Minden délutánom egyformán zajlik mostanság. Négyig dolgozom, beugrom a boltba, ha kell valami, aztán söprés haza. Átöltözöm, kicsit szöszmtölök, aztán irány a kert. Leszedem, amit kell, kapálok, öntözök, vizet húzok a kútból teszek-veszek, hipp-hopp este is van. Egy-két pohárkára megállok a kávézóban, öreg este van, mire hazaérek. Gyors fürdés, vacsora és már vége is van a napnak. Szinte semmi időm nincs főzni, két hétvége is úgy ment el, hogy egy kifőzdében vettem pár adag ételt és arra jártam rá, mikor megéheztem. Közben meg a kert ontja a zsenge zöldségeket. Na ennek vetettem véget kedden.
Lenyisszantottam három cuki cukkinit, felhúztam mellé egy ezüsthagymát, a fokhagyma már itthon volt, a hétvégén szedtem fel. Hazafelé vettem egy kis sajtot meg tejszínt, ezzel együtt is volt minden egy könnyű, rapid nyári fogáshoz.
Hozzávalók:
- 60-70 dkg cukkini
- 20 dkg feta
- 2 dl habtejszín
- 1 fej ezüsthagyma vagy fehér hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- étolaj
- só
A cukkiniket megmostam, a végüket levágtam és 1,5-2 cm-es kockákra vágtam.
Teflonserpenyőben pár csepp olajon, vékonyan megsózva több részletben megfuttattam a kockákat. Nem vittem túlzásba a pirítást, éppen csak átmelegítettem a cukkinit.
A kockákat jénaiba transzportáltam és összeforgattam a szintén kockára vágott fetával.
Kevés olajon üvegesre pirítottam a kissé öreg kockákra vágott hagymát.
Hozzáadtam a felaprított fokhagymát, azt is megpirítottam kissé, majd felöntöttem a tejszínnel és kiforraltam.
A hagymás tejszínt a cukkinira borítottam és összeforgattam vele.
Pár szelet rozsos kenyeret pirítottam mellé, mert szénhidrát az kell ez mellé is.
Gyorsan elkészült, az eredmény pedig egészen jó lett. A tejszín nagy részét a cukkini felszívta, alig maradt alatta valami lé. Talán egy kicsit több sót tehettem volna bele és fokhagymából is elbírt volna még pár gerezdet. Maga az alap további változatokért könyörög. Tejszín helyett lehetne némi olajbogyóval, olívaolajjal és citromlével készíteni, vagy el lehetne vinni egy balzsamecetes-zöld fűszeres irányba. Esetleg még egy tzatziki fűszerezéssel és joghurttal is el tudom képzelni.