Volt fél kiló lefagyasztott csirke felsőcombfilé a csodahüttőben. Feleségem wok zöldséget kért, ez jó párosítás lesz.
Akadt még egy kis darab marhasteak tegnapról, azt is beledolgozom!
A csirkecombot felkockáztam nagyobb darabokra, és az edényében meglocsoltam teriyaki marináddal. Kicsit sóztam is, és félretettem.
Ezután összeszedtem a többi alkatrészt:
- 1 padlizsán
- 1 kaliforniai paprika
- 2 sárgarépa
- 1 vereshagyma
- 1 zsenge ismeretlen tökféle a kertből
- 3 ek szójaszósz
- 4 ek ghí
- 1 ek Thai csili paszta
- 1 ek Holy Mole csili paszta
- 1 tk mousaka fűszerkeverék
- só
- bors
Mindent megpucoltam és falatka nagyságúra aprítottam. A fehér tök (bal alsó sarokban) magától nőtt a komposztból, nem volt ismerős egyáltalán. Gondoltam, nem árt megkóstolni ... Nem ártott: olyan keserű volt, mint az epe!!! Ment is a komposztba, helyette szereztem egy kisebb cukkínit és azt daraboltam még hozzá. Megszórtam egy kis görög mousaka fűszerrel, az nem árthat.
A wokot nagylángra tettem, bele 2 fakanálnyi ghít, és kavartam, míg kicsit füstölni kezdett. Akkor tettem bele egy evőkanálnyi thai csili pasztát, valamint a Holy Mole csiliszószomból is egy evőkanálnyit. Pirítottam, míg mind feloldódott a ghíben.
Ebbe először a hagymát tettem, addig sütöttem, míg édes nem lett, de még roppanós - ekkor kivettem egy jénaiba. Utána jött a sárgarépa, amit szintén ropogós állagig pirítottam (azért titokban kapott egy kávéskanál cukrot is). Hezitáltam, hogy egyszerre vagy külön süssem meg a tökféléket a paprikafélékkel. Végül a paprikákat vettem előbbre, amihez adtam egy kávéskanál Hoisin szószt is.
A paprikákat is kiszedtem a jénaiba, kicsit pótoltam a ghít a wokban és következett a padlizsán-cukkíni kettős. A maradék marhasültet egészen kicsire vágtam, és szintén megforgattam a ghís wokban.
Már csak a pácolt csirkecombot kellett a forró edénybe tenni, hogy átsüljön.
Tálaltam a feleségemnek
Nomeg magamnak is, és elkezdtük az ebédet enni.
Nekem izlett, feleségemnek nem volt eléggé ázsiai a fűszerezése. Sajnos ekkor már nem sokat tudtunk tenni, mint szójaszósszal meglocsolni a zöldséget.
Ez a gerilla tök, ami az egyik komposztálóból nőtt ki, egy dísztök! Épp a minap láttam a madarasban ugyanilyet ötszázé.
A képen látható, hogy nem egy kis növény! Volt rajta összesen 17 tök, amikor mérgemben kivágtam és a komposztra hajítottam az egész növényt. Már teljesen beárnyékolta az uborkáimat!