Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (35) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (21) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (252) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (9) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (21) cukor (124) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (93) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (376) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (11) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (63) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (104) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (279) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (3) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (40) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (76) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (15) kömény (70) köménymag (15) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (138) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (4) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (13) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (98) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (78) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (22) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (48) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (115) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (49) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (134) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (72) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (3) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (3) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (63) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (2) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (140) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (246) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (10) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (34) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (78) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (189) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (199) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (18) vöröshagyma (110) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Majorannás csirkecombok főtt krumplival

2019.11.23. 07:00 Andrass9

Egyszerű, de nagyszerű étel, kevés gond van vele. Ráadásul a feleségem kedvence, ezért neki főztem ezt az ételt.

26.jpg

Köretnek meg megfőztem hozzá pár kicsi krumplit (hámozva), hogy legyen valami szénhidrát is. Nekem szibériai salátát is adott a feleségem.

A hozzávalókat hamar összeszedtem, és már el is kezdtem a fűszerezést, amikor eszembe jutott a fényképezés. Hátha valakit érdekel a folyamat.

  • 3 nagyobb bőrös csirkecomb (90 dkg)
  • 2 kis vereshagyma
  • 3 kis girizd fokhagyma
  • 1 koktélparadicsom
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 3 ek majoranna
  • 1 liter víz
  • 1 dkg só
  • 3 ek kacsazsír
  • 15 szem kicsi sárgakrumpli
  • 1 tk marokkói fűszerkeverék (pirospaprika, római kömény, koriander)
  • néhány szál petrezselyem a kertből

10.jpg

12.jpg

Először is fellazítottam a kettévágott combokon a bőrt, megszórtam a combokat sóval és a majorannával. Hozzátettem a negyedelt/nyolcadolt hagymát és a három fokhagymát. A paradicsom is ment a dobozba. A krumplit meghámoztam, megszórtam kis fűszerrel, felöntöttem vízzel, és 1 tk sóval feltettem forrni.

11.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A petrezselymet leöblítettem, és konyharuhára tettem leszáradni.

16.jpg

Két óra múlva kacsazsírt lapátoltam egy nagy serpenyőbe. Felhevítettem, és a felsőcombokat pirosra sütöttem benne. Utána mentek az alsócombok is. A hagymák és a fokhagymák is a serpenyőbe mentek, mielőtt lefedtem.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A serpenyő alatt levettem a meleget, betakartam egy fedővel, és hagytam párolódni a húst.

21.jpg

Amikor már puha is volt, nem csak piros, kivettem a húst egy tányérra. Felforrósítottam a serpenyőt, majd egy kis pécselyi olaszrizlinggel feoldottam a lesült dolgokat. Remek szaftja lett, el is mentettem egy 2 dl-es kisüvegbe.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Az összes bőrt kimenekítettem magamnak, majd - vajat nem kímélve - megpetrezselymeztem a krumplimat. Szedtem hozzá a szibériai salátából is. (Lásd nyitókép.)

Persze a villára először a megpirult bőrök mentek, mert az a legjobb az egészben.

27.jpg

A feleségem meg a szép tiszta húst eszegette sokkal kevesebb vaj társaságában.

28.jpg

A félretett pecsenyeszaftot azután felhasználta mindenféle ételbe (már amennyit én hagytam belőle másnap reggel, merthogy abba tunkoltam a kenyeremet reggelire).

Jó ez az étel, még akkor is, ha csirkéből van. Nem bántam meg, hogy megfőztem.

47 komment

Címkék: bor hagyma fokhagyma csirkecomb majoranna kacsazsír petrezselyem koktélparadicsom marokkói fűszer sárgakrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9615164004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.23. 09:29:52

A majoranna nagyon jó fűszer, csak valahogy elfelejtődött. Én sokszor használom, nem csak húsokhoz, zöldségekhez is, pl. a gomba, és a spárga szereti.

Persze legjobb a házi disznótoros hurka majorannássan.

kobold63 2019.11.23. 11:01:41

Az a szibériai saláta nagyon igéretesnek tűnik, van is hozzá minden, kipróbálom. Sajnos, a krumpli még mindig tiltott. Vidasztalásul guacamólét csináltam saját készítésű mandula-nachoval. Rémülj el, tettem bele cilantrot is.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.23. 15:54:17

@látjátok feleim szümtükkel: Száz éve nem ettem igazi májashurkát, pedig a majoranna igencsak szereti a májat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.23. 15:58:18

@kobold63: Ezek szerint gyerekkorodban nem ettél poloskamászott málnát a bokorról ... Mi ezért kerüljük a koriandert.
Magyarul cigánypetrezselyem, de hívják kínai vagy thai petrezselyemnek is. Be is fürödtem vele, amikor vettem Thai petrezselyem magot, és büdösmargit szagú furcsaság kelt ki a veteményben - ment is azonnal a komposztra :)
Mostanában már megengedőbb az izlésem, egyszer-kétszer megeszem azt az ételt is, amibe tettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.23. 16:19:43

Feleségem felszedte a kertből a majorannát, hátha áttelel a lakásban. Én ugyan úgy tudtam, hogy nem évelő, de a paprikáról is ezt hittem és már van 3 éves paprikatövünk is :)

Fenchurch68 2019.11.23. 18:02:47

@kobold63: A cilantrot édesem szerint a poloskák használják temetéseken szemfedőnek. (De jó lehet ettől függetlenül annak, aki szereti :D )
Ezt most nagyon enném, de nemrég értünk haza nagyobbacska zempléni túrából, és nincs itthon más kaja, mint a tegnapi válogatós vendégünknek készült sajtos-tejszínes csirkemellfilé. Hát mi vagyok én, testépítő? :O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.23. 20:52:33

@Fenchurch68: Én meg csináltam házilag teriyaki szószt, és nagy mennyiségű marhahúst marináltam vele. Úgy nyelték, mint kacsa a nokedlit!!! Nyomtalanul felszívódott 2 kiló marhahús 3 nap alatt. Mára megrendelték a következő adagot, hogy azt lefagyasztják szűkösebb napokra. Az csak 1,5 kg tiszta hús lett, viszont 3 dl szószt is kidunsztoltam nekik. Lesz belőle poszt, ha megjön a memóriakártya adapter, amivel kivarázsolhatom a képeket a fényképezőgépből.

kobold63 2019.11.23. 21:54:20

@Fenchurch68:
@Andrass9: Az új, ismeretlen ételt meg lehet szokni/szeretni, ha gyakrabban fogyasztod. A cilantro az ázsiai kaják elegedhetetlen adaléka, így szerettük meg mi is. Ma pho-t készitettem, shirataki-cérnatésztával, abba kell. Összetett ízkeverék.

Koreai kalbi marinád (házi készitésű, cukor nélkül) amit gyakran használok marhahúshoz.

kobold63 2019.11.23. 21:54:26

@Fenchurch68:
@Andrass9: Az új, ismeretlen ételt meg lehet szokni/szeretni, ha gyakrabban fogyasztod. A cilantro az ázsiai kaják elegedhetetlen adaléka, így szerettük meg mi is. Ma pho-t készitettem, shirataki-cérnatésztával, abba kell. Összetett ízkeverék.

Koreai kalbi marinád (házi készitésű, cukor nélkül) amit gyakran használok marhahúshoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.24. 16:18:02

@kobold63: Az én teriyakim majdnem ugyanaz, mint a kalbi, csak Ázsiai körte nem volt benne - helyette gyömbért reszeltem, és én is kevés cukorral készítettem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.24. 16:22:54

Köszönök szépen!
Jöhet(ne), ahogy van. A "ment a dobozba" okozott némi fejtörést, de aztán rájöttem.
@Andrass9: Gyerekkoromban a fűszeres polcon talált magokkal kertészkedtem, akkor nőtt cilantro is. Megízleltem, a hideg rázott. Jó pár év múlva a Starkl-tól rendeltünk mindenféle magot, küldtek hozzá ajándékba koriandert. Elvetettem, megízleltem, hát nem lett jobb.
@Fenchurch68: :)

Topy 2019.11.24. 20:29:33

@jegeskaveee.: nincs az a fűszer, ami a kelkáposztafőzeléket ehetővé varázsolja! :D

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.24. 20:50:12

@Topy:

De bizony egy kis köménymaggal, és sok krumplival nagyon oké. Persze egy kis sült oldalas mellett.:D

jegeskaveee. 2019.11.24. 21:02:14

@Topy: Akkor úgy vagy vele, mint András a tuggyukmilyen főzelékkel.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.24. 23:10:57

@Topy: Bizony @látjátok feleim szümtükkel: -nek teljesen igaza van!!!
Plutykát bámilyen mennyiségben megeszem :)

kobold63 2019.11.25. 03:19:42

@Andrass9: Re: májashurka.
Miért nem csinálsz magadnak, jobban hozzájutsz a belevalókhoz, mint én és mégis csinálok minden évben. Megéri, hidd el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.25. 03:22:00

@kobold63: Mert egy lusta dög vagyok! Ha felmerülne, hogy csináljak 10 kilót, akkor belevágnék, de 30 dekáért ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.25. 03:25:29

@kobold63: OTOH after our dumpling cooking class, a lyánnyal nekiálltunk kamatoztatni a tudásunkat. Mivel a töltelék receptjét nem adták meg (nem is baj ...), készítettünk pulykás és marhás tölteléket. A vegetariánus töltelék érdeklődés hiányában elmaradt.
A maradékokat (töltelék, megtöltött tészta) vákuumfagyasztottuk a szűkös esztendőkre.
Nagyon finomak lettek!!!! (Poszt is lesz belőle valamikor)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.25. 03:30:55

@Waka: Furcsa ... Rögtön a szöveg után ott a kép a dobozról, ahova ment minden ... Általában igyekszem a képsor előtt hivatkozni az elkövetkezendő képekre, de szólj, ha van jobb módszered!

kobold63 2019.11.25. 03:47:09

@Andrass9:
Dumpling féléket ázsiai ízlés szerint készítek időnként, shrimp vagy shrimp és sertés keverékéből. A levesbe készült wontonból már a tésztát is elhagyom, gombócként szolgál.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.25. 16:52:48

@Andrass9: Az én figyelmetlenségemre nincs módszer.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.25. 16:59:58

@Waka: Sajnos az én felületes leírásaimra sincs :)

élhetetlen 2019.11.26. 01:12:44

@látjátok feleim szümtükkel: @Topy: A kruplifőzeléket Topy már mondta, de én a kelkáposzta főzeléket is sok majorannával, (és kevés krumlival) főzöm. Fokhagymát, köményt nem használok, tehát a fasírtban is csak a sok majoranna a fűszer. Vöröshagymát sem kap. És, hogy jó, arra egy sztori, megbicsaklott a balatoni lángosos, és megkérdezte, hogy fokhagymázza-e a lángosom. Csak azt ne! Akkor említettem, hogy a fasírtom is csak majorannás. El sem tudja képzelni. Rögtön jövök, hozok egyet, tegnap sütöttem egy tepsivel. Első falat, furcsa mondja. Második falat, de jó. A következő évben az első lángosomnál azzal kezdte, hogy hogy volt az a fasírt, mi nem volt benne, és mi volt benne? Felírta a majorannát, nehogy megint elfelejtse. (Nem sokat használhatták előtte). Ha pacalt főzök (az vöröshagymán indul), abba is teszek egy jókora adagot. Nálam alapfűszer, a tárkonnyal, őrölt rozmaringgal együtt.

élhetetlen 2019.11.26. 02:19:59

@Topy: Csak mesélek, ha unod, lépd át. A piacon elmegyek a kilós szőlőfürt mellett, de, ha meglátok egy félbevágott kelkáposztát, azt azonnal meg kell vennem . Imádom. Pár éve hazajött az unokahúgom Londonból egy haverjával. Átadtam a kéglit, elhúztam, de gondoltam, megviccelem a havert. Ezt a rántással készült főzeléket nem ismeri. A hat literes lábasban tettem fel, mert míg össze nem esik, kell a hely. Mire elkészült, háromnegyedéig volt a lábas, mellé a már említett fasírt, három nap alatt benyomták, három evőkanálnyit hagytak, nehogy éhen haljak, ha hazaérek. És nem azért ették meg, mert nem volt más, itt lakom a Körtért mellett, Meki, KFC, konyhás sörözők, és csak a háztömbömbben vagy öt “kínai”.
A másik közutálatnak örvendő étel a finomfőzelék. Ugyanez a lány, ha finomfőzeléket kért, akkor az anyja azt mondta, menj a Marihoz, majd főz neked. Tíz éve él kint, de ha hazajön, már a férjével, még mindig az van, hogy ugye főzöl nekem… Igen. A leghülyébb szitu az volt, még úgy 16 éve, hogy karácsony másnapján feljött az öcsém vidékről, feleséggel, két gyerekkel. Készültem. Harcsapaprikás, túrós csusza, töltött káposzta, és sült hús, ha reggel hideget ennének. Megérkeztek, pakolnak ki, a sógornőm meg megkérdezi, hogy nem főznék-e finomfőzeléket. Főztem (ehhez mindig van itthon alapanyag). Két napig elvoltak vele, a sült húsból fogyott valamennyi, a többi kaja a nyakamon maradt, a fagyaszthatókat győztem begyömöszölni a fagyóba. Vannak furcsa dolgok a főzelékek körül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.26. 02:26:39

@élhetetlen: én nagyon főzelékes vagyok! A karaláb kivételével mindet megeszem (na jó, a paradicsomos káposzta azért még nincs rajta a listámon :), de a kedvenc a kelkáposzta. Minél több sötétzöld levéllel! A levelek erét is beleteszem, az kellemes, kissé roppanós marad. Persze a spenót is jöhet fokhagymásan, borsosan.

élhetetlen 2019.11.26. 02:46:45

@Fenchurch68: “Hát mi vagyok én, testépítő?”. Ez aranyos. Az öcsém, mikor nálam aludt, (kamionos volt és pesti telephelye volt), akkor szokott beállítani egy-egy grillcsirkével. Valahogy a mell mindig megmaradt. Ezt szoktam megetetni így a barátnőmmel. Nem azért, mert ő szereti a száraz húszt, hanem, mert edzettebb. A lánya, mielőtt vega lett, a menye meg azóta is, valahol ott tartottak, hogy a töltött paprika is pulykamellből készüljön. Késsel sem lehetett darabolni. Csalt. Pulykamell, bele egy kanál zsír. Pulykamellből van? Igen, csak már ehető. A részletekről nem beszélünk. A lányát most szoktatjuk vissza a húsevésre, mert terhes, a tintahalat már megeszi.

élhetetlen 2019.11.26. 03:38:05

@Andrass9: A karalábét nem tudom, hogyan főzik felétek, te, ha jól tudom szegedi vagy, én dunántúli. Nálam a felkockázott karalábé vajon, vagy olajon megpárolva, felöntve, puhára főzve, sózva, és egy marék petrezselyem zölddel megküldve (jó a szárított is), majd tejföllel behabarva, ez a karalábé főzelék. Ehhez már csak egy szelet bundáskenyér kell. A kelkáposzta, igen, minél több zöld levéllel, és erestől. A paradicsomos káposzta meg, felteszem főni, aztán, mikor összeesik, akkor megy hozzá a paradicsom lé, és az arany fácán püré. Nem kell cukor, csak só, (kóstolva), és egy fél marék szárított bazsalikom. Ha sűriteni akarom, akkor egy vékony paprikás rántás, ha nem, akkor csak belekeverek egy kis olíva olajat, hogy a zsírban oldódó vitaminok is kapjanak talajt. Ehhez a legjobb feltét/köret egy (akár a piacon vett, és felmelegített) lángos. Nagyon jó ízkombó. A spenótot csak borssal főzöm, viszont eszembe jutott egy régi sztori. EÜ minisztérium, nagyon jó konyhával. Elfogyott a fokhagyma, maradt a bors, amit nem bántam. De a konyhafőnök állítólag unikumozott, és mikor kóstolt, a spenótot íztelennek találta, marékkal szórta bele a borsot. Volt, hogy a spenóttól úgy leizzadtam, mintha csilit ettem volna. De ez csak ritkán fordult elő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.26. 04:56:17

@élhetetlen: Jó a sztori - a spenót nekem is legyen jó borsos:) Szegedinek nem vallom magam, ott 5 évet diákoskodtam csak a legszebb éveimben (aka egyetemista). Bajainak is csak módjával, mert anyám bajai volt, és nyaranta leküldtek a nagymamához, amíg élt (nem sokáig - de ott lettem az ország legfiatalabb engedélyes horgásza 6 évesen). Amúgy közönséges rózsadombi burzsujgyerek vagyok (értsd értelmiségi szülők gyereke, így a nagy F-es kedvezményeket se kaptam meg), aki vénember fejjel kezdett bele a földművelésbe ...
A lángos, mint feltét érdekesen hangzik. Legközelebb hozok a feleségemnek, amikor PK-t főz magának :)
A karalábé ovodáskori trauma, azóta nem tudom főzeléknek megenni - levesben már megeszem.

kobold63 2019.11.26. 06:01:04

@élhetetlen:
a főzelék szeretete és készítése tekintetében majdnem mindenben egyetértek, kivétel az olajjal való főzés és a lángos feltét. Sajnos, errefelé a kelkáposzta halovány, bár jó az íze. A magyar majorannának nincsen párja illat tekintetében. Kipróbálom a fasirthoz hamarosan.

@Andrass9:
nekem gyermekkori trauma a rántott leves. Pedig a köménymagot mindenben szeretem, egészben.

Topy 2019.11.26. 09:03:19

@élhetetlen: nem untatsz! ez a jó a kocsmában, beszélgetünk mindenféléről! :)
találtál még egy ételt, amit ki nem állhatok! lehet, hogy ez valami napközis trauma eredménye, mert a sárgarépát, zöldborsót szeretem, de csak levesben viselem el a találkozásukat; mondjuk a répafőzelékkel sem lennék barátságban, ellenben zöldborsó jöhet bármilyen mennyiségben és formában :)

jegeskaveee. 2019.11.26. 14:55:53

@Andrass9: Hogyne lenne: az én felületes hozzászólásaim.:)

élhetetlen 2019.11.26. 22:09:39

@Andrass9: Bocs, nem tudom, honnét ragadt be Szeged, nyilván csak említetted. Egyébként a lángos még a tökfőzeléhez is nagyon jó. A gyerekkori traumák leküzdhetők, nekem ilyen volt, hogy szabályosan megtömtek spenóttal az oviban, és utána bepanaszoltak a szüleimnél, hogy lehánytam a naposkötényt. Ettől függetlenül imádom a spenótot. Próbáld meg a karalábét nem reszelve, és rántással, hátha megszereted.
A másik a rántott leves. Ez hosszú lesz. A keresztanyám sok barnára pirított rántással, azt felöntve készítette, amire a férje csak azt mondta, hogy na, megint mutymurutty van vacsorára. A másik, volt egy nem túl okos kolléganőm, és nem tudom, találkoztál-e azokkal a viszonyokkal, mikor még kódlapra írtuk a programot, valaki lyukkártyára rögzítette, és másnap kaptunk egy leporellót, és eldönthettük, hogy futhat-e a program. Ez a nő sírva feküdt az asztalon, mert minden sor kiírása után lapot dobott a programja, és nem találta meg a saját forrásában, hogy miért, én találtam meg. Ez csak a képességeiről, ettől függetlenül elkelt, férjhez ment. Aztán panaszkodott, hogy a férje unja a rántott levest. Hogy csinálod? Hát egy rántás, paprika, és felöntöm vízzel. Anyu szokott pirított kenyérkockákat csinálni hozzá, de nekem erre nincs energiám, azaz, valami paprikás vizet tálalt esténként. Nálam a rántott leves vékony, világos rántáson indul, paprika, és sok petrezselyem zöldje, tojás beleütve, és csak annyira elkeverve, hogy legyenek fehér, és sárga szálak is, tálaláskor egy kanál tejföl. Ez is rántott leves. Anno, melóból hazaesve, az éhhalál szélén, ezt dobtam össze, mikor befutott egy ismerős. Mondtam, most ennem kell, ez van, kérsz? Először megnézi. Aztán azt mondta, hogy ez egy gasztro magazinban is megállná a helyét, mint látvány, és benyomott egy adagot. Tényleg hosszú lett.

élhetetlen 2019.11.26. 22:28:30

@Topy: Túl lehet lépni a napközis traumákon. Ha, vajon párolod, sok petrezselyem zölddel ízesíted, és tejföllel habarod, az nem olyan lesz, mint a napközis. Egyetlen fontos dolog van, a kóstolás. A sárgarépa, a borsó is édes, kóstolva kell adadolni a sót, hogy megtaláld az egyensúlyt, és akkor tényleg finom lesz a finomfőzelék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.27. 03:51:56

@élhetetlen: Próbálkozom feszt :)
Valahogy még nem a kedvencem, bár a levesből már megeszem jóízűen.
A rántott / köménymag leves anyósommal volt összekacsitós fogás. Csak mi ketten szerettük a családban, és nagyon jókat ettünk olyankor. Most megint lett egy kislyány a családban, akivel megoszthatom ezt az érzést ... Ettünk is a minap, és megtanítottam, hogy kell csinálni. Valóban jó az lazán belekevert tojással is. Még nem próbáltam ecetes lével, pedig állítólag az jó. Én is vékony rántást csinálok, de paprikát nem teszek bele: elég a köménymag!
Ami a lyukkártyát illeti - én azon nőttem fel. Gyorsabban gépeltem, mint a lyukasztó lányok és kevesebb hibával. Viszont a diplomamunkámat sikerült leejtenem. Egy teljes fióknyi kártya repült szanaszét. Egy éjszakába telt, míg újra begépeltem. Egyszerűbb volt újra beírni, mint sorbarakni a kártyákat :) Szegedről használtam a Sztaki CDC3300-as gépét éjszakánként. Megvédtem a diplomámat jelesre!

jegeskaveee. 2019.11.27. 06:48:51

@Andrass9: @élhetetlen: Nekem a rántott leves tojásleves.:)

A köménymag ízét szeretem, de egészben nem. A levest berántom, nem vastagon, pirospaprikát teszek bele, és amikor felöntöttem vízzel, akkor szórok bele az őrölt köményből. Jó sok felvert tojással szeretem, amit tapasztalatom szerint, amikor forr, és majdnem kifut, akkor kell beleönteni, különben nem lesz "darabos". Szoktam egy kis ecetet is beletenni. Mindenki szerette itthon.

Lyukkártyás gép meg volt a vállalatnál, irodai pályafutásom kezdetén (vagy 40 éve), a cég kultúrtermében fért csak el, jó zajos volt.

kobold63 2019.11.27. 10:56:24

@Andrass9:
@jegeskaveee.:

Én csak egyszer láttam pályafutásom elején egy ilyen gépet, de sosem dolgoztam vele, teljesen mááás volt a profilom. Időnként felrémlik, amikor a kézhezálló kis kedvenceimet használom. Sic transit gloria mundi.

Fenchurch68 2019.11.27. 18:06:56

@Andrass9: Anyu annak idején a Statiban még benn sétálgatott a számítógép belsejében :D Édesemnek is vannak érdekes őskori szovjet számítógépes történetei a Borsodi Szénbányáknál töltött ifjonti éveiből.
Tojáslevest csakis ecetesen, tejfölösen, egészben beleütött tojással, rengeteg köménnyel, babérlevéllel. Édesem sose volt hajlandó enni belőle, ha főztem magamnak, aztán egyszer anyámnál ez volt ebédre, és udvariasságból megkóstolta. Azóta főzhetek ipari mennyiséget otthon is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.28. 17:40:24

@Andrass9:

A legjobb rántot leves gombóc főzéskor készíthető.
A krumpli leve ugyan is csuda jó alapanyag hozzá. Ha nincs gombócfőzés, akkor szoktam egy krumplit nagyon apróra vágva külön megfőzni, és összetörve a rántott levesbe tenni.

Gombócfőzéshez pedig ez ajánlott:

www.youtube.com/watch?v=JxUZ95FnymY

www.youtube.com/watch?v=2XV67ln126Y

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.28. 18:09:23

@Fenchurch68: Még negyedéves koromban (egyetemen) rendszeresen benn éjszakáztam a gép mellett, mert akkor az operátor lyányokat meg tudtam győzni, hogy futtassák a programomat újra, meg újra - ahogy javítottam :)
Szegeden egy orosz Minszk 22-es gépen dolgoztam, szigorúan assemblerben. Még azt is megtanultam, hogy kell gépi kódban elindítani a masinát a 36 kapcsolóról (36 bites gép volt) ! Nagyon szép emlékek ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.28. 18:11:47

@látjátok feleim szümtükkel: Mi nem turbózgattuk a rántott levest holmi krumplival :) A kömény kipattog a rántásban, majd magában elkészül, míg a víz felforr a fazékban. Mindig a pici piros 1 literes fazékban főztük, az pont elég volt kettőnknek!

Topy 2019.11.28. 18:48:14

@Andrass9: gimi, TPA 1001i, kapcsolókkal kellett az IPL-t bevinni, hogy aztán lyukszalagról betöltse az oprendszert
hát nem ma volt... :)
hampage.hu/tpa/magasi-elorol.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.29. 03:48:26

@Topy: Nekünk volt már mágnesszalag is a Minszkhez, arról is tudtunk betölteni a megfelelő kulcs állítással (úgy rémlik, -62 volt a mágnesszalag indító utasítás).
Ez a TPA egy kis játékszer a Minszk méretéhez képest, de úgy emlékszem már több memóriája volt ...

Fenchurch68 2019.11.29. 11:08:40

@Andrass9: Én még 87-88-ban is voltam adathordozó, élő szövet fémvázon :), mikor nagy csíkos hajléktalanszatyorban vittem a hetes buszon a Flamenco szállóból a Hungáriába (ahol a központ volt) az aznapi anyaggal megtelt floppykat :D nekem mázlim volt az időzítéssel, az elődöm még ezeken a nagy fémdobozos mágnesszalagokon cipelte ugyanezt, szatyronként tíz kilót...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.29. 16:55:09

@Fenchurch68: :)
Nálunk meg nagy diszkcsomagokat kellett adatmozgatni :) Egy olyan diszkcsomag 8 MByte volt!!! Akkor rengetegnek tűnt ...