Ez már annyira kevés kalóriát tartalmaz, hogy fél órával a megevése után megéheztem. Lehet, hogy többet kellett volna enni belőle?
A szomszédnak rengeteg cukkínije nő, így kaptam még egy érettebb példányt. Már egy ideje igérgetem a cukkínitócsni receptjét, hát most elkészült.
Igaz, csak egy kétszemélyes adag, mert ha nem jó (kutya már nincs, hogy megegye), ételt nem dobunk ki.
- 1/2 idősebb cukkíni hámozva
- 1 lilahagyma
- 1 kis fej fokhagyma
- 1 tojás
- 1 1/2 ek liszt
- 1 ek petrezselyem
- 1/2 ek kakukkfü
- só
- bors
- oliva spray
A cukkínit hosszában kettévágtam és karalábévájóval kiszedtem a magját. A káposztareszelőn lereszeltem a V Gyula kézvédőjével. Ugyanígy megreszeltem a lilahagymát is. Több rétegben megsóztam, hogy kieressze a levét. A levélfűszereket felaprítottam.
Harminc percig állt a hagymás cukkíni, amikor kisebb adagokban kipréseltem a levét. Hozzáadtam a fűszereket, daráltam rá kis borsot és beleütöttem a tojást. Jól összekevertem, majd a lisztet is eldolgoztam benne, hogy jó sűrű legyen az állaga.
Egy alutepsibe szabtam tapadásmentes alufóliát, amit lespricceltem vékonyan olivaolajjal - a fóliára nem ragadna le, de szerintem kell egy cseppnyi zsiradék a sütéséhez. A cukkíniből lett 6 pacsni, amit kanállal ellapítottam és erre is spricceltem vékonyan olajat.
Betoltam a 220C fokos sütőbe, ahol 35 percig sütöttem.
Kicsit elfolytak a pacsnik, tán több liszt kéne bele, de nekem ennyi is elégnek bizonyult. A tócsnikat megfordítottam, és még 10 percig pirítottam.
A magaméra reszeltem pici cheddar sajtot, és úgy ettem.
A feleségemnek tejfellel locsoltam meg, és az is nagyon finom volt!
A maradék kettőt később ettük meg már hidegen, de az nem ártott meg neki.
Sajnos nem lett annyira ropogós, mintha krumpliból készíteném, de nem kellett kidobni egy falatot se!
Annyira jólesett, hogy elfogadtam még egy cukkínit a szomszédasszonytól, amiből a feleségem barátnőinek is készítettem egy kis adagot. Ők amúgy is mindenmentesen étkeznek, így még a lisztet is helyettesítettem. Kicsit nagyobb adag, ezért több tojás, de amúgy nem változott sokat.
- 70 dkg-os érett cukkíni
- 1 lilahagyma
- 2 tojás
- 1 szál zellerszár
- 1 szál kakukkfü
- kis csokor petrezselyem
- kis zellerlevél
- 6 dkg Graham liszt
- 3 kis girizd fokhagyma
- ghí a sütéshez
A cukkínit kimagoztam, meghámoztam. A hagymát is megfeleztem, majd a zellerszárral együtt a robotgépben lereszeltem. Belenyomtam a fokhagymát, megsóztam és félretettem fél órára.
Ezalatt petrezselymet, kakukkfüvet és zellerlevelet felaprítottam. A cukkínit kifacsartam, majd belekevertem az aprított levélfűszereket.
Beleütöttem a tojásokat és hozzáadtam a lisztet. A két tojás lehet, hogy sok lesz, de lisztet még tudok hozzáadni. Most minden esetre várom a vendégeket, hogy süthessem.
Mártogatósnak egy duci girizd fokhagymát belereszeltem egy pohár tejfelbe egy kis sóval. Remélem szeretik (nekem izlik :).
Ezt nem tepsiben, hanem serpenyőben sütöttem pici ghível a teraszon.
A vendégek nagyon lelkesen ették - még a fokhagymás tejfel se tántorította őket vissza!
Volt aki körítésnek ette csirkemellhez ...
Kívül ropogós, belől meg roppanós lett, vagyis nem főtt túl a cukkíni a serpenyőben.