A shimeji gomba az utóbbi pár évben terjedt el idehaza, amikor rájöttek, hogy könnyű termeszteni, és elég jó nyereséggel lehet eladni.
Egyetlen gondom van csak vele, hogy rengeteg műanyagba csomagolják :( Szerencsére a tálkák mehetnek a szelektívbe, mert újrahasznosíthatók. Környezettudatosságot félretéve, soha nem tudok ellenállni neki. Ráadásul relatíve kis kiszerelésben kapható (15 dkg), bár ritkán lehet 300 Ft alatti árat látni.
A napokban sikerült találni egy négybetűsben akciósan a fehér és a barna változatot (nomeg akkor vettem az ördögszekér gombát is). Volt még shitakee gomba is, de túlzásba nem viszem a gombaevést, mert csak magamnak főzhetem - feleségem nem eszik gombát (sem).
Volt még főzve spagetti, gondoltam, hogy arra készítek vacsorának egy mártást a barnából, majd másnap friss tésztával eszem egy másik szószt a fehér gombácskákból.
A barna (kicsit távolkeletire hangolt) szósz
- 15 dkg barna shimeji gomba
- 15 dkg főtt spagetti
- 1 kis fakanálnyi ghí
- 1 kis fej vereshagyma
- 2 dkg reszelt parmezán sajt
- 2 ek Thai édes csili szósz
- 2 ek barna szójaszósz
- 1 ek saját csili paszta a CO12 fajtából (ez nem olyan csípős hibrid)
A ghít feltettem egy kisebb serpenyőbe forrósodni. A gombák egy tőből hajtanak ki, így egy mozdulattal levághatjuk a tönkje végét. Mivel ez termesztett gomba, még tisztítani sem kell. Kicsit összekaszaboltam, majd daráltam rá sok tekerés feketeborsot és némi sót is (a szója sós, ezért csak keveset). A hagymát kis kockákra vágtam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A forró ghíben megdinszteltem a hagymát. Amikor már áttetsző lett, beleszórtam a borsos gombát és nagy lángon lepirítottam. Mint minden gomba, ez is rengeteg vizet tartalmaz, így szabadul fel belőle elegendő, hogy szósz legyen. Azért igyekeztem elpárologtatni a lé egy részét, annál intenzívebb lesz a gomba íze. Öntöttem bele az édes csili szószból, ami a nevével ellentétben bizony csípős (az angolban a sweet édeset vagy "nem csípős"-et jelent, lásd még édes-nemes paprika). Hogy még egy kis csili ízt is vigyek bele, adtam hozzá a sajtát csilipasztámból is. Végül eszembe jutott, hogy a szójaszósz jó lesz bele, hát azt is locsoltam a serpenyőbe. Egy kicsit összerottantottam, így már kellően forró lett a tésztához, amit mikróban felforrósitva bele is borítottam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Alaposan összekevertem hogy szépen bevonja az egészet, majd hozzáadtam a reszelt sajt felét. Ezt is ráolvasztottam kis keveréssel.
![]() |
![]() |
Már csak tálalni kell és megenni. Igazság szerint szebben mutatott volna fehér tányéron, de keleti formám csak fekete volt. Azért ebben is látható, hogy frissen is tettem rá kis parmezánt.
A gombák szépen egyben maradtak, ekkora darabokat pedig könnyű pálcikával enni ...
A fehér változatot tejszínesre (pizzaszeletvágónak nem kell elolvasnia :) és mediterrán fűszerezéssel készült.
- 15 dkg fehér shimeji gomba
- 20 dkg spagetti (ez már 2 személyre készült)
- 2 dl habtejszín
- 3 dkg vaj
- 3 dkg parmezán sajt
- 2 girizd fokhagyma
- kis csokor oregano
- kis csokor kakukkfü
- kis csokor petrezselyemlevél
- egy rövid rozmaring ágacska
- só
- bors
A vajat egy közepes serpenyőbe tettem forrósodni. A fokhagymát legyalultam vékonyra, a rozmaringot picire vágtam. Az oreganot, kakukkfüvet és a petrezselymet megmostam, majd azokat is felaprítottam. Lereszeltem a parmezánból egy bő maréknyit, amiket mind egy tányérra készítettem. Levágtam a gomba tönkjének alját is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A vaj már sistergett a serpenyőben. A gombát most kicsit apróbbra kaszaboltam, sóztam és borsoztam. Gyorsan beleszórtam a fokhagymát, amit csak egy percig pirítottam, hogy meg ne égjen. Ekkor ráborítottam a fűszeres gombát, ami kicsit lehűtötte a serpenyőt, és kisebb lángon dinsztelni kezdtem. Amikor már levet is eresztett, beleszórtam a felaprított zöldfűszerek felét. Ezt is pároltam kicsit.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Felöntöttem a tejszínnel és elkezdtem besüríteni. Amikor már kb a felére bepárlódott, belekevertem a reszelt parmezán sajtot. Mivel Vaczak úr szerint krémsajt mindenbe kell, hát belenyomtam egy bő evőkanálnyit. Ezeket összerottyantottam, már csak a maradék friss zöldfűszert kevertem hozzá, amit nem akartam főzni is. Kiloptam a szószból egy adagra valót egy kis dobozkába. Rámertem a serpenyőben maradt szószra a frissen főtt tésztát egy kis főzővízzel, nagy lángon összeforgattam és késznek itéltem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kivételesen a kék tányéron tálaltam kis reszelt parmezánnal...
Daráltam rá feketeborsot frissen, és egyből meg is ettem az adagomat.
A másik adagot, meg a félretett extra szószt műanyag tartóban lefagyasztottam Táncos Társamnak.
Mindkét gombás tészta telitalálat volt! Érdemes a shimeji gombába időnkét beruházni ...