Valahogy nekem mindig több spenótom terem, mint amit egy szezonban megeszünk. Így azután az utolsó adagokat lefagyasztom későbbre.
Nem egy bonyolult feladat, ráadásul egy cseppet meg is fűszerezem, mert az jól jön, amikor felhasználom őket.
Kell hozzá:
- 1 kazalnyi frissen szedett spenót (lánykori nevén paraj)
- 2 fakanálnyi ghí (tisztított vaj) vagy vaj
- só és bors
Elővettem a legnagyobb fazekamat, amibe belekanalaztam a ghít. A spenótot több adagban megmostam, lecsepegtettem és nagy laskára vágtam. Daráltam rá kis sót és borsot és belezúdítottam a forró ghíbe.
Amikor összeesett kicsire (és sok levet eresztett), akkor szűrőkanálon kinyomtam a levét és tálkába halmoztam, a lét meg egy kislábasba tettem.
Mivel kétféle spenótom volt: a Matador, ami remekül télálló és egy spenót az USA-ból (amit tavaly próbáltam ki, és fogtam róla magot, mert nagyon finom), ezt a fenti eljárást mindkét fajtára elvégeztem. 25-30 dekás adagokban vákumcsomagoltam, és ment a mélyhűtőbe. A ghís levet kicsit besürítettem és egy kisedényben lefagyasztottam, mert az is jó lesz valamibe.
A bolti mirelit spenót valószínűleg olcsóbb, de így legalább nem vész kárba a rengeteg termény, meg tudom is, hogy mi van benne.