A shimeji gomba az utóbbi pár évben terjedt el idehaza, amikor rájöttek, hogy könnyű termeszteni, és elég jó nyereséggel lehet eladni.
Egyetlen gondom van csak vele, hogy rengeteg műanyagba csomagolják :( Szerencsére a tálkák mehetnek a szelektívbe, mert újrahasznosíthatók. Környezettudatosságot félretéve, soha nem tudok ellenállni neki. Ráadásul relatíve kis kiszerelésben kapható (15 dkg), bár ritkán lehet 300 Ft alatti árat látni.
A napokban sikerült találni egy négybetűsben akciósan a fehér és a barna változatot (nomeg akkor vettem az ördögszekér gombát is). Volt még shitakee gomba is, de túlzásba nem viszem a gombaevést, mert csak magamnak főzhetem - feleségem nem eszik gombát (sem).
Volt még főzve spagetti, gondoltam, hogy arra készítek vacsorának egy mártást a barnából, majd másnap friss tésztával eszem egy másik szószt a fehér gombácskákból.
A barna (kicsit távolkeletire hangolt) szósz
- 15 dkg barna shimeji gomba
- 15 dkg főtt spagetti
- 1 kis fakanálnyi ghí
- 1 kis fej vereshagyma
- 2 dkg reszelt parmezán sajt
- 2 ek Thai édes csili szósz
- 2 ek barna szójaszósz
- 1 ek saját csili paszta a CO12 fajtából (ez nem olyan csípős hibrid)
A ghít feltettem egy kisebb serpenyőbe forrósodni. A gombák egy tőből hajtanak ki, így egy mozdulattal levághatjuk a tönkje végét. Mivel ez termesztett gomba, még tisztítani sem kell. Kicsit összekaszaboltam, majd daráltam rá sok tekerés feketeborsot és némi sót is (a szója sós, ezért csak keveset). A hagymát kis kockákra vágtam.
A forró ghíben megdinszteltem a hagymát. Amikor már áttetsző lett, beleszórtam a borsos gombát és nagy lángon lepirítottam. Mint minden gomba, ez is rengeteg vizet tartalmaz, így szabadul fel belőle elegendő, hogy szósz legyen. Azért igyekeztem elpárologtatni a lé egy részét, annál intenzívebb lesz a gomba íze. Öntöttem bele az édes csili szószból, ami a nevével ellentétben bizony csípős (az angolban a sweet édeset vagy "nem csípős"-et jelent, lásd még édes-nemes paprika). Hogy még egy kis csili ízt is vigyek bele, adtam hozzá a sajtát csilipasztámból is. Végül eszembe jutott, hogy a szójaszósz jó lesz bele, hát azt is locsoltam a serpenyőbe. Egy kicsit összerottantottam, így már kellően forró lett a tésztához, amit mikróban felforrósitva bele is borítottam.
Alaposan összekevertem hogy szépen bevonja az egészet, majd hozzáadtam a reszelt sajt felét. Ezt is ráolvasztottam kis keveréssel.
Már csak tálalni kell és megenni. Igazság szerint szebben mutatott volna fehér tányéron, de keleti formám csak fekete volt. Azért ebben is látható, hogy frissen is tettem rá kis parmezánt.
A gombák szépen egyben maradtak, ekkora darabokat pedig könnyű pálcikával enni ...
A fehér változatot tejszínesre (pizzaszeletvágónak nem kell elolvasnia :) és mediterrán fűszerezéssel készült.
- 15 dkg fehér shimeji gomba
- 20 dkg spagetti (ez már 2 személyre készült)
- 2 dl habtejszín
- 3 dkg vaj
- 3 dkg parmezán sajt
- 2 girizd fokhagyma
- kis csokor oregano
- kis csokor kakukkfü
- kis csokor petrezselyemlevél
- egy rövid rozmaring ágacska
- só
- bors
A vajat egy közepes serpenyőbe tettem forrósodni. A fokhagymát legyalultam vékonyra, a rozmaringot picire vágtam. Az oreganot, kakukkfüvet és a petrezselymet megmostam, majd azokat is felaprítottam. Lereszeltem a parmezánból egy bő maréknyit, amiket mind egy tányérra készítettem. Levágtam a gomba tönkjének alját is.
A vaj már sistergett a serpenyőben. A gombát most kicsit apróbbra kaszaboltam, sóztam és borsoztam. Gyorsan beleszórtam a fokhagymát, amit csak egy percig pirítottam, hogy meg ne égjen. Ekkor ráborítottam a fűszeres gombát, ami kicsit lehűtötte a serpenyőt, és kisebb lángon dinsztelni kezdtem. Amikor már levet is eresztett, beleszórtam a felaprított zöldfűszerek felét. Ezt is pároltam kicsit.
Felöntöttem a tejszínnel és elkezdtem besüríteni. Amikor már kb a felére bepárlódott, belekevertem a reszelt parmezán sajtot. Mivel Vaczak úr szerint krémsajt mindenbe kell, hát belenyomtam egy bő evőkanálnyit. Ezeket összerottyantottam, már csak a maradék friss zöldfűszert kevertem hozzá, amit nem akartam főzni is. Kiloptam a szószból egy adagra valót egy kis dobozkába. Rámertem a serpenyőben maradt szószra a frissen főtt tésztát egy kis főzővízzel, nagy lángon összeforgattam és késznek itéltem.
Kivételesen a kék tányéron tálaltam kis reszelt parmezánnal...
Daráltam rá feketeborsot frissen, és egyből meg is ettem az adagomat.
A másik adagot, meg a félretett extra szószt műanyag tartóban lefagyasztottam Táncos Társamnak.
Mindkét gombás tészta telitalálat volt! Érdemes a shimeji gombába időnkét beruházni ...