Kitört rajtam az éhség, valamit okvetlenül főznöm kellene. Egy túra a csodahüttőbe megoldotta a gondomat.
Találtam egy szép darab marhát - pont elég lesz egy kis levesnek, meg elémugrott egy saját fagyasztott spenót még a tavaszról.
A kamrában akadt mindenféle zöldség, meg kacsazsír is. Gulyáslevesnek pont jó!
- 60 dkg marha vastaglapocka
- 2 vereshagyma
- 3 sárgarépa
- 5 kis idei gyökér
- 1/4 zellergumó
- 1/4 karaláb
- 2 fakanál kacsazsír
- 2 paprikacsuma (az mindenbe kell)
- egy csomó petrezselyem az idei gyökérről
- 3 szál zellerlevél
- 1 szál lestyán
- 60 dkg krumpli (ez soknak bizonyult!)
- 2 füstölt csilipaprika (KungPao és Thai Bird Eye)
- 12 szem egészbors
- 1 mk őrölt kömény
- 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- só
A spenóthoz meg:
- 40 dkg fagyasztott saját spenót
- 1 liter teljes tej
- 1 ek liszt
- 1 ek ghí
- 1 kis fej fokhagyma
- 20 dkg házi prézli
Elsőnek a levest csináltam, mert annak sokat kell főnie (tapasztalat szerint 3,5 óra kell kb a marhahúsnak, ha inas). Egy kisebb fazékba kanalaztan zsírt, és meggyújtottam alatta a gázt. Gyorsan felaprítottam a hagymát és a fehér gyökérzöldségeket. Ezeket mindenestül a zsírba tettem, hogy megpároljam. Szépen dinsztelődtek...
A húst felkockáztam kb 3 centis darabokra. Rászedtem a megpárolt hagymás zöldségre és addig kavargattam, míg a hús kifehéredett. Ekkor hozzákevertem a sót, pirospaprikát és a köményt.
Felöntöttem vízzel, beletettem a hínárt (a levélzöldségek gyűjtőneve az utcánkban), egy szál újhagymát (mert miért ne) és két füstölt csilipaprikát.
Most akkor van még minimum három órám, ezért egy pici tojásból kis sóval és darált borssal csipetketésztát gyúrtam, majd ki is csipkedtem. Lett 623 szem (nagyon kicsike volt a tojás, tán 42 grammos).
Még mindig volt időm, nekiálltam hát a spenótfőzeléknek is. A kis tottyosba kanalaztam a ghit és a lisztet egy vékony rántásnak. Amikor már szinesedett a liszt, belepréseltem a fokhagymát, amit gyorsan elkevertem, le ne égjen. Utánaküldtem a doboz spenótot, amivel fellazítottam a rántást. Felöntöttem a tejjel, és beleszórtam a zsemlemorzsát. Felforraltam, és kész is volt (a spenótot még akkor megfőztem, amikor fagyasztáshoz készítettem elő).
Kihalásztam a levesből a két csilipaprikát, amit egy kis lével egy kistálkába tettem. Ott szétnyomtam a paprikákat, így egy jó csipős ízesítőhöz jutottam. A levesból bekaptam a paprikacsumákat (az ízük nagy részét már beleadták a levesbe), és kihorgásztam a fehér gyökérzöldséget egy keverőpohárba. Kanalaztam még levet hozzá és botmixerrel krémesre kevertem. Végül visszaöntöttem a fazékba. A krumplit felkockáztam, a sárgarépát felkarikáztam.
A répát és a krumplit beletettem a levesbe, és még forraltam kb. 20 percig.
Ekkor megkavartam, beleszórtam a csipetkét, ami két perc alatt el is készült.
Gyorsan kiszedtem magamnak egy tányérnyi leves, hogy ellenőrizzem a minőséget...
Nem rossz!
Második fogásnak egy nagy tányér spenót egy karaj kenyérrel (ezt még Waka is szerette volna, annyi szénhidrát volt benne:) .
Azt nem állítom, hogy gyorsan elkészült, de főzni szeretek éhesen is ...