Egyszerű, de nagyszerű étel, kevés gond van vele. Ráadásul a feleségem kedvence, ezért neki főztem ezt az ételt.
Köretnek meg megfőztem hozzá pár kicsi krumplit (hámozva), hogy legyen valami szénhidrát is. Nekem szibériai salátát is adott a feleségem.
A hozzávalókat hamar összeszedtem, és már el is kezdtem a fűszerezést, amikor eszembe jutott a fényképezés. Hátha valakit érdekel a folyamat.
- 3 nagyobb bőrös csirkecomb (90 dkg)
- 2 kis vereshagyma
- 3 kis girizd fokhagyma
- 1 koktélparadicsom
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 3 ek majoranna
- 1 liter víz
- 1 dkg só
- 3 ek kacsazsír
- 15 szem kicsi sárgakrumpli
- 1 tk marokkói fűszerkeverék (pirospaprika, római kömény, koriander)
- néhány szál petrezselyem a kertből
Először is fellazítottam a kettévágott combokon a bőrt, megszórtam a combokat sóval és a majorannával. Hozzátettem a negyedelt/nyolcadolt hagymát és a három fokhagymát. A paradicsom is ment a dobozba. A krumplit meghámoztam, megszórtam kis fűszerrel, felöntöttem vízzel, és 1 tk sóval feltettem forrni.
A petrezselymet leöblítettem, és konyharuhára tettem leszáradni.
Két óra múlva kacsazsírt lapátoltam egy nagy serpenyőbe. Felhevítettem, és a felsőcombokat pirosra sütöttem benne. Utána mentek az alsócombok is. A hagymák és a fokhagymák is a serpenyőbe mentek, mielőtt lefedtem.
A serpenyő alatt levettem a meleget, betakartam egy fedővel, és hagytam párolódni a húst.
Amikor már puha is volt, nem csak piros, kivettem a húst egy tányérra. Felforrósítottam a serpenyőt, majd egy kis pécselyi olaszrizlinggel feoldottam a lesült dolgokat. Remek szaftja lett, el is mentettem egy 2 dl-es kisüvegbe.
Az összes bőrt kimenekítettem magamnak, majd - vajat nem kímélve - megpetrezselymeztem a krumplimat. Szedtem hozzá a szibériai salátából is. (Lásd nyitókép.)
Persze a villára először a megpirult bőrök mentek, mert az a legjobb az egészben.
A feleségem meg a szép tiszta húst eszegette sokkal kevesebb vaj társaságában.
A félretett pecsenyeszaftot azután felhasználta mindenféle ételbe (már amennyit én hagytam belőle másnap reggel, merthogy abba tunkoltam a kenyeremet reggelire).
Jó ez az étel, még akkor is, ha csirkéből van. Nem bántam meg, hogy megfőztem.