Barátunk, akinek dílere van, nagyon panaszkodott, hogy fájnak az izületei. Eddig mi kaptunk tőle gyógykenőcsöket mindenféle bajra, de most elhatároztam, hogy valahogy segítek neki.
Mivel évek óta készítem ezt a gyógylevest, amit azután kivonat formájában lefagyasztok, hogy ha begyullad a csigolyám, akkor kúráljam vele, most neki készítettem el. Semmi különleges nincs benne, csak egy monstre csontleves.
Azért két fontos dolog van a receptben:
1, A lehető legtöbb féle állat csontját (jó, ha húsos is a csont) szerezzük be hozzá
2, Sürítsük be egy tizedére, hogy ne foglaljon sok helyet a mélyhűtőben.
Ezen szempontok figyelembevételével mentem le a Fény utcai piacra, ahol az összes hentest végigjárva tudtam csak beszerezni a listán szereplő csontokat.
- 1,5 kg marha fehércsont (lehetőleg az inakkal és porcogóval együtt)
- 1,5 kg marha húsoscsont (hogy legyen benne hús is)
- 70 dkg sertés húsoscsont
- 1 nagy sertésláb
- 1 pulykaszárnytő (kb 65 dkg!)
- 2 nagy kacsanyak
- 3 db csirkeszárny
- 5 csirkeláb
- 10 kacsazúza
- 4 sárgarépa
- 3 nagy gyökér
- 1 nagy vereshagyma
- 1 kis zellergumó
- bő hüvelyknyi gyömbér
- 2 babérlevél
- 6 db szerecsendióvirág
- 1 tk kurkuma
- 2 paprikacsuma
- 1 kis fej fokhagyma
- 12 szem borókabogyó
- 1 tk szinesbors
Méretes lista, bár például sertés fehércsontot nem kaptam, birkacsont se volt sehol. A csirkefarhátat meg elfelejtettem. Nagyjából kisakkoztam, hogy a 10 literes fazekamba beférjenek, mert csak azt tudom az indukciósra tenni. A zöldségeket majd csak félidőben teszem bele, így is szét fognak főni.
A húsokat viszont egy kifóliázott sütőtepsibe téve betoltam a grill alá a sütőben.
Amíg pirultak a csontok, a fűszereket eligazgattam egy teatojásban. A gyömbért és a hagymát a fazékba tettem a teatojás társaságában.
A csontok/húsok fél órát szoliztak a grill alatt. Ekkor megforgattam őket, hogy egyenletesen barnuljanak, mint Mancika a Balatonon ... Újabb fél óra, és kiszedtem a fazékba a sültebbeket. A kacsanyak, sertéscsont és marhatérd, valamint egy csirkeszárny kért még 10 percet.
Így legyen ötösöm a lottón: pont sikerült beleszuszakolni a 10 literes fazékba!
Felöntöttem 5 liter vízzel, mert ennyi fért bele. De legalább eleve nagyon tömény levest fogok főzni. Kiköltöztettem a fazekat a teraszra az indukciós rezsóra - növelje ott a globális felmelegedést. Felforraltam, majd fedővel letakarva 200W-on sikerült 5 órát főzni 94C fok hőmérsékleten. Ekkor elloptam pár merőkanálnyit a kis tottyos fazékba, hogy legyen hely a nagyfazékban a zöldségeknek. A kisfazékba öntöttem még vizet, adtam hozzá kis leveszöldséget és egy csokor petrezselymet, amit megfőztem. Néhány zúza és kacsanyak is átkerült a leveskébe :)
A kisfazék levesből megvacsoráztunk, a nagyfazék viszont még hajnali kettőig főtt a 94C-n, akkor az indukciós rezsó kikapcsolt :( Másnap reggel leszűrtem a levest, egy nagy edénybe kipakoltam a zöldségeket és a csontokat és szomorkodtunk, hogy mennyire örülne a kutyánk ennek, ha még élne. A húsokat viszont leszedtem a csontokról és dobozban lehűtöttem, tán főzök vele egy rakott kelkáposztát. A leszűrt levest visszatettem az indukciósra, és most már 1000W-on forraltam. A hőmérőt pedig beállítottam, hogy jelezzen, amikor 97C fok alá esik a csúcsa: ez azt jelenti, hogy elforrt alóla a lé, már csak 1 centi van az edényben. Az elmélet működött, 98C-nél még épp beleért a hegye a levesbe, és amikor elkezdett sípolni, el is zárhattam a rezsót. A kávészűrőn keresztül beleöntöttem 3 kis dobozba. Dobozonként 2 dl lé lett, ami egy a tizes sürítmény. Vagyis egy kockányiból lesz 2 liter lé.
Lehűtöttem a dobozokat, és természetesen hamar megmerevedett a rengeteg kollagén miatt. Igy még fagyasztás előtt kettévágtam a téglákat, ezzel 1 literes adagolást tudtam barátunknak biztosítani. Hogy a kanálkép se maradjon el, íme egy darabka kacsanyak zöldségekkel.
Kiemelkedően finom volt a leves.
Figyelmeztetés: nem sajtóhiba, hogy só nem szerepel a receptben. A nagy besürítés iszonyúan elsózná a kollagén kivonatot, ami nem hiszem, hogy jót tenne neki. Sózni akkor is lehet, amikor felhigítjuk.
Néhány telefonnal sikerült egy sokadik szomszédot meggyőzni, hogy az ő két kuvasza biztos szívesen enne vegyes csontot. Még a zöldségre is vevők voltak ...