Hamár úgyis kecske a téma, lássunk egy másikat!
Soha nem ettem kecskét, hát még gidát! Barátunk, akinek dílere van, eldicsekedett, hogy vett egy kecskegidát konyhakészen. Velem ilyen még nem fordult elő, megkértem hát, hogy nekem is szerezzen egyet. Az alábbi dolgokat kaptam (a belsőséget nem is fotóztam le, az majd egy másik étel lesz!)
Nagyon sokat agyaltam, hogy ezt hogy kellene elkészíteni. A legnagyobb gondom az volt, hogy rajtam kívül ki fog még enni belőle! A felmérés szerencsére kiadta a Táncos Társamat, valamint a fiamat. Szóval: azért van rá vevő, csak jól kell reklámozni.
Az irodalom szerint ez egy nagyon száraz hús, tehát szalonnával kell spékelni. A fűszereket szereti gazdagon használni, ezért lementem a veteményesbe aratni. Valamennyi száraz fűszer sem ártott:
- 2,5 kg kecskegida (comb, lapocka, gerinc, oldalas)
- 2 ág oregano
- 2 ág orvosi zsálya
- 3 ág lestyán (nincs itthon a feleségem :)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ág rozmaring
- 10 dkg csemegeszalonna hosszú csíkokra vágva
- 20 tekerés feketebors
- 2 ek kakukkfü
- 2 ek római kömény
- 1 ek őrölt kömény
- 1 ek őrölt szegfűszeg
A zöldfűszereket mozsárba tettem, hogy rendesen megzúzzam őket. A konyhakész húsdarabokat megtüzdeltem szalonnával (oly vékonyka volt a húsa, hogy azon át nem tudtam húzni, ezért hosszanti hasítékokba tettem), tekertem rá borsot is rendesen.
A megtüzdelt húsokat bedörzsöltem a megzúzott zöldfűszerekkel, megszórtam a száraz fűszerekkel is. Eredetileg két alkalomra szántam, ezért a két tányér. Aztán mégis a lustaság győzött: elkészítem egyben az egészet!
Persze köret is kell a gidácskának.
- 1,5 kg parázskrumpli (újkrumpliszezon van, vagy mi a szösz)
- 3 vereshagyma
- 1 zöldpaprika (TV)
- 10 dkg csemegeszalonna
Mivel sütőben terveztem elkészíteni, a nagy fedeles jénai tepsibe locsoltam olivaolajat. Belekarikáztam a paprikát és a hagymákat. A befűszerezett húsokat elegyengettem a hagyma-paprika ágyon (így nem égnek le a tepsiben). Persze a fűszerágyat is rátettem. A húsokra tettem egy másik réteg hagyma-fűszer-szalonna réteget, az meg nem árthat neki.
Ezt befedve a sütőbe tettem 200C-ra. Másfél órát szaunázott a hús a sütőben. Kivettem a húsokat egy alufóliával bélelt tepsibe, hogy a grill alatt adjak nekik egy kis pirosságot. Addig a jénaiból kinyertem a szaftot, amit eresztett a sütéskor.
Beletoltam a botmixert (igen, a szalonnát és a hagymát is pürésítettem!). Belemártottam egy kanalat, aminek a hátldalán végighúztam az ujjamat. Mivel a csík szabályos lett, a szaftot tökéletesnek deklaráltam.
A maradék szalonnacsíkokat a tüzdelésből serpenyőbe tettem kisütni. Erre rádobtam a felezett parázskrumplit, amit gyorsan meg is sóztam. Kevés kakukkfüvel fűszereztem, majd amikor megpirult, rászórtam több marék aprított petrezselymet. Ne feledjük, tavasz van, ami a petrezselymes krumpli szezonja!
Zöld köretet is kell készíteni ennek a csodás húsnak. Arra gondoltam, hogy wokban készítek valami könnyű és tavaszit (csak kettőnknek kell főznöm):
- 1 TV paprika
- 1 cukkíni
- 1 kaliforniai paprika
- 2 idei sárgarépa
Kezdtem is kaszabolni mindent. A zöldpaprikát vékony félkarikákra. A kaliforniait vékony csíkokra.
A cukkínit és a sárgarépát vékony csíkokra vagdostam (julienre vágtam). egy girizd fokhagymát megpucoltam, egy ujjnyi gyömbért lereszeltem. Zsiradéknak meg ghí-t választottam.
A wokba pár evőkanálnyi ghít tettem. Ez elbírja a legnagyobb meleget is! Belekevertem a gyömbért és a fokhagymát, hogy ízesítsem kicsit. Hozzáadtam egy teáskanálnyi csilipasztát is. Ebben a keverékben megpirítottam a cukkínit, a sárgarépát és a paprikákat - külön külön!
Tálaltam egy kecskegidacombot a petrezselymes krumplival és a wokban készült zöldekkel.
Táncostársam nem tudta kivárni a fotózást ...
A szaft maradékát visszaöntöttem a maradék húsokra a jénaiba, hogy így másnapra összeérnek.
Mivel ez nem egy estés étel, másnapra is maradt bőven. Viszont ekkorra egy másik köretet készítettem hozzá.
- 2 idei sárgarépa
- 2 kis cukkíni
- 1 kaliforniai paprika
- 1 nagy vereshagyma
- 1 TV paprika
- 7 kisebb öreg krumpli
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek ghí
Felforrósítottam a ghít a wokban. Rádobtam a kicsire vágott cukkínit, amihez egy kis szójaszószt is adtam. Szűrőkanállal kiszedtem egy nagyobb tálba, majd jött a sárgarépa. Imádok a sárgarépát wokban megsütni! Édes, karamellizálódik, és még roppanós is marad :) A hagymát öregre vágtam, mert nem párolni akarom, hanem szeretném, ha harapni lehetne. Végült a paprikákat pirítottam kicsinyt.
Persze most is készült petrezselymes krumpli - tavasz van, nem? - de kivételesen öregkrumpliból, mert a parázskrumpli már elfogyott tegnap.
A wokban pirított dolgokat egy nagyobb jénaiban összekevertem, így tálaltam a hús mellé.
Most már több türelem volt a tálalásnál, fotózni is tudtam. Az én tányérom:
A fiam tányérja:
Én kézbe fogtam a combot, úgy harapdáltam le a húst róla:
Konklúzió:
Ennél ízesebb húst még nem ettem. Szaftos, ízletes és laktató. Persze nem biztos, hogy mindenki enne kecskegidát, de aki vállalja, az nagyon szerencsés!
Jó volt látni, amint Táncos Társam üzengetett a fiának, hogy TÉNYLEG kecskegidát eszik, és izlik neki :)))