Nálam kisebb területen nő a csilipaprika, mint Wakánál, így kisebbek az adagok is, ami belőlük készült.
A kicsilyány szüretelt a barátjával, amit talált. Főleg a pirosakat és éretteket, mert a fiú nem színtévesztő, mint mi vagyunk (a kicsilyánnyal).
Szedtek vagy tízfélét, de azért annyi fazékmosást már nem vállaltam, így párat összevontam. A mennyiségeket állítottam be kb 1 literre a keveréssel.
Használtam hozzá:
- 1,5 kg salotta (mogyoró) hagymát
- 0,75 liter olivaolajat
- 16 dkg sót (2%-os sózás az egészre)
- 4 g Nátrium Benzoátot (0,04%-os arányban)
Semmi extra fűszert nem adtam most a paprikakrémekhez, a saját ízükre hagyatkoztam. Az alábbi csiliket kevertem ki:
- Ancho Gigantea 500 SHU, enyhe csípés
- Thai Dragon és Waka Thai 2 csilijének keveréke, kb 100.000 SHU
- Sárga Habanero és Ghost csili - 500.000 SHU (ez már gyilkos)
- Aji Crystal éretten és sárgán, 50.000 SHU
- Aji Benito és Cayenne keveréke, 55.000 SHU
- Fresno csili, aromás, de elviselhetően csípős: 15.000 SHU
A képen még kicsit keveredve vannak, amiket szétválogattam a készítésnél. A szőlőt nem főztem bele. A salotta hagymával szerencsém volt, a madarasban adtak fél kilót 500-é, merthogy ez olasz sonkahagyma néven volt beárazva ...
Elsőre megpucoltam a hagymát, és mind ledaráltam. A végén belenyomtam egy szem jalapeno paprikát a darálóba, hogy az összes hagyma kijöjjön. Hozzákevertem bő fél liter oliva olajat, indulásnak annyi elég. Majd pótlom az egyes adagoknál. Az olajos hagymát feltettem a tűzre, kislángra, hogy lágyra dinszteljem az egészet.
Kezdtem a Fresno paprikával, mert ilyenem még nem termett eddig. Nyers állapotában igencsak kellemes íz, de azért az a 15k SHU, az benne van :) Levagdostam a csutkáját, de a magok maradtak benne. Átküldtem a paprikákat a húsdarálón. Sokkal egyszerűbb, mint késsel felaprítani, nem beszélve arról, hogy biztonságosabb is - nem lukad ki a gumikesztyű :)
Ment a kis tottyosba egy hetednyi olajos hagymával. Ekkor sóztam is, meg a tartósítószert is kimértem hozzá (ez miligrammra van kalkulálva csupán), hisz nem esszük meg azonnal felbontás után, kell egy kis biztonság.
Jött az Aji Crystal, aminek a fele már pirosodott, de az igazi aromája még sárga állapotban jön ki. Szintén megdaráltam mind, hozzáadtam a sót és a NaBe-t, majd a másik tottyosban az is ment a gázra. Amikor megfőttnek itéltem, botmixerrel péppé dolgoztam. Az még a magokat is összevágja. A rotyogó forró krémet azután egy csőrös szószos kanállal belemertem a kisüvegekbe, amiket lezártam, és vártam a tetők pukkanását, ami a vákuumot jelzi.
Hasonlóan jártam el a többi paprikával is.
A Habanero kivétel volt, ugyanis azt majdnem csak gázálarcban lehetett feldolgozni, ám így is lett 13 üvegcse belőle...
A legtöbb gondom a Thai Dragonnal és Thai Bird Eye-jal volt, mert abból nagyon kevés jutott (viszont még bőven van a bokrokon). Nem mondom, ez is egy csípős adag lett, viszont a kis mennyiség feljogosított még kisebb üvegcséket használni!
Marad még egy adag frissen leszedett poblano paprika, amiből enyhe, ám aromás paprikakrém készült.
A jalapeno kivételével (abból savanyúság lett később) minden leszedett paprika üvegben van. Beleszórtam a kosárba, hogy megy le az élelmiszertárolóba. Kevés hely még van számukra!
Minden üveg megkapta a saját cimkéjét:
Update:
A végleges szüret október végére esett, amikor a gyerekek teljesen letarolták a veteményest, egy részét fel is rotálták. Ekkor már rengeteg zöld paradicsom került lavórokba, meg ami paprikát találtak, azokat is nagyjából szétválogatták. Ezekből a jalapenot (jobb sarok) és a kecskeszarvat (bal felső sarok) különvettük, mert azt magában eszegetni is jó, nem keverem bele paprikakrémbe. Felszedték a maradék bokorbabot is, amiből az ősz utolsó - 7. - levese és főzeléke lett. Ezt holnap fogom megenni :)
A fehér szűrőben Waka Thai 2 csilije, valamennyi cayenne paprika és Thai Dragon (pirinyók) került. Ezt leszáraztam, megmostam és hozzákészítettem egy fél lilahagymát, meg egy fél pritamin paprikát. Húsdarálón mentek le (felvagdosni nem is kellett). A pritamin szép piros színt kölcsönzött a lilahagymával a keveréknek. Összesen 45 deka lett, amihez ~2% sót (1 dkg) és késhegynyi NaBe-t adtam. Az egészet 1/2 dl olivaolajjal elkeverve főztem pici lángon vagy fél órát.
2 dl oliván megdinszteltem 1 1/2 ledarált lilahagymát. A maradék (Aji Benito és Fresno paprikák) vegyes érettségi állapotban kerültek a darálóba (persze alapos mosás után). Az elkészült közel 2 liter anyaghoz adtam 4 dkg sót, 1,4g NaBe-t tartosításnak. Ez is rotyogott vagy fél órát.
Kóstolgattam, de nem volt nagyon csípős, meg valahogy az aromája is gyengécske volt. Adtam hozzá:
- 1 ek kurkuma
- 1 ek Cayenne pepper (hot)
- 1 ek Harissa
- 1 ek Indiai 5 fűszer keverék
- 1/2 ek Garam Masala
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 ek római kömény
- 1 ek koriandermag
Ezekből a szemes fűszert a pici pirító teflon serpenyőben füstképződésig pirítottam, majd mozsárban megőröltem. Beleborítottam a rotyogó paprikába és utána küldtem a por állagú fűszereket. Alaposan elkevertem - lett olyan curry illat a lakásban, mint a csuda, pedig currylevél sehol se volt.
Végül üvegcsékbe raktam volna, ha lett volna még üres kisüvegem, de nem volt. Így elébb kiürítettem 21 kisüveg paradicsomot 7 darab 2 decis üvegbe, amire az eredeti cédulát ragasztottam. Ezeket kidunsztoltam 91C fokon 10 percig, majd lezártam a kupakokat.
Amíg a nagyobbik adag rotyogott, pirinyó üvegekbe kanalaztam a kevéske Thai csilikrémet, amiket szintén dunsztoltam.
Utolsó lépés a nagy adag krém kimosott kisüvegekbe töltése. Itt az üvegek és a kupakok is forróak voltak, nem kívántak utólagos dunsztolást.
Kicsit fura színű cimkékkel fejeztem be az idei utolsó csili eltevést.
Kíváncsi vagyok, hogy fog izleni a kicsilyány barátnőinek!