg

Nem volt rossz. A teteje kicsit jobban megpirulhatott volna, hogy a cukor elolvadjon, de a sütőm erre továbbra sem képes. Annak ellenére, hogy a tésztán alig látszik a baracklekvár, az ízét jól lehetett érezni, és egyáltalán nem lett túl édes. (Legalábbis, nekem nem.)

33 komment

Címkék: mák baracklekvár szélesmetélt mocskos tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9715306242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.26. 07:55:34

Ezt így nem ismerem, de gyerekkoromban a mocskos tészta dívott, ami nem más, mint a kifőtt tészta igazi házi szilvalekvárral (üstben főzöttel, természetesen) elkeverve,és ropogós kristálycukorral megszórva.Borzalmasan nézett ki, ellenben szerettük. akár a szilvalekváros kenyeret.

jegeskaveee. 2019.11.26. 08:38:47

Jó kis bableves mellé kiváló kísérő.:)
Sokszor emlegettem már itt is az Ízőrzőket, mint ötletadó műsort. A sorozat Noszvajon járt, és ott készítették ezt az ételt. Még elkészítésre méltó ebben a részben a nyakas tészta, többféle módon is.

trux77 2019.11.26. 09:06:07

@jegeskaveee.: az a vilag legjobb musora! Imadom! Az embereket is, akiket felvonultatnak, az edenyeket, az eteleket. :)

kobold63 2019.11.26. 11:54:53

@jegeskaveee.:

Nem emlékszem, hogy emlegetted volna, hiszen 12 napja jelentél meg itt. Hacsak nem ujra születtél egy másik nickből ? )))

jegeskaveee. 2019.11.26. 13:53:40

@kobold63: Valahogy úgy, csak meg kell még szoknom... :)))

jegeskaveee. 2019.11.26. 15:02:16

@trux77: Én is imádom őket. Ráadásul, ha lemaradok a tv-ben a sorozat részeiről, a neten megtalálhatók.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.26. 17:00:13

Nem is olyan régen csináltam a mákos nudlit lekvárral. Már attól is 13 fölé ment a cukrom, de ettől a tésztától biztos 15 is lenne :( Mer nagyon szeretném ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.26. 17:01:50

@Kumari aki Nilüfer: A belinkelt videóban épp erről van szó, mondjuk a kristálycukor kimaradt.
@jegeskaveee.: @trux77: Amikor este bekapcsolom a tévét, már csak valami sorozat tudok elkapni, aztán elalszom rajta. Nem a tévén. :)

Kumari aki Nilüfer 2019.11.26. 19:34:31

@Waka: Annyira jellemző,,két irat közt ránézek a blogra, de nem is olvasok..bocs,

Kumari aki Nilüfer 2019.11.26. 19:43:38

@Waka: Uramatyám..ez a tészta..borzalmas. Nagyon vastag, durva..mi otthon vékony, szinte átlátszó tésztát nyújtottunk...amennyiben Bódiék nagyecsediek, az én szülőfalnm a szomszédos falu:) Tiborszállás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.26. 22:00:00

@Kumari aki Nilüfer: Köszönöm! A tészta szándékosan ilyen, szeretem, ha harapható.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.27. 05:55:13

@Waka: Ja, Waka..nem a TE tésztád!!! A Bódi Magdié...a tiedet egy szóval sem kritizáltam!!!! Azt látom, géppel van nyújtva, és pont jó.!Eszembe nem jutna így hozzád szólni!!!

Cserébe elmondom, anyukám a vékonyra nyújtott tésztát nagy lábasban lapokban kifőzte, és tett egy lapot kikent tepsiben arra finom cukros-citromos-mazsolás túrót, és így rétegezte, a tetejét megkente cokros tejföllel, és megsütötte. Csodáltam, ahogy a nagy lap frissen nyújtott tésztát szűrővel és fakanállal egész lapokban megfőzi..soha meg se próbáltam.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.27. 05:57:07

@Waka: Elolvastam, számomra egyértelmű volt, hogy a Bódi-féle filmre reagálom a túl vastagot,és azt fenn is tartom..de mégegyszer bocsánat, ha félreérthető lettem.

trux77 2019.11.27. 12:29:08

@Waka: Én YouTube-on nézem mindig, 8 éve nincs tv előfizetésem :) Még boxom sincs, antennát meg azért nem veszek, hogy agyzsibbasszam magam a közszolgálati média által. Helyette van Netflix, Spotify és HBO GO előfizetésem, és lehet, hogy ez így drágább, de szórakoztatóbb :)
Ezt a tésztát viszont hétvégén legyártom, meglepem vele a Kedvesem :) Én még mindig nem eszem ilyeneket.

jegeskaveee. 2019.11.27. 16:40:39

@trux77: Azóta ritkábban nézem az Ízőrzőket tv-n, amióta tudom, hogy jutyúkon is megtalálhatóak.

Tényleg nagyon szeretem a sorozatot, van amelyiket többször is láttam. Például azt, ahol egy Erdélyből idetelepült asszonyka azt a csodálatos nyelvet beszéli, amit semmilyen magyar beszéddel nem lehet összetéveszteni. Valahová a naptárba felírtam melyik rész az, de most meg nem tudnám mondani.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.27. 17:24:48

@jegeskaveee.: Erre van a böngészőben a könyvjelző :)

Fenchurch68 2019.11.27. 17:55:44

@Kumari aki Nilüfer: Ez nagyon jól hangzik, gyakorlatilag egy túrós lasagne :D én nem szeretem az édes tésztákat, de ezt megkóstolnám.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.27. 18:09:45

WAKAAAAAA!!!! Ugye nem haragszol???

Kumari aki Nilüfer 2019.11.27. 18:11:32

@Fenchurch68: ez fantasztikusan finom...ízre hajaz a vargabélesre,de mégis más, Annyit beszélünk róla, hogy lehet, megkockáztatom....az biztos, hogy nem soktojásos a tészta, amit gyúrni kell hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.27. 19:09:32

@Kumari aki Nilüfer: Háromszorosan közvetett volt a hivatkozásod - én is félreértettem :)
Szerintem Waka nem fogja érte leharapni a fejedet ...

Kumari aki Nilüfer 2019.11.27. 19:12:51

@Andrass9: Igen, belátom. Mentségem? az első bejegyzés a munkahelyen volt, két akta közt, a poszt elovasása nélkül, a másodiknál meg megnéztem a videót, és arra reagáltam, jelzés nélkül..akkor meg aktáztam itthon( általában munka közben lazítok 10-20 perceket a neten). Így keveredtem kabátlopásba..és újra csak sajnálom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.27. 20:50:55

@Kumari aki Nilüfer: Itt vagyok már. Do not panic. Én értettem félre. :) Az a túrós lassagne igen jól hangzik, el fogok merengeni rajta. Cserébe itt az én történetem:
Úgy volt, hogy tegnap este meg akartam etetni a kovászt, hogy hétvégére szép kövér legyen. Akkor szembesültem vele, hogy valaki elhasználta a kenyérlisztet. Mikor elővettem a lisztes dobozt, már beugrott, hogy múlt szombaton elfogyott a liszt, a kenyérsütésnél az utolsó fázisnál már teljes kiőrlésű liszttel szórtam a deszkát. Ma hazafelé beugrottam a közeli boltba lisztért. Szokás szerint végignéztem a zöldséges pultot. Semmi különös, de feltűnt az akciós cukkini 300-ért. A nagyobban tényleg gyászosan néztek ki, de a kicsi, 15 centi hosszú, kb. 3 centi vastag példányoknak semmi bajuk nem volt. Zsenge, olyan jó tapadós fogásuk volt. Vettem ízibe hatot. Itthon megmostam, hármat hosszában négybe vágtam, és centi vastagra szeltem. Kevertem egy öntet, egy-egy teáskanál házi erdélyi mustár, méz, wuszter és halszósz. Nyakon öntöttem vele, és összekevertem. Csak a kanalat nyaltam le, de az is nagyon finom volt. Ez lesz holnap az ebéd a melóban, egy 13 dekás, teljes kiőrlésű liszttel, világos rozsliszttel és magvakkal dúsított, enyhén megpirított kenyér kíséretében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.27. 22:20:19

@Waka: Én valahogy ellustultam a bokatörésem óta. Abbahagytam a kenyérsütést, mert a sütőm nem igazán jó hozzá. Tavaly majdnem vettem egy rendes kemencét, de rájöttem, hogy heti egyszeri befűtésért nem éri meg. Hetente 35 dkg rozsos kenyeret eszem összesen... Így lett azután a mozdonyok, mert azt kaptam helyette a családtól!
Szóval inkább húsokat sütök füstön, mint kenyeret egy vacak sütőben. Hopp! Lehet, meg kéne próbálni a mozdonyban kenyeret sütni. Azt fel tudom zavarni akár 300C-ig is, és van kenyérsütő kövem :)

kobold63 2019.11.27. 22:43:53

@Andrass9:

Nekem is volt kenyérsütési időszakom, kovász etetéssel, stb. A rozsos kenyér miatt főleg, mert azt nem kapok errefelé megfelelőt. Az utóbbi fél évben feladtam, mert nagyon kevés kenyér fogy már. Sok különféle kombinációt kipróbáltam, variálva a liszteket, magokat. It was fun!

Biztosan sikerül a mozdonyban sütnöd, sok utalás van arra is, nem kell több, mint kb. 260C meg egy jó öntöttvas edény.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.28. 05:57:09

@Waka: Lehullottak a kövek:)

Én még ettem az anyukám sütötte házikenyeret, de nem etette a kovászt...a sütés után a teknő falán maradt tésztát lekapargatta, kiszárította, és egy morzsonkás zsákocskában tartotta( és most nem röhög!!!!) a párnája alatt!!!! ( még él, jut eszembe, megkérdezem, ez babona volt, vagy melegen kellett tartani??? )Na, ezzel a morzsonkával indult az új kovász.Mielőtt: nem, nem volt büdös az ágya, és már azért sem értem így utólag, mert anyu kínosan tiszta asszony volt, és maradt, tehát oka lehetett ennek a párna alatti tárolásnak Amint megtudok valamit, írom:)

Viszont elhunyt a 17 éves cicánk....

jegeskaveee. 2019.11.28. 09:43:13

@Kumari aki Nilüfer: Nagyon-nagyon szeretem olvasni, amikor ilyen anyukámos dolgokat írsz. Többek között a "morzsonkás zsékocskáért" is. Ez családi elnevezés, vagy helyi?
Ez a kis történet annyira "Ízőrzős", hogy majdnem leültem a tv elé, nézni a sorozatot.:)))
Amire figyelmeztettél "és most nem röhög" később következett be nálam, de nagyon: akkor, amikor azt írtad: "nem, nem volt büdös az ágya...":)))
Nagyon kedves történet, mosolygósabb lett tőle a napom.

Nagyon sajnálom a cicust, bár nekem sosem volt, de átérzem mit jelent egy sokáig velünk élő kis állat elvesztése.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.28. 10:29:25

címzett: jegeskaveee.

a morzsonka a mi vidékünkön abszolút elterjedt, így hívták...lusta háziasszonyok kölcsön is kértek, ha elfelejtették eltenni:DDDA zsákocska meg egy sűrű szövésű fehér zsákvászon volt, vagy inkább amilyenek a száz éves konyharuhák. És ha már kis szines: a teknő oldaláról leszedett maradékból készült a kukuca, ami olyan volt, hogy hurkára sodorták a tésztát, csomóra kötötték, ami felül volt, arra csőrt formáztak, az alsó részére meg csíkokat, mintha a farka lenne..olyan galambféle lett..kukuca, na:)

A cica régen betegeskedett, legalább egy éve vak volt, (mondjuk, attól még a kertben is elbóklászott), de aztán a veséje, stb..öreg volt, otthon, a szeretett környezetében aludt el, ahogy megtaláltuk( mert nem voltunk otthon napközben) valószínűleg elaludt, nyugodt fekvésben találtuk, ami megrázott, valószínűleg elindult a kanapé felé.ahol mindig pihent, ott volt neki egy pléd( persze utóbb már a padlón volt ágya, mert nem tudott felmenni, és miután nem tudott felmenni, a kanapé előtt aludt el.De igen szép kort ért, és nagyon szerettük.

Fenchurch68 2019.11.28. 11:07:02

@Kumari aki Nilüfer: Részvétem a macska miatt, ilyenkor csak annyi vigasztalhat, hogy szép, tartalmas és hosszú élete volt.

A kovász párna alatt tartásáról: lehet, hogy "modern, felgyorsult, rohanó műanyag világunkban" ez undi, de minden fermentálás, a kovásztól a savanyú káposztáig arról szól, hogy élnek rajtunk/körülöttünk baktérium- és gombatörzsek, szimbiózisban, és ezeket használjuk arra, hogy feldolgozzák nekünk az élelmiszereket. Minél közelebb tartod a testedhez (és nem kell hozzá büdösnek lenni), annál "erősebb" a hatás.

A kukucához pedig ez:

Nemes Nagy Ágnes: KUKUCA

Van egy kalács: kukuca,
friss kalácsból kalácsforma.
Azt mondják, ha jó leszek,
meg is kapom karácsonyra.
Azt mondják, hogy madárforma,
azért kapom karácsonyra.
Azt mondják, hogy szárnya van,
csőre van és lába van,
frissen szabad kézbe vennem,
karácsonykor meleg madár
ülhet majd a tenyeremben.
Szeme helyén bors van.
Adják ide gyorsan!

A Kaláka meg is zenésítette, nekem így van a fülemben :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.28. 16:45:11

@Andrass9: Én is két hete kezdtem el újra, most már van rá időm. Szerintem működne a mozdonyban a dolog. Először tán valami langallófélét kellene megpróbálni, annak nem kell olyan nagy meleg.
@Kumari aki Nilüfer: Nem használok öregtésztát a magvak miatt. Részvétem a cica miatt.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.28. 17:30:20

@Fenchurch68: A kaláka dalt nem ismertem a verset igen, csak mi nem kalácsból, hanem kenyértésztából kaptuk. meg a langallót..azt apukám szerette, mi a kukucát az öcsémmel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.28. 18:14:43

@Fenchurch68: Most legalább tudom, miről szólt a dal!!! @Kumari aki Nilüfer: macsek ügyben részvétem, én nagyon macskás vagyok!

kobold63 2019.11.28. 23:00:56

@Kumari aki Nilüfer: Városi családban nőttem fel, az ősi szegedi családtól elszakadva, gyermekkorban először Pétfürdőre, azután hamarosan Budapestre kerültem. Igazi táj jellegű ételeket, hagyományokat nem ismertem. Pétfürdőn, rémlik, sütöttünk kenyeret, emlékszem, ahogyan a pékhez vittük szakajtókban sütésre, de leginkább a csodálatos ízű kemencelángos maradt meg emlékeimben, amit kacszsirral és jól megfokhagymázva majszoltunk.

Együttérzek a macskáddal kapcsolatban, nem tudom, mi a nagyobb fájdalom, nézni a szenvedést és a lassú elmúlást vagy a hiányukat elviselni.