Egyesével sok kicsi poszt lenne, így meg egy teljes ebéd mutatkozik be. Az egész onnan indult, hogy volt lefagyasztva fűszerezett csirke felsőcombfilém, amit már el kéne készíteni.
Leszedtem a kertben a cukorborsó maradékát, hogy abból leves lesz az ebédhez, meg elővettem a fagyasztóból a csirkecombfilét.
Elsőnek a krumplikat vettem, mert eltart egy ideig, míg megpárolódnak.
- 5 nagy sárgakrumpli
- 4 ek kacsazsír
- 3 fej vereshagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- só
Mivel a feleségem petrezselymes krumplit kért, én meg régen ettem már hagymás krumplit, ezért két serpenyővel dolgoztam. A felkockázott krumplit egy nagy serpenyőbe tettem 3 kanál zsírra. Megsóztam, majd átforgattam, hogy a zsír bevonja. Fedőt tettem rá, és közepes lángon saját levében pároltam.
![]() |
![]() |
![]() |
A hagymát felaprítottam, és a másik serpenyőben egy kanál zsíron lepirítottam pirosbarnára.
![]() |
![]() |
![]() |
A petrezselymet megmostam, majd papírtörlővel leszárítottam, mielőtt felsaraboltam.
![]() |
![]() |
![]() |
A hagyma megpirult, a krumpli elkészült, átszedtem hát a felét a hagymára, míg a másik felére rászórtam a petrezselymet. A körítés kész.
![]() |
![]() |
![]() |
A zöldborsóleveshez is begyűjtöttem a hozzávalókat:
- kb 20 dkg cukorborsó, aminek a héja is ehető
- 1 sárgarépa
- 3 idei fehérgyökér
- maréknyi aprított petrezselyem a krumplihoz készültből
- a petrezselyemcsokor szárai összekötözve
- 1 kk pirospaprika
- 1 ek saját biovegeta (szárított leveszöldségek)
- 1 teáskanál kacsazsír
- só
A zsíron megpároltam a gyökérzöldeket. Beleszórtam a borsót, meg a héjakat, meg találtam egy pirinyó zellergumót is a veteményben. Tetejére a petrezselyemszár, majd felöntöttem vízzel és felvettem a lángot alatta. Még gyorsan szórtam bele a házi vegetából, meg ráhintettem a pici pirospaprikát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A csirkecombokra szórtam még kis borsot, meg Cajun fűszerkeveréket és kacsazsíron megsütöttem serpenyőben.
A levesre tálaláskor szórtam kevéske petrezselyemlevelet. Magamnak hagymás törtkrumplival tálaltam a csirkét pár színes levéllel.
Egy pici paradicsomot is megettem két falat hússal.
Ez az ebéd azért két óra alatt készült csak el, nem nevezném villámételnek ...