Évi rendes szűrővizsgálaton voltam az üzemorvosnál. EKG, vérnyomás, látás, ect.
- Mikor voltál utoljára laborban? - kérdezte a doki.
- Hát valamikor a kiegyezés idejében - feleltem.
- Akkor írok egy beutalót, - mondta - de előtte nehogy teleedd magad csülkös pacallal! Tudom, hogy szeretsz főzőcskézni meg nagyokat enni.
Szóval, megvolt a kihívás. Valami olyasmit kell főzni, ami nem dob nagyot a vérképen, ugyanakkor valamelyest ehető. A tócsi látszott erre a legalkalmasabbnak. Megengedő étel, hagyja magát, erőszakolják is folyamatosan, cukkinivel, zellerrel, miacsudával. Én is éppen erre készültem.
A kert a mostoha időjárás dacára elhalmozott minden jóval. Többek között alkarnyi paszternákok és harminc centis céklák nőttek, ezekkel terveztem az erőszakot végrehajtani. Ahogy nagyanyáink hajdan, azt eszem, ami éppen van.
Bár még a büdös életbe' nem készítettem ilyet, hihetetlen önbizalommal vágtam bele, és az eredmény nem maradt el a várakozástól.
Hozzávalók:
- krumpli
- paszternák
- cékla
- vöröshagyma
- fokhagyma
- tojás
- liszt
- só
- fekete bors
- olaj a sütéshez
- tejföl és sajt a tálaláshoz
Az eredeti német V-Gyula legfinomabb részén először a krumplit, a paszternákot és a vöröshagymát reszeltem le, és összeforgattam. Erre jött a cékla és a finomabb reszelőn pépesített fokhagyma, majd újabb keverés. A keverések között egy-egy jó csipet sóval és borssal megszórtam a zöldségeket.
A még viszonylag száraz keverékhez kanalanként lisztet adtam és azzal is összekevertem.
Két tojást ütöttem rá, megint kevertem, aztán egy órára félretettem. Az idő alatt eresztett némi levet, ezért még egy jó kanál lisztet belevegyítettem.
Kanalanként forró olajba tettem és a kanál aljával ellapogattam. Mindkét oldalát ropogósra sütöttem.
Jókora adag lett, nem volt gondom még hétfőn sem a vacsorára.
Még azon forrón reszeltem rá egy kis olvadós sajtot, és kanalaztam mellé némi tejfölt.
Finom lett. A fűszerezés igazi jó magyarosra sikerült. A céklacsíkok kissé édeskések lettek, a paszternák pedig ahol megpirult, enyhén csípős. Most már csak a laboreredményt kell megvárni.